Prezentarea societăților de asigurare

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 33 în total
Cuvinte : 12013
Mărime: 54.99KB (arhivat)
Publicat de: Cristobal Munteanu
Puncte necesare: 6

Extras din proiect

1. Prezentarea modulelor de organizare, funcţionarea societăţilor de asigurare în România în ultimii 3 ani

Despre organizaţii se poate spune că sunt de mai multe feluri, şi anume:

- Organizaţii de asigurare de tip mutual

- Tontinele

- Societăţile cooperatiste

- Organizaţiile frăţeşti

- Alte societăţi de asigurare

1. Organizaţii de asigurare de tip mutual

Aceste organizaţii efectuează operaţii de asigurare pentru membrii lor, potrivit institutelor acestora, având la bază principiul mutualităţii. Ele nu urmăresc obţinerea de profit ci ajustarea membrilor lor.

Fiecare membru al unei organiuaţii mutuale este în acelaşi timp asigurat şi asigurător. În calitate de asigurat fiecare membru al grupului participă la formarea fondului comun de asigurare cu contribuţia ce a fost stabilită. Din acest fond se acoperă daunele suferite la asigurările de bunuri şi de răspundere civilăşi se achitpă sumele asigurate la asigurările de personae.

La sfârşitul anului se procedează la regularizarea contribuţiilor în funcţie de mărimea reală a daunelor şi, respective, a sumelor asigurate, achitate ori rămase de plată, majorându-se sau micşorându-se după caz.

2. Tontinele

Aceste asociaţii se constitue pentru o perioadă determinată de timp, ăn decursul căreia membrii asociaţiei varsă la fondul comun o cotizaţie anuală care variază în funcţie de vârstă. La expirarea termenului pentru care a fost constituită suma rezultată din capitalizarea cotizaţiei de-a lungul anilor se împarte între membrii supraveţuitori. Asociaţii asemănătoare se organizează şi pentru cazuri de deces.

3. Societăţile cooperatiste

Acestea sunt un alt tip de asigurare care au fost constituite cu un scop precis, de a face asigurarrea disponibilă pentru o anumită organizaţie sau grup de entităţi în schimbul unor prime. Aceste organizaţii cuprind societăţile captive, grupurile de reţinere a riscului şi grupurile de achiziţie.

Societăţile captive în esenţa lor asigură riscul proprietarilor societăţii. Scopul urmărit este acela de a finanţa despăgubirile cuvenite pentru daunele suportate de proprietari. Această metodă se mai numeşte şi autoasigurare formalizată.

Unele state au promulgat legi specifice pentru a facilita constituirea şi funcţionarea organizaţiilor captive, în cadrul jurisdicţiei respective.

De asemenea există o legistaliţi specifică şi pentru constituirea grupurilor sâde reţinere a riscului şi grpurilor de achiziţie.

4. Organizaţii frăţeşti

Aceste organizaţii seamănă cu societăţile mutuale numai că ele combină rolul de asigurător cu o funcţie socială sau de investiţie. În primul rand acestea se ocupă de asigurările de viaţă şi medicale.

5. Alte societăţi de asigurare

Unele din societăţile de asigurare nu se pot încadra exact în nici una din categoriile amintite. De exemplu, o organizaţie de ocrotire a sănătăţii poate fi o organizaţie nonprofit, sau poate urmări obţinerea unui profit. În ambele cazuri, organizaţia oferă o anumită listă de servicii medicale, în schimbul unei plăţi periodice făcute de către membrii acesteia.

Cotizaţia de membru este plătită lunar şi nu depinde de starea de sănătate a membrului plătitor sau de volumul serviciilor medicale folosite pentru unele servicii se pit solicita plăţi suplimentare. Organizaţiile Blues (Blue Cross şi Blue Shield) sunt şi ele greu de încadrat într-o anumită categorie. Ambele sunt organizaţii nonprofit. Ele au fost constituite iniţial de către asociaţiile spitaliceşti pentru a asigura plata facturilor de spitalizare.

Organizaţiile Blue Shield asigură taxele chirurgicale. Iniţial, au fost înfiinţate de asociaţiile medicale, darn u mai sunt controlate de acestea. În ultimii ani au pătruns pe piaţa asigurărilor sau au început să concureze cu asigurătorii şi alte instituţii financiare. În unele state, băncile de economii mutuale s-au lansat în afaceri cu asigurări de viaţă. Acestea acţionează ca asigurători şi nu ca agenţi sau brokeri. Legile federale şi unele legi statale interzic băncilor şi holdingurilor bancare să activeze ca asigurători, deşi în anumite condiţii acestea pot funcţiona ca agenţi sau brokeri de asigurare.

