Practica BRD

Imagine preview
(9/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Practica BRD.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 49 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Banci

Cuprins

Capitolul 1 4
Prezentare BRD - Groupe Société Générale 4
INTRODUCERE 4
SCURT ISTORIC 4
BRD ÎN ROMÂNIA 6
EMBLEMA BRD 9
MISIUNE, VIZIUNE, OBIECTIVE 9
Capitolul 2 11
Sistemul informaţional bancar 11
1.1 Organizare BRD 15
Capitolul 3 18
Instrumente moderne de plată 18
3.1 Ordinul de plată 20
3.2 Dispoziţia de plată 21
3.3 Biletul la ordin (BLO) 24
3.4 Cecul 26
Capitolul 4 28
Deschiderea şi funcţionarea conturilor bancare 28
4.1 Generalităţi 28
4.2 Deschiderea conturilor 29
4.3 Funcţionarea conturilor 31
4.4 Închiderea conturilor 33
Capitolul 5 37
Operaţiuni de creditare bancară 37
5.1 Caracteristici 37
5.2 Etapele parcurse pentru acordarea creditului 39
5.3 Atribuţiile personalului BRD în ativitatea de creditare 41
5.4 Tipuri de credite 42
5.5 Durata de creditare 46
CONCLUZII 48
BIBLIOGRAFIE 49

Extras din document

În urmă efectuării stagiului de practică din domeniul bancar la BRD, mi-am propus să analizez oferta de produse şi servicii, a operaţiunilor de creditare bancară, clasificare şi explicarea şi funcţionarea instrumentelor moderne de plata, precum şi deschiderea şi funcţionarea conturilor bancare.

În primul rând, o componentă importantă în domeniul bancar este cea de relaţii cu clienţii. Fiind o parte mai sensibilă, necesită mult timp pentru dezvoltare. Pentru a relaţiona cu clienţii, a le înţelege nevoile, a le recomandă produsul sau serviciul de care au nevoie este necesar a deţinem informaţiile nesecare şi de a avea capacitatea de a le exprimă şi pune în practică.

În al doilea rând, o altă componentă este cea de activitatea bancare. Efectuarea activităţii de tip bancar presupune asumarea anumitor riscuri.

SCURT ISTORIC

1923-1947

Istoria BRD începe în 1923, odată cu crearea Societăţii Naţionale de Credit Industrial. Obiectivul acestei instituţii publice era finanţarea industriei româneşti.

1948-1956

Din iunie 1947, Societatea Naţională pentru Credit Industrial devine Banca de Credit pentru Investiţii. Activitatea cea mai importantă a băncii este obţinerea de participant în întreprinderi.

1957-1990

La sfârşitul anilor 1950 are loc reorganizarea sistemului financiar. În 1957, Banca de Credit pentru Investiţii devine Banca de Investiţii. Ea ocupă o poziţie de monopol în domeniul finanţării pe termen mediu şi lung din sectorul industrial.

1990-1998

Naşterea BRD ca bancă comercială intervine în 1990. Preluarea activelor şi pasivelor Băncii de Investiţii constituie baza activităţii, dar autorizarea generală pentru activităţile bancare atribuită acesteientităţi stimulează constituirea unei importante reţele de agenţii pe întreg teritoriul ţării. Este vorba, deasemenea, despre asigurarea prezenţei BRD acolo unde se dezvoltă activitatea industrială pentru a transmite din experienţă în domeniul creditului de investiţii. Astfel, unităţile sale se îndreaptă, în special, în afara atragerii depozitelor societăţilor comerciale şi persoanelor fizice, către creditele pentru investiţii destinate societăţilor comerciale. Apar şi operaţiunile de schimb la vedere.

1999-2001

BRD a fost aleasă de guvern pentru a deveni prima bancă comercială privatizată. Această alegere consacră calitatea activelor şi a gestiunii BRD. Achiziţionarea pachetului majoritar de acţiuni al BRD decătre grupul Société Générale a fost finalizată în martie 1999, ea intervine într-o perioadă dificilă marcată de falimente bancare răsunătoare. Este, de asemenea, începutul bancarizării masive a persoanelor fizice. BRD profită de imaginea să favorabilă în faţa marelui public şi de calitatea relaţiilor sale cu întreprinderile pentru a dezvolta rapid clientela sa de persoane fizice. Foarte repede, BRD devine lider pe piaţa noilor produse,cum ar fi cardurile bancare şi creditele pentru consum.

2001-2004

Începând cu anul 2001, BRD-Groupe Société Générale funcţionează ca societate deschisă pe acţiuni,în conformitate cu legislaţia privind societăţile comerciale, legislaţia bancară, prevederile Actului Constitutiv şi a celorlalte reglementări interne. În urma unei campanii de rebranding, Banca Românã pentruDezvoltare devine BRD-Groupe Société Générale. Noua identitate a bãncii consolideazã astfel poziţia sa,fãcând mai vizibilã identitatea Grupului. Société Générale cumpãrã pachetul de acţiuni residual deţinut de statul român în capitalul BRD, participaţia sa crescând astfel de la 51% la 58,32%.

