Practica de specialitate - BRD Groupe Societe Generale

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Practica de specialitate - BRD Groupe Societe Generale.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 23 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Banci

Cuprins

PREZENTARE BRD GROUPE SOCIETE GENERALE 3
CAPITOLUL 1: SISTEMUL INFORMAȚIONAL BANCAR 4
CAPITOLUL 2: INSTRUMENTE MODERNE DE PLATĂ 8
CAPITOLUL 3: OPERAȚIUNI DE CREDITARE BANCARĂ 12
3.1 Caracteristici 12
3.2 Etapele parcurse pentru acordarea creditului 13
3.3 Atribuțiile personalului BRD în ativitatea de creditare 14
3.4 Tipuri de credite 15
3.5 Durata de creditare 16
CAPITOLUL 4: DESCHIDEREA ȘI FUNCȚIONAREA CONTURILOR BANCARE 18
4.1 Generalități 18
4.2 Deschiderea conturilor 18
4.3 Funcționarea conturilor 20
4.4 Închiderea conturilor 20
BIBLIOGRAFIE: 23

Extras din document

PREZENTARE BRD GROUPE SOCIETE GENERALE

Scurt istoric:

1923-1947

- Istoria BRD începe în 1923, odată cu crearea Societății Naționale de Credit Industrial. Obiectivul acestei instituții publice era finanțarea industriei românești.

1948-1956

- Din iunie 1948, Societatea Națională pentru Credit Industrial devine Banca de Credit pentru Investiții.

1957-1990

- La sfârșitul anilor 1950 are loc reorganizarea sistemului financiar. În 1958, Banca de Credit pentru Investiții devine Banca de Investiții. Ea ocupă o poziție de monopol în domeniul finanțării pe termen mediu și lung din sectorul industrial.

1990-1998

- În 1990, monopolul de care beneficiau băncile specializate în domeniul lor de activitate a luat sfârșit. Banca Română pentru Dezvoltare s-a constituit ca bancă comercială și a preluat activele și pasivele Băncii de Investiții. Băncii i s-a acordat o autorizație de funcționare generală. În decembrie 1998 s-a semnat un acord între Société Générale și Fondul Proprietății de Stat (autoritatea care gestiona participațiile statului), prin care Société Générale a subscris o majorare de capital de 20% și a cumpărat un pachet de acțiuni care i-a permis să devină proprietara a 51% din capitalul majorat al BRD.

2001-2004

- În 2001, BRD a fost listată la Bursa de Valori București, în prima categorie, devenind rapid una dintre cele mai tranzacționate societăți. În anul 2003, Banca Română pentru Dezvoltare a devenit BRD - Groupe Société Générale în urma unei campanii de rebranding. În 2004, Société Générale a cumpărat pachetul rezidual de acțiuni deținut de statul român în capitalul BRD.

BRD este unul din liderii pieței bancare pentru persoane fizice.

Ea numără 2,3 milioane de clienți, care intră în contact cu banca prin intermediul sucursalelor clasice, al internetului, al telefonului mobil, dar și cu ajutorul unui call center performant. BRD se află în topul băncilor care activează pe piața creditelor pentru persoane fizice și pe cea a cardurilor bancare. Forța de vânzare a băncii acționează printr-o rețea de 900 de unități.

Banca este unul dintre marii finanțatori ai IMM-urilor, precum și unul dintre cei mai importanți jucători pe piața de corporate banking din România.

CAPITOLUL 1: SISTEMUL INFORMAȚIONAL BANCAR

Sistemul informațional bancar este constituit din ansamblul mijloacelor și metodelor prin care se realizează colectarea, prelucrarea, și transmiterea informațiilor, reprezentând o premisa a unei bune organizări, atât a activității de conducere, coordonare și control, cât și a celei operative.

Departamentul Sisteme Informatice în cadrul BRD-GSG cuprinde următoarele direcții de compartimente:

- Compartimentul Securitate, care definește normele de securitate de acces la informații;

- Compartimentul Calitate, care definește metode standard și procedurile de lucru privind activitatea de informatică, în general și în special proiectele informatice - elaborează metodologia specifică domeniului informatic;

- Compartimentul Control și Gestiune;

- Proiect iBank, care este un proiect informatic ce face obiectul unei organizări speciale având ca misiune proiectarea aplicației iBank și integrarea acesteia în sistemul informatic al Băncii;

- Direcția Sisteme și Rețele, care asigură studierea, controlul, implementarea și menținerea sistemelor 'mașină' care să suporte aplicațiile necesare în vederea exploatării;

- Direcția Exploatare, care asigură producția informatică a băncii prin exploatarea aplicațiilor dezvoltate de către Direcția Dezvoltare și Studii.

Sistemul informațional are următoarele funcții:

1. cunoașterea funcționării și specificul prelucrării realizate la nivelul subsistemului operant;

2. furnizarea de date pertinente, exacte și operative subsistemului de conducere;

3. implementarea funcțiilor esențiale relative la informațiile cu specific financiar-contabil;

4. generarea de informații cu caracter particular financiar-bancar;

5. memorarea acestor informații;

6. prelucrarea informațiilor.

O analiză a acestor funcții ale sistemului informațional bancar conduce la ideea că acestea pot fi simplificate, diversificate și exploatate prin intermediul tehnicilor operative.

În aceste conditții, informatizarea sistemului informațional cuprinde două nivele distincte:

1. nivelul subsistemului informațional organizational care reflectă activitățile asociate întregului organism financiar-bancar prin prisma informațiilor, a sarcinilor umane, a sarcinilor informatice, inclusiv a modalităților de funcționare (servicii, manageri, legături informaționale directe și indirecte);

2. nivelul subsistemului informational informatizat prin care se înțelege memorarea, prelucrarea și transferul automat al datelor prin intermediul sistemelor electronice de calcul și comunicație.

La nivelul operațional acest sistem informațional este format fizic din rețele de calculatoare interdependente instalate la nivelul organismului bancar, iar logic din baze de date manipulate prin intermediul unor baze de proceduri și standarde prelucrate de sisteme expert.

În sistemul actual de organizare a sistemelor financiar bancare la nivel național și internațional, există patru tendințe de organizare a subsistemului informațional informatizat:

- sistem informatic standard (SIS);

- sistem expert (SE);

- sistemul interactiv de asistare a deciziei (SIAD) sau sistem executiv (ESS);

- sistem informatic mixt (SIM).

Fisiere in arhiva (1):

  • Practica de specialitate - BRD Groupe Societe Generale.docx

Bibliografie

- Căpraru, B. - Activitatea bancară. Sisteme, operațiuni și practice, Editia a II-a, Ed. CH Beck, București, 2014;
- Turliuc, V., Cocriș, V., Roman, A., Stoica, O., Dornescu, V., Chirleșan, D. - Monedă. Credit. Bănci, Ediția a XII-a, Ed. Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza”, Iași, 2016;
- https://www.brd.ro/en;