Produse și Servicii Bancare Destinate Persoanelor Fizice

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 42 în total
Cuvinte : 11163
Mărime: 1.57MB (arhivat)
Publicat de: Beniamin Ungureanu
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Eduard Ionescu

Extras din proiect

Scurt istoric al sistemului bancar din Romania

,,Primele dovezi ale desfasurarii unei activitati bancare pe teritoriul Romaniei au fost descoperite intre anii 1786-1855, reprezentand 55 de placi de piatra, gasite intr-o zona de mine aurifere. Aceste mine datau din perioada Daciei Traiane si contin detalii referitoare la contractul privind infiintarea unei institutii bancare. Clauzele principale se refereau la faptul ca bancile acordau imprumut in numerar si percepeau dobanzi.

In epoca moderna, primele incercari de creare a unei banci au avut loc la inceputul secolului al XIX-lea .

Inca din 1861, a fost ridicata problema crearii unei banci nationale de Ion C. Bratianu, care, in discursul sau rostit in Camera in ziua de 10 ianuarie, a afirmat ca : ” atat timp cat nu vom avea o banca nationala nu vor dispare crizele financiare din tara “.

Cuvantarea din 10 ianuarie 1861 a lui I . C. Bratianu nu a ramas fara ecou. In februarie 1861, Manolachi Costachi Epureanu, presedinte al Consiliului de Ministri si Ministru de Finante, a publicat in Monitorul Oficial, un proiect lege pentru infiintarea unei banci de scont si circulatie, cu un capital de 12 milioane lei vechi din care 3 milioane sa fie subscris de stat, iar restul de 9 milioane de catre particulari. Proiectul nu a fost votat, deoarece, intre timp, Guvernul Manolachi Costachi a demisionat.

In 1864 a fost fondata Casa de Depuneri si Consemnatiuni. Aceasta institutie, a avut un rol foarte important pana la crearea Bancii Nationale a Romaniei in 1880, intrucat a fost principala banca de emisiune pe teritoriul Principatelor Unite.

In perioada urmatoare, au aparut tot felul de proiecte si incercari, mai ales din cercuri straine, in vederea organizarii unei banci de scont si circulatie.

Creditul Funciar si celelalte institutii financiare , create prin forte proprii, care prosperau, au intensificat discutiile si pregatirile pentru infiintarea unei banci de emisiune.

Infiintarea unei banci de emisiune ramanea, in continuare, o mare nevoie, determinata de interesele generale ale statului sub aspect financiar si valutar, a greutatilor politice din anii 1876-1877.’’

,,I .C .Bratianu sustinea ca “ ce mult si dureros se simte lipsa unui asezamant financiar puternic si serios , care sa poata da tarii existenta baneasca in vremuri de nevoie “.

La 27 februarie 1880, Guvernul I .C .Bratianu a depus in Camera proiectul unei banci nationale care trebuia sa ajute economia nationala mai mult ca oricare alta institutie.

La 17 aprilie 1880, proiectul, depus de ministrul de finante I .C . Bratianu, a devenit legea prin care se statorniceau normele de organizare a Bancii Nationale a Romaniei, care urma sa-si inceapa activitatea la 1 iulie 1880.

Banca Nationala a Romaniei este cea mai importanta banca infiintata in acea perioada, care, din punct de vedere organizatoric, a fost conceputa dupa modelul Bancii Nationale a Belgiei . Acesta a fost inceputul dezvoltarii unui sistem bancar nou si modern .

Reforma sistemului bancar a inceput in 1990-1991 , prin elaborarea si abordarea unei noi legislatii bancare privind organizarea si functionarea bancii centrale si a bancilor comerciale .

Sistemul bancar din Romania este structurat pe doua nivele, respectiv o banca centrala si institutile financiare, carora prin lege li s-a acordat statutul de banci . B.N.R. este banca centrala a tarii, institutia de emisiune a statului roman .

Prin noile reglementari , Banca Nationala incearca sa creeze un sistem bancar modern si, in acelasi timp, sa-si indeplineasca rolul de banca centrala. Operatiunile comerciale indeplinite pana la 1989 de Banca Nationala, au fost transferate unei noi banci comerciale (B.C.R.).

In Romania, bancile comerciale functioneaza conform legii privind societatile comerciale, legii privind activitatea bancara si pe baza licentei (autorizatiei ) acordate de B.N.R.