2004-2007

În anul 2006, BRD-Groupe Société Générale a lansat cea mai importantă emisiune de obligaţiuni în lei, emisiune ce a fost cotată si la Bursa din Luxemburg, colectând 735 milioane Ron.BRD-Groupe Société Générale a continuat pe tot parcursul dezvoltarea reţelei , dispunând la sfarşitul anului 2007 de 806 unităţi, asigurând distribuirea produselor băncii pe întreg teritoriul ţării, numărul clienţilor activi depăşind 2,4 milioane.În anul 2007, BRD-Groupe Société Générale a fost prima bancă autorizată de către Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private să desfăşoare activităţi de depozitare a fondurilor de pensii obligatorii şi facultative.

BRD ÎN ROMÂNIA

BRD Groupe Société Générale, 15 ani de premiere pe piaţă din România

Anul acesta, BRD Groupe Société Générale marchează 15 de ani de la încheierea procesului de privatizare prin intermediul căruia Société Générale a devenit acţionarul majoritar al băncii. Istoria BRD Groupe Société Générale începe în anul 1923 cand, la iniţiativa Statului Roman si cu participarea Băncii Naţonale a Romaniei, se înfiinţează Societatea Natională de Credit Industrial (SNCI).

Naţionalizată în anul 1948, SNCI este redenumită „Banca de Credit pentru Investiţii”. În anul 1958, banca obţine monopolul finanţării pe termen mediu şi lung a industriei româneşti, devenind „Banca de Investiţii”. Instituţia devine astfel principalul vehicul al investiţiilor realizate de stat în economie şi distribuie cea mai mare parte a finanţărilor acordate României de instituţiile financiare internaţionale. În 1990, Banca de Investiţii obţine licenţă de banca universală şi îşi schimbă numele în Banca Română pentru Dezvoltare (BRD). În urmă unui proces de privatizare, în anul 1999, Société Générale devine acţionarul majoritar al BRD.

În cei 15 de ani de prezenţă pe piaţă bancară din România, BRD Groupe Société Générale a devenit lider în principalele zone de activitate. BRD a adus în România unele dintre cele mai inovatoare tehnologii şi a dezvoltat sisteme menite să le ofere clienţilor produse personalizate, confort şi siguranţă.

În cei 15 ani, BRD Groupe Société Générale s-a evidenţiat prin inovaţie, marcând numeroase premiere:

- Robo, automatul de plata a facturilor în formă de robot ce a contribuit la degrevarea ghişeelor de o mare parte din trafic. Robo a reuşit să preia peste 60% din volumul facturilor plătite cu cash. Există 800 astfel de automate instalate în reţeaua BRD, care realizează aproximativ 13 milioane de operaţiuni pe an;

- MYBRD Mobile, prima soluţie de mobile banking care permite plăţile către un număr de telefon;

- “BRD Express”, cel mai ambiţios proiect de dezvoltare a unei reţele bancare de pe piaţă românească. Acesta a definit un concept nou de agenţie bancară în relaţia cu clienţii persoane fizice, care se bazează pe trei caracteristici-cheie: proximitatea faţă de clientela potenţială, simplitatea şi rapiditatea operaţiunilor şi confortul clientului; din conceptul BRD Express au derivat aplicaţii precum BRD Blitz, agenţia din mediul rural, şi BRD 24h, agenţia automatizată;

- Singura bancă din România care şi-a extins reţeaua, în medie, cu mai mult de 1 agenţie pe zi. La sfârşitul anului 2006, reţeaua băncii numără 600 de unităţi. În prezent, banca are peste 880 de unităţi;

- BRD este singura bancă din România care a stabilit un record mondial de emitere, în cadrul organizaţiei VISA, cu peste 500.000 de carduri emise în 2 luni, în decembrie 2005 şi ianuarie 2006.

- Lansarea primului card Black din ţară şi unicul, la momentul lansării, din Europa Centrală şi de Est;

- BRD a acordat primul credit prin Programul ''Prima Casa”, demarat în iulie 2009;

- BRD a lansat primele carduri personalizate din România - A la Carte - precum şi primele carduri contactless.

- Singura bancă din România prezenţa în topul mondial al factoringului.

Fisiere in arhiva (1):

  • Practica BRD.docx

Bibliografie

- Căpraru, B. - Activitatea bancară. Sisteme, operaţiuni şi practice, Editia a II-a, Ed. CH Beck, Bucureşti, 2014;
- Cocriş, V., Chirleşan, D. - Managementul bancar şi analiza de risc în activitatea de creditare, Ed. Junimea, Iaşi, 2011;
- Cocriş V., Chirleşan D.- Economie bancară. Repere teoretice şi studiu monografic, editia a III-a, Editura Universităţii „Al. I. Cuza”, Iaşi, 2008;
- https://www.brd.ro/en ;
- Marius Gust, C Vechiu, D. Bogoi: Management bancar, Editura Independenţa Economică 2003.