Politici și Tratamente Contabile privind Leasingul

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 46 în total
Cuvinte : 11835
Mărime: 342.63KB (arhivat)
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

CAPITOLUL I

ASPECTE GENERALE PRIVIND OPERAŢIUNILE

DE LEASING

1.1 Definiţia leasingului-IAS 17

Conform IAS 17, “Leasingul financiar este operatiunea de leasing care transfera, in mare masura, toate riscurile si beneficiile aferente dreptului de proprietate asupra bunului. Titlul de proprietate poate fi, sau nu, transferat, in cele din urma”.

Standardul defineşte leasingul ca fiind acel contract între locator şi locatar prin care se transmite dreptul de folosinţă asupra unui bun, pe o perioadă de timp determinată în schimbul unei plăţi.

Interesul practic al leasingului este de a asigura finanţarea integrală prin fonduri împrumutate a unei investiţii fără ca beneficiarul să constituie măsuri asiguratorii; prin aceasta, leasingul se distinge de tradiţionala creditare a investiţiilor, unde întreprinderea beneficiară suportă o parte din valoarea investiţiei. De aceea, leasingul ca tehnică de finanţare vizează în primul rând întreprinderile care urmăresc lărgirea activităţii si ridicarea performanţelor, iar pe plan mai general, asigură progresul tehnic.

Termenul de leasing este necunoscut în limba română, fiind preluat din jargonul economic şi comercial englez, unde s-a impus de aproximativ un secol, fiind apoi preluat de ţările europene occidentale.

Definiţia leasingului poate fi dată atât din punct de vedere economic, cât şi juridic.

Din punct de vedere juridic, leasingul reprezintă un contract complex care permite unei persoane să obţină şi să utilizeze un lucru fără a plăti imediat preţul.

Prima definiţie legală a leasingului în Europa continentală provine din Franţa, referindu-se doar la leasingul imobiliar, operaţiunea numindu-se credit-bail. Operaţiunile de credit-bail sunt cele prin care o întreprindere dă în locaţie bunuri imobiliare in vederea unei utilizări profesionale, cumpărate de ea sau construite prin efortul ei financiar, dacă aceste operaţiuni, indiferent de calificarea lor, permit locatarului să devină proprietarul bunurilor fie printr-o promisiune unilaterală de vânzare, fie prin achiziţionarea directă ori indirectă a dreptului de proprietate a terenului pe care au fost edificate imobilele închiriate, fie prin transferul de plin drept a dreptului de proprietate asupra construcţiilor edificate pentru acel locator.

O definiţie mai recentă a leasingului în Franţa pune in evidenţă funcţiile economice ale acestuia: leasingul reprezintă o finanţare, în principiu integrală, a unei investiţii productive garantată de beneficiar.

In legislaţia română operaţiunile de leasing sunt definite ca fiind acele operaţiuni prin care o parte, denumită locator, se angajează la indicaţia unei alte părţi, denumită utilizator, să cumpere sau să preia de la un terţ, denumit furnizor, un bun mobil sau imobil şi să transmită utilizatorului posesia sau folosinţa asupra acestuia contra unei plăţi numită redevenţă, în scopul exploatării sau, după caz, a achiziţionării bunului (Legea nr.53 din 25 noiembrie 2004 pentru modificarea si completarea Ordonanţei Guvernului nr.51/1997 privind operaţiunile de leasing si societăţile de leasing, publicată în Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. Nr. 1.153 din 1 decembrie 2004).

Din punct de vedere economic, leasingul reprezintă o operaţiune de finanţare, pe baza unui contract de leasing, în care finanţatorul asigură fondurile necesare pentru întreaga investiţie. Pe toată durata contractului, închiriatorul-proprietar permite utilizatorului-chiriaş să folosească un anumit bun în schimbul promisiunii ultimului de a efectua o serie de plăţi (rate de leasing) pe durata contractului. Câştigurile obţinute prin Ieasing sunt derivate din utilizarea bunului, nu din dreptul de proprietate asupra acestuia. O operaţie tipică de leasing decurge astfel: utilizatorul hotărăşte asupra echipamentului de care are nevoie, asupra întreprinderii producătoare, a mărcii şi modelului. De asemenea, specifică clar orice însuşire specială dorită a bunului, termenele de garanţie, livrare, instalare şi service-ul.

