Cuprins
Introducere .3
1. Internet Banking-ul.5
1.1. Internet Banking-ul – definire şi conţinut.5
1.2. Securitatea internet banking-ului în România.7
1.3. Avantajele serviciului de Internet Banking.9
1.4. Etapele utilizării serviciului de Internet Banking.11
2. Internet banking în România.12
2.1. Românii şi internet banking-ul.12
2.2. Deţinător vs Utilizator de Internet Banking în România.14
Concluzii .16
Bibliografie
Extras din document
PROFILUL CONSUMATORULUI DE INTERNET BANKING ÎN ROMÂNIA
Introducere
Expresia “internet banking” este din ce în ce mai folosită în limbajul curent al multor persoane din România datorită mediatizării de care a avut timp în ultimii ani. Până și reclamele TV au început să își canalizeze mesajul spre familiarizarea oamenilor cu aceste cuvinte, pentru ca mai apoi să îi apropie si mai mult în încercarea de a transforma un necunoscător, întru-un consumator. Este un proces destul de amplu, dar care avansează cu rapiditate pe piața din România. Expresii de genul: “Tu cu cine faci banking? ” au devenit motto-uri pentru cunoscători și schimb de replici între cei ce au auzit, însă nu prea știu despre ce e vorba cu adevărat în această sintagmă.
Pentru o parte dintre oameni, utilizarea serviciului de internet banking a devenit ceva normal, folosit zilnic pentru fel de fel de operațiuni mai mult sau mai puțin importante, atât prin caracteristici cât mai ales prin volum, pentru altă parte, internet bankingul este o enigmă, în sensul perceperii acestui concept ca ceva abstract – o bancă personală folosită prin mijloacele virtuale. Pentru aceștia din urmă, internetul bankingul este ceva cunoscut, dar încă neexplorat. În ultima categorie, i-aș încadra pe toți aceea care nu au folosit niciodată acest serviciu, nu știu cum ar putea să îl folosească sau nici măcar nu au auzit niciodată de această expresie. În general, în această categorie ar putea fi introduși în primul rând cei ce nu au avut niciodată contact cu mediul bancar fizic sau virtual, locuiesc în zone ce nu favorizează dezvoltarea unei culturi economice și nu au avut parte de initiere in domeniul bankingului.
În urma unui studiu efectuat de revista Business Cover în anul 2012 s-a ajuns la concluzia că până în anul 2015, numărul operațiunile efectuate prin canalele digitale internet banking sau telefonie mobilă vor depăși operațiunile clasice efectuate la ghișee. Acest lucru se datorează în primul rând rapidității cu care se pot desfășura anumite operațiuni, simplității și standardizării operațiunilor, lipsei comisioanelor, cât și a comodității.
Ghișeele bancare sunt deschise în general 8 ore pe zi, 5 zile pe săptămână. Doar în marile centre comerciale se mai fac eforturi pentru a păstra ghișeele 12 ore pe zi, 7 zile pe săptămână. În aceste condiții, apelarea la internet banking și la funcțiile acestuia fac posibil avantajul de a avea aces la serviciile bancare, disponibile 24 ore din 24. Acesta este un avantaj deosebit în special pentru persoanele care au un program de lucru prelungit sau care din motive obictive nu reușesc să ajungă la ghișeele bancare decât de câteva ori pe an.
Internet bankingul este în continuă dezvoltare și perfecționare deoarece se încearcă găsirea celor mai sigure modalități de gestiune și de operare, împreună cu facilități de rapiditate și comoditate. Expresia “numai la un click distanta” este un obiectiv pentru specialiștii ce dedică mult timp din viața lor dezvoltării de aplicații și sisteme operative.
În prezent băncile se întrec din ce în ce mai mult în oferirea de servicii de internet banking de calitate, cărora le adaugă anumite beneficii sau avantaje suplimentare. De exemplu, varianta cea mai la îndemână și întâlnită la aproximativ toate băncile din România este aceea de a oferi pachete de cont curent ce au atașate servicii de internet banking. Acestea se pot individualiza printr-un cost comun, unic și interdependență între cont, card și user + parola de internet banking. Costurile variază de la o bancă la alta dar și de la categorie de clienți la alta. Astfel există categorii speciale, cum ar fi studenții, tinerii sub 25 de ani și/sau pensionarii care beneficiază de avantaje importante și de reduceri substanțiale, în timp ce persoanele din categoria medie și înaltă, dar și firmele, plătesc sume importante pentru gestionarea situației bancare și a disponibilului din cont.
Oferirea gratuită, sau inclusă în anumite pachete bancare, a serviciului de internet banking poate individualiza, încă din această etapă mai multe categorii de indivizi ce construiesc sau participă în mod direct sau indirect la consolidarea acestei piețe enorme, în ușoară creștere, însă cu un potențial încă mare de dezvoltare.
Bibliografie
B.Filip, Instrumente bancare moderne de plăţi şi creditare – Suport de curs, Iaşi, 2013
Căpraru B., Internațional Banking, Editura CH Beck, București, 2011.
Căpraru B., Retail Banking, Editura CH Beck, București, 2009.
Jesus Huerta de Soto, Moneda, creditul bancar şi ciclurile economice, Ed. Univ. Al.I. Cuza, Iaşi, 2010.
V. Coriş, D. Chirleşan, Economie bancară, Ed. Univ. Al.I. Cuza, Iaşi, 2010.
D. Chirleşan, Piaţa produselor şi Serviciilor bancare, Ed. Univ. Al.I. Cuza, Iaşi, 2012.
www.arb.ro
www.bancherul.ro
www.bcr.ro
www.brd.ro
www.bnr.ro
www.capital.ro
www.ziare.com
www.zf.ro
www.wall-street.ro
www.wikipedia.com
Preview document
Conținut arhivă zip
- Profilul Consumatorului de Internet Banking din Romania.doc