Avand in vedere rolul si importanta pe care le au bancile la buna functionare a unitatilor economice si a economiei in ansamblu,s-a impus ca in perioada de tranzitie la economia de piata, sa se creeze un sistem modern, capabil sa ofere o gama larga de produse si servicii bancare de un nivel calitativ superior care sa satisfaca exigentele tuturor categoriilor de agenti economici ( clienti ) din economia de piata.’’

Capitolul I

Piata de desfacere a produselor bancare

1.1. Scurt istoric

Potrivit specificului activitatii institutiilor de credit, produsele bancare constituie principalul mijloc prin care aceste institutii indeplinesc una dintre functiile bancilor comerciale, si anume, intermedierea bancara.

Prin intermediul produselor bancare, institutiile bancare pun in legatura detinatorii resurselor financiare, temporar disponibile, cu solicitantii unor resurse financiare.

Fiind vorba de o activitate de ,,vanzare/cumparare’’ a resurselor financiare, putem afirma ca aceasta se deruleaza intrun cadru organizat, deci, pe o ,,piata’’. Piata pe care ,,marfa’’ specifica institutiilor de credit , BANII, se ,,comercializeaza’’ poate fi privita atat din perspective unei institutii de credit, cat si din cea a intregului sistem bancar.

Din punct de vedere al institutii de credit, produsele vandute de aceasta au aceleasi caracteristici, indiferent de ,,punctul’’ de desfacere al acestora, in speta, unitatea teritoriala a institutiei de credit respective.

In ceea ce priveste produsele vandute la nivelul intregului sistem bancar, acestea pot avea unele caracteristici comune sau pot fi total diferite.

Criteriile generale de clasificare a produselor bancare permit gruparea acestora potrivit caracteristicilor generale.

Preview document

Produse și Servicii Bancare Destinate Persoanelor Fizice - Pagina 1
Produse și Servicii Bancare Destinate Persoanelor Fizice - Pagina 2
Produse și Servicii Bancare Destinate Persoanelor Fizice - Pagina 3
Produse și Servicii Bancare Destinate Persoanelor Fizice - Pagina 4
Produse și Servicii Bancare Destinate Persoanelor Fizice - Pagina 5
Produse și Servicii Bancare Destinate Persoanelor Fizice - Pagina 6
Produse și Servicii Bancare Destinate Persoanelor Fizice - Pagina 7
Produse și Servicii Bancare Destinate Persoanelor Fizice - Pagina 8
Produse și Servicii Bancare Destinate Persoanelor Fizice - Pagina 9
Produse și Servicii Bancare Destinate Persoanelor Fizice - Pagina 10
Produse și Servicii Bancare Destinate Persoanelor Fizice - Pagina 11
Produse și Servicii Bancare Destinate Persoanelor Fizice - Pagina 12
Produse și Servicii Bancare Destinate Persoanelor Fizice - Pagina 13
Produse și Servicii Bancare Destinate Persoanelor Fizice - Pagina 14
Produse și Servicii Bancare Destinate Persoanelor Fizice - Pagina 15
Produse și Servicii Bancare Destinate Persoanelor Fizice - Pagina 16
Produse și Servicii Bancare Destinate Persoanelor Fizice - Pagina 17
Produse și Servicii Bancare Destinate Persoanelor Fizice - Pagina 18
Produse și Servicii Bancare Destinate Persoanelor Fizice - Pagina 19
Produse și Servicii Bancare Destinate Persoanelor Fizice - Pagina 20
Produse și Servicii Bancare Destinate Persoanelor Fizice - Pagina 21
Produse și Servicii Bancare Destinate Persoanelor Fizice - Pagina 22
Produse și Servicii Bancare Destinate Persoanelor Fizice - Pagina 23
Produse și Servicii Bancare Destinate Persoanelor Fizice - Pagina 24
Produse și Servicii Bancare Destinate Persoanelor Fizice - Pagina 25
Produse și Servicii Bancare Destinate Persoanelor Fizice - Pagina 26
Produse și Servicii Bancare Destinate Persoanelor Fizice - Pagina 27
Produse și Servicii Bancare Destinate Persoanelor Fizice - Pagina 28
Produse și Servicii Bancare Destinate Persoanelor Fizice - Pagina 29
Produse și Servicii Bancare Destinate Persoanelor Fizice - Pagina 30
Produse și Servicii Bancare Destinate Persoanelor Fizice - Pagina 31
Produse și Servicii Bancare Destinate Persoanelor Fizice - Pagina 32
Produse și Servicii Bancare Destinate Persoanelor Fizice - Pagina 33
Produse și Servicii Bancare Destinate Persoanelor Fizice - Pagina 34
Produse și Servicii Bancare Destinate Persoanelor Fizice - Pagina 35
Produse și Servicii Bancare Destinate Persoanelor Fizice - Pagina 36
Produse și Servicii Bancare Destinate Persoanelor Fizice - Pagina 37
Produse și Servicii Bancare Destinate Persoanelor Fizice - Pagina 38
Produse și Servicii Bancare Destinate Persoanelor Fizice - Pagina 39
Produse și Servicii Bancare Destinate Persoanelor Fizice - Pagina 40
Produse și Servicii Bancare Destinate Persoanelor Fizice - Pagina 41
Produse și Servicii Bancare Destinate Persoanelor Fizice - Pagina 42

