Practica BCR

Proiect
7.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 40 în total
Cuvinte : 11702
Mărime: 228.29KB (arhivat)
Cost: 6 puncte

Extras din document

I.SISTEMUL INFORMAŢIONAL BANCAR

Din primii ani de activitate Banca Comercială Română a avut în vedere că, dezvoltarea sa nu poate fi concepută fără implicarea tehnologiei informaţiei, care asigură funcţia informaţonală prin actul de informare, creând cadrul propice şi lărgind procesul de previziune şi procesul de acţiune al activităţii de conducere.

BCR este prima bancă din România care a dezvoltat şi înfiinţat o reţea proprie de automate bancare pentru eliberarea de numerar (ATM). Această reţea a ATM-urilor există în prezent în toate judeţele ţării, la sediile BCR.

Banca Comercială Română este organizată pe sistem informatic de reţele informatice, fiecare unitate PC aflându-se în reţea, lucrând cu programe informatice ce sunt proprii şi unice, nici o altă unitatea bancară ce nu este BCR nu mai lucrează cu aceste programe informatice.

Decontările în sistemul intrabancar se fac instantaneu prin transmisii MODEM prin reţeaua informatică constituită intre unităţi şi subunităţi, respectiv:

- centrala;

- sucursale judeţene;

- sucursale, agenţii.

Banca Comercială Română este racordată la Internet şi Intranet, conducerile de unităţi, şefii de servicii şi şefii de birouri făcând transmisii prin e-mail-uri.

La înfiinţare, în Banca Comercială Română prelucrarea tranzacţiilor şi conturilor se realiza în centrele de calcul ale Ministerului Finanţelor şi Institutul Naţional de Informatică.

Banca a luat decizia de a-şi face singură prelucrările şi acest lucru s-a realizat odată cu implementarea aplicaţiei SIBCOR ( Sistemul Informatic al Băncii Comerciale Române). Acesta este un sistem bazat pe PC-uri în fiecare unitate şi prevede facilităţi de prelucrare şi rapoarte pentru unităţi.

În acest stadiu, toate datele de raportat la sucursale şi la Centrală erau transmise prin poştă. Acest lucru se datora calităţii proaste a legăturilor telefonice, care făceau transferul electronic încet şi nesigur.

Totuşi, pentru a uşura colectarea de date banca a dezvoltat un sistem de consolidare a datelor în ORACLE. Aceasta a reprezentat prima aplicaţie Oracle realizată în România şi reprezintă, în acest fel, un succes al compartimentelor de informatică din bancă.

Un episod al istoriei informaticii din BCR l-a constituit cel legat de decizia de lansare a unei licitaţii internaţionale pentru desemnarea unui integrator de sistem, în vederea instalării la nivelul BCR a unui sistem informatic performant on-line şi în timp real, pe baza unui caiet de sarcini realizat cu consultanţa firmei Price Waterhouse.

Deoarece specialiştii Băncii Comerciale Române au apreciat că firmele implicate în licitaţii nu au respectat în totalitate cerinţele din caietul de sarcini, astfel că pe rând, ca urmare a evaluării făcute pentru calitatea de integrator de sistem, cele 3 oferte au fost eliminate. În aceste condiţii s-a hotărât renunţarea la desemnarea unui integrator de sistem şi realizarea prin forţe proprii a informatizării băncii prin lansarea unui proiect major.

În continuare s-au introdus servicii electronice pentru clienţi, prin extinderea reţelei de automate bancare şi POS-uri şi prin introducerea facilităţilor de home-banking (Multi Cash), s-a lansat proiectul de extindere a reţelei de comunicaţii prin utilizarea tehnologiei VSAT pentru 200 de unităţi ale BCR.

Finalul acestei scurte istorii va fi asigurat de evenimentul major pentru tehnologia informaţiei, respectiv lansarea proiectului SIBCOR 2 pentru realizarea sistemului informatic al BCR pe baza celor mai moderne tehnologii informatice .

