Raport de practică Victoriabank

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 64 în total
Cuvinte : 25904
Mărime: 151.87KB (arhivat)
Publicat de: Arian Moga
Puncte necesare: 10

Extras din proiect

Introducere

B.C. “Victoriabank” S.A. este Prima Bancă Comercială din Moldova care a pus începutul procesului de dezvoltare a unui sistem bancar în Moldova încă din 22 decembrie 1989.

Banca este liderul implementării tehnologiilor noi, fiind Prima Bancă care a operat cu carduri bancare, fiind Prima care a adus bancomatele în Moldova. În prezent banca are un capital normativ total ce depăşeşte 822 mil. lei. Banca activează cu succes şi implementează noi servii. Astfel B.C. “Victoriabank” S.A. a fost desemnată cu titlu "Cea mai bună Bancă a anului 2008" de către revista internaţională "The Banker". Acest eveniment sumat cu performanţele obţinute denotă că banca aplică un management performat care necesită de analizat.

Performanţele băncii depinde activitatea perfectă a fiecărei secţii, departament, iar problemele ce persistă în sistemul bancar de gestionare a conturilor clienţilor, de conducere şi de organizare a serviciilor de casă precum şi coordonarea operaţiunilor active şi pasive, modul organizării tipurilor de operaţiuni cu valută, pot fi soluţionate doar la aplicarea unui management modern şi efectiv. Iar pentru aceasta managerii trebuie să cunoască mai multe aspecte ale activităţii băncii, nu doar a acelui departament de care răspunde. Astfel aceasta confirmă actualitatea studierii activităţii B.C. “Victoriabank” S.A. şi a prezentului raport atît sub aspect teoretic cît şi practic.

Scopul cercetării constă în întărirea cunoştinţelor teoretice acumulate la universitate cu exemple practice şi acaparării deprinderilor de lucru în cadrul băncii.

Pentru a realiza scopul cercetării, pe parcursul practicii de magistru care a avut loc B.C. “Victoriabank” S.A. au fost realizate următoarele obiective: perfecţionare a cunoştinţelor teoretice în domeniul financiar-bancar, întărirea deprinderilor de lucru în cadrul băncii, studierea actelor normative juridice şi a regulamentelor interne şi aplicarea acestora în activitatea de zi cu zi, elaborarea şi completarea documentelor bancare, formarea şi dezvoltarea abilităţii de comunicare cu clienţii şi lucrătorii bancari.

Scopul, sarcinile si metodologia cercetării au determinat structura raportului practicii de master care constă din : introducere, 14 capitole ce reflecta conţinutul de baza al cercetării, bibliografie şi anexe care integrează în sine o mică parte a informaţiei practice aferente activităţii băncii. Fiecare capitol reprezintă o descriere a unui segment din activitatea băncii, iar întreaga lucrare redă aspectul general de activitate al B.C. “Victoriabank” S.A.

Capitolul I „Statul şi structura organizatorică a băncii” cuprinde analiza statutului, studierea structurii organizatorice şi de conducere a B.C. “Victoriabank” S.A. Studierea modalităţilor de protejare a intereselor bancare şi analiza managementului resurselor umane.

În Capitolul II „Sistemul Informaţional al băncii” se descrie principiile sistemului informaţional utilizat de bancă şi studierea aplicaţiilor electronice utilizate la diverse operaţiuni bancare.

În Capitolul III „Organizarea şi ţinerea evidenţii contabile” se analizează principiile de evidenţă bancară. Se face analiza particularităţilor de evidenţă a anumitor active ale băncii.

În Capitolul IV „Deschiderea, modificarea şi închiderea conturilor” se analizează modalităţile de deschidere, modificare şi închidere a conturilor bancare. Se face analiza particularităţilor tipurilor de conturi deschise de B.C. “Victoriabank” S.A. şi studierea setului de documente necesar pentru deschiderea conturilor bancare.

În Capitolul V „Operaţiunile de decontare fără numerar” se cercetează tipurile de decontări fără numerar efectuate de B.C. “Victoriabank” S.A., organizarea decontărilor fără numerar şi a documentelor în baza cărora se efectuează decontările fără numerar.

În Capitolul VI „Operaţiunile de casă a băncii comerciale” se analizează organizarea serviciului de casierie a B.C. “Victoriabank” S.A.. Se face analiza operaţiunilor de încasare a numerarului şi operaţiunilor de eliberare a numerarului.

În Capitolul VII „Resursele băncii şi modul formării lor” se cercetează operaţiunile pasive a B.C. “Victoriabank” S.A.. Se studiază trăsăturilor specifice de atragere şi formare a resurselor băncii. Capitolul VIII „Operaţiunile active ale băncii” cuprinde analiza operaţiunilor active a B.C. “Victoriabank” S.A.. Studierea politicii de creditare şi a regulamentelor ce reglementează activitatea creditară a băncii. Analiza produselor creditare oferite clienţilor retail şi corporativi. Studierea tipurilor creditelor şi clasificarea acestora. Analiza operaţiunilor efectuate de către B.C. “Victoriabank” S.A. pe piaţa valorilor mobiliare.

