Practica Bancara - BRD

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Practica Bancara - BRD.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 242 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Ioan Trenca

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 10 puncte.

Domeniu: Banci

Cuprins

CAPITOLUL 1 2
Prezentarea societatii bancare. Istoric si evolutie 2
1.1 Scurt istoric al Bancii Romane pentru Dezvoltare 2
1.2 Principalele momente din evolutia BRD 4
1.3 Forma si structura capitalului si a actionariatului 4
1.4 Profil 4
1.5 Principalele sale functii, activitati si operatiuni bancare 5
1.5.1 Sucursalele 6
1.5.2 Activitati bancare 7
CAPITOLUL 2 10
Organizarea societatii bancare. Sistemul informational bancar 10
2.1 Reglementari legale 10
2.2 Cadrul normativ legal de organizare si functionare a bancii 13
2.3 Cadrul normativ intern de organizare si functionare a bancii 14
2.4 Structura organizatorica a bancii 14
2.4.1 Structurile din Centrala 16
2.4.2 Organe de conducere statutare 16
2.4.3 Conducatorii Bancii 17
2.4.4 Departamente si directii 19
2.4.5 Competentele bancii 24
2.4.6 Controlul si auditul intern in cadrul bancii 25
2.4.7 Structura grup 26
2.5 Sistemul informational bancar 37
2.5.1 Specificitatea departamentului sisteme informatice a BRD-GSG 37
2.5.2 Documente si programe informatice utilizate de BRD-GSG 38
CAPITOLUL 3 41
Modul de organizare a activitatii la nivelul resortului operativ 41
3.1 Activitatea Front-Office Customer-Desk 41
3.1.1 Rolul customer-desk 41
3.1.2 Cadrul contractual al operatiunilor cu clientela nebancara 41
3.1.3 Operatiuni de piata valutara 41
3.1.4 Operatiuni de piata monetara 43
3.1.5 Comunicarea cu clientii externi si interni 46
3.1.6 Alte prevederi 46
3.2 Tezaur –Casierie 47
3.2.1 Organizarea 47
3.2.2 Controlul operatiunilor de casierie 50
3.3 Operatiuni de credit 56
3.3.1 Principii Generale 56
3.3.2 Riscuri si garantii 57
3.3.2.2 Garantii 58
3.3.3 Clauzele speciale 59
3.3.4 Notiunea de Grup. Persoane aflate in relatii speciale cu Banca 60
3.3.5 Punerea la dispozitie, urmarirea, reinnoirea si rambursarea creditelor 60
3.3.6 Clasificarea creditelor. Provizioane 61
3.3.7 Plafonul global de finantare 62
3.3.8 Operatiunile de piata 62
3.3.9 Dosarele de credit 62
3.3.10 Analiza de risc 64
CAPITOLUL 4 66
Conturile bancare 66
4.1 Titularii de cont 66
4.2 Conturile care se pot deschide la BRD - modul cum functioneaza acestea 66
4.2.1 Drepturile si obligatiile partilor 69
4.2.2 Conturile de disponibilitati banesti 71
4.2.3 Conturile de depozit 73
4.2.4 Conturile de credite 74
4.2.5 Conturile cu destinatie speciala 75
4.2.6 Conturi in valuta 75
4.2.7 Extrasul de cont 77

Extras din document

CAPITOLUL 1

Prezentarea societatii bancare. Istoric si evolutie

1.1 Scurt istoric al Bancii Romane pentru Dezvoltare

Istoria sistemului bancar isi gaseste originile in trecutul indepartat, existand marturii foarte vechi ce atesta practica unor activitati care, intr-o forma mai mult sau mai putin evoluata, se pot constitui ca primii pasi pe taramul practicii bancare. Exista diferite pareri cu privire la originea bancilor. Unii cercetatori apreciaza ca primii bancheri au fost cei ce efectuau schimbul de bani, moment asociat aparitiei si circulatiei monedei metalice. Dupa alti cercetatori notiunea de banca este asociata momentului in care un grup de persoane a avut ideea sa primeasca disponibilitati banesti si sa ofere imprumuturi celor care aveau nevoie de fonduri suplimentare.

Activitatea bancilor romanesti este reglementata de legislatia specifica domeniului, respectiv Legea privind activitatea societatilor comerciale, nr.31/1990 si Legea privind activitatea bancara, nr.33/1991. In acelasi timp, activitatea bancilor comerciale este sub autorizarea si supravegherea bancii centrale.

Bancile comerciale joaca un rol activ in luarea deciziilor privind activitatea lor, comparativ cu rolul pasiv jucat in perioada economiei centralizate. Pentru a asigura concurenta in sectorul bancar si pentru a limita pozitiile de monopol au fost stabilite anumite reglementari. Bancile nu au voie sa incheie contracte, intelegeri care le-ar putea conferi o pozitie dominanta pe piata monetara. Bancile nu trebuie sa se angajeze intr-o concurenta neloiala.

Banca Romana pentru Dezvoltare este o banca de traditie in sistemul bancar romanesc, fiind descendenta a Societatii Nationale de Credit Industrial, creata in 1923, cu scopul de a incuraja dezvoltarea economiei si indeosebi a industriei.

Banca Romana pentru Dezvoltare s-a infiintat la 1 decembrie 1990, prin preluarea activelor si pasivelor fostei Banci de Investitii, fiind nu numai o schimbare de „firma”, ci si conturarea unor noi orientari si conceptii in organizarea si functionarea bancii. Actionand pe baza unor strategii si politici flexibile, cu prudenta impusa de evolutia mediului economic, BRD a reusit sa se adapteze cerintelor economiei de piata actuale, concomitent cu dezvoltarea sa permanenta sub aspect organizational, patrimonial si financiar.

