Practică BRD

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 39 în total
Cuvinte : 10686
Mărime: 636.32KB (arhivat)
Publicat de: Marcu Dorinel Popa
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

I. Introducere

Sistemul bancar include banca centrala, toate bancile comerciale, bancile de afaceri, de depozit, de credit, industriale, agricole si alte institutii de credit existente intr-o tara, diferentiate prin atributiile si particularitatile functionarii lor prin prerogativele conferite prin lege.

Sistemul bancar din Romania s-a constituit odată cu înfiinţarea Băncii Naţionale a României (1880). Apoi au apărut bănci mari si mijlocii având capitaluri importante si posibilităţile de obţinere a creditelor, atât de la B.N.R, cât şi de la mari bănci din străinătate.

In perioada interbelica, sistemul bancar s-a dezvoltat ca urmare a patrunderii capitalului strain. Au aparut astfel Banca Italo - Romana , Anglo – Romana, Franco – Romana , etc.

Dupa al doilea razboi mondial au aparut banci cu capital de stat care mobilizau mijloacele baneşti disponibile din economia nationala si le dirijau sub forma de credite in sectoarele economiei la care erau arondate.

Structura sistemului bancar romanesc inainte de 1990 era in mare parte similar cu cea a celorlalte economii din Europa Centrala si de Est, totusi in anumite privinte era mai rigida si a avut un rol pasiv in economie. Sistemul bancar romanesc dinainte de reforma consta din Banca Nationala a Romaniei, care juca rolul atat de Banca Centrala cat si comerciala si din Bancile specializate pentru investitii, comert exterior, agricultura si economii.

Dupa 1990 sistemul bancar este considerat ca fiind cel mai fragil mecanism al unei economii, in sensul ca resimte cel mai puternic socurile induse in economie. Sistemul bancar romanesc, desi afectat de falimentul catorva banci private, s-a dovedit a avea cea mai buna evolutie, prestatia Bancii Nationale influentand hotarator atat bancile comerciale cat si evolutia economiei in ansamblu.

BRD - Groupe Société Générale este a doua banca romaneasca, după activele bancare si detine a doua capitalizare la Bursa de Valori Bucuresti. Aceasta este prezenta in toate judetele Romaniei printr-o retea de 930 de agentii. La 31 decembrie 2008, BRD numara 2,6 milioane clienti activi individuali si corporativi si peste 2,3 millioane de carduri.

In 1990 Banca Romana pentru Dezvoltare se constituie ca banca comercială, sub forma de societate pe actiuni si preia activele si pasivele Bancii de Investitii, primind o autorizatie de functionare generala.

In decembrie 1998 se semneaza contractul de vanzare - cumparare de actiuni intre Société Générale şi Fondul Proprietatii de Stat, autoritea romaneasca care se ocupa de participatiile statului, contract prin care SG subscrie o majorare de capital de 20% si cumpara un pachet de actiuni care-i permite sa devina proprietara a 51% din capitalul majorat al BRD.

In 2001 BRD este listata la Bursa de Valori Bucuresti, in prima categorie, devenind in scurt timp una din cele mai tranzactionate societati, iar in 2003 in urma unei campanii de rebranding, Banca Romana pentru Dezvoltare devine BRD - Groupe Société Générale. Noua identitate a bancii consolideaza astfel pozitia sa, facand mai vizibila identitatea Grupului – mama care in 2004 cumpara pachetul rezidual de actiuni detinut de statul roman in capitalul BRD, participatia sa crescand astfel de la 51% la 58,32%.

II. Organizarea activitatii financiare a bancii

A. Conducerea Bancii

1. Consiliul de Administratie

Consiliul de Administratie al Bancii este format din 11 administratori alesi de Adunarea Generala a Actionarilor si a fost condus de Patrick Gelin, ales presedinte pe data de 16 octombrie 2004. In Adunarea Generala a Actionarilor din 14 decembrie 2009, Guy Poupet a fost ales presedinte, incepand cu 1 ianuarie 2010.

Consiliul de Administratie stabileste strategia generala privind activitatea Bancii si monitorizeaza implementarea ei in cadrul bancii. Potrivit Actului Constitutiv al Bancii, Consiliul examineaza orientarea strategica a Bancii, planul de investitii si hotaraste asupra modificarilor aduse structurii de management, ca si asupra operatiunilor care pot afecta semnificativ rezultatele institutiei, structura bilantului sau profilul de risc. Consiliul de Administratie se intruneste cel putin o data la trei luni.

2. Comitetul de Directie

Comitetul de Directie asigura conducerea executiva a Bancii, sub autoritatea Directorului General. Comitetul de Directie se intruneste cel putin o data la doua saptamani. Membrii sai sunt

imputerniciti sa conduca si sa coordoneze activitatea zilnica a Bancii, cu exceptia activitatilor care intra in competenta Consiliului de Administratie si a AGA. Membrii Comitetului de Directie au competenta de a angaja raspunderea Bancii, potrivit legii.

Membrii Consiliului de Administratie si cei ai Comitetului de Directie sunt obligati sa declare la Bursa de Valori Bucuresti si la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare tranzactiile (cumparari sau vanzari) pe care le efectueaza cu titlurile bancii.

