Practică bancară - BRD

Proiect
8/10 (2 voturi)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 242 în total
Cuvinte : 94792
Mărime: 1.87MB (arhivat)
Cost: 13 puncte
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ioan Trenca

Cuprins

CAPITOLUL 1 2

Prezentarea societatii bancare. Istoric si evolutie 2

1.1 Scurt istoric al Bancii Romane pentru Dezvoltare 2

1.2 Principalele momente din evolutia BRD 4

1.3 Forma si structura capitalului si a actionariatului 4

1.4 Profil 4

1.5 Principalele sale functii, activitati si operatiuni bancare 5

1.5.1 Sucursalele 6

1.5.2 Activitati bancare 7

CAPITOLUL 2 10

Organizarea societatii bancare. Sistemul informational bancar 10

2.1 Reglementari legale 10

2.2 Cadrul normativ legal de organizare si functionare a bancii 13

2.3 Cadrul normativ intern de organizare si functionare a bancii 14

2.4 Structura organizatorica a bancii 14

2.4.1 Structurile din Centrala 16

2.4.2 Organe de conducere statutare 16

2.4.3 Conducatorii Bancii 17

2.4.4 Departamente si directii 19

2.4.5 Competentele bancii 24

2.4.6 Controlul si auditul intern in cadrul bancii 25

2.4.7 Structura grup 26

2.5 Sistemul informational bancar 37

2.5.1 Specificitatea departamentului sisteme informatice a BRD-GSG 37

2.5.2 Documente si programe informatice utilizate de BRD-GSG 38

CAPITOLUL 3 41

Modul de organizare a activitatii la nivelul resortului operativ 41

3.1 Activitatea Front-Office Customer-Desk 41

3.1.1 Rolul customer-desk 41

3.1.2 Cadrul contractual al operatiunilor cu clientela nebancara 41

3.1.3 Operatiuni de piata valutara 41

3.1.4 Operatiuni de piata monetara 43

3.1.5 Comunicarea cu clientii externi si interni 46

3.1.6 Alte prevederi 46

3.2 Tezaur –Casierie 47

3.2.1 Organizarea 47

3.2.2 Controlul operatiunilor de casierie 50

3.3 Operatiuni de credit 56

3.3.1 Principii Generale 56

3.3.2 Riscuri si garantii 57

3.3.2.2 Garantii 58

3.3.3 Clauzele speciale 59

3.3.4 Notiunea de Grup. Persoane aflate in relatii speciale cu Banca 60

3.3.5 Punerea la dispozitie, urmarirea, reinnoirea si rambursarea creditelor 60

3.3.6 Clasificarea creditelor. Provizioane 61

3.3.7 Plafonul global de finantare 62

3.3.8 Operatiunile de piata 62

3.3.9 Dosarele de credit 62

3.3.10 Analiza de risc 64

CAPITOLUL 4 66

Conturile bancare 66

4.1 Titularii de cont 66

4.2 Conturile care se pot deschide la BRD - modul cum functioneaza acestea 66

4.2.1 Drepturile si obligatiile partilor 69

4.2.2 Conturile de disponibilitati banesti 71

4.2.3 Conturile de depozit 73

4.2.4 Conturile de credite 74

4.2.5 Conturile cu destinatie speciala 75

4.2.6 Conturi in valuta 75

4.2.7 Extrasul de cont 77

Extras din document

CAPITOLUL 1

Prezentarea societatii bancare. Istoric si evolutie

1.1 Scurt istoric al Bancii Romane pentru Dezvoltare

Istoria sistemului bancar isi gaseste originile in trecutul indepartat, existand marturii foarte vechi ce atesta practica unor activitati care, intr-o forma mai mult sau mai putin evoluata, se pot constitui ca primii pasi pe taramul practicii bancare. Exista diferite pareri cu privire la originea bancilor. Unii cercetatori apreciaza ca primii bancheri au fost cei ce efectuau schimbul de bani, moment asociat aparitiei si circulatiei monedei metalice. Dupa alti cercetatori notiunea de banca este asociata momentului in care un grup de persoane a avut ideea sa primeasca disponibilitati banesti si sa ofere imprumuturi celor care aveau nevoie de fonduri suplimentare.

