Practică CEC Bank

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 21 în total
Cuvinte : 8875
Mărime: 48.66KB (arhivat)
Publicat de: Grigore Morar
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Hetes Roxana
Prezentat in cadrul UVT, FEAA, Timisoara Disciplina: OIC

Extras din proiect

INTRODUCERE

Creditarea este un concept fundamental frecvent folosit în prezent, atât în învătământul universitar, cât şi în practica economică din toata ţara noastrã, care are însă aspecte numeroase ce necesitã aprofundãri si eludări în deplina lor semnificaţie.

Lucrarea de faţã “ Credite acordate persoanelor fizice de catre CEC BANK Resita ’’, prezintă elemente teoretice si practice de bazã ale sistemului bancar din România, capabil să ofere o gamã largă de produse şi servicii bancare de un nivel calitativ superior, care sã satisfacă exigenţele tuturor categoriilor de agenţi economici si persoane fizice.

Având în vedere pe de o parte, complexitatea problematicii abordate, iar pe de altã parte gradul de analizã,dar şi de sintetizare a acesteia, lucrarea de faţa contribuie la o analiza si la o mai bună înţelegere a modului de acordare a creditelor pe piaţa financiar-bancarã din România.

Creditarea poate fi privitã şi ca un serviciu bancar pe care banca îl oferã clienţilor care îl solicitã.

În economiile competitive, activitãţile specifice sectorului terţiar(al serviciilor) trebuie sã se concentreze asupra nevoilor clienţilor.

În realizarea acestei lucrãri am pornit de la premisa cã activitatea de creditare este un mecanism complex care necesitã studiu şi experienţã, dar orice punct de vedere poate duce la perfecţionarea produselor şi serviciilor bancare oferite de sistemul bancar românesc pe piaţa financiar-bancarã.

CAPITOLUL I

SCURT ISTORIC AL BANCII

1.1 ISTORIC CEC BANK

Originile CEC Bank se regasesc in eforturile elitelor politice si economice din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza de a pune ordine in finantele publice ale tanarului stat roman, rezultat in urma Unirii din 1859.

CEC Bank este continuatoarea activitatilor initiate de prima institutie de credit public din Romania – Casa de Depuneri si Consemnatiuni – si a celor desfasurate, incepand cu anul 1881, de cea mai importanta casa de economie care a activat in sistemul bancar romanesc – Casa de Economie -transformata in anul 1932 in Casa Nationala de Economii si Cecuri Postale.

In domeniul caselor de economii, primul proiect apartine lui Costache Balcescu si a fost publicat in 1845. Acesta cuprindea “statutele casei de pastrare si imprumutare”, care urma sa se fondeze prin “sloboda subscriptie particulara in orasul Bucuresti”, fiind insotit si de o expunere de motive. Trebuie mentionat faptul ca proiectul a fost inspirat dupa statutele caselor de economie din Franta si a celei din Brasov, infiintata in 1835.

In planul de organizare al creditului, publicat in 1864 ca anexa la bugetul statului, sunt mentionate institutiile financiare, intr-o ordine ce sugera urgenta infiintarii lor. Astfel, prima apare “Banca Fonciara”, urmata de “Banca de Scont si Circulatiune”, “Casa de Economie”, “Casa pentru inlesnirea micilor agricultori si meseriasi”, “Muntele de Pietate” si “Casa de Depozite si Consignatii”.

Ministrul ad-interim de Finante, Nicolae Rosetti-Balanescu, realizeaza un proiect de lege pentru constituirea unei Case de Depozite si Consignatii, pe care Domnitorul Alexandru Ioan Cuza il aproba, la 24 noiembrie 1864 si astfel ia nastere Casa de Depuneri si Consemnatiuni (CDC).

Legea pentru infiintarea Casei de Depuneri si Consemnatiuni prevedea la art.1:

Se instituie o Casa de Depuneri si Consemnatiuni, care, sub autoritatea Ministerului Finantelor si sub privegherea unei comisiuni sa stranga si sa administreze fondurile provenite din:

1) depuneri voluntare, judiciare si administrative;

2) consignatii ordonate sau autorizate prin articole speciale din condica civila, criminala sau comerciala sau de vreo alta lege speciala si care se vor preciza prin reglementul legii;

3) succesiunile vacante;

4) fondurile ce vor proveni din bunurile sechestrate;

5) fondurile comunale ce vor prisosi peste cheltuielile lor;

6) cautiunile agentilor contabili, intreprinzatorilor de lucrari publice, cumparatorilor si arendasilor, intrucat acestea nu se vor face ipoteci de imobile;

7) cautiunile ce contribuabilii vor fi datori a da in cazurile prevazute de lege.

Dobanda care urma sa fie platita depunatorilor a fost stabilita la 5%, ea calculandu-se incepand din a 61-a zi de la data depunerii. Restituirile trebuiau efectuate in cel mult 30 de zile de la data cererii, fie ca era vorba de depuneri voluntare, fie ca era vorba de depuneri cu caracter obligatoriu. Pentru atragerea micilor depuneri ale populatiei din mediu urban si rural a fost infiintata Casa de Economie, ca o anexa a C.D.C.

