Proiect Brd Monografie

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 75 în total
Cuvinte : 25905
Mărime: 90.65KB (arhivat)
Publicat de: Aristide Farkas
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Gh Filip, Bogdan Zugravu
UNIVERSITATEA “ALEXANDRU IOAN CUZA” IASI Facultatea de Economie si Administrare a Afacerilor

Cuprins

  1. CAP I. PREZENTAREA COMPANIEI BRD
  2. I.1 SCURT ISTORIC
  3. I.2 FORMA SI STRUCTURA CAPITALULUI SI ACTIONARIATULUI
  4. I.3 ORGANIZAREA INTERNA
  5. I.4 FUNCTII ACTIVITATI SI OPERATIUNI BANCARE PE COMPARTIMENTE
  6. I.5 CADRUL LEGISLATIV GENARAL SI SPECIFIC
  7. CAP. II SISTEMUL INFORMATIONAL BANCAR
  8. II.1. SPECIFICITATEA SISTEMULUI INFORMAŢIONAL BANCAR
  9. II.2 SISTEMUL INFORMAŢIONAL AL B.R.D. GSG
  10. II.3 CIRCUITUL DOCUMENTELOR
  11. CAP III. DESCHIDEREA ŞI FUNCŢIONAREA CONTURILOR BANCARE; OPERATIUNI CU NUMERAR
  12. III.1 PROCEDURI PENTRU DESCHIDEREA CONTURILOR BANCARE
  13. III.2 CONTURILE DE DISPONIBILITĂŢI BĂNEŞTI
  14. III.3 CONTURILE DE DEPOZIT
  15. III.4 CONTURILE DE CREDIT
  16. III.5 OPERŢIUNI PRIN CONTURI AFERENTE CECURILOR, PROVIZIOANELOR, CARDURILOR BANCARE
  17. CAP IV. DECONTĂRILE FĂRĂ NUMERAR
  18. IV.1 MODALITĂŢI ŞI INSTRUMENTE DE DECONTARE UTILIZATE ÎN ACTIVITĂŢILE DE DECONTARE
  19. IV.2 DECONTAREAPE BAZA ACREDITIVULUI ŞI INCASSO-ULUI DOCUMENTAR
  20. IV.3 DECONTAREA PE BAZA ORDINULUI DE PLATĂ ŞI A CECULUI
  21. IV.4 DECONTAREA PE BAZA CAMBIEI ŞI BILETULUI LA ORDIN

Extras din proiect

CAP I. PREZENTAREA COMPANIEI BRD

1 SCURT ISTORIC

Istoria BRD a început în anul 1923, odată cu înfiinţarea prin lege a Societăţii Naţionale pentru Credit Industrial ca instituţie publică. Capitalul social al companiei era impartit intre stat, 20%, BNR, 30% si persoane particulare, 50%, printre care şi un grup de foşti directori ai Marmorosch Bank&Co, prima bancă modernă din România. Scopul noii instituţii era finanţarea primelor faze ale dezvoltării sectorului industrial în România. Din nefericire, după cel de-al doilea război mondial, în baza Legii privind naţionalizarea din 11 iunie 1948, Societatea Naţională pentru Credit Industrial a fost naţionalizată şi redenumită Banca Naţională pentru Investiţii.

În anul 1957, după reorganizarea sistemului financiar, Băncii de Credit pentru Investiţii i s-a oferit o poziţie de monopol în România în domeniul asigurărilor finanţarii pe termen mediu şi lung al investiţiilor din toate sectoarele industriale, cu excepţia agriculturii şi industriei alimentare, fiind redenumită Banca de Investiţii.

Aparitia Băncii Române pentru Dezvoltare (BRD), ca bancă comercială intervine în 1990. Preluarea activelor şi pasivelor Băncii de Investiţii constituie baza activităţii, dar autorizarea generală pentru activităţile bancare atribuită acestei entităţi stimulează constituirea unei importante reţele de agenţii pe întreg teritoriul ţării. Este vorba, de asemenea, despre asigurarea prezentei BRD acolo unde se dezvoltă activitatea industrială pentru a transmite din experienţa în domeniul creditului de investiţii. Astfel, unităţile sale se îndreaptă în special, în afara atragerii depozitelor societăţilor comerciale şi persoanelor fizice, către creditele pentru investiţii destinate societăţilor comerciale. Apar şi operaţiunile de schimb la vedere. BRD a depus eforturi speciale pentru creearea unei reţele de sucursale, agenţii şi reprezentanţe la nivel naţional şi pentru constituirea unei baze de depozite necesare pentru a pune capăt dependenţei de CEC şi BNR în ceea ce priveşte finanţarea.

BRD a fost prima bancă din România care a oferit servicii de factoring şi forfeting, începând cu anul 1994 şi respectiv 1997.

