Practică BCR

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 96 în total
Cuvinte : 33903
Mărime: 315.61KB (arhivat)
Publicat de: Maria D.
Puncte necesare: 10

Extras din proiect

Scurt istoric. Prezentare a Bancii Comerciale Romane.

Banca Comerciala Romana isi inscrie numele pe lista bancilor comerciale nou create si reorganizate dupa 1989. Este o institutie speciala, ce poate fi considerata o banca noua pentru ca actul sau de nastere poarta data de 1decembrie 1990, dar in acelasi timp , prin activitatea pe care o desfasoara in cadrul Bancii Nationale din care se desprinde, este deopotriva o banca cu traditie in domeniul bancar. Inceputul a fost foarte dificil. In afara unui act de identitate, unei banci ii mai sunt necesare un sediu central, o retea de unitati, personal suficient, capital, clienti si o gama adecvata si tentanta de produse si servicii utile pentru acesti clienti.

Conducerea Bancii Comerciale Romane a reusit sa aduca banca la parametrii deja cunoscuti si confirmati pe plan intern si international. In pofida greutatilor intampinate, B.C.R., bine condusa, a devenit astazi una din cele mai puternice si prestigioase banci romanesti .

In 1990, B.C.R. pleaca la drum cu un colectiv de 5300 de angajati si 100 unitati in retea, cifre care se dubleaza in primii 5 ani de activitate .

Evolutia capitalului este poate cel mai important criteriu de apreciere a fortei financiare a bancii. .

La un capital social subscris de 12 miliarde lei in 1990, incep sa se adauge fondurile constituite, adica, capitalul total creste in primii 5 ani de activitate la 577 miliarde lei.

La experienta acumulata se adauga o alta, noua, urmare a extinderii operatiunilor specifice tranzitiei si economiei de piata. Astfel, in acest interval de timp, banca s-a dezvoltat atat prin cresterea gamei de produse si servicii bancare pe care le-a oferit pana acum clientelei sale, cat si prin asimilarea rapida a unora noi, din care sunt de mentionat :

-extinderea la creditari pe termen mediu si lung pentru investitii;

-acordarea de credite in valuta ;

-deschiderea de conturi in valuta pentru persoane fizice si juridice si efectuarea de operatiuni de schimb valutar ;

-derularea operatiunilor de decontare, in numele clientilor, a activitatilor de comert exterior .

Interesul clientilor de toate categoriile pentru colaborarea cu B.C.R., evolutia acestei clientele contribuie in final, la completarea imaginii despre banca.

Calitatea resurselor a reprezentat conditia esentiala a tuturor succeselor obtinute pana in prezent si, din acest punct de vedere, lucratorul de banca se va plasa mereu inaintea oricarui alt factor important care poate conditiona viitorul B.C.R. .

Un aspect fundamental al oricarei economii de piata, este ca diferite firme opereaza si concureaza pe aceeasi piata pentru aceiasi consumatori. In cazul bancilor, acest lucru asigura clientilor posibilitatea alegerii bancii cu care vor face afaceri. In cele din urma, supravietuiesc bancile care servesc cel mai bine necesitatile pietei si ale clientilor. Intr-o economie de piata si bancile, ca orice societate comerciala, isi realizeaza venitul in " arena pietei „.

Banca Comerciala Romana a fost înfiintata, ca banca comerciala cu capital de stat, prin preluarea activitatii comerciale derulate pana atunci prin Banca Nationala a Romaniei.

În prezent, banca este constituita ca o persoana juridică, organizată ca societate comercială bancară pe acţiuni, administrata in sistem dualist, avand sediul central în Bucuresti, Blvd-ul Regina Elisabeta nr. 5, sector 3. BCR a continuat în 2009 extinderea reţelei de sucursale, dezvoltând concomitent canalele alternative de distribuţie în baza strategiei de încurajare a tranzacţiilor fără numerar. BCR a deschis 11 noi sucursale în primul semestru din 2009, ajungând la o reţea de 652 unităţi la sfârşitul lunii iunie 2009 (64 noi unităţi de la aceeaşi dată a anului trecut). Banca a extins totodată cu succes serviciile financiare “24 Banking BCR”, activitatea de carduri, precum şi gama de servicii disponibile la ATM.