Câteva holdinguri bancare deţin, alături de bani sau sociatăţi de împrumut sau economii, şi societăţi de asigurare. Unele bănci concurează cu societăţile de asigurări, folosind instrumentele bancare tradiţionale pentru a îndeplinii funcţii tradiţionale ale asigurărilor. De exemplu, unele bănci promovează scrisorile de credit în locul obligaţiunilor garantate.

De asemenea, scrisorile de credit înlocuiesc asigurarea pentru obligaţiunile municipale, care protejează investitorii în cazul în care municipalitatea nu poate să-şi onoreze plăţile către deţinătorii de obligaţiuni. Totuşi acest tip de concurenţă nu este deocamdată foarte important pentru domeniul asigurărilor.

Preview document

Prezentarea societăților de asigurare - Pagina 1
Prezentarea societăților de asigurare - Pagina 2
Prezentarea societăților de asigurare - Pagina 3
Prezentarea societăților de asigurare - Pagina 4
Prezentarea societăților de asigurare - Pagina 5
Prezentarea societăților de asigurare - Pagina 6
Prezentarea societăților de asigurare - Pagina 7
Prezentarea societăților de asigurare - Pagina 8
Prezentarea societăților de asigurare - Pagina 9
Prezentarea societăților de asigurare - Pagina 10
Prezentarea societăților de asigurare - Pagina 11
Prezentarea societăților de asigurare - Pagina 12
Prezentarea societăților de asigurare - Pagina 13
Prezentarea societăților de asigurare - Pagina 14
Prezentarea societăților de asigurare - Pagina 15
Prezentarea societăților de asigurare - Pagina 16
Prezentarea societăților de asigurare - Pagina 17
Prezentarea societăților de asigurare - Pagina 18
Prezentarea societăților de asigurare - Pagina 19
Prezentarea societăților de asigurare - Pagina 20
Prezentarea societăților de asigurare - Pagina 21
Prezentarea societăților de asigurare - Pagina 22
Prezentarea societăților de asigurare - Pagina 23
Prezentarea societăților de asigurare - Pagina 24
Prezentarea societăților de asigurare - Pagina 25
Prezentarea societăților de asigurare - Pagina 26
Prezentarea societăților de asigurare - Pagina 27
Prezentarea societăților de asigurare - Pagina 28
Prezentarea societăților de asigurare - Pagina 29
Prezentarea societăților de asigurare - Pagina 30
Prezentarea societăților de asigurare - Pagina 31
Prezentarea societăților de asigurare - Pagina 32
Prezentarea societăților de asigurare - Pagina 33

Conținut arhivă zip

  • Prezentarea Societatilor de Asigurare.doc

Te-ar putea interesa și

Evoluția și Caracteristicile Asigurărilor de Viață în România

Abstract (Summary) Life insurance is a very important type of insurance on the insurance market, but also an insurance product that should be...

Studiu Comparativ pe Piața Asigurărilor intre Produsele AIG Life și Asirom Vienna Insurance Group

Capitolul 1. Piaţa asigurărilor de viaţă în România 1.1 Aspecte generale privind asigurările de viaţă din România 1.1.1. Scurt istoric al...

Asigurări de persoane în România - management și eficiență

Cap. 1. Evoluţia pieţei asigurărilor în România Tendinţe de dezvoltare În Codul Civil Român, definiţia dată contractului de asigurare a suferit...

Proiect de practică la Generali Asigurări

1. Prezentarea societăţii Generali Asigurări 1.1. Generali Group Grupul Generali este unul dintre cei mai importanţi operatori de pe piaţa...

Asigurarea de Răspundere Civilă

CAPITOLUL I: ASIGURARILE - CARACTERISTICI GENERALE - 1.1. Necesitatea practicarii asigurarilor. Existenta si dezvoltarea societatii omenesti,...

Piața asigurărilor generale în România - studiu de caz SC Astra SA

INTRODUCERE „Dacă ar fi după mine, aş scrie cuvântul ”asigurare” pe uşa fiecărei case şi pe fruntea fiecărui om pentru că sunt convins că pentru...

Calcularea Indicatorilor de Analiză a Activității Companiei de Asigurări Moldasig SA

INTRODUCERE n aspect esenţial în viaţa şi evoluţia omului, înca din cele mai vechi timpuri l-a constituit grija faţă de viitor, teama combinată cu...

Piața Asigurărilor în România

Cap. 1. ASPECTE TEORETICE PRIVIND ASIGURĂRILE Asigurarea, ca formă de protecţie împotriva unui (unor) riscuri, este un serviciu care se vinde şi...

Ai nevoie de altceva?