Aplicaţiile folosite în mod curent de Banca Comercială Română pot fi grupate în următoarele categorii principale:

- SIBCOR - Sistemul la unitatea bancară şi consolidarea datelor la Centrală;

- NEURAL - folosit pentru credite;

- ORACLE - folosit pentru dieferite operaţiuni;

- MonCard – folosit pentru carduri;

- E-BANK – Servicii electronice pentru client.

Sistemul informaţional bancar al BCR mai cuprinde o serie de programe informatice prin care sunt actualizate informaţiile bancare:

- programul „ Clienţi" realizează o listă a clienţilor;

- programe pentru calcularea dobânzilor şi comisioanelor;

- sistemul electronic OIS vizează operaţiunile de decontare între sediile bancare aparţinând diferitelor unităţi BCR de pe teritoriul României;

- programul Depozite. Clientul completează Convenţia de depozit o predă

compartimentului Conturi şi viramente unde îşi are cont. curent, apoi

compartimentului valutar.

Preview document

Practica BCR - Pagina 1
Practica BCR - Pagina 2
Practica BCR - Pagina 3
Practica BCR - Pagina 4
Practica BCR - Pagina 5
Practica BCR - Pagina 6
Practica BCR - Pagina 7
Practica BCR - Pagina 8
Practica BCR - Pagina 9
Practica BCR - Pagina 10
Practica BCR - Pagina 11
Practica BCR - Pagina 12
Practica BCR - Pagina 13
Practica BCR - Pagina 14
Practica BCR - Pagina 15
Practica BCR - Pagina 16
Practica BCR - Pagina 17
Practica BCR - Pagina 18
Practica BCR - Pagina 19
Practica BCR - Pagina 20
Practica BCR - Pagina 21
Practica BCR - Pagina 22
Practica BCR - Pagina 23
Practica BCR - Pagina 24
Practica BCR - Pagina 25
Practica BCR - Pagina 26
Practica BCR - Pagina 27
Practica BCR - Pagina 28
Practica BCR - Pagina 29
Practica BCR - Pagina 30
Practica BCR - Pagina 31
Practica BCR - Pagina 32
Practica BCR - Pagina 33
Practica BCR - Pagina 34
Practica BCR - Pagina 35
Practica BCR - Pagina 36
Practica BCR - Pagina 37
Practica BCR - Pagina 38
Practica BCR - Pagina 39
Practica BCR - Pagina 40

Conținut arhivă zip

  • Practica BCR.doc

Alții au mai descărcat și

Monografie de Practica la BCR

CAPITOLUL I Sistemul Informational Bancar 1.1 Documentatia bancara BANCA COMERCIALA ROMÂNA este prima banca din Romania care a înfiintat o retea...

Practica la Banca Comerciala Romana

BANCA COMERCIALA ROMANA Banca Comerciala Româna s-a înfiintat prin Hotarâre de Guvern la 1 decembrie 1990 ca societate pe actiuni, cu un capital...

Caiet de Practica - Banca Comerciala Romana (BCR)

2. Forme si tehnici specifice relatiilor financiare ale bancii cu autoritatile publice (impozitul pe venitul persoanelor fizice, contributiile la...

Practica BCR

Scurt istoric. Prezentare a Bancii Comerciale Romane. Banca Comerciala Romana isi inscrie numele pe lista bancilor comerciale nou create si...

Caiet de Practica Efectuata la Sucursala BCR Falticeni

1. Banca Comerciala Romana - generalitati 1.1. Prezentare Generala Banca Comerciala Romana (BCR) a fost infiintata in 1990, prin preluarea...

Servicii de Internet Banking în România

1) Internet/online banking 1.1) De la electronic-banking la internet-banking Bancile romanesti au inceput abia in ultimii ani sa constientizeze...

Caiet de Practica Bancara la BCR

Am efectuat stagiul de practică la Sucursala BCR Sector 1, Bucureşti (Calea Victoriei, nr. 155), pe durata a 4 săptămâni (8 noiembrie 2010 – 10...

Proiect de Practica - BCR Botosani

Motivatii-explicatii Carui fapt se datoreaza ca am ales sa fac practica la Sucursala Judeteana Botosani a Bancii Comerciale Romane ? Intr-un oras...

Ai nevoie de altceva?