Operatiuni Valutare

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 6915
Mărime: 29.58KB (arhivat)
Cost: 4 puncte
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Carmen Obreja
Proiectul a fost prezentat la cursu de RMFI din cadrul facultatii Fabbv, ASE. Nota obtinuta a fost noua.

Extras din document

OPERATIUNI VALUTARE

In principal, bancile comerciale fac operatiuni cu caracter economic (acoperitor) si in scop asigurator, prin vanzarea-cumpararea la vedere si la termen.

Bursele de valori completeaza activitatea facuta de banci cu operatiuni de vanzare-cumparare in scop speculativ.

Casele de schimb realizeaza operatiuni imediate (la vedere) pentru scopuri economice.

In functie de timp, tipurile de operatiuni posibile pe piata valutara sunt : operatiuni la vedere (spot) si operatiuni la termen (forwards).

I. OPERATIUNI LA VEDERE

Operatiunile la vedere presupun realizarea tranzactiei de vanzare-cumparare in momentul t1 , in conditiile de curs valutar economic curent, cu miscarea efectiva a monedei tranzactionate imediat sau in max 48 de ore de la momentul schimbului de monede.

Cursurile la care se efectuiaza operatiunile cu valuta spot se numesc cotatii spot. In scopul realizarii acestor operatiuni-spot, piata valutara utilizeaza cursul valutar economic al pietii, in doua variante:

- cursul valutar economic de cumparare al valutei de la detinator de catre intermediar = bid;

- cursul valutar economic de vanzare al valutei de catre intermediar catre solicitant = ask.

Regula pietei valutare internationale spunea ca exprimarea cursului se face printr-un numar intreg cu 4 zecimale, in prezent pentru monedele care intra in componenta EURO regula spune ca se folosesc cursuri fixe exprimate printr-un numar intreg cu 6 zecimale.

Daca publicarea cursului nu se face distinct pentru vanzare si cumparare, ci de maniera urmatoare : 8,1365/75 SEK pentru 1USD, atunci cursul de vanzare (ask) se obtine inlocuind ultimele zecimale in felul urmator 8,1375 SEK pentru 1USD.

Diferenta intre cursul de vanzare mai mare si cel de cumparare mai mic se numeste spread si reprezinta un castig pentru operatorul de piata care deruleaza tranzactia.

Pentru determinarea cursului de schimb intre doua monede apartinand tarilor participante la Sistemul Monetar European, se foloseste metoda triangulatiei, la baza careia sta principiul potrivit caruia nu se poate exprima cursul invers al sumei variabile al monedei EURO ce revine la o unitate de moneda membra.

Operatiunile la vedere efectuate de agentii economici si de persoane fizice pot avea mai multe scopuri.

1.OPERATIUNI LA VEDERE IN SCOP ECONOMIC

In vederea procurarii cantitatii de valuta necesare unui import pentru plati externe de natura financiara, particulara, etc., sau de procurare de moneda nationala pe baza unei sume in valuta, agentii economici si persoanele fizice recurg la la operatiuni de vanzare-cumparare de valuta.

A.Operatiuni la casele de schimb

Pe baza documentelor de identitate si a sumelor propuse spre vanzare-cumpare are loc schimbul valutar. Acest schimb presupune parcurgerea unor operatiuni cum ar fi :

- identificarea persoanei pe baza de pasaport,

- incadrarea in restrictiile regulamentului valutar,

- verificarea semnelor banesti prezentate spre vanzare-cumparare,

- intocmirea documentului de schimb valutar.

B.Operatiuni pe piata valutara interbancara

Agentul economic roman se adreseaza pietei valutare interbancare pentru cumpararea sau vanzarea de valuta la vedere, unei banci comerciale autorizate, la ghiseele specializate ale acesteia. Inainte de intocmirea ordinelor de cumparare sau de vanzare, clientul ia cunostinta cu:

*Prevederile regulamentului privind efectuarea operatiunilor valutare.

*Categoriile de curs valutar practicate de bank respectiva:

- curs ferm, curs afisat de bank comerciala si care prezinta curs de plecare in stabilirea tranzactiilor;

- curs limitat, curs care poate fi cerut de solicitant,atunci cand nu accepta cursul ferm al bancii.

a. In cazul solicitarii de valuta, clientul trebuie sa faca dovada necesitatii valutei prin documente care sa ateste natura operatiei, de cont curent sau de capital, documente de tipul contractelor de import, facturilor, declaratiilor vamele, etc.