Fiecare depunator primea un libret, in care se inscriau toate operatiunile. O depunere nu putea fi mai mica de 1 leu sau mai mare de 300 lei. Doua depuneri succesive nu puteau fi facute la un interval mai mare de 8 zile. Indata ce sumele depuse pe un libret atingeau 3.000 lei, Casa de Economie cumpara, in contul depunatorului respectiv, efecte de stat, pe care le pastra si administra separat. Dobanda nu putea fi mai mare de 4,5 % sau mai mica de 3%.

1.2. CEC BANK - PREZENT

CEC Bank, premiata la Galele Finmedia - "Bancheri de top"

Miercuri 15 iulie 2009, in cadrul Galei ”Bancheri de top”, CEC Bank a primit "Premiul pentru cel mai bun raport credite/depozite, pe fondul celei mai accelerate cresteri a creditelor si depozitelor".

TIMM 2009, editia a VII-a.

In perioada 6-10 mai 2009, CEC Bank a participat in calitate de partener asociat la cea de-a saptea editie a Targului Intreprinderilor Mici si Mijlocii, TIMM 2009. Evenimentul s-a desfasurat la Romexpo si a reunit un numar de 165 de firme expozante...

Expozitia de afise publicitare “CEC Bank 1950-2009”

Luni, 11 mai 2009, CEC Bank Sucursala Sibiu a gazduit cea mai ampla expozitie bancara din istoria orasului: “CEC Bank 1950-2009”.

Viziune

Ne dorim ca CEC Bank sa devina banca de casa a romanilor, prin renasterea organizatiei, diversificarea portofoliului cu produse competitive si abordarea directa si onesta a clientilor sai, persoane fizice si juridice.

Misiune

CEC Bank trebuie sa fie o banca comerciala universala, competitiva, care sa ofere clientilor produse si servicii diverse si de calitate, urmarind cu precadere finantarea IMM-urilor, agriculturii, administratiilor publice locale, precum si a acelor proiecte bancabile care prin natura lor, contribuie la dezvoltarea economica, crearea si mentinerea locurilor de munca. Banca va fi un element activ in sprijinirea clientilor pentru accesarea fondurilor europene. O atentie deosebita va fi acordata in continuare relatiei cu populatia Romaniei.

Valori

Valori fundamentale: incredere, onestitate, stabilitate.

Valori functionale: siguranta, accesibilitate, simplitate.

Valoare de reprezentare: traditie, simbol national.

Preview document

Practică CEC Bank - Pagina 1
Practică CEC Bank - Pagina 2
Practică CEC Bank - Pagina 3
Practică CEC Bank - Pagina 4
Practică CEC Bank - Pagina 5
Practică CEC Bank - Pagina 6
Practică CEC Bank - Pagina 7
Practică CEC Bank - Pagina 8
Practică CEC Bank - Pagina 9
Practică CEC Bank - Pagina 10
Practică CEC Bank - Pagina 11
Practică CEC Bank - Pagina 12
Practică CEC Bank - Pagina 13
Practică CEC Bank - Pagina 14
Practică CEC Bank - Pagina 15
Practică CEC Bank - Pagina 16
Practică CEC Bank - Pagina 17
Practică CEC Bank - Pagina 18
Practică CEC Bank - Pagina 19
Practică CEC Bank - Pagina 20
Practică CEC Bank - Pagina 21

Conținut arhivă zip

  • Practica CEC Bank.doc

Te-ar putea interesa și

Practică la banca CEC Bank

INTRODUCERE 1.Motivatii si explicatii Motivele pentru care am ales sa efectuez stagiul de practica la C.E.C. BANK au fost urmatoarele: Casa de...

Comunicarea Nonverbala în Domeniul de Business

INTRODUCERE Înainte de toate, aş dori să subliniez motivaţia alegerii temei de studiu: lucrez de peste douăzeci de ani în CEC Bank, cea mai veche...

Analiza Creditului Bancar pe Termen Lung în Cadrul CEC Bank

CAPITOLUL 1: CREDITUL BANCAR 1.1. Noţiunea de credit bancar Termenul „credit” vine din limba franceză de la „crédit”, care înseamnă încredere....

Tehnică bancară - CEC Bank

Capitolul 1 ISTORIC CEC BANK Originile CEC Bank se regăsesc în eforturile elitelor politice şi economice din timpul domnitorului Alexandru Ioan...

Rolul băncilor în economia de piață

Abstract The role of the bank is at the forefront of the economy, in society, favoring commercial transactions inside and outside a country,...

Organizarea Activității de Marketing la CEC Bank

INTRODUCERE “Obiectivul activtiăţii de marketing este acela de a face vânzarea de prisos. Scopul este de a-l cunoaşte şi de a-l înţelege pe...

Practică - CEC Bank SA

Istoric CEC Bank Originile CEC Bank se regasesc in eforturile elitelor politice si economice din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza de a...

Analiza Mediului de Marketing asupra CEC Bank

Introducere CEC Bank este cea mai veche instituţie bancară din România și una dintre cele mai cunoscute branduri românești, cu o vechime de peste...

Ai nevoie de altceva?