Monografie Raiffeisen Bank

Proiect
7.7/10 (4 voturi)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 97 în total
Cuvinte : 42198
Mărime: 529.58KB (arhivat)
Cost: 8 puncte
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Dan CHIRLESAN

Cuprins

Capitolul 1. Prezentarea societăţii bancare

1.1. Momentul istoric al înfiinţării Raiffeisen Zentralbank Österreich AG

1.2. Momentul istoric al înfiinţării Raiffeisen Bank România

1.3 Principalele etape şi evoluţia sa ăn cadrul sistemului bancar românesc

1.4. Forma şi structura capitalului şi a acţionariatului

1.5. Principalele funcţii, activităţi şi operaţiuni bancare

1.6. Cadrul legislativ general şi specific

1.7. Organismele de control şi reglementare

Capitolul 2. Organizarea societăţii bancare. Sistemul informaţional bancar.

2.1 Organigrama generală a bancii comerciale Raiffeisen Bank.

2.2 Structura Raiffeisen Bank România

2.3 Sistemul informaţional bancar în Raiffeisen Bank România. Aspecte speciale privind sucursala Iaşi.

Capitolul 3. conturile bancare

3.1. Procedura de deschidere a conturilor bancare

3.2. Operaţiuni curente şi operaţiuni speciale desfăşurate prin conturile bancare

3.3 Operaţiuni desfăşurate prin conturile de depozit

3.4 Operaţiuni efectuate prin conturi cu destinaţie specială

3.5 Alte operaţiuni de casă

3.6 Incidente în funcţionarea conturilor bancare

3.7. Procedura de închidere conturilor bancare

Capitolul 4. PLASAMENTE BANCARE ŞI NON-BANCARE

4.1. Plasamente bancare

4.2. PLASAMENTE MONETARE NON-BANCARE

4.3. Plasamente financiare

capitolul 5. Decontarea intra şi interbancară. Operaţiunile cu numerar.

5.1 Instrumente de decontare

5.2. Compensarea multilaterală a plăţilor interbancare fără numerar

5.3 OPERAŢIUNI CU NUMERAR

CApitolul 6. MARKETINGUL BANCAR

6.1 Politica de produs

6.2 Politica de marketing instituţional

CAPITOLUL 7. CREDITAREA BANCARĂ

7.1 Decizia de creditare

7.2 Reperele procesului de creditare

7.3 Principiile de creditare

7.4 Repere legislative

7.5 Creditarea persoanelor fizice

7.6. Creditarea persoanelor juridice

CAPITOLUL 8. RAIFFEISEN BANK ROMÂNIA – BANCĂ UNIVERSALĂ

Bibliografie

Extras din document

CAPITOLUL 1. PREZENTAREA SOCIETĂŢII BANCARE

Având în vedere structura capitalului social al Raiffeisen Bank România, precum şi specificitatea acestei bănci , considerăm utilă abordarea înfiinţării acesteia atât sub aspectul referirii la banca austriacă de origine, cât şi a subsidiarei româneşti.

1.1. Momentul istoric al înfiinţării Raiffeisen Zentralbank Österreich AG

În contextul existenţei unei situaţii economice grave în ceea ce privea populaţia germană în secolul XIX, Friedrich Wilhelm Raiffeisen (1818-1888) şi-a asumat sarcina de a uşura această stare de fapt, creind o asociaţie de bănci de împrumut în 1862, care a constituit baza organizaţiei de cooperative Raiffeisen actuale.

După 10 ani de la înfiinţarea Raiffeisenkasse Mühldorf în sudul Austriei în 1886, sistemul Raiffeisen cuprindea peste 600 de bănci de credit şi economii.

