Raiffeisen - Produse și Servicii

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 74 în total
Cuvinte : 20285
Mărime: 216.63KB (arhivat)
Publicat de: Achim Leonte
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Bogdan Capraru

Cuprins

  1. CAP I. Prezentarea bancii Raiffesein Bank. Istoric si evolutie.
  2. CAP II. Sistemul informational bancar.
  3. CAP III. Deschiderea si funcionarea conturilor bancare.
  4. CAP IV. Decontarea fara numerar.
  5. CAP V. Instrumente moderna de plata.

Extras din proiect

CAP I. Prezentarea bancii RAIFFEISEN. Istoric si evolutie.

Istoricul Băncii Raiffeisen

Friedrich Wilhelm Raiffeisen (1818 - 1888), fost primar al mai multor oraşe germane, a întemeiat în 1862 prima uniune de credit în Anhausen, Germania. În 1886, apare prima uniune bancară Raiffeisen în Mühldorf, Austria. Grupul Raiffeisen este în prezent cel mai mare grup bancar privat din Austria, detinând o cota de 25, l% din piaţa bancară austriacă şi are o structură pe trei nivele.

Primul nivel este format din 599 de bănci locale autonome Raiffeisen şi cele 1.719 de sucursale ale acestora. Toate aceste unităţi oferă o gamă vastă de servicii bancare, atât pentru persoane fizice, cât şi pentru întreprinderi mici şi mijlocii sau pentru corporaţii multinaţionale.

Cel de-al doilea nivel este format din băncile regionale – aşa-numitele Landesbanken, ai căror acţionari sunt băncile locale. Aceste bănci regionale operează în cele nouă provincii ale Austriei, având rolul unor case de compensare. Landesbanken se numară şi printre acţionarii principali ai RZB-Austria, detinând împreuna mai mult de 87 % din capitalul social.

RZB-Austria, care este acţionarul principal al reţelei de bănci din Europa Centrala şi de Est, constituie cel de-al treilea nivel şi reprezintă instituţia centrală a grupului bancar, având iniţial scopul de a funcţiona ca o casă de compensaţii inter-regionala, ulterior cunoscând o puternică dezvoltare ca bancă universală atât în Austria cât şi pe plan internaţional.

RZB-Austria a fost fondată în 1927 pentru a coordona activităţile şi politicile financiare ale întregului Grup şi este responsabilă cu tranzacţiile şi operaţiunile efectuate în numele grupului la nivel naţional şi internaţional. Serviciile bancare oferite au fost ulterior completate de cele financiare oferite de RZB-Austria ca bancă de investiţii, precum şi de alte servicii conexe activităţii bancare. Astfel, deşi actionând în mod tradiţional în domeniul bancar, oferind întreaga gamă de servicii de bancă comercială şi bancă de investitii, Grupul şi-a dezvoltat şi un număr de filiale specializate în alte tipuri de servicii financiare cum ar fi asigurările (Raiffeisen Versicherung), leasing (Raiffeisen Leasing), fonduri de investiţii (Raiffeisen Private Equity Management AG), societăţi de administrare a investiţiilor (Raiffeisen Kapitalanlagegesellschaft), bănci de credit ipotecar (Raiffeisen Bausparkasse) etc.

Pe lânga toate acestea, Grupul Raiffeisen este prezent şi în centrele financiare cele mai importante ale lumii, precum şi pe multe alte pieţe dezvoltate. Banca are astfel o sucursala la Londra, o reprezentanţa şi o subsidiara specializată în finanţe la New York În Europa, clienţii se pot baza pe reprezentantele Raiffeisen din Paris, Bruxelles si Milano, precum şi pe filiala din Malta pentru sprijin local.