Totodată, utilizatorul negociază preţul. După ce echipamentul şi aspectele importante au fost specificate, iar contractul de vânzare-cumpărare negociat, utilizatorul încheie un contract de locaţiune cu finanţatorul-proprietar, negociind cu acesta durata contractului, ratele de leasing, dacă taxele de vânzare, livrare, instalare vor fi incluse in preţul contractului, precum şi alte considerente opţionale. Termenul de leasing include o varietate de tranzacţii de la cele în care leasingul reprezintă folosirea proprietăţii închiriate pentru o scurtă perioadă de timp, până la cele în care leasingul este, de fapt, un mijloc de finanţare a utilizatorului-chiriaş pentru a achiziţiona bunul închiriat.

Privit din punctul de vedere al societătii de leasing, leasingul constituie o cumpărare a unui bun cu scopul închirierii, urmată de o închiriere în scopul vânzării. Deci leasingul este o operaţie de finanţare (creditare) pe baza unui contract prin care utilizatorul poate folosi un bun cu posibilitatea de a-1 cumpăra Ia finele locaţiei, după ce a fost plătită chiria aferentă şi ultima tranşă de plată (preţul rezidual). Prin prisma finalităţii, operaţiunea de leasing poate fi asemănată cu cea de vânzare-cumpărare cu plata în rate, în cazul în care bunul trece în proprietatea beneficiarului. Deosebirea este aceea că prin operaţiunea de vânzare un anumit bun este cedat contra unei sume de bani, în timp ce prin leasing se cedează dreptul de folosinţă a bunului respectiv.

Preview document

Politici și Tratamente Contabile privind Leasingul - Pagina 1
Politici și Tratamente Contabile privind Leasingul - Pagina 2
Politici și Tratamente Contabile privind Leasingul - Pagina 3
Politici și Tratamente Contabile privind Leasingul - Pagina 4
Politici și Tratamente Contabile privind Leasingul - Pagina 5
Politici și Tratamente Contabile privind Leasingul - Pagina 6
Politici și Tratamente Contabile privind Leasingul - Pagina 7
Politici și Tratamente Contabile privind Leasingul - Pagina 8
Politici și Tratamente Contabile privind Leasingul - Pagina 9
Politici și Tratamente Contabile privind Leasingul - Pagina 10
Politici și Tratamente Contabile privind Leasingul - Pagina 11
Politici și Tratamente Contabile privind Leasingul - Pagina 12
Politici și Tratamente Contabile privind Leasingul - Pagina 13
Politici și Tratamente Contabile privind Leasingul - Pagina 14
Politici și Tratamente Contabile privind Leasingul - Pagina 15
Politici și Tratamente Contabile privind Leasingul - Pagina 16
Politici și Tratamente Contabile privind Leasingul - Pagina 17
Politici și Tratamente Contabile privind Leasingul - Pagina 18
Politici și Tratamente Contabile privind Leasingul - Pagina 19
Politici și Tratamente Contabile privind Leasingul - Pagina 20
Politici și Tratamente Contabile privind Leasingul - Pagina 21
Politici și Tratamente Contabile privind Leasingul - Pagina 22
Politici și Tratamente Contabile privind Leasingul - Pagina 23
Politici și Tratamente Contabile privind Leasingul - Pagina 24
Politici și Tratamente Contabile privind Leasingul - Pagina 25
Politici și Tratamente Contabile privind Leasingul - Pagina 26
Politici și Tratamente Contabile privind Leasingul - Pagina 27
Politici și Tratamente Contabile privind Leasingul - Pagina 28
Politici și Tratamente Contabile privind Leasingul - Pagina 29
Politici și Tratamente Contabile privind Leasingul - Pagina 30
Politici și Tratamente Contabile privind Leasingul - Pagina 31
Politici și Tratamente Contabile privind Leasingul - Pagina 32
Politici și Tratamente Contabile privind Leasingul - Pagina 33
Politici și Tratamente Contabile privind Leasingul - Pagina 34
Politici și Tratamente Contabile privind Leasingul - Pagina 35
Politici și Tratamente Contabile privind Leasingul - Pagina 36
Politici și Tratamente Contabile privind Leasingul - Pagina 37
Politici și Tratamente Contabile privind Leasingul - Pagina 38
Politici și Tratamente Contabile privind Leasingul - Pagina 39
Politici și Tratamente Contabile privind Leasingul - Pagina 40
Politici și Tratamente Contabile privind Leasingul - Pagina 41
Politici și Tratamente Contabile privind Leasingul - Pagina 42
Politici și Tratamente Contabile privind Leasingul - Pagina 43
Politici și Tratamente Contabile privind Leasingul - Pagina 44
Politici și Tratamente Contabile privind Leasingul - Pagina 45
Politici și Tratamente Contabile privind Leasingul - Pagina 46