Urmând exemplul lui Raiffeisen, cooperativele individuale au fondat, începând din 1894, Băncile Regionale Raiffeisen. La nivel federal, o asociaţie comună este fondată la Viena în anul 1898, numindu-se "Österreichischer Raiffeisenverband" şi funcţionând până astăzi. Raiffeisen Zentralbank Österreich AG a fost fondată în 1927 ca Genossenschaftliche Zentralbank (GZB) şi a fost redenumită în forma actuală în 1989. RZB este acţionarul principal al reţelei de bănci din Europa Centrală şi de Est, coordonând activităţile şi politicile financiare ale întregului grup bancar Raiffeisen, fiind responsabilă cu tranzacţiile şi operaţiunile efectuate în numele grupului la nivel naţional şi internaţional.

Grupul Raiffeisen devine cel mai mare grup bancar privat din Austria şi are o structură pe trei niveluri:

• primul nivel cuprinde 680 de bănci locale care, la rândul lor, au un total de 1.680 de sucursale. Numărul total de unităţi Raiffeisen ajunge astfel la 2.360.

• cel de-al doilea nivel este format din băncile regionale (Landesbanks), care se numără şi printre principalii acţionari ai Raiffeisen Zentralbank Österreich AG (RZB-Austria), deţinând împreună mai mult de 80 % din capitalul social.

• RZB Austria, acţionarul principal al reţelei de bănci din Europa Centrală şi de Est, constituie cel de-al treilea nivel şi reprezintă instituţia centrală a grupului bancar.

Operaţiunile internaţionale ale RZB-Austria se concentrează în principal pe pieţele în formare. Poziţia sa şi legăturile tradiţionale cu Europa Centrală şi de Est au ajutat RZB-Austria să stabilească excelente relaţii cu firmele, băncile şi alte instituţii din această regiune.

Odată cu procesul de liberalizare din Europa Centrală şi de Est şi tranziţia de la economia centralizată la economia de piaţă, RZB-Austria şi-a dezvoltat semnificativ activitatea internaţională, reuşind să devină una dintre cele mai bune bănci specializate în pieţele în formare din această regiune.

RZB-Austria operează în douăsprezece ţări din regiune printre care se numără şi România din 1998.

Reţeaua nu se opreşte în Europa Centrală şi de Est, ci include şi Europa Occidentală şi celelalte continente prin compania financiară din New York, sucursalele din Londra şi Singapore, precum şi prin birourile de reprezentanţă din Paris, Bruxelles, Moscova, New York, Beijing, Hong Kong, Bombay şi Ho Chi Minh.

1.2. Momentul istoric al înfiinţării Raiffeisen Bank România

În anul 1994 RZB deschide în România o reprezentanţă la Bucureşti, devenind astfel una dintre primele bănci străine din sectorul bancar românesc.

În iunie 1998, reprezentanţa a fost transformată într-o subisidară a RZB, oferind servicii şi produse pentru companii.

În februarie 2001, RZB, împreună cu Romanian-American Enterprise Fund (RAEF), şi-a exprimat interesul de a achiziţiona pachetul majoritar de acţiuni, peste 98,84%, ale Băncii Agricole, cea de-a treia bancă românească. Contractul de achiziţie a fost semnat la sfârşitul lunii iulie 2002. Din acest pachet, RZB-Austria deţinea 93,36%. Valoarea totală a tranzacţiei se ridică la 52 de milioane USD, din care 37 milioane USD reprezintă investiţii de capital, iar 15 milioane USD, preţul plătit pentru achiziţionarea acţiunilor.

Astfel, prin fuziunea, încheiată în iunie 2002 (în cadrul hotărârilor luate de Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor din data de 18 mai 2002), a celor două entităţi deţinute de Raiffeisen Zentralbank Oesterreich AG (RZB) în ţara noastră, Raiffeisen Bank România devine una din cele mai puternice bănci de aici.

RZB-Austria deţine 94,14% din Raiffeisen Bank. Banca are aproximativ 3.500 angajaţi şi o reţea naţională de sucursale şi agenţii care depăşeşte 200 de locaţii.