BCR a început în anul 1999 si a încheiat în anul 2000 un proces complex de fuziune cu BANCOREX, preluand de la aceasta un numar important de participatii în strainatate. Astfel în prezent banca are în strainatate 5 subsidiare Anglo-Româna, Franco-Romana, Italo-Romana, Frankfurt – Bukerest si MISR Cairo, 2 sucursale la Nicosia si Chisinau si 2 reprezentante la New York si Moscova. Acestea constituie o buna reprezentare pentru B.C.R., care este de natura a-i creste prestigiul în strainatate.

Ca urmare a acestei fuziuni, este pentru prima data când pentru BANCA COMERCIALA ROMANA are o recunoastere a dreptului de a se prezenta ca Grup Bancar. Recunoasterea interna si internationala a pozitiei bancii din partea specialistilor si presei a venit firesc, BCR fiind cea mai "galonata" institutie bancara din Romania.

In primii 8 ani de activitate, capitalurile proprii inregistreaza o crestere de 362 ori. Chiar daca evolutia nu este pe masura dorita, nivelul atins in prezent a permis bancii sa se situeze, dupa clasamentul efectuat de revista " The Banker ", pe primul loc intre bancile romanesti si pe un loc apreciabil. Este singura banca romaneasca inclusa în prestigioasa revista britanica "THE BANKER" între primele 1000 cele mai puternice banci din lume (locul 922 în 1997, 647 în 1998, 558 în 1999).

A fost desemnata "Banca Anului" în 1996 si 1997, de cele mai multe publicatii românesti de specialitate, iar anul trecut a primit PREMIUL DE EXCELENTA ca CEA MAI BUNA BANCA DIN ROMÂNIA, din partea revistei EUROMONEY.

Pentru Banca Comerciala Romana, acesti ani sunt foarte intensi si reflecta o ascensiune si dezvoltare rapida, un proces combinat cu acumulari cantitative si calitative, o cursa contra cronometru pentru un loc cat mai bun pe podium .

Prestigioasa revista britanica THE BANKER a publicat, în numarul din septembrie 2000, clasamentul celor mai importante 500 de banci comerciale din Europa, alcatuit în functie de capitalul de rangul 1 care defineste forta unei banci.

Nominalizarea de catre prestigioasa revista britanica “The Banker” este o confirmare a stabilitatii, puterii si dinamismului institutiei, apreciata drept cea mai buna banca si de catre specialistii altor reputate publicatii de profil din strainatate, precum Euromoney, Global Finance, Business Central Europe, ca de altfel, de întreaga comunitate financiar-bancara internationala.

In sustinerea acordarii premiului, specialistii revistei au aratat ca : " B.C.R. poate revendica pozitia de lider in fiecare segment al sistemului bancar romanesc, avand retele extinse de unitati teritoriale si de automate de eliberat numerar (ATM), o larga baza de clienti si reputatia de a fi una dintre cele mai sigure banci" . A fost apreciat, in mod deosebit, faptul ca ponderea Grupului B.C.R. a crescut in totalul activelor detinute de banci si in totalul capitalurilor proprii. Sectorul privat reprezinta peste 65% din portofoliul de imprumuturi neguvernamentale acordate de B.C.R. Au fost de asemenea remarcate eforturile depuse de banca pentru alinierea la practicile occidentale in domeniul comunicatiei on-line in reteaua de unitati, utilizarea facilitatilor de cash-management, promovarea dezvoltarii pietei de carduri si a transferului rapid de valuta prin Money-Gram. In legatura cu fuziunea B.C.R. - Bancorex, specialistii britanici au subliniat realizarea in timp record a procesului care a dus la intarirea , in fapt , a fortei Bancii Comerciale Romane si a pozitiei sale pe piata interna si internationala.

