Politici Monetare in Romania in Perioada 1990 - 2004

Imagine preview
(9/10 din 4 voturi)

Acest proiect trateaza Politici Monetare in Romania in Perioada 1990 - 2004.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 116 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Manolescu Gheorghe

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 7 puncte.

Domeniu: Banci

Cuprins

Introducere.2
Capitolul I . Banca Nationala a României.3
1.1. Istoric, formare, organizare 3
1.2. Organizarea, conducerea si administrarea B.N.R7
1.3. Functiile B.N.R. în economie si societate.12
1.4. Relatiile Bancii Nationale a României cu bancile si statul17
Capitolul II. B.N.R.  coordonator al politicii monetare.22
2.1. Coordonatele teoretice ale politicii monetare22
2.2. Aspecte ale politicii monetare promovate de Banca Centrala .25
2.2.1 Mecanismul rezervelor obligatorii.26
2.2.2 Mecanismul de refinantare.27
2.2.3 Taxa oficiala a scontului.30
2.2.4 Operatiunile pe piata libera.31
2.2.5 Mecanismul cursului valutar.33
2.3. Instrumente de politica monetara promovate de B.N.R34
2.3.1. Creditul de refinantare.34
2.3.2. Regimul rezervelor minime obligatorii.39
2.3.3. Politica de open  market.43
2.3.4. Conturile de depozit.45
2.3.5. Operatiunile B.N.R. pe piata monetara.47
Capitolul III. Politica monetara a B.N.R. dupa 1990.54
3.1. Politica monetara a B.N.R. între 1990  1991 .54
3.2. Politica monetara a B.N.R. între 1992  1996 .58
3.3. Politica monetara a B.N.R. între 1997  2004 .64
3.3.1. Anul 2001 - B.N.R. îsi schimba tintele.70
3.3.2. Politica monetara si a cursului de schimb.77
Capitolul IV. Perspectivele politicii monetare a B.N.R. in conditiile procesului de integrare in economia mondiala.81
4.1. Prioritati ale politicii monetare românesti în perspectiva integrarii europene .81
4.2. Impactul negativ asupra economiei României al principalelor politici ale Bancii Nationale si a unor practici utilizate de bancile comerciale88
Concluzii.98
Anexe.104
Bibliografie.107

Extras din document

Introducere

La începutul procesului de tranzitie, un numar mare de experti si organisme internationale specializate au vazut economia de tranzitie, prin care trece România, ca o economie standard confruntata cu un soc advers puternic pe latura ofertei care urma sa rezolve simultan problemele excesului de moneda si cea a declinului productiei.

Rezultatele macroeconomice ale României pot fi considerate pâna acum ca dezamagitoare: tara nu a fost capabila sa asigure o crestere sustinuta, somaj redus si inflatie joasa. Multi factori explicativi sunt la nivel microeconomic si pot fi asociati cu procesul lent a restructurarii firmelor, privatizarii si constructiei institutionale. Aceste constrângeri au fost considerate ca fiind premise pentru concertarea atentiei asupra eficientei mecanismelor si politicilor monetare si ale ratei de schimb.

B.N.R. nu a aplicat pâna acum o politica monetara consistenta care sa reduca inflatia. În conditiile unor presiuni diverse ea a oferit sistematic credite sectoarelor sensibile si bancilor comerciale cu probleme. Astfel de operatiuni cvasi-fiscale au constituit o trasatura a activitatii BNR de-a lungul deceniului.

Politica monetara a B.N.R ar trebui eliberata de povara operatiunilor cvasi-fiscale. În ultimul timp s-au facut progrese, dar mai sunt multe lucruri de facut.

Reforma politicii monetare trebuie inclusa într-un ansamblu coerent de politici care sa fie simultan înfaptuite; acest mix include o politica a veniturilor si deficite bugetare mici bazate pe control sever, rationalizarea cheltuielilor publice si impunerea disciplinei financiare la nivelul firmelor.

Intrarea României în Uniunea Europeana ca membru cu drepturi depline impune alinierea indicatorilor macroeconomici ai tarii noastre cu cei ai tarilor membre, aflate pe calea înfaptuirii integrarii europene.

Capitolul I. Banca Nationala a României

1.1. Istoric, formare, organizare

Pâna la aparitia bancilor moderne, operatiunile de schimb de monede, acordarea de împrumuturi garantate au fost realizate de catre zarafii greci si camatarii turci si armeni. În secolul al XIX-lea aceste zarafii s-au transformat rând pe rând în case de banca.

Cea mai importanta realizare în modernizarea sistemului de credit a fost înfiintarea Casei de Depuneri si Consemnatiuni în 1864 . Pâna la crearea B.N.R. ea a fost singura institutie româna de credit care acorda sprijin finaciar statului, având totodata si rolul de emisiune pe teritoriul Principatelor Unite.

Dupa Unirea Principatelor s-au vehiculat o serie de proiecte de înfiintare a unei banci centrale astfel ca la 17 aprilie 1880 a fost creata B.N.R., conceputa din punct de vedere organizatoric, dupa modelul Bancii Nationale a Belgiei. Majoritatea capitalului urma sa fie constituit din surse românesti în vederea asigurarii controlului asupra economiei nationale, cât si în scopul evitarii instituirii dominatiei straine asupra sistemului bancar românesc.

În afara de rolul de banca unica , B.N.R. era abilitata sa efectueze operatiuni precum : scontarea de efecte comerciale, scontarea de bonuri de tezaur, pana la 20% din capital, comertul cu aur si argint, acordarea de avansuri pe aur si argint, primirea în depozit a metalelor pretioase si a sumelor de bani în cont curent,

acordarea de avansuri pe baza de efecte publice sau titluri garantate de stat, efectuarea de operatii de casa, cumpararea de efecte publice.

Fisiere in arhiva (1):

  • Politici Monetare in Romania in Perioada 1990 - 2004.doc