Întreaga activitate a Grupului Raiffeisen a fost recunoscuta pe plan internaţional, atât prin premiile primite de-a lungul timpului în întreaga Europa („The World’s Best Internet Banks” – Global Finance, “Best Corporate/Institutional Web Design în Europe” – Global Finance, “Best Corporate/Instituţional Internet Bank în Europe” – Global Finance, premii pentru soluţii web în Croaţia, Slovacia, Cehia si Ungaria, “Premiul Euromoney pentru Excelenta” inclusiv “Cea mai Bună Banca în Serbia şi Montenegru”, “Cea mai Bună Banca în Slovacia”, “Best Debt House în Slovenia” and “Best Equity House în Croatia”, “Banca anului 2003 în Austria, Belarus, Bosnia si Hertegovina, Serbia si Muntenegru si Slovacia” de catre The Banker, dar şi de ratingurile recunoscute de cele mai importante agentii din lume (Standard & Poor’s Short Term A1 si Moody’s Short Term P-1, Long Term A1 si Financial Strength C+, outlook „stabil”, toate în aprilie 2003).

Emblema Raiffeisen: de la "Căluţi" la marcă

Doi căluţi încrucişaţi completează vârful unui acoperiş de casă, simbol al protecţiei şi al siguranţei. "Căluţii" se regăsesc de sute de ani în tradiţia folclorului european şi reprezintă un simbol al apărării împotriva pericolelor vieţii. Simbolul căluţilor încrucişaţi a devenit în timp cea mai cunoscută şi respectată marcă din Austria.

Istoricul Grupului în România a început în anul 1994 cand RZB Austria a deschis o reprezentanta la Bucuresti, ulterior fiind înfiintata şi o filială bancara deţinuta în proporţie de 100 la sută de catre –RZB Austria - Raiffeisenbank (România) S.A. Această entitate bancară a devenit operaţionala începând cu iulie 1998. Grupul a luat însă în considerare extinderea activitaţilor sale bancare în România, prin achiziţionarea unei banci comerciale existente. Astfel, Grupul a devenit acţionar majoritar al Bancii Agricole, prin contractul încheiat cu APAPS în aprilie 2002. Valoarea totală a contractului de preluare s-a ridicat la suma de 52 milioane USD, constituit din pretul acţiunilor si o componenţa de investiţii, iar denumirea bancii a fost la scurt timp schimbat în Banca Agricola – Raiffeisen S.A.. Integrarea operatiunilor şi serviciilor bancare ale Grupului a avut loc prin absorbţia de către Banca Agricola – Raiffeisen S.A. a Raiffeisenbank (România) S.A, bancă rezultata din fuziune începând să functioneze de la data de 26 iunie 2002 sub denumirea actulă de Raiffeisen Bank S.A. . În iunie 1998 Raiffeisenbank (România) a obţinut licenţa bancară, devenind cea de a noua banca deschisă de RZB Austria în Europa Centrala si de Est. În iulie 2001 RZB-Austria si Fondul Româno-American de Investiţii (FRAI) au preluat de la APAPS 98,84 la suta din acţiunile Bancii Agricole, una dintre cele mai mari banci românesti deţinute de stat. RZB-Austria detinea 93,36 la suta din acţiuni. După achiziţie, numele Băncii Agricole a fost schimbat în Banca Agricola – Raiffeisen SA. valoarea totală tranzactiei se ridică la 52 milioane USD, suma ce includea angajamentele de investiţii. Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor din data de 18 mai 2002 a votat fuziunea celor doua entitati bancare detinute de RZB Austria în România, . Banca Agricola - Raiffeisen SA si Raiffeisenbank (România) SA , prin absorbtia celei de-a doua entitati de catre prima. Banca rezultata în urma fuziunii se numeste Raiffeisen Bank. Fuziunea a fost anuntata oficial pe 28 iunie 2002 si a devenit efectiva de la 1 iulie 2002, RZB Austria detinând 94,14 la suta din actiunile noii entitati. În august-septembrie 2002, RZB Austria a desfasurat o oferta publica de cumparare pentru toate actiunile Raiffeisen Bank tranzactionate la BVB, în scopul delistarii entitatii nou-formate de pe BVB, în urma acesteia societatea devenind, cu acordul Adunarii Generale a Actionarilor, societate de tip închis.