Perioada de afirmare a BCR pe piaţa internă cât şi pe cea internaţională se realizează în 1994 – 1998 fiind elaborate primele strategii pe termen mediu prin care s-au stabilit direcţii ale dezvoltării viitoare a băncii. La sfârşitul anului 1994 a devenit prima bancă din România care a început procesarea cardurilor VISA. În aprilie 2004 BCR a devenit prima bancă din România care a introdus o structură de management pe două niveluri, cu un Consiliu de Supraveghere total independent compus numai din membrii neexecutivi cu responsabilităţi în domeniul supravegherii, administrării şi coordonării activităţilor Băncii şi un Comitet executiv ales de acţionari din rândul salariaţilor cu responsabilităţi crescute în domeniul managementului operaţional al Băncii. Pe data de 21 decembrie 2005 este semnat contractul de privatizare al B.C.R. prin care ERSTE BANK urma să preia pachetul majoritar de 61,8825% din acţiuni. ERSTE BANK a stabilit în 2006 un program de investiţii de 100 de milioane EUR în următorii trei ani la B.C.R. Potrivit unui comunicat al băncii austriece, scopul programului de restructurare este acela de a implementa măsuri ce vizează creşterea veniturilor, centralizarea şi optimizarea funcţiilor de back-office şi optimizarea reţelei de sucursale, precum şi creşterea performanţelor personalului.

Preview document

Practică BCR - Pagina 1
Practică BCR - Pagina 2
Practică BCR - Pagina 3
Practică BCR - Pagina 4
Practică BCR - Pagina 5
Practică BCR - Pagina 6
Practică BCR - Pagina 7
Practică BCR - Pagina 8
Practică BCR - Pagina 9
Practică BCR - Pagina 10
Practică BCR - Pagina 11
Practică BCR - Pagina 12
Practică BCR - Pagina 13
Practică BCR - Pagina 14
Practică BCR - Pagina 15
Practică BCR - Pagina 16
Practică BCR - Pagina 17
Practică BCR - Pagina 18
Practică BCR - Pagina 19
Practică BCR - Pagina 20
Practică BCR - Pagina 21
Practică BCR - Pagina 22
Practică BCR - Pagina 23
Practică BCR - Pagina 24
Practică BCR - Pagina 25
Practică BCR - Pagina 26
Practică BCR - Pagina 27
Practică BCR - Pagina 28
Practică BCR - Pagina 29
Practică BCR - Pagina 30
Practică BCR - Pagina 31
Practică BCR - Pagina 32
Practică BCR - Pagina 33
Practică BCR - Pagina 34
Practică BCR - Pagina 35
Practică BCR - Pagina 36
Practică BCR - Pagina 37
Practică BCR - Pagina 38
Practică BCR - Pagina 39
Practică BCR - Pagina 40
Practică BCR - Pagina 41
Practică BCR - Pagina 42
Practică BCR - Pagina 43
Practică BCR - Pagina 44
Practică BCR - Pagina 45
Practică BCR - Pagina 46
Practică BCR - Pagina 47
Practică BCR - Pagina 48
Practică BCR - Pagina 49
Practică BCR - Pagina 50
Practică BCR - Pagina 51
Practică BCR - Pagina 52
Practică BCR - Pagina 53
Practică BCR - Pagina 54
Practică BCR - Pagina 55
Practică BCR - Pagina 56
Practică BCR - Pagina 57
Practică BCR - Pagina 58
Practică BCR - Pagina 59
Practică BCR - Pagina 60
Practică BCR - Pagina 61
Practică BCR - Pagina 62
Practică BCR - Pagina 63
Practică BCR - Pagina 64
Practică BCR - Pagina 65
Practică BCR - Pagina 66
Practică BCR - Pagina 67
Practică BCR - Pagina 68
Practică BCR - Pagina 69
Practică BCR - Pagina 70
Practică BCR - Pagina 71
Practică BCR - Pagina 72
Practică BCR - Pagina 73
Practică BCR - Pagina 74
Practică BCR - Pagina 75
Practică BCR - Pagina 76
Practică BCR - Pagina 77
Practică BCR - Pagina 78
Practică BCR - Pagina 79
Practică BCR - Pagina 80
Practică BCR - Pagina 81
Practică BCR - Pagina 82
Practică BCR - Pagina 83
Practică BCR - Pagina 84
Practică BCR - Pagina 85
Practică BCR - Pagina 86
Practică BCR - Pagina 87
Practică BCR - Pagina 88
Practică BCR - Pagina 89
Practică BCR - Pagina 90
Practică BCR - Pagina 91
Practică BCR - Pagina 92
Practică BCR - Pagina 93
Practică BCR - Pagina 94
Practică BCR - Pagina 95
Practică BCR - Pagina 96