Suma solicitata de valuta nu trebuie sa depaseasca suma necesara operatiunii sau trebuie sa se incadreze in diferenta dintre necesarul total si disponibilitatile proprii in valuta ale clientului solicitant. Se are in vedere si restrictia dupa care sumele cumparate nu pot fi folosite in alte scopuri, nu pot fi folosite drept garantie pentru obtinerea creditelor in lei si nu pot fi pastrate in cont o perioada prea mare de timp.

b. Daca clientul accepta aceste conditii si opteaza pentru unul din cursurile practicate atunci el trece la intocmirea si depunerea Ordinului de cumparare sau de vanzare la vedere (spot) dupa formularele 1-2 pentru cursul cotat ferm si formularele 5-6 pentru cursul limitat solicitat de client.

c. In cazul in care clientul accepta cotatia ferma, tranzactia se considera incheiata si se executa neconditionat.

In cazul cursului limitat, intermediarul verifica valabilitatea in timp a acestui ordin si trece la realizarea unor operatiuni multiple de arbitraj (cotare).Pentru acest gen de operatiune se percepe un comision special, ea executandu-se in perioada de valabilitate a ordinului si presupune confidentialitate si atentie sporita pentru intermediar, el trebuie sa tina ordinul respectiv pe Carnetul sau de ordine pe intreaga perioada de valabilitate.

d. O prima preioada de timp din ziua lucratoare ( orele 9-13 )bancile lucreaza pe postura de brokeri, executand ordinele clientilor. Dupa ora 13 bancile trec in postura de dealeri, realizand tranzactii in valuta in nume propriu. Ultima parte a zilei este utilizata pentru inchiderea pozitiilor valutare (operatiuni tehnice ), pana la incadrarea in normele de expunere stabilite de BNR.

e. Zilnic BNR centralizeaza operatiunile facute de bancile comerciale autorizate si stabileste cursul mediu de referinta pe care il da publicitatii.

2.OPERATIUNI LA VEDERE ASIGURATORII

Sub presiunea riscurilor pe care poate sa le determine modificarea rapida a cursului valutar, agentii economici si persoanele fizice recurg tot mai mult la operatiunile pe piata valutara.

Preview document

Operatiuni Valutare - Pagina 1
Operatiuni Valutare - Pagina 2
Operatiuni Valutare - Pagina 3
Operatiuni Valutare - Pagina 4
Operatiuni Valutare - Pagina 5
Operatiuni Valutare - Pagina 6
Operatiuni Valutare - Pagina 7
Operatiuni Valutare - Pagina 8
Operatiuni Valutare - Pagina 9
Operatiuni Valutare - Pagina 10
Operatiuni Valutare - Pagina 11
Operatiuni Valutare - Pagina 12
Operatiuni Valutare - Pagina 13
Operatiuni Valutare - Pagina 14
Operatiuni Valutare - Pagina 15
Operatiuni Valutare - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Operatiuni Valutare.doc

Alții au mai descărcat și

Deficitul Bugetar al României

INTRODUCERE Actualitatea temei. Sarcinile principale ale României în condiţiile economice actuale cuprind efectuarea unor schimbări de structură,...

Creditarea Persoanelor Juridice la BRD

CAPITOLUL I DESCRIEREA BĂNCII 1.1. INTRODUCERE BRD-GSG a fost înfiinţată prin hotărâre de guvern în decembrie 1990 şi înmatriculată în februarie...

Managementul Riscului de Credit - Unicredit Tiriac Bank

INTRODUCERE Analiza şi managementul riscurilor în domeniul bancar sunt două probleme mereu actuale şi extrem de importante. Inovaţiile apărute pe...

Strategii Bancare in Domeniul Lichiditatii

Cap. 1 Lichiditatea bancară. Concept și funcții 1.1 Conceptul de lichiditate bancară Unul dintre cele mai importante aspecte ale managementului...

Operațiuni Valutare

Întroducere Banca zilelor noastre nu mai este o simplă bancă de depozit şi credit, ea devenind o “bancă financiară” la dispoziţia clienţilor....

Metode de Gestionare a Ratei Dobânzii

1. Elemente definitorii ale dobânzii şi ratei dobânzii Dobânda este în mod firesc comună cu conceptul de capital şi cu elementele „timp” şi...

Modelul Balassa Samuelson

1.-Introducere Modelul BS a fost creat ca o alternativă la modelul de determinare pe termen mediu-lung a cursului de schimb (paritatea puterii de...

Politica Monetara - Instrumente, Obiective Intermediare, Strategii

Politica monetară, ca o componentă de bază a politicii economice, desemnează un set de măsuri prin care autorităţile monetare încearcă să regleze...

Ai nevoie de altceva?