Operatiunile Bancii Europene pentru reconstructie si dezvoltare in Romania

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Operatiunile Bancii Europene pentru reconstructie si dezvoltare in Romania.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 16 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Banci

Cuprins

CAPITOLUL 1. Prezentarea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare
1.1. Crearea și conducerea BERD
1.2. Misiunea și funcțiile BERD
1.3. Operațiunile BERD
CAPITOLUL 2. Operațiunile Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare în România
2.1. Relația României cu BERD
2.2. Strategia de țară BERD pentru țara noastră
2.3. Proiecte finanțate de BERD pe teritoriul României
CONCLUZII
BIBLIOGRAFIE

Extras din document

CAPITOLUL 1 Prezentarea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare

1.1. Crearea și conducerea BERD

Președintele Franței, François Mitterrand, în anul 1989 a prezentat prima idee de înființare a unei bănci europene de devoltare, idee ce a fost materializată peste 18 luni prin deschiderea acesteia în anul 1991 cu sediul la Londra.

Importante evenimente istorice, ca de exemplu: sfârșitul Războiului Rece și căderea URSS-ului, au lăsat urme dezastruoase în mediul economic, mai ales al statelor în care comunismul a căzut. Toate acestea au contribuit la decizia înființări BERD care avea un rol de a oferi ajutor acelor state care trec prin perioade dificile.

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare cuprinde un număr de 67 de state și două instituții interguvernamentale, Comunitatea Europeană și Banca Europeană de Investiții. Aceasta oferă finanțare mai mult sectorului privat comparativ cu sectorul public, chiar dacă acționarii sunt membri ai sectorului de stat. Banca finanțează proiecte ce aparțin instituțiilor bancare, societăților comerciale viitoare sau deja existente pe piață.

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare este cârmuită de către Consiliul Guvernatorilor, Consiliul de Administrație, președintele și vicepreședinții. În prezent președintele BERD este Suma Chakrabarti, iar vicepreședinții sunt Jürgen Rigterink și Andras Simor.

Consiliul guvernatorilor este format de căte un reprezentant din fiecare stat membru, respectiv de ministrul finanțelor din fiecare țară și guvernatorul băncii naționale a fiecărui stat, ca membru supleant. Printre căteva sarcini ale consiliului guvernatorilor putem expune:

- stabilirea criteriilor cu privire la acceptarea de membri noi

- diminuarea sau sporirea capitalului băncii

- suprimarea unui membru

- decizia de propunere a directorilor și a președintelui băncii.

Consiliul de administrație este format din 23 de membri, care nu vor face parte din consiliul guvernatorilor. Printre sarcinile acestuia putem aminti:

- demararea lucrărilor consiliului guvernatorilor

- aprobarea bugetului BERD

- hotărârea politicilor și luarea deciziilor

În contextul părăsiri a statului englez, din spațiul european, a fost ales deja un nou președinte, respectiv ministrul finanțelor din Spania, Cristóbal Montoro, precum și cei doi vicepreședinți, anume: ministrul finanțelor din Lituania, Vilius Šapoka, și ministrul finanțelor din România, Eugen Teodorovici.

Președintele este ales de consiliul guvernatorilor, prin votul majorității guvernatorilor, acesta fiind reprezentantul legal al BERD, având un mandat de 4 ani. Vicepreședinții sunt aleși de către consiliul de administrație.

1.2. Misiunea și funcțiile BERD

Reprezentând o instituție financiară pe plan internațional, BERD susține anumite proiecte de pe teritoriul Europei Centrală și până în Asia Centrală. Datorită nevoilor prea mari de satisfăcut a cliențiilor, a făcut ca BERD să se focuzeze mai mult pe finanțarea sectorului privat, conducând astfel la o evoluție a pieței. Operațiunile băncii sunt caracterizate de un nivel înalt de dezvoltare durabilă și de guvernanță corporativă.

Susținerea economiei de piață care se află într-o competiție între numeroasele întreprinderi, reprezintă scopul BERD-ului, care sprijină inovarea și evoluția care conduc la creșterea productivității prin intermediul creșterii ocupării forței de muncă.

Conform site-ul oficial BERD, misiunea acesteia sună astfel: “Misiunea noastră este de a dezvolta economii de piață deschise și durabile în țările angajate și aplicând principiile democratice.”

Reforme economice și sectoriale susținute de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare membrilor săi, a contribuit la trecerea statelor din Europna Centrală și de Est la o economie de piață caracterizată de demonopolizare, descentralizare și privatizare.

În ceea ce privește mai cu seamă întreprinderile mici și mijlocii, BERD, are ca o primă funcție, promovarea cu ajutorul investitorilor particulari, a înființării și evoluției domeniului productiv, competitv și privat. De asemenea banca mobilizează capitalul extern și intern în scopurile dezvoltării piețelor productive, oferă asistență tehnică pentru începerea, finanțarea și materializarea proiectelor, favorizând investițiile dedicate infrastructurii și productivității.

Alte funcții care fundamentează BERD, în conformitate cu acordul său de înființare, sunt reprezentate de dezvoltarea piețelor de capital, precum și de evoluție durabilă și eficientă care să nu afecteze mediul înconjurător.

Pentru a-și realiza toate aceste funcții, BERD colaborează cu toate cele 67 de state membre și cele două instituții interguvernamentale, precum și cu FMI, Corporația Financiară Internațională și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Mai colaborează cu Organizația Națiunilor Unite și cu orice altă instituție publică sau privată, care are drept scop dezvoltarea economică.

Fisiere in arhiva (1):

  • Operatiunile Bancii Europene pentru reconstructie si dezvoltare in Romania.docx

Bibliografie

Anton Sorin Gabriel, „Instituții financiar-bancare internaționale”, București, Editura C.H. Beck, 2013
Manolescu Gheorghe, „Politici și instituții financiar-bancare europene”, București, Editura Fundației România de Mâine, 2008
Petre Brezeanu, „Instituții financiare internaționale”, Editura Economică, București, 2006
https://www.ebrd.com/home
https://www.ebrd.com/who-we-are/history-of-the-ebrd.html
https://www.ebrd.com/where-we-are/romania/data.html