1.3 Principalele etape şi evoluţia sa ăn cadrul sistemului bancar românesc

Raiffeisen Bank s-a evidenţiat pe piaţa românească ca o bancă universală, oferind o gamă completă de produse şi servicii atât persoanelor fizice, cât şi IMM-urilor şi corporaţiilor mari prin multiple canale de distribuţie.

Dupa privatizarea încheiată în anul 2002, Raiffeisen Bank a reuşit o schimbare radicală. În 2004 banca a obţinut un profit net de 28,3 milioane EUR, de şase ori mai mare decât în anul 2003 (4,6 milioane EUR). Activele totale s-au dublat faţă de 2003, depăşind 2.000 milioane EUR. În 2005, banca a continuat să implementeze un plan de investiţii semnificativ, destinat în principal infrastructurii şi sistemelor IT&C, modernizării reţelei de unităţi şi extinderii reţelelor de ATM si POS.

Rezultatele excelente obţinute de Raiffeisen Bank au fost recunoscute de prestigioase publicatii romaneşti şi străine. Revista britanică Euromoney a acordat Raiffeisen Bank premiul pentru cea mai bună bancă de investiţii din România, iar revista Global Finance a desemnat banca, atât in 2004 cat şi în 2005, drept "Cea mai bună bancă din România".

În 2006, austriecii au facut o reorganizare a reţelei, unităţile fiind coordonate după linii de activitate, în locul sistemului vechi, care prevedea organizarea ierarhică regională. Astfel, au apărut unităţi specializate, cum sunt cele de vânzare a creditelor imobiliare sau cele pentru clienţi corporativi. Pe de altă parte, banca a introdus un sistem de salarizare care leagă într-o masură mai mare remuneraţia de activitatea salariatului.

Raiffeisen Bank este a treia bancă din sistemul bancar românesc cu active totale care depăşesc 4 miliarde de euro. La 30 iunie 2007, banca înregistra un profit net de trei ori mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, 47,2 de milioane de euro (conform IFRS).

In prezent, banca are peste 2 milioane de clienţi de retail (dintre care peste 125.000 IMM-uri) si peste 4.700 corporatii mari si medii. Raiffeisen Bank are in România o reţea de aproape 370 de unităţi şi aproximativ 5.600 de angajaţi. Raiffeisen Bank pune la dispozitia clienţilor şi alte canale de acces la serviciile si produsele băncii, oferind posibilitatea de a alege cea mai convenabilă şi rapidă metodă de lucru cu banca: Raiffeisen Direct (telefon banking), myBanking (mobile banking), Raiffeisen Online (internet banking pentru persoane fizice). Raiffeisen Bank deţine o reţea exinsă de ATM-uri şi EPOS-uri: 866 de ATM-uri şi peste 6.800 de POS-uri.