Activitatea bancilor romanesti este reglementata de legislatia specifica domeniului, respectiv Legea privind activitatea societatilor comerciale, nr.31/1990 si Legea privind activitatea bancara, nr.33/1991. In acelasi timp, activitatea bancilor comerciale este sub autorizarea si supravegherea bancii centrale.

Bancile comerciale joaca un rol activ in luarea deciziilor privind activitatea lor, comparativ cu rolul pasiv jucat in perioada economiei centralizate. Pentru a asigura concurenta in sectorul bancar si pentru a limita pozitiile de monopol au fost stabilite anumite reglementari. Bancile nu au voie sa incheie contracte, intelegeri care le-ar putea conferi o pozitie dominanta pe piata monetara. Bancile nu trebuie sa se angajeze intr-o concurenta neloiala.

Banca Romana pentru Dezvoltare este o banca de traditie in sistemul bancar romanesc, fiind descendenta a Societatii Nationale de Credit Industrial, creata in 1923, cu scopul de a incuraja dezvoltarea economiei si indeosebi a industriei.

Banca Romana pentru Dezvoltare s-a infiintat la 1 decembrie 1990, prin preluarea activelor si pasivelor fostei Banci de Investitii, fiind nu numai o schimbare de „firma”, ci si conturarea unor noi orientari si conceptii in organizarea si functionarea bancii. Actionand pe baza unor strategii si politici flexibile, cu prudenta impusa de evolutia mediului economic, BRD a reusit sa se adapteze cerintelor economiei de piata actuale, concomitent cu dezvoltarea sa permanenta sub aspect organizational, patrimonial si financiar.

Una din principalele caracteristici ale BRD o constituie obtinerea unor cote inalte de profitabilitate.

In ultimii ani BRD a continuat politica de orientare a creditelor spre sectorul privat al economiei, ponderea acestora reprezentand circa 65% din totalul portofoliului de credite.

BRD a pus la dispozitia clientilor o gama larga de produse si servicii unele dintre ele in premiera pe piata romaneasca : factoringul international, carti de plata, forfetare, scontarea efectelor de comert, studii de fezabilitate, evaluari de patrimoniu, consultanta si alte servicii pentru operatorii de pe piata de capital.

Participand la infiintarea societatii de asigurare ASIBAN SA, BRD si-a largit gama de servicii oferind clientilor intermediari politele de asigurare.

Ca membru operational din 1992 al sistemului international de comunicatii financiar bancare SWIFT, BRD asigura legaturi rapide si eficiente cu banci membre din intreaga lume. In vederea implementarii sistemului de decontari bazat pe carti de plata, banca a devenit la sfarsitul anului 1993 membru al organizatiei VISA INTERNATIONAL. Totodata, calitatea de membru al Factors Chains International a permis alinierea rapida a bancii la practicile internationale in materie.

De asemenea, in conditiile unei competitivitati crescande, BRD este un partener loial al comunitatii bancare romanesti, calitatea sa de membru al Asociatiei Romane a Bancilor asigurandu-i participarea activa la dezvoltarea si restructurarea sistemului bancar romanesc. O preocupare constanta a bancii o constituie largirea si diversificarea bazei de clienti. Orientarea strategica a conducerii bancii a constat in atragerea in randul clientilor cu precadere a producatorilor cu potential de export si cu capacitati reale de dezvoltare, a societatilor cu capital privat si a intreprinderilor mici si mijlocii viabile, instituind totodata si un sistem preferential pentru clientii care deruleaza un volum mare de operatiuni bancare.

Cresterea numarului de clienti si necesitatea apropierii de acestia au constituit premisa deciziei bancii pentru o mai buna reprezentare in teritoriu, respectiv dezvoltarea retelei interne de unitati teritoriale. Astfel BRD s-a implicat intr-un amplu proces de dezvoltare, reflectat in crearea si extinderea retelei sale de unitati teritoriale. Concomitent banca a creat si dezvoltat un sistem informatic adecvat, urmand ca in viitor sa finalizeze proiectul de informatizare integrala a bancii.

Pe langa realizarea obiectivelor strategice ale bancii, BRD urmareste si indeplinirea obligatiilor asumate in calitate de cetatean institutional, obligatii concretizate in sponsorizarea pe de o parte a unor activitati din domeniile cultural, sportiv, umanitar, artistic si totodata, isi asuma un rol educational, prin prezentarea in mass-media a produselor si serviciilor bancare.