Preview document

Raiffeisen - Produse și Servicii - Pagina 1
Raiffeisen - Produse și Servicii - Pagina 2
Raiffeisen - Produse și Servicii - Pagina 3
Raiffeisen - Produse și Servicii - Pagina 4
Raiffeisen - Produse și Servicii - Pagina 5
Raiffeisen - Produse și Servicii - Pagina 6
Raiffeisen - Produse și Servicii - Pagina 7
Raiffeisen - Produse și Servicii - Pagina 8
Raiffeisen - Produse și Servicii - Pagina 9
Raiffeisen - Produse și Servicii - Pagina 10
Raiffeisen - Produse și Servicii - Pagina 11
Raiffeisen - Produse și Servicii - Pagina 12
Raiffeisen - Produse și Servicii - Pagina 13
Raiffeisen - Produse și Servicii - Pagina 14
Raiffeisen - Produse și Servicii - Pagina 15
Raiffeisen - Produse și Servicii - Pagina 16
Raiffeisen - Produse și Servicii - Pagina 17
Raiffeisen - Produse și Servicii - Pagina 18
Raiffeisen - Produse și Servicii - Pagina 19
Raiffeisen - Produse și Servicii - Pagina 20
Raiffeisen - Produse și Servicii - Pagina 21
Raiffeisen - Produse și Servicii - Pagina 22
Raiffeisen - Produse și Servicii - Pagina 23
Raiffeisen - Produse și Servicii - Pagina 24
Raiffeisen - Produse și Servicii - Pagina 25
Raiffeisen - Produse și Servicii - Pagina 26
Raiffeisen - Produse și Servicii - Pagina 27
Raiffeisen - Produse și Servicii - Pagina 28
Raiffeisen - Produse și Servicii - Pagina 29
Raiffeisen - Produse și Servicii - Pagina 30
Raiffeisen - Produse și Servicii - Pagina 31
Raiffeisen - Produse și Servicii - Pagina 32
Raiffeisen - Produse și Servicii - Pagina 33
Raiffeisen - Produse și Servicii - Pagina 34
Raiffeisen - Produse și Servicii - Pagina 35
Raiffeisen - Produse și Servicii - Pagina 36
Raiffeisen - Produse și Servicii - Pagina 37
Raiffeisen - Produse și Servicii - Pagina 38
Raiffeisen - Produse și Servicii - Pagina 39
Raiffeisen - Produse și Servicii - Pagina 40
Raiffeisen - Produse și Servicii - Pagina 41
Raiffeisen - Produse și Servicii - Pagina 42
Raiffeisen - Produse și Servicii - Pagina 43
Raiffeisen - Produse și Servicii - Pagina 44
Raiffeisen - Produse și Servicii - Pagina 45
Raiffeisen - Produse și Servicii - Pagina 46
Raiffeisen - Produse și Servicii - Pagina 47
Raiffeisen - Produse și Servicii - Pagina 48
Raiffeisen - Produse și Servicii - Pagina 49
Raiffeisen - Produse și Servicii - Pagina 50
Raiffeisen - Produse și Servicii - Pagina 51
Raiffeisen - Produse și Servicii - Pagina 52
Raiffeisen - Produse și Servicii - Pagina 53
Raiffeisen - Produse și Servicii - Pagina 54
Raiffeisen - Produse și Servicii - Pagina 55
Raiffeisen - Produse și Servicii - Pagina 56
Raiffeisen - Produse și Servicii - Pagina 57
Raiffeisen - Produse și Servicii - Pagina 58
Raiffeisen - Produse și Servicii - Pagina 59
Raiffeisen - Produse și Servicii - Pagina 60
Raiffeisen - Produse și Servicii - Pagina 61
Raiffeisen - Produse și Servicii - Pagina 62
Raiffeisen - Produse și Servicii - Pagina 63
Raiffeisen - Produse și Servicii - Pagina 64
Raiffeisen - Produse și Servicii - Pagina 65
Raiffeisen - Produse și Servicii - Pagina 66
Raiffeisen - Produse și Servicii - Pagina 67
Raiffeisen - Produse și Servicii - Pagina 68
Raiffeisen - Produse și Servicii - Pagina 69
Raiffeisen - Produse și Servicii - Pagina 70
Raiffeisen - Produse și Servicii - Pagina 71
Raiffeisen - Produse și Servicii - Pagina 72
Raiffeisen - Produse și Servicii - Pagina 73
Raiffeisen - Produse și Servicii - Pagina 74

Conținut arhivă zip

  • Raiffeisen - Produse si Servicii.doc

Alții au mai descărcat și

Proiecte Sapard Dezvoltate în România

1.SAPARD – prezentare generala, conditii de implemantare a programului Programul SAPARD (Special Accession Programme for Agriculture and Rural...

