Monografie - Sistemul Bancar din Slovacia

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 23 în total
Cuvinte : 5171
Mărime: 988.51KB (arhivat)
Publicat de: Iancu Bejan
Puncte necesare: 9

Cuprins

  1. Cap.1 Descrierea sistemului bancar din Slovacia.pag.3-9
  2. 1.1.Scurt istoric.pag.3-5
  3. 1.2.Tipuri de instituții.pag.5-6
  4. 1.3.Indicatori de apreciere.pag.6-8
  5. 1.4.Factori de influență.pag.8-9
  6. 1.5.Tendințe.pag.9
  7. Cap.2 Banca Națională a Slovaciei.pag.10-15
  8. 2.1.Istoricul Băncii Naționale a Slovaciei.pag.10-12
  9. 2.2.Obiectivele Băncii Naționale a Slovaciei.pag.12
  10. 2.3.Funcțiile Băncii Naționale a Slovaciei.pag.13-14
  11. 2.4.Instrumentele Băncii Naționale a Slovaciei.pag.14
  12. 2.5.Caracteristici definitorii ale NBS.pag.15
  13. Cap.3 Bănci reprezentative.pag.16-22
  14. 3.1.Tatra Bank.pag.16-19
  15. 3.1.1.Istoric.pag.16-17
  16. 3.1.2.Acționari.pag.17
  17. 3.1.3.Produse și servicii.pag.18-19
  18. 3.2. Slovenská sporiteľňa.pag.19-22
  19. 3.2.1.Istoric.pag.19
  20. 3.2.2.Acționari.pag.20
  21. 3.2.3.Rezultatele financiare pentru anul 2011.pag.20-21
  22. 3.2.4.Produse și servicii.pag.22
  23. Bibliografie.pag.23

Extras din proiect

Capitolul I

Descrierea sistemului bancar din Slovacia

1.1. Scurt istoric

Pentru a putea înțelege mai bine sistemul bancar slovac, se dovedește necesară o scurtă introducere în ceea ce reprezintă Slovacia ca țară, ca politică, ca economie și nu în ultimul rând ca societate.

Dizolvarea Imperiului Austro-Ungar la încheierea primului război mondial a permis Slovaciei să se alăture Cehiei pentru a forma Cehoslovacia. În urma haosul celui de-al II lea Război Mondial, Cehoslovacia a devenit o naţiune comunistă sovietică ce domina Europa de Est. Influenţa sovietică s-a prăbuşit în 1989 şi Cehoslovacia a devenit încă odată liberă. Slovacii şi cehii au convenit să se separe paşnic la 1 ianuarie 1993. De la înfiinţarea Republicii Slovace în ianuarie 1993, Slovacia a suferit o tranziţie de la o economie planificată la o economie de piaţă liberă , un proces pe care unii observatori cred că a fost încetinit în perioada 1994 - 1998 din cauza unor politici fiscale.

Înainte de 1989 sistemul bancar al Slovaciei a avut toate caracteristicile unui sistem comunist. Era concentrat în funcţie de banca centrală, banca comercială şi de banca specializată în tranzacţiile comerciale externe. Toate băncile au fost proprietate de stat având funcţii specifice.

Slovacia a făcut reforme economice semnificative de la separarea de Republica Cehă în 1993. Reformele la impozitare, de sănătate, de pensii, şi sistemele de protecţie socială au ajutat Slovacia la consolidarea bugetului său, de a lua calea aderării la UE în 2004 şi să adopte moneda euro în ianuarie 2009.

Privatizări majore sunt aproape complete, sectorul bancar este aproape în întregime în mâinile străine, iar guvernul a ajutat să faciliteze un boom de investiţii străine cu politicile de afaceri prietenoase. Creşterea economică a Slovaciei a depăşit aşteptările, în 2001-2008, în ciuda unei încetiniri europene generale. Şomajul, la un inacceptabil 18% în 2003-2004, a scăzut la 7,7% în 2008, dar rămâne călcâiul lui Ahile al economiei. Investiţiile străine directe (ISD) au reprezentat pentru o mare parte din creşterea economiei până în 2008, forţă de muncă ieftină şi calificată, taxe mici, un impozit de 19% unic pentru corporații și persoane fizice, fără taxe de dividende, un cod al muncii relativ liberal şi o locaţie geografică favorabilă sunt principalele avantaje ale Slovaciei pentru investitorii străini. Investiţiile străine în sectoarele de automobile şi electronice au fost deosebit de puternice. Pentru a menţine un mediu de operare stabil pentru investitori, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a recomandat guvernului slovac să se abţină de la a interveni în sectoare importante ale economiei. Cu toate acestea, abordarea de la Bratislava cu privire la atenuarea încetinirii creşterii economice a inclus intervenţia guvernamentală substanţială şi opţiunea de naţionalizare a unor companii strategice.