Conținut arhivă zip

  • Practica BCR.doc

Alții au mai descărcat și

Proiecte Sapard Dezvoltate în România

1.SAPARD – prezentare generala, conditii de implemantare a programului Programul SAPARD (Special Accession Programme for Agriculture and Rural...

BCR practică

Mesajul Presedintelui Banca Comerciala Romana încheie anul 2003 cu rezultate financiare pozitive, care ne multumesc si care confirma strategia si...

Băncile comerciale - de depozit - și rolul lor în sistemul bancar

BANCILE COMERCIALE (DE DEPOZIT) SI ROLUL LOR ÎN SISTEMUL BANCAR Aparitia bancilor moderne este strâns legata de dezvoltarea comertului cu...

Proiect economie bancară

1.1. Prezentarea capitolului din acquis-ul comunitar care priveste activitatea financiar bancara: Pentru aderarea la Uniunea Economica si...

Creditare Bancară

OBIECTIVE: Scopul disciplinei consta în asigurarea cunostintelor si informatiilor teoretice, metodologice si operationale în domeniul creditarii...

Produse și Servicii Bancare

1. CADRUL LEGAL DE DERULARE A ACTIVITATII BANCARE 1.1. Funcţiile tradiţionale ale băncilor comerciale In cadrul rolului fundamental de...

Grilă cu răspunsuri informatică de gestiune (baze) 2008-2009 aranjate alfabetic

Accesul la o locatie de memorie se realizeaza prin: a. unitatea aritmetico-logica; b. adresele de memorie; c. adresare de memorie; d. locatii de...

HVB țiriac

Bancile sunt entitati economice specializate, menite sa infaptuiasca in economie creditarea bancara. In acest fel, ele asigura functionarea deplina...

Te-ar putea interesa și

Tehnică bancară - practică BCR sucursala Turda

I. Organizarea BCR Banca Comerciala Romana este parte componenta din Grupul Financiar BCR, ce ofera clientilor servicii financiare integrate...

Dosar de practică - BCR - Agenția Carol, Craiova

Organigrama unitatii bancare de tip C – Agentia Carol, Craiova Director Judetean Retail Director Executiv Retail Consiler Client Retail...

Caiet pentru practică BCR-Banca Comercială Română

Capitolul 1-PREZENTAREA BĂNCII Banca Comerciala Româna s-a înfiintat prin Hotarâre de Guvern la 1 decembrie 1990 ca societate pe actiuni, cu un...

Practică BCR

Banca Comerciala Romana Banca Comercială Română este cea mai mare instituţie bancară din România. Aceasta a luat fiinta prin Hotărâre de Guvern...

Practică BCR

1. Rezumat executiv În cadrul acestui raport de practică am analizat organizarea și funcționarea companiei BCR (Banca Comercială Română) în ceea...

Practică BCR

Banca Comercială Română (BCR), membră a Erste Group, este o bancă universală care deserveşte atât clienţi retail, cât şi clienţi corporativi....

Caiet practică BCR

Cap. 1 Prezentarea firmei Scurt istoric Anul 1990 consemneaza inceputul unui amplu proces de transformari in Romania, dorinta generala fiind...

Practică BCR

Introducere Lucrarea de față își propune să prezinte activitatea desfășurată în cadrul unei instituții bancare. Întrucât stagiul de practică a...

Ai nevoie de altceva?