Preview document

Monografie Raiffeisen Bank - Pagina 1
Monografie Raiffeisen Bank - Pagina 2
Monografie Raiffeisen Bank - Pagina 3
Monografie Raiffeisen Bank - Pagina 4
Monografie Raiffeisen Bank - Pagina 5
Monografie Raiffeisen Bank - Pagina 6
Monografie Raiffeisen Bank - Pagina 7
Monografie Raiffeisen Bank - Pagina 8
Monografie Raiffeisen Bank - Pagina 9
Monografie Raiffeisen Bank - Pagina 10
Monografie Raiffeisen Bank - Pagina 11
Monografie Raiffeisen Bank - Pagina 12
Monografie Raiffeisen Bank - Pagina 13
Monografie Raiffeisen Bank - Pagina 14
Monografie Raiffeisen Bank - Pagina 15
Monografie Raiffeisen Bank - Pagina 16
Monografie Raiffeisen Bank - Pagina 17
Monografie Raiffeisen Bank - Pagina 18
Monografie Raiffeisen Bank - Pagina 19
Monografie Raiffeisen Bank - Pagina 20
Monografie Raiffeisen Bank - Pagina 21
Monografie Raiffeisen Bank - Pagina 22
Monografie Raiffeisen Bank - Pagina 23
Monografie Raiffeisen Bank - Pagina 24
Monografie Raiffeisen Bank - Pagina 25
Monografie Raiffeisen Bank - Pagina 26
Monografie Raiffeisen Bank - Pagina 27
Monografie Raiffeisen Bank - Pagina 28
Monografie Raiffeisen Bank - Pagina 29
Monografie Raiffeisen Bank - Pagina 30
Monografie Raiffeisen Bank - Pagina 31
Monografie Raiffeisen Bank - Pagina 32
Monografie Raiffeisen Bank - Pagina 33
Monografie Raiffeisen Bank - Pagina 34
Monografie Raiffeisen Bank - Pagina 35
Monografie Raiffeisen Bank - Pagina 36
Monografie Raiffeisen Bank - Pagina 37
Monografie Raiffeisen Bank - Pagina 38
Monografie Raiffeisen Bank - Pagina 39
Monografie Raiffeisen Bank - Pagina 40
Monografie Raiffeisen Bank - Pagina 41
Monografie Raiffeisen Bank - Pagina 42
Monografie Raiffeisen Bank - Pagina 43
Monografie Raiffeisen Bank - Pagina 44
Monografie Raiffeisen Bank - Pagina 45
Monografie Raiffeisen Bank - Pagina 46
Monografie Raiffeisen Bank - Pagina 47
Monografie Raiffeisen Bank - Pagina 48
Monografie Raiffeisen Bank - Pagina 49
Monografie Raiffeisen Bank - Pagina 50
Monografie Raiffeisen Bank - Pagina 51
Monografie Raiffeisen Bank - Pagina 52
Monografie Raiffeisen Bank - Pagina 53
Monografie Raiffeisen Bank - Pagina 54
Monografie Raiffeisen Bank - Pagina 55
Monografie Raiffeisen Bank - Pagina 56
Monografie Raiffeisen Bank - Pagina 57
Monografie Raiffeisen Bank - Pagina 58
Monografie Raiffeisen Bank - Pagina 59
Monografie Raiffeisen Bank - Pagina 60
Monografie Raiffeisen Bank - Pagina 61
Monografie Raiffeisen Bank - Pagina 62
Monografie Raiffeisen Bank - Pagina 63
Monografie Raiffeisen Bank - Pagina 64
Monografie Raiffeisen Bank - Pagina 65
Monografie Raiffeisen Bank - Pagina 66
Monografie Raiffeisen Bank - Pagina 67
Monografie Raiffeisen Bank - Pagina 68
Monografie Raiffeisen Bank - Pagina 69
Monografie Raiffeisen Bank - Pagina 70
Monografie Raiffeisen Bank - Pagina 71
Monografie Raiffeisen Bank - Pagina 72
Monografie Raiffeisen Bank - Pagina 73
Monografie Raiffeisen Bank - Pagina 74
Monografie Raiffeisen Bank - Pagina 75
Monografie Raiffeisen Bank - Pagina 76
Monografie Raiffeisen Bank - Pagina 77
Monografie Raiffeisen Bank - Pagina 78
Monografie Raiffeisen Bank - Pagina 79
Monografie Raiffeisen Bank - Pagina 80
Monografie Raiffeisen Bank - Pagina 81
Monografie Raiffeisen Bank - Pagina 82
Monografie Raiffeisen Bank - Pagina 83
Monografie Raiffeisen Bank - Pagina 84
Monografie Raiffeisen Bank - Pagina 85
Monografie Raiffeisen Bank - Pagina 86
Monografie Raiffeisen Bank - Pagina 87
Monografie Raiffeisen Bank - Pagina 88
Monografie Raiffeisen Bank - Pagina 89
Monografie Raiffeisen Bank - Pagina 90
Monografie Raiffeisen Bank - Pagina 91
Monografie Raiffeisen Bank - Pagina 92
Monografie Raiffeisen Bank - Pagina 93
Monografie Raiffeisen Bank - Pagina 94
Monografie Raiffeisen Bank - Pagina 95
Monografie Raiffeisen Bank - Pagina 96
Monografie Raiffeisen Bank - Pagina 97

Conținut arhivă zip

  • Monografie Raiffeisen Bank.doc

Alții au mai descărcat și

Raport Practica - Raiffeisen

CAPITOLUL I SISTEMUL INFORMATIONAL BANCAR „ Bancile au facut mai mult rau religiei,moralitatii,linistii,prosperitatii si chiar sanatatii...