Banca Romana pentru Dezvoltare este persoana juridica, fiind organizata ca societate bancara pe actiuni si are sediul in municipiul Bucuresti. Banca Romana pentru Dezvoltare are in subordine unitati bancare operative: sucursale, filiale, agentii si reprezentante in toate judetele tarii si in municipiul Bucuresti.

In momentul de fata, BRD - Groupe Société Générale are peste 2.200.000 de clieti si mai mult de 2.000.000 de posesori de carduri; ea detine o treime din piata cardurilor si 20% din cea a creditelor. BRD - Groupe Société Générale este cea mai mare banca privata din Romania si care se afla in plina expansiune.

BRD - Groupe Société Générale este de asemenea prima banca a intreprinderilor private din Romania si s-a angajat, singura sau impreuna cu Société Générale, in finantarea unor proiecte importante. Rezultatele obtinute datorita increderii clientilor nostri confirma pozitia ei de banca de referinta in Romania.

Banca Romana pentru Dezvoltare a demarat ample proiecte de informatizare, urmarind obtinerea unui sistem informatic integrat, capabil sa asigure prelucrarea in timp a tuturor operatiunilor bancare si sa ofere instrumente necesare unui management eficient.

Banca ofera de asemenea o gama larga de servicii si produse bancare finantand proiectele fezabile ale societatilor comerciale sau persoanelor fizice. Specialistii bancii asigura elaborarea si expertizarea studiilor de fezabilitate, inclusiv consulting; asistenta privind gestiunile financiare; expertizarea tehnica, economica si financiara a proiectelor; evaluarea patrimoniului pentru clientii bancii si pentru orice alti solicitanti, pe baza unor conventii. Economistii si tehnicienii de la BRD stapanesc metode moderne de expertizare a studiilor de fezabilitate, personalul specializat al bancii efectueaza complexe studii de evaluare, in conformitate cu metodologia Bancii Mondiale, fiind recunoscuti in acest sens de ANEVAR.

Banca Romana pentru Dezvoltare poate fi considerata ca fiind promotorul pietei de capital romanesti, in urma implicarii sale active, inca din 1992, in primele oferte publice si in infiintarea si dezvoltarea institutiilor pietei de capital din Romania. Prin Directia Piete de capital, precum si prin reteaua teritoriala, BRD asigura clientilor sai servicii diversificate, la cele mai inalte standarde.