Conținut arhivă zip

  • Politici si Tratamente Contabile privind Leasingul.doc

Alții au mai descărcat și

Proiecte Sapard Dezvoltate în România

1.SAPARD – prezentare generala, conditii de implemantare a programului Programul SAPARD (Special Accession Programme for Agriculture and Rural...

BCR practică

Mesajul Presedintelui Banca Comerciala Romana încheie anul 2003 cu rezultate financiare pozitive, care ne multumesc si care confirma strategia si...

Băncile comerciale - de depozit - și rolul lor în sistemul bancar

BANCILE COMERCIALE (DE DEPOZIT) SI ROLUL LOR ÎN SISTEMUL BANCAR Aparitia bancilor moderne este strâns legata de dezvoltarea comertului cu...

Proiect economie bancară

1.1. Prezentarea capitolului din acquis-ul comunitar care priveste activitatea financiar bancara: Pentru aderarea la Uniunea Economica si...

Creditare Bancară

OBIECTIVE: Scopul disciplinei consta în asigurarea cunostintelor si informatiilor teoretice, metodologice si operationale în domeniul creditarii...

Produse și Servicii Bancare

1. CADRUL LEGAL DE DERULARE A ACTIVITATII BANCARE 1.1. Funcţiile tradiţionale ale băncilor comerciale In cadrul rolului fundamental de...

Grilă cu răspunsuri informatică de gestiune (baze) 2008-2009 aranjate alfabetic

Accesul la o locatie de memorie se realizeaza prin: a. unitatea aritmetico-logica; b. adresele de memorie; c. adresare de memorie; d. locatii de...

HVB țiriac

Bancile sunt entitati economice specializate, menite sa infaptuiasca in economie creditarea bancara. In acest fel, ele asigura functionarea deplina...

Te-ar putea interesa și

Întocmirea situațiilor financiar-contabile la SC Conpet SA

INTRODUCERE Dezvoltarea sistemului de contabilitate din Romania a avut ca obiectiv de baza armonizarea legislatiei cu directivele europene in...

Politici și opțiuni referitoare la evaluarea și contabilizarea imobilizărilor - IAS 16

1.Aria de definitie si aplicabilitate a temei.Definitii si concepte cheie. Obiectivul normei IAS 16”Imobilizări corporale” este de a prescrie...

Tratamente Contabile privind Leasingul (IAS 17)

INTRODUCERE – DE CE LEASING ? Unul din principalele motive pentru care leasing-ul este o alternativa financiara atat de populara in lume este...

Politici și Tratamente Contabile privind Evaluarea Inițială și Ulterioară a Imobilizărilor Corporale

INTRODUCERE In contextul actual al economiei de piata o unitate economica poate sa obtina rezultate deosebite in conditiile concurentei numai daca...

Evaluarea inițială și ulterioară a mijloacelor fixe - IAS 16

Capitolul I: Politici şi tratamente contabile privind evaluarea iniţială şi ulterioară a imobilizărilor corporale (IAS 16) 1.Aria de definiţie şi...

Politici și Tratamente Contabile privind Leasingul

I. Conceptul de leasing O incursiune în complexitatea acestui concept “operatiune financiara intitulata leasing. Leasingul este o operatiune...

Politici și tratamente contabile privind recunoașterea costurilor îndatorării

Norma IAS 23 „Costurile îndatorării" prescrie tratamentul contabil al costurilor îndatorării, prelucrarea de referinţă a contabilizării...

Leasingul ca operațiune de comerț exterior

1. Introducere Una dintre deciziile fundamentale şi, fără îndoială una dintre primele decizii luate în orice afacere este cea referitoare la...

Ai nevoie de altceva?