În 1997, Guvernul a hotărât să privatizeze BRD şi a numit o Comisie de Privatizare care să supravegheze operaţiunile de privatizare. Privatizarea urma să se desfăşoare în două etape, în conformitate cu strategia de privatizare aprobată prin Hotărârea Guvernamentală nr. 428/1998, modoficată prin Hotărârea Guvernamentală nr. 169/2000; astfel în prima etapă (i) capitalul social urma să fie majorat, iar 51% din capital urma să fie vândut prin negocieri directe cu investitori strategici, (ii) aproximativ 5% din capitalul majorat urma să fie vândut prin negocieri directe către BERD şi/sau IFC, şi (iii) 10% din capitalul social existent urma să fie vândut angajaţilor, conducerii şi pensionarilor BRD; în a doua etapă, capitalul social rămas deţinut de FPS urma să fie vândut prin ofertă publică secundară pe pieţele de capital interne şi internaţionale.

În decembrie 1998 s-a încheiat contractul de vânzare-cumpărare de acţiuni (“Contractul de Cumpărare de Acţiuni”) între Société Générale şi FPS prin care Société Générale a fost de acord să subscrie pentru acţiunile reprezentând o majorare cu 20% a capitalului social al BRD şi să cumpere de la FPS acel număr de acţiuni necesare ca Société Générale să devină proprietarul a 51% din capitalul majorat al BRD.

Înainte de finalizarea în martie 1999 a achiziţiei de către Société Générale, FPS vându-se aproximativ 8,33% din capitalul social al BNR conducerii, angajaţilor şi pensionarilor BRD cu condiţia ca acţiunile astfel achiziţionate să nu poată fi vândute înainte de martie 2001.

In 2001, BRD este listată la Bursa de Valori Bucureşti, devenind în scurt timp una din cele mai tranacţionate societăţi.

In 2003, în urma unei campanii de rebranding, Banca Română pentru Dezvoltare devine BRD- Groupe Société Générale. Noua identitate a băncii consolidează astfel poziţia sa, făcând mai vizibilă identitatea Grupului mamă.

Participaţia Société Générale în capitalul BRD a crescut în 2004 de la 51% la 58,32%, prin cumpărarea pachetului rezidual de acţiuni deţinut de statul român.

BRD – Groupe Société Générale este cea mai importantă bancă privată şi a doua bancă din România, având a doua capitalizare bursieră la Bursa de Valori Bucureşti (peste 3,5 miliarde € în aprilie 2005). Acţionarul principal al BRD este Société Générale, unul dintre cele mai mari grupuri bancare din zona euro.

Prin intermediul filialelor sale specializate - BRD Sogelease, în domeniul leasing-ului operaţional şi financiar, ALD Automotive, specializată în managementul flotelor de autovehicule, BRD / SG Corporate Finance, care acordă servicii de consiliere în domeniul privatizărilor, fuziunilor şi achiziţiilor, BRD Securities, una dintre primele societăţi de brokeraj de piaţă românească, BRD Finance Credite de Consum, prin care se derulează mare parte din activitatea de creditare a populaţiei, BRD- Groupe Société Générale este capabilă să ofere o gama completă de produse şi servicii de înaltă calitate, care sa raspundă exigenţelor clienţilor săi persoane fizice si juridice.

Conjugând dinamism comercial, proximitate şi calitatea serviciului, reţeaua BRD – Groupe Société Générale constituie un atu competitiv major. Sub auspiciile unei mărci recunoscute şi apreciate, BRD îşi desfăşoară activitatea pe baza unei reţele care numară peste 220 de agenţii, răspandite în toate regiunile ţării.

În 2004 banca a lansat un program intensiv de deschidere de noi unităţi, care continuă şi în prezent. Aceste unităţi se integreaza uşor în viaţa comunităţii, fiind situate in zonele rezidenţiale ale clientelei individuale, în universităţi, în galerii comerciale, în instituţii publice. Pentru a retrage numerar, a obţine informaţii cu privire la soldul conturilor de card sau pentru a plati facturile telefonice, reţeaua de ATM-uri permite realizarea acestor operaţiuni în deplină siguranţă.

2 FORMA ŞI STUCTURA CAPITALULUI ŞI ACŢIONARIATULUI

1. Capitalul social

Capitalul social al BRD Société Générale este de 696 901 518 RON constituit din 696 901 518 acţiuni nominative ordinare, emise în formă dematerializată prin înscriere în cont, având o valoare nominală de 1 RON fiecare.