Preview document

Practică bancară - BRD - Pagina 1
Practică bancară - BRD - Pagina 2
Practică bancară - BRD - Pagina 3
Practică bancară - BRD - Pagina 4
Practică bancară - BRD - Pagina 5
Practică bancară - BRD - Pagina 6
Practică bancară - BRD - Pagina 7
Practică bancară - BRD - Pagina 8
Practică bancară - BRD - Pagina 9
Practică bancară - BRD - Pagina 10
Practică bancară - BRD - Pagina 11
Practică bancară - BRD - Pagina 12
Practică bancară - BRD - Pagina 13
Practică bancară - BRD - Pagina 14
Practică bancară - BRD - Pagina 15
Practică bancară - BRD - Pagina 16
Practică bancară - BRD - Pagina 17
Practică bancară - BRD - Pagina 18
Practică bancară - BRD - Pagina 19
Practică bancară - BRD - Pagina 20
Practică bancară - BRD - Pagina 21
Practică bancară - BRD - Pagina 22
Practică bancară - BRD - Pagina 23
Practică bancară - BRD - Pagina 24
Practică bancară - BRD - Pagina 25
Practică bancară - BRD - Pagina 26
Practică bancară - BRD - Pagina 27
Practică bancară - BRD - Pagina 28
Practică bancară - BRD - Pagina 29
Practică bancară - BRD - Pagina 30
Practică bancară - BRD - Pagina 31
Practică bancară - BRD - Pagina 32
Practică bancară - BRD - Pagina 33
Practică bancară - BRD - Pagina 34
Practică bancară - BRD - Pagina 35
Practică bancară - BRD - Pagina 36
Practică bancară - BRD - Pagina 37
Practică bancară - BRD - Pagina 38
Practică bancară - BRD - Pagina 39
Practică bancară - BRD - Pagina 40
Practică bancară - BRD - Pagina 41
Practică bancară - BRD - Pagina 42
Practică bancară - BRD - Pagina 43
Practică bancară - BRD - Pagina 44
Practică bancară - BRD - Pagina 45
Practică bancară - BRD - Pagina 46
Practică bancară - BRD - Pagina 47
Practică bancară - BRD - Pagina 48
Practică bancară - BRD - Pagina 49
Practică bancară - BRD - Pagina 50
Practică bancară - BRD - Pagina 51
Practică bancară - BRD - Pagina 52
Practică bancară - BRD - Pagina 53
Practică bancară - BRD - Pagina 54
Practică bancară - BRD - Pagina 55
Practică bancară - BRD - Pagina 56
Practică bancară - BRD - Pagina 57
Practică bancară - BRD - Pagina 58
Practică bancară - BRD - Pagina 59
Practică bancară - BRD - Pagina 60
Practică bancară - BRD - Pagina 61
Practică bancară - BRD - Pagina 62
Practică bancară - BRD - Pagina 63
Practică bancară - BRD - Pagina 64
Practică bancară - BRD - Pagina 65
Practică bancară - BRD - Pagina 66
Practică bancară - BRD - Pagina 67
Practică bancară - BRD - Pagina 68
Practică bancară - BRD - Pagina 69
Practică bancară - BRD - Pagina 70
Practică bancară - BRD - Pagina 71
Practică bancară - BRD - Pagina 72
Practică bancară - BRD - Pagina 73
Practică bancară - BRD - Pagina 74
Practică bancară - BRD - Pagina 75
Practică bancară - BRD - Pagina 76
Practică bancară - BRD - Pagina 77
Practică bancară - BRD - Pagina 78
Practică bancară - BRD - Pagina 79
Practică bancară - BRD - Pagina 80
Practică bancară - BRD - Pagina 81
Practică bancară - BRD - Pagina 82
Practică bancară - BRD - Pagina 83
Practică bancară - BRD - Pagina 84
Practică bancară - BRD - Pagina 85
Practică bancară - BRD - Pagina 86
Practică bancară - BRD - Pagina 87
Practică bancară - BRD - Pagina 88
Practică bancară - BRD - Pagina 89
Practică bancară - BRD - Pagina 90
Practică bancară - BRD - Pagina 91
Practică bancară - BRD - Pagina 92
Practică bancară - BRD - Pagina 93
Practică bancară - BRD - Pagina 94
Practică bancară - BRD - Pagina 95
Practică bancară - BRD - Pagina 96
Practică bancară - BRD - Pagina 97
Practică bancară - BRD - Pagina 98
Practică bancară - BRD - Pagina 99
Practică bancară - BRD - Pagina 100
Practică bancară - BRD - Pagina 101
Practică bancară - BRD - Pagina 102
Practică bancară - BRD - Pagina 103
Practică bancară - BRD - Pagina 104
Practică bancară - BRD - Pagina 105
Practică bancară - BRD - Pagina 106
Practică bancară - BRD - Pagina 107
Practică bancară - BRD - Pagina 108
Practică bancară - BRD - Pagina 109
Practică bancară - BRD - Pagina 110
Practică bancară - BRD - Pagina 111
Practică bancară - BRD - Pagina 112
Practică bancară - BRD - Pagina 113
Practică bancară - BRD - Pagina 114
Practică bancară - BRD - Pagina 115
Practică bancară - BRD - Pagina 116
Practică bancară - BRD - Pagina 117
Practică bancară - BRD - Pagina 118
Practică bancară - BRD - Pagina 119
Practică bancară - BRD - Pagina 120
Practică bancară - BRD - Pagina 121
Practică bancară - BRD - Pagina 122