Practica Raiffeisen

Capitolul I. Sistemul informaţional bancar 1.1. Observarea particularităţilor sistemului informaţional bancar în cadrul Agenţiei Raiffeisen Bank...

Monografie Reiffeisen

Cap. I Prezentarea societăţii bancare. Istoric şi evoluţie. 1.1 Istoric Grupul Raiffeisen este cel mai mare grup bancar privat din Austria, fiind...

Monografie Raiffeisen

Capitolul 1. Prezentarea societăţii bancare. Istoric şi evoluţie 1.1. Grupul RZB şi Raiffeisen International Raiffeisen Bank România este o...

Raiffeisen Bank - Produse și Servicii Bancare

1.Înființarea băncii Raiffeisen 1.1.Momentul istoric al înființării Raiffeisen Zentralbank Osterreich AG În contextul existenței unei situații...

Garantia Creditelor

Necesitatea garantarii creditelor decurge din existenta riscului imprumutului. Deci banca trebuie sa asigure ca agentii economici care trebuie sa...

Grila cu Raspunsuri Informatica de Gestiune (Baze) 2008-2009 Aranjate Alfabetic

Accesul la o locatie de memorie se realizeaza prin: a. unitatea aritmetico-logica; b. adresele de memorie; c. adresare de memorie; d. locatii de...

HVB Tiriac

Bancile sunt entitati economice specializate, menite sa infaptuiasca in economie creditarea bancara. In acest fel, ele asigura functionarea deplina...

Te-ar putea interesa și

Monografie Bancara - Raiffeisen Bank

Prezentare generala Raiffeisen Bank – “Cea mai buna banca româneasca” ( Global Finance) Raiffeisen Bank este un partener pe termen lung pentru...

Studiu Monografic Realizat la Raiffeisen Bank

Cap.1 Prezentarea societatii bancare. Istoric si evolutie 1.1 Scurt istoric Raiffeisen Bank România, una din primele trei banci ale României,...

Monografie Bancara - Raiffeisen Bank Agentia Iasi

Cap. I. Prezentarea societăţii bancare. Istoric şi evoluţie. I.1. Grupul RZB şi Raiffeisen International Raiffeisen Bank România este o...

Studiu Monografic Raiffeisen Bank, Agentia Mircea cel Batran, Iasi

Capitolul 1. Prezentarea societăţii bancare. Istoric şi evoluţie 1.1.Momentul istoric al înfiinţării 1.1.1. Momentul istoric al înfiinţării...

Monografie Raiffeisen Bank

CAPITOLUL1 1.Prezentarea societatii bancare.Istoric si evolutii 1.1.Scurt Istoric Raiffeisen Zentralbank Osterreich (RZB-Austria) a deschis in...

Monografie Raiffeisen Bank

1. Prezentarea şi organizarea societăţii bancare 1.1. Scurt istoric şi evolutia băncii în cadrul sistemului bancar romanesc Prеzența Raiffeisen...

Monografie Raiffeisen Bank

CAPITOLUL 1 Prezentarea societăţii bancare. Istoric şi evoluţie 1.1 Momentul istoric al înfinţării În anul 1994 RZB deschide în România o...

Monografie Raiffeisen Bank

Cap.I Prezentarea societăţii bancare. Istoric şi evoluţie 1.1 Istoric Grupul Raiffeisen este cel mai mare grup bancar privat din Austria, fiind...

Ai nevoie de altceva?