Conținut arhivă zip

  • Produse si Servicii Bancare Destinate Persoanelor Fizice.doc

Alții au mai descărcat și

Proiecte Sapard Dezvoltate în România

1.SAPARD – prezentare generala, conditii de implemantare a programului Programul SAPARD (Special Accession Programme for Agriculture and Rural...

BCR practică

Mesajul Presedintelui Banca Comerciala Romana încheie anul 2003 cu rezultate financiare pozitive, care ne multumesc si care confirma strategia si...

Băncile comerciale - de depozit - și rolul lor în sistemul bancar

BANCILE COMERCIALE (DE DEPOZIT) SI ROLUL LOR ÎN SISTEMUL BANCAR Aparitia bancilor moderne este strâns legata de dezvoltarea comertului cu...

Proiect economie bancară

1.1. Prezentarea capitolului din acquis-ul comunitar care priveste activitatea financiar bancara: Pentru aderarea la Uniunea Economica si...

Creditare Bancară

OBIECTIVE: Scopul disciplinei consta în asigurarea cunostintelor si informatiilor teoretice, metodologice si operationale în domeniul creditarii...

Produse și Servicii Bancare

1. CADRUL LEGAL DE DERULARE A ACTIVITATII BANCARE 1.1. Funcţiile tradiţionale ale băncilor comerciale In cadrul rolului fundamental de...

Grilă cu răspunsuri informatică de gestiune (baze) 2008-2009 aranjate alfabetic

Accesul la o locatie de memorie se realizeaza prin: a. unitatea aritmetico-logica; b. adresele de memorie; c. adresare de memorie; d. locatii de...

HVB țiriac

Bancile sunt entitati economice specializate, menite sa infaptuiasca in economie creditarea bancara. In acest fel, ele asigura functionarea deplina...

Te-ar putea interesa și

Analiza Mixului de Marketing BRD

INTRODUCERE Problematica studiată În prezenta lucrare intitulată „Mixul de marketing bancar la BRD Mediaş” s-a realizat Studiul de caz pentru...

Raportul practicii de producție BC Eurocreditbank SA

1. STRUCTURA, ORGANIZAREA ŞI FUNCŢIONAREA BĂNCII COMERCIALE Banca Comercială EuroCreditBank S.A din Chişinău a fost înfiinţată conform...

Auditarea activității de creditare

Mediul în schimbare în care se află băncile, prezintă oportunităţi majore pentru acestea, dar totodată presupune riscuri complexe şi variabile...

Studiu monografic efectuat pe exemplul BCR ERSTE - sucursala Iași

Capitolul 1 - Prezentarea Băncii Comerciale Române 1.1. Istoricul Băncii Comerciale Române Banca Comercială Română îşi inscrie numele pe lista...

Analiza Produsului Bancar Mastercard Gold

1. Prezentarea societătii si produselor oferite de BRD-GSG 1.1. Prezentarea societătii BRD-GSG Banca Română pentru Dezvoltare se constituie ca...

Politică de produs la ABN AMRO Bank România SA

CAPITOLUL 1 ABN AMRO BANK ROMANIA 1.1. Prezentare generală ABN AMRO BANK este una din principalele banci internationale, cu o valoare totala a...

Analiza Comparativă a Produselor și Serviciilor Bancare

Produsele Bancare În cărţile de specialitate, produsul îmbracă numeroase definiţii, toate pornind însă de la aceeasi idee, adaptat însă fiecărei...

Marketingul Produselor și Serviciilor Bancare

Introducere În prezent, știinţa marketingului a ajuns să fie considerată o filosofie de afaceri şi un element cheie în succesul oricărei...

Ai nevoie de altceva?