Evenimentul cel mai important din sistemul bancar slovac a fost, realizarea privatizării şi restructurării băncilor cu o cotă mare de active. Anul 2001 a fost un punct de întrerupere crucial în dezvoltarea sectorului bancar, stabilindu-se o bază solidă pentru dezvoltarea corectă şi în condiţii de siguranţă a băncilor şi a sectorului financiar în Slovacia. Rezultatele pozitive au fost prezentate de restructurare, în special de fonduri mult mai ieftine, fapt care reprezintă o condiţie de bază atât pentru sectorul bancar cât şi pentru creşterea economică.

În 2002, Slovacia adoptă o nouă lege bancară cu reglementări aduse mai aproape de directivele UE. Una din cele mai importante schimbări este supravegherea prevăzută pe bază consolidată.

Supravegherea instituţiei financiare în Slovacia se realizează prin:

- Banca Naţională a Slovaciei

- Autoritatea pieţelor financiare (UFT)

- Ministerul de finanţe (MF)

În ceea ce priveşte aderarea la UE, dezvoltarea sectorului bancar slovac ia următoarele direcţii:

- creşterea sectorului bancar va fi la fel cu cea de la nivel naţional;

- expansiunea puternică în străinătate nu este de aşteptat din cauza concurenţei intense în sectorul bancar din ţările UE, cu toate acestea, este posibil să participe la piaţa UE prin colaborarea cu parteneri strategic.

Prin urmare, competitivitatea sectorului bancar slovac a fost condiţionată de situaţia economică a întreprinderilor pe piaţa internă, care sunt împovărate de împrumuturi şi prezintă o rată mai mare de risc a creditului decât întreprinderile din ţările UE.

Situaţia din sectorul bancar slovac este foarte asemănătoare cu cea din Polonia. În ciuda privatizării băncilor comerciale din trecutul apropiat, este încă loc pentru îmbunătăţirea şi modernizarea sistemelor, acest fapt putând fi unul dintre factorii de concurenţă a băncilor din UE. De asemenea, ca urmare a restructurării lente a economiei, băncile sunt foarte prudente în activităţile de creditare. Operaţiunile lor financiare sunt concentrate pe comerţul cu obligaţiunile de stat și bonuri de tezaur.

Preview document

Monografie - Sistemul Bancar din Slovacia - Pagina 1
Monografie - Sistemul Bancar din Slovacia - Pagina 2
Monografie - Sistemul Bancar din Slovacia - Pagina 3
Monografie - Sistemul Bancar din Slovacia - Pagina 4
Monografie - Sistemul Bancar din Slovacia - Pagina 5
Monografie - Sistemul Bancar din Slovacia - Pagina 6
Monografie - Sistemul Bancar din Slovacia - Pagina 7
Monografie - Sistemul Bancar din Slovacia - Pagina 8
Monografie - Sistemul Bancar din Slovacia - Pagina 9
Monografie - Sistemul Bancar din Slovacia - Pagina 10
Monografie - Sistemul Bancar din Slovacia - Pagina 11
Monografie - Sistemul Bancar din Slovacia - Pagina 12
Monografie - Sistemul Bancar din Slovacia - Pagina 13
Monografie - Sistemul Bancar din Slovacia - Pagina 14
Monografie - Sistemul Bancar din Slovacia - Pagina 15
Monografie - Sistemul Bancar din Slovacia - Pagina 16
Monografie - Sistemul Bancar din Slovacia - Pagina 17
Monografie - Sistemul Bancar din Slovacia - Pagina 18
Monografie - Sistemul Bancar din Slovacia - Pagina 19
Monografie - Sistemul Bancar din Slovacia - Pagina 20
Monografie - Sistemul Bancar din Slovacia - Pagina 21
Monografie - Sistemul Bancar din Slovacia - Pagina 22
Monografie - Sistemul Bancar din Slovacia - Pagina 23

Conținut arhivă zip

  • Monografie - Sistemul Bancar din Slovacia.doc

Te-ar putea interesa și

Monografie Slovacia

Capitolul I Descrierea sistemul bancar din Slovacia 1.1 Scurt istoric Dizolvarea Imperiului Austro-Ungar la încheierea primului război mondial a...

Monografia Sistemului Bancar din Slovacia

Capitolul I Descrierea sistemului bancar din Slovacia 1.1. Scurt istoric Până la sfârşitul Primului Război Mondial, Slovacia a făcut parte din...

Sistemul bancar din Slovacia

1.1. Scurt istoric În anul 1993 când a avut loc înființarea Republici Slovace, Slovacia a trecut de la o economie planificată la o economie de...

Monografia Sistemului Bancar din Austria

Din punct de vedere geographic ,Republica Austria e situate in Europa Centrala,fiind invecinata la nord de Germania si Rep.Ceha,la est de Slovacia...

Monografia Sistemului Bancar din Slovacia

Capitolul I. Sistemul Bancar din Republica Slovacă 1.1 Scurt istoric Slovacia la fel ca şi Cehia a avut confruntări grave la sfârşitul celui...

Ai nevoie de altceva?