Practică bancară - BRD - Pagina 123
Practică bancară - BRD - Pagina 124
Practică bancară - BRD - Pagina 125
Practică bancară - BRD - Pagina 126
Practică bancară - BRD - Pagina 127
Practică bancară - BRD - Pagina 128
Practică bancară - BRD - Pagina 129
Practică bancară - BRD - Pagina 130
Practică bancară - BRD - Pagina 131
Practică bancară - BRD - Pagina 132
Practică bancară - BRD - Pagina 133
Practică bancară - BRD - Pagina 134
Practică bancară - BRD - Pagina 135
Practică bancară - BRD - Pagina 136
Practică bancară - BRD - Pagina 137
Practică bancară - BRD - Pagina 138
Practică bancară - BRD - Pagina 139
Practică bancară - BRD - Pagina 140
Practică bancară - BRD - Pagina 141
Practică bancară - BRD - Pagina 142
Practică bancară - BRD - Pagina 143
Practică bancară - BRD - Pagina 144
Practică bancară - BRD - Pagina 145
Practică bancară - BRD - Pagina 146
Practică bancară - BRD - Pagina 147
Practică bancară - BRD - Pagina 148
Practică bancară - BRD - Pagina 149
Practică bancară - BRD - Pagina 150
Practică bancară - BRD - Pagina 151
Practică bancară - BRD - Pagina 152
Practică bancară - BRD - Pagina 153
Practică bancară - BRD - Pagina 154
Practică bancară - BRD - Pagina 155
Practică bancară - BRD - Pagina 156
Practică bancară - BRD - Pagina 157
Practică bancară - BRD - Pagina 158
Practică bancară - BRD - Pagina 159
Practică bancară - BRD - Pagina 160
Practică bancară - BRD - Pagina 161
Practică bancară - BRD - Pagina 162
Practică bancară - BRD - Pagina 163
Practică bancară - BRD - Pagina 164
Practică bancară - BRD - Pagina 165
Practică bancară - BRD - Pagina 166
Practică bancară - BRD - Pagina 167
Practică bancară - BRD - Pagina 168
Practică bancară - BRD - Pagina 169
Practică bancară - BRD - Pagina 170
Practică bancară - BRD - Pagina 171
Practică bancară - BRD - Pagina 172
Practică bancară - BRD - Pagina 173
Practică bancară - BRD - Pagina 174
Practică bancară - BRD - Pagina 175
Practică bancară - BRD - Pagina 176
Practică bancară - BRD - Pagina 177
Practică bancară - BRD - Pagina 178
Practică bancară - BRD - Pagina 179
Practică bancară - BRD - Pagina 180
Practică bancară - BRD - Pagina 181
Practică bancară - BRD - Pagina 182
Practică bancară - BRD - Pagina 183
Practică bancară - BRD - Pagina 184
Practică bancară - BRD - Pagina 185
Practică bancară - BRD - Pagina 186
Practică bancară - BRD - Pagina 187
Practică bancară - BRD - Pagina 188
Practică bancară - BRD - Pagina 189
Practică bancară - BRD - Pagina 190
Practică bancară - BRD - Pagina 191
Practică bancară - BRD - Pagina 192
Practică bancară - BRD - Pagina 193
Practică bancară - BRD - Pagina 194
Practică bancară - BRD - Pagina 195
Practică bancară - BRD - Pagina 196
Practică bancară - BRD - Pagina 197
Practică bancară - BRD - Pagina 198
Practică bancară - BRD - Pagina 199
Practică bancară - BRD - Pagina 200
Practică bancară - BRD - Pagina 201
Practică bancară - BRD - Pagina 202
Practică bancară - BRD - Pagina 203
Practică bancară - BRD - Pagina 204
Practică bancară - BRD - Pagina 205
Practică bancară - BRD - Pagina 206
Practică bancară - BRD - Pagina 207
Practică bancară - BRD - Pagina 208
Practică bancară - BRD - Pagina 209
Practică bancară - BRD - Pagina 210
Practică bancară - BRD - Pagina 211
Practică bancară - BRD - Pagina 212
Practică bancară - BRD - Pagina 213
Practică bancară - BRD - Pagina 214
Practică bancară - BRD - Pagina 215
Practică bancară - BRD - Pagina 216
Practică bancară - BRD - Pagina 217
Practică bancară - BRD - Pagina 218
Practică bancară - BRD - Pagina 219
Practică bancară - BRD - Pagina 220
Practică bancară - BRD - Pagina 221
Practică bancară - BRD - Pagina 222
Practică bancară - BRD - Pagina 223
Practică bancară - BRD - Pagina 224
Practică bancară - BRD - Pagina 225
Practică bancară - BRD - Pagina 226
Practică bancară - BRD - Pagina 227
Practică bancară - BRD - Pagina 228
Practică bancară - BRD - Pagina 229
Practică bancară - BRD - Pagina 230
Practică bancară - BRD - Pagina 231
Practică bancară - BRD - Pagina 232
Practică bancară - BRD - Pagina 233
Practică bancară - BRD - Pagina 234
Practică bancară - BRD - Pagina 235
Practică bancară - BRD - Pagina 236
Practică bancară - BRD - Pagina 237
Practică bancară - BRD - Pagina 238
Practică bancară - BRD - Pagina 239
Practică bancară - BRD - Pagina 240
Practică bancară - BRD - Pagina 241
Practică bancară - BRD - Pagina 242