BCR practică

Mesajul Presedintelui Banca Comerciala Romana încheie anul 2003 cu rezultate financiare pozitive, care ne multumesc si care confirma strategia si...

Băncile comerciale - de depozit - și rolul lor în sistemul bancar

BANCILE COMERCIALE (DE DEPOZIT) SI ROLUL LOR ÎN SISTEMUL BANCAR Aparitia bancilor moderne este strâns legata de dezvoltarea comertului cu...

Proiect economie bancară

1.1. Prezentarea capitolului din acquis-ul comunitar care priveste activitatea financiar bancara: Pentru aderarea la Uniunea Economica si...

Creditare Bancară

OBIECTIVE: Scopul disciplinei consta în asigurarea cunostintelor si informatiilor teoretice, metodologice si operationale în domeniul creditarii...

Produse și Servicii Bancare

1. CADRUL LEGAL DE DERULARE A ACTIVITATII BANCARE 1.1. Funcţiile tradiţionale ale băncilor comerciale In cadrul rolului fundamental de...

Grilă cu răspunsuri informatică de gestiune (baze) 2008-2009 aranjate alfabetic

Accesul la o locatie de memorie se realizeaza prin: a. unitatea aritmetico-logica; b. adresele de memorie; c. adresare de memorie; d. locatii de...

HVB țiriac

Bancile sunt entitati economice specializate, menite sa infaptuiasca in economie creditarea bancara. In acest fel, ele asigura functionarea deplina...

Te-ar putea interesa și

Promovarea și utilizarea managementului prin obiective la Raiffeisen Bank SA Buzău

Capitolul 1 Consideratii teoretice privind managementul prin obiective A. Premise. Cel mai complex si mai raspândit sistem de management si, în...

Reglementări prudentiale și strategii bancare

INTRODUCERE Eficienţa economică, randamentul activităţii investiționale a băncilor au stat la baza unor studii şi cercetări aprofundate,...

Cardurile de debit - actualitate și perspective la Raiffeisen Bank

INTRODUCERE Prezenta lucrare are ca temă „Cardurile de debit. Actualitate și perspective la Banca Raiffeisen Bank, sucursala Alba Iulia” și...

Produse și Servicii Oferite de Raiffeisen Bank

INTRODUCERE Băncile au un impact major asupra funcţionalităţii şi performanţelor unei economii. De aceea, o dată cu trecerea la sistemul economiei...

Contabilitatea Deozitelor Interbancare și ale Clientelei

CAPITOLUL I IMPORTANŢA RAIFFEISEN BANK ÎN STRUCTURA SISTEMULUI BANCAR DIN ŢARA NOASTRĂ 1.1 Prezentarea generală a Raiffeisen Bank 1.1.1 Etape în...

Analiza unui Grup de Produse și Servicii la ING Bank și Raiffeisen Bank

În condiţiile dezvoltării economice şi a amplificării fluxurilor comerciale,tendinţei de globalizare şi a accentuării concurenţei, unele dintre...

Analiza financiară a clienților - Raiffeisen Bank

CAP.I ACTIVITATEA DE CREDITARE ÎN ROMÂNIA Creditarea „reprezintă componenta cea mai importantă a operaţiunilor de plasament ale băncilor, atât din...

Marketingul Produselor și Serviciilor Bancare

Introducere În prezent, știinţa marketingului a ajuns să fie considerată o filosofie de afaceri şi un element cheie în succesul oricărei...

Ai nevoie de altceva?