Capitolul IX „Operaţiunile valutare a băncii” cuprinde analiza operaţiunilor valutare a B.C. “Victoriabank” S.A.. Studierea operaţiunilor valutare efectuate cu numerar şi fără numerar. Analiza poziţiei valutare şi modul determinării. Studierea operaţiunilor de schimb valutar. Analiza modalităţilor de transfer internaţional de fonduri.

Capitolul X „Operaţiunile de leasing, factoring şi trust” cuprind analiza operaţiunilor de leasing, factoring şi trust a B.C. “Victoriabank” S.A.. Analiza formelor de leasing folosite. Trăsăturile specifice a operaţiunilor de trust şi factoring.

Capitolul XI „Evaluarea activităţii economice a băncii” cuprind analiza activităţii economice a B.C. “Victoriabank” S.A.. Studierea surselor principale de venituri şi principalelor direcţii de cheltuieli.

Capitolul XII „Rapoartele financiare a băncii” conţine analiza structurii rapoartelor financiare a B.C. “Victoriabank” S.A.. Analiza conţinutului rapoartelor financiare, termenii şi modul prezentării rapoartelor financiare

Capitolul XIII „Gestiune activelor şi pasivelor” conţine studierea activităţii departamentului ALCO. Analiza corelării activelor cu resursele atrase şi proprii. Analiza sensibilităţii activelor şi pasivelor la rata dobînzii

Capitolul XIV „Activitatea de marketing” conţine analiza strategiei de marketing a B.C. “Victoriabank” S.A. şi a mixului de marketing.

Bazele teoretice şi metodologice ale activităţii bancare au fost cercetate în regulamentele BNM şi regulamentele interne ale băncii.

Capitolul I. Statutul şi structura organizatorică a băncii

Banca Comercială “Victoriabank” S.A., a fost înfiinţată la 22 februarie 1990, reorganizată prin transformare în societate pe acţiuni la 12 septembrie 1991 şi reînregistrară ca întreprindere cu investiţii străine la 17 iulie 1996. Banca este organizată şi funcţionează ca persoană juridică conform legislaţiei Republicii Moldova. Conform statutului B.C. “Victoriabank” S.A., care este reglementat în special de Legea „Privind societăţile pe acţiuni”, Legea „Instituţiilor financiare”, Regulamentul „Cu privire la autorizarea băncilor”, banca funcţionează ca societate pe acţiuni de tip deschis cu caracter universal cu o durată de activitate nelimitată.

Denumirea completă a Băncii este: Banca Comercială “Victoriabank” S.A, iar denumirea prescurtată a Băncii este: B.C. “Victoriabank” S.A. Sediul Băncii este în Republica Moldova, mun. Chişinău, str. 31 August 1989, nr.141, cod poştal 2004. Banca desfăşoară activităţile financiare prevăzute de lege, în baza Licenţei (Anexa 1), eliberată de organul public abilitat (Banca Naţională a Moldovei).

Statutul B.C. “Victoriabank” S.A. corespunde legislaţiei şi este format din 12 capitole care conţin informaţii despre: titular şi adresa juridică a băncii, forma juridică de organizare (Dispoziţii generale); capitalul băncii şi valori mobiliare ale băncii; statutul juridic al acţionarilor; operaţiunile băncii; resursele de creditare ale băncii; organele de conducere şi control; tranzacţii de proporţii şi tranzacţii cu conflict de interese; profituri şi dividende; evidenţa contabilă şi sistemul de raportare; protecţia drepturilor clienţilor băncii şi secretul bancar; relaţii cu personalul; reorganizarea şi lichidarea băncii (model de statut este prezentat în Anexa 2).

Banca este independentă de organele puterii şi administraţiei publice centrale şi locale, ia propriile decizii de orice natură legate de activitatea pe care o desfăşoară, în interesul acţionarilor şi în conformitate cu legislaţia în vigoare din Republica Moldova. Banca îşi desfăşoară activitatea pe baza autogestiunii şi autofinanţării integrale şi este titulară a dreptului de proprietate asupra bunurilor sale. Scopul activităţii Băncii constă în utilizarea eficientă a resurselor financiare şi materiale în vederea obţinerii profitului. Banca răspunde pentru îndeplinirea propriilor obligaţii, inclusiv faţă de deponenţi, cu întreg patrimoniul său. Banca nu răspunde pentru angajamentele luate de stat. Statul nu răspunde pentru angajamentele Băncii, cu excepţia cazurilor cînd statul îşi asumă o atare răspundere. Banca nu răspunde pentru obligaţiile acţionarilor săi. Acţionarii nu răspund pentru obligaţiile Băncii. Acţionarii suportă riscul pierderilor în limita participaţiunii lor la capitalul social al Băncii.

Preview document

Raport de practică Victoriabank - Pagina 1
Raport de practică Victoriabank - Pagina 2
Raport de practică Victoriabank - Pagina 3
Raport de practică Victoriabank - Pagina 4
Raport de practică Victoriabank - Pagina 5
Raport de practică Victoriabank - Pagina 6
Raport de practică Victoriabank - Pagina 7
Raport de practică Victoriabank - Pagina 8
Raport de practică Victoriabank - Pagina 9
Raport de practică Victoriabank - Pagina 10
Raport de practică Victoriabank - Pagina 11
Raport de practică Victoriabank - Pagina 12
Raport de practică Victoriabank - Pagina 13
Raport de practică Victoriabank - Pagina 14