Conținut arhivă zip

  • Practica Bancara - BRD.doc

Alții au mai descărcat și

Operațiuni bancare cu clientela cu exemplificare la BancPost

I. INTRODUCERE 1.1. INTRODUCERE Potrivit Legii 58/1998 privind activitatea bancara art. 1. activitatea bancarã în România se desfãsoarã prin...

Tehnica operațiunilor bancare - BRD

Capitolul I Prezentarea societatii bancare. Istoric si evolutie 1.1.Scurt istoric al Bancii Române pentru Dezvoltare Istoria sistemului bancar...

Proiect practică BRD-GSG

Capitolul 1. Prezentarea băncii. Istoric şi evoluţie 1.1 Momentul istoric al înfiinţării, principalele etape şi evoluţia sa în sistemul bancar...

Monografie BRD 2012

Cap 1. Prezentarea societăţii bancare. Istoric şi evoluţie BRD – Groupe Société Générale SA este o societate pe acţiuni admisă la tranzacţionare...

Proiect practică bancară Banca Transilvania - monedă și credit

INTRODUCERE 1. Motivaţii şi explicaţii Criteriile în baza cărora am ales sa efectuez stagiul de practica la Banca Transilvania au tinut de: BT...

Proiect BRD

1.1. Denumirea, sediul, durata şi emblema. BRD – Groupe Société Générale SA este societate pe acţiuni admisă la tranzacţionare pe o piaţă...

BRD - Groupe Societe Generale - agenția Rădăuți

CAIET DE PRACTICA PERIOADA 12-26 IUNIE 12.06- Am facut cunostinta cu directorul BRD-Groupe Societe Generale, Agentia Radauti si am fost...

Tehnică bancară - CEC Bank

Capitolul 1 ISTORIC CEC BANK Originile CEC Bank se regăsesc în eforturile elitelor politice şi economice din timpul domnitorului Alexandru Ioan...

Te-ar putea interesa și

Management Bancar

Bǎncile de emisiune, ca bǎnci centrale, sunt amplu implicate în emisiunea monetarǎ, în procesul de creditare şi de influenţare a economiei prin...

Practică tehnică bancară BRD

Intorducere BRD - Groupe Société Générale Activitatea de practică am efectuat-o la banca BRD- GROUPE SOCIÉTÉ GÉNÉRALE, la Agentia Zalau, jud...

Practică comerț exterior BRD

CAPITOLUL I PLATILE SI ROLUL SISTEMULUI BANCAR ÎN ACEST DOMENIU 1.1. Platile, domeniu al circulatiei monetare 1.1.1. Numerarul: evolutii si...

Practică bancară BRD -Groupe Societe Generale - agenția - Fortus

I. Sistemul Informational Bancar BRD asigura o infastructurã tehnologicã şi operationalã la nivelul cerut de concurenţa în domeniul bancar....

Practică bancară BRD

Banca Romana Pentru Dezvoltare, societate pe actiuni cu capital majoritar de stat, si+a inceput activitatea ca societate bancara cu capital de stat...

Practică bancară BRD

CAP I. CREDITUL BANCAR-INTRODUCERE Creditul a apărut iniţial în Orientul Mijlociu, unde constituia monopolul marilor proprietari funciari şi al...

Practică bancară - BRD - Groupe Societe Generale

1.1 Scurt istoric al BRD În anul 1923 Se înfiinţează Societatea Naţională de Credit Industrial, ca instituţie publică. Statul deţinea 20% din...

Lucrare de practică bancară la BRD

Capitolul 1 Modul de organizare si conducere a activităţii Organizare BRD - Groupe Société Générale este a doua bancă românească, după activele...

Ai nevoie de altceva?