Una din principalele caracteristici ale BRD o constituie obtinerea unor cote inalte de profitabilitate.

In ultimii ani BRD a continuat politica de orientare a creditelor spre sectorul privat al economiei, ponderea acestora reprezentand circa 65% din totalul portofoliului de credite.

BRD a pus la dispozitia clientilor o gama larga de produse si servicii unele dintre ele in premiera pe piata romaneasca : factoringul international, carti de plata, forfetare, scontarea efectelor de comert, studii de fezabilitate, evaluari de patrimoniu, consultanta si alte servicii pentru operatorii de pe piata de capital.

Participand la infiintarea societatii de asigurare ASIBAN SA, BRD si-a largit gama de servicii oferind clientilor intermediari politele de asigurare.

Ca membru operational din 1992 al sistemului international de comunicatii financiar bancare SWIFT, BRD asigura legaturi rapide si eficiente cu banci membre din intreaga lume. In vederea implementarii sistemului de decontari bazat pe carti de plata, banca a devenit la sfarsitul anului 1993 membru al organizatiei VISA INTERNATIONAL. Totodata, calitatea de membru al Factors Chains International a permis alinierea rapida a bancii la practicile internationale in materie.

De asemenea, in conditiile unei competitivitati crescande, BRD este un partener loial al comunitatii bancare romanesti, calitatea sa de membru al Asociatiei Romane a Bancilor asigurandu-i participarea activa la dezvoltarea si restructurarea sistemului bancar romanesc. O preocupare constanta a bancii o constituie largirea si diversificarea bazei de clienti. Orientarea strategica a conducerii bancii a constat in atragerea in randul clientilor cu precadere a producatorilor cu potential de export si cu capacitati reale de dezvoltare, a societatilor cu capital privat si a intreprinderilor mici si mijlocii viabile, instituind totodata si un sistem preferential pentru clientii care deruleaza un volum mare de operatiuni bancare.

Cresterea numarului de clienti si necesitatea apropierii de acestia au constituit premisa deciziei bancii pentru o mai buna reprezentare in teritoriu, respectiv dezvoltarea retelei interne de unitati teritoriale. Astfel BRD s-a implicat intr-un amplu proces de dezvoltare, reflectat in crearea si extinderea retelei sale de unitati teritoriale. Concomitent banca a creat si dezvoltat un sistem informatic adecvat, urmand ca in viitor sa finalizeze proiectul de informatizare integrala a bancii.

Pe langa realizarea obiectivelor strategice ale bancii, BRD urmareste si indeplinirea obligatiilor asumate in calitate de cetatean institutional, obligatii concretizate in sponsorizarea pe de o parte a unor activitati din domeniile cultural, sportiv, umanitar, artistic si totodata, isi asuma un rol educational, prin prezentarea in mass-media a produselor si serviciilor bancare.

Banca Romana pentru Dezvoltare este persoana juridica, fiind organizata ca societate bancara pe actiuni si are sediul in municipiul Bucuresti. Banca Romana pentru Dezvoltare are in subordine unitati bancare operative: sucursale, filiale, agentii si reprezentante in toate judetele tarii si in municipiul Bucuresti.

In momentul de fata, BRD - Groupe Société Générale are peste 2.200.000 de clieti si mai mult de 2.000.000 de posesori de carduri; ea detine o treime din piata cardurilor si 20% din cea a creditelor. BRD - Groupe Société Générale este cea mai mare banca privata din Romania si care se afla in plina expansiune.

BRD - Groupe Société Générale este de asemenea prima banca a intreprinderilor private din Romania si s-a angajat, singura sau impreuna cu Société Générale, in finantarea unor proiecte importante. Rezultatele obtinute datorita increderii clientilor nostri confirma pozitia ei de banca de referinta in Romania.

Banca Romana pentru Dezvoltare a demarat ample proiecte de informatizare, urmarind obtinerea unui sistem informatic integrat, capabil sa asigure prelucrarea in timp a tuturor operatiunilor bancare si sa ofere instrumente necesare unui management eficient.

Banca ofera de asemenea o gama larga de servicii si produse bancare finantand proiectele fezabile ale societatilor comerciale sau persoanelor fizice. Specialistii bancii asigura elaborarea si expertizarea studiilor de fezabilitate, inclusiv consulting; asistenta privind gestiunile financiare; expertizarea tehnica, economica si financiara a proiectelor; evaluarea patrimoniului pentru clientii bancii si pentru orice alti solicitanti, pe baza unor conventii. Economistii si tehnicienii de la BRD stapanesc metode moderne de expertizare a studiilor de fezabilitate, personalul specializat al bancii efectueaza complexe studii de evaluare, in conformitate cu metodologia Bancii Mondiale, fiind recunoscuti in acest sens de ANEVAR.

Banca Romana pentru Dezvoltare poate fi considerata ca fiind promotorul pietei de capital romanesti, in urma implicarii sale active, inca din 1992, in primele oferte publice si in infiintarea si dezvoltarea institutiilor pietei de capital din Romania. Prin Directia Piete de capital, precum si prin reteaua teritoriala, BRD asigura clientilor sai servicii diversificate, la cele mai inalte standarde.

Fisiere in arhiva (1):

  • Practica Bancara - BRD.doc