3. Comitetul de Audit

Comitetul de Audit este format din trei membri neexecutivi ai Consiliului de Administratie.

Comitetul de Audit se intruneste cel putin o data pe semestru.

Comitetul de Audit analizeaza, independent de conducerea executiva a Bancii, pertinenta

metodelor contabile si a procedurilor interne de colectare a informatiilor; evaluarea calitatii

controlului intern in special cu privire la masurarea, supravegherea si controlul risacurilor, si

propune, daca este cazul, masurile care trebuie luate.

4. Auditorul financiar

Situatiile financiare ale bancii sunt certificate de catre un auditor independent. Certificarea se refera atat la situatiile financiare individuale pregatite in conformitate cu reglementarile contabile

aplicabile la nivel individual, cat si la situatiile financiare consolidate elaborate conform Standardelor Internationale de Raportare Financiara („IFRS”). Numirea auditorului extern revine

Consiliului de Administratie si este aprobata in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor.

Societatea insarcinata cu certificarea situatiilor financiare pentru anul incheiat la 31 decembrie

2009 este Ernst & Young Assurance Services SRL.

5. Comitetul de Administrare a Riscurilor

Condus de Directorul General, Comitetul de Administrare a Riscurilor se intruneste trimestrial si ori de cate ori este necesar. Obiectivele sale sunt gestionarea riscurilor majore ale Bancii, cum ar fi riscul de creditare, riscul de piata, riscul operational si riscul de imagine / reputational.

6. Comitetul de Credit

Intalnirile saptamanale ale acestui Comitet, conduse de Directorul General Adjunct care

coordoneaza activitatea retelei, au ca obiectiv analiza dosarelor de credite (atat pentru persoanele

fizice, cat si pentru persoanele juridice) care depasesc limita de competenta a directorilor executivi. Dosarele neaprobate in cadrul acestor reuniuni sau care depasesc limita de competenta a acestui comitet sunt transmise Comitetului de Directie.

7. Comitetul de Administrare a Activelor si Pasivelor

Comitetul de Administrare a Activelor si Pasivelor se intruneste lunar sau de cate ori este necesar. Reuniunile sunt conduse de Directorul General. Comitetul urmareste in principal expunerea la riscul de dobanda, riscul de lichiditate si incadrarea in cei mai importanti indicatori reglementari.

Preview document

Practică BRD - Pagina 1
Practică BRD - Pagina 2
Practică BRD - Pagina 3
Practică BRD - Pagina 4
Practică BRD - Pagina 5
Practică BRD - Pagina 6
Practică BRD - Pagina 7
Practică BRD - Pagina 8
Practică BRD - Pagina 9
Practică BRD - Pagina 10
Practică BRD - Pagina 11
Practică BRD - Pagina 12
Practică BRD - Pagina 13
Practică BRD - Pagina 14
Practică BRD - Pagina 15
Practică BRD - Pagina 16
Practică BRD - Pagina 17
Practică BRD - Pagina 18
Practică BRD - Pagina 19
Practică BRD - Pagina 20
Practică BRD - Pagina 21
Practică BRD - Pagina 22
Practică BRD - Pagina 23
Practică BRD - Pagina 24
Practică BRD - Pagina 25
Practică BRD - Pagina 26
Practică BRD - Pagina 27
Practică BRD - Pagina 28
Practică BRD - Pagina 29
Practică BRD - Pagina 30
Practică BRD - Pagina 31
Practică BRD - Pagina 32
Practică BRD - Pagina 33
Practică BRD - Pagina 34
Practică BRD - Pagina 35
Practică BRD - Pagina 36
Practică BRD - Pagina 37
Practică BRD - Pagina 38
Practică BRD - Pagina 39

Conținut arhivă zip

  • Practica BRD.docx

Te-ar putea interesa și

Practică BRD

1. Rezumat executiv Prin acest proiect am urmărit valorificarea cunoştintelor acumulate pană acum şi transpunerea lor din sfera abordării...

Proiect de practică - BRD Groupe Societe Generale

Motivaţie: Criteriile în baza cărora am ales să efectuez stagiul de practica la Banca Româna pentru Dezvoltare BRD - Groupe Société Générale au...

Practică BRD

1.Consideratii generale. Statutul B.R.D. S.A. Obiectul de activitate al bancii îl constituie atragerea de fonduri banesti în lei si în valuta de...

Proiect practică - BRD Group Societe Generale

Responsabilitate Sociala BRD este un actor comunitar important, desfasurând deja de mai multi ani actiuni sustinute în materie de mecenat...

Practică BRD

Rezumat introductiv În acest proiect ne propunem sa realizam o prezentare cât mai completa si corecta a situatiei societatii BRD Groupe Société...

Proiect practică BRD Botoșani

Introducere Stagiul de practică l-am efectuat în unitatea BRD- Groupe Societe Generale S.A. Agenţia Gheorghe Avramescu Botoşani. Criteriile în...

Practică BRD

Capitolul 1 Sistemul informaţional bancar Beneficiind de o tehnologie avansată pentru tranzacţiile de arbitraj valutar oferită de REUTERS...

Practică - BRD - Groupe Societe Generale

Termeni-cheie Bancă de investiții - instituție bancară a cărei activitate principală este, pe lângă acordarea creditelor, gestionarea...

Ai nevoie de altceva?