Preview document

Proiect Brd Monografie - Pagina 1
Proiect Brd Monografie - Pagina 2
Proiect Brd Monografie - Pagina 3
Proiect Brd Monografie - Pagina 4
Proiect Brd Monografie - Pagina 5
Proiect Brd Monografie - Pagina 6
Proiect Brd Monografie - Pagina 7
Proiect Brd Monografie - Pagina 8
Proiect Brd Monografie - Pagina 9
Proiect Brd Monografie - Pagina 10
Proiect Brd Monografie - Pagina 11
Proiect Brd Monografie - Pagina 12
Proiect Brd Monografie - Pagina 13
Proiect Brd Monografie - Pagina 14
Proiect Brd Monografie - Pagina 15
Proiect Brd Monografie - Pagina 16
Proiect Brd Monografie - Pagina 17
Proiect Brd Monografie - Pagina 18
Proiect Brd Monografie - Pagina 19
Proiect Brd Monografie - Pagina 20
Proiect Brd Monografie - Pagina 21
Proiect Brd Monografie - Pagina 22
Proiect Brd Monografie - Pagina 23
Proiect Brd Monografie - Pagina 24
Proiect Brd Monografie - Pagina 25
Proiect Brd Monografie - Pagina 26
Proiect Brd Monografie - Pagina 27
Proiect Brd Monografie - Pagina 28
Proiect Brd Monografie - Pagina 29
Proiect Brd Monografie - Pagina 30
Proiect Brd Monografie - Pagina 31
Proiect Brd Monografie - Pagina 32
Proiect Brd Monografie - Pagina 33
Proiect Brd Monografie - Pagina 34
Proiect Brd Monografie - Pagina 35
Proiect Brd Monografie - Pagina 36
Proiect Brd Monografie - Pagina 37
Proiect Brd Monografie - Pagina 38
Proiect Brd Monografie - Pagina 39
Proiect Brd Monografie - Pagina 40
Proiect Brd Monografie - Pagina 41
Proiect Brd Monografie - Pagina 42
Proiect Brd Monografie - Pagina 43
Proiect Brd Monografie - Pagina 44
Proiect Brd Monografie - Pagina 45
Proiect Brd Monografie - Pagina 46
Proiect Brd Monografie - Pagina 47
Proiect Brd Monografie - Pagina 48
Proiect Brd Monografie - Pagina 49
Proiect Brd Monografie - Pagina 50
Proiect Brd Monografie - Pagina 51
Proiect Brd Monografie - Pagina 52
Proiect Brd Monografie - Pagina 53
Proiect Brd Monografie - Pagina 54
Proiect Brd Monografie - Pagina 55
Proiect Brd Monografie - Pagina 56
Proiect Brd Monografie - Pagina 57
Proiect Brd Monografie - Pagina 58
Proiect Brd Monografie - Pagina 59
Proiect Brd Monografie - Pagina 60
Proiect Brd Monografie - Pagina 61
Proiect Brd Monografie - Pagina 62
Proiect Brd Monografie - Pagina 63
Proiect Brd Monografie - Pagina 64
Proiect Brd Monografie - Pagina 65
Proiect Brd Monografie - Pagina 66
Proiect Brd Monografie - Pagina 67
Proiect Brd Monografie - Pagina 68
Proiect Brd Monografie - Pagina 69
Proiect Brd Monografie - Pagina 70
Proiect Brd Monografie - Pagina 71
Proiect Brd Monografie - Pagina 72
Proiect Brd Monografie - Pagina 73
Proiect Brd Monografie - Pagina 74
Proiect Brd Monografie - Pagina 75

Conținut arhivă zip

  • Proiect BRD Monografie.doc

Te-ar putea interesa și

Proiect Monografie BRD

BRD-Groupe Societe Generale Cap.1. Prezentare societăţii bancare.Istoric şi evoluţie Profil BRD-Groupe Societe Generale este a doua bancă...

Monografie - BRD Groupe Societe Generale

1. Prezentarea societăţii bancare. Istoric şi evoluţie Forma juridică: societate pe acţiuni, persoană juridică română; Număr de acţiuni:...

Dobânda bancară - dublă calitate - venit și cheltuială

Capitolul I. NOȚIUNI GENERALE PRIVIND DOBÂNDA 1.1. Concepte generale privind dobânda Dobânda are un rol important în orientarea și dirijarea...

Monografie BRD

1. Prezentarea societăţii bancare. Istoric şi evoluţie. BRD “Tot mai simplu” BRD - Groupe Société Générale este a doua bancă românească, după...

Proiect economie bancară BRD-GSG

Capitolul 1. Prezentarea societăţii bancare. Istoric şi evoluţie 1.1.Momentul istoric. Evoluţia în cadrul sistemului bancar românesc În 1923 ia...

Proiect bănci - monografie BRD

Capitolul 1. Prezentarea societatii bancare. Istoric si evolutie. 1.1. Momentul istoric al înfiintarii bancii. BRD-Groupe Societe Generale (BRD)...

Monografie BRD

1. Prezentarea societăţii bancare. Istoric şi evoluţie 1.1. Momentul istoric al înfiinţării, principalele etape şi evoluţia sa în cadrul...

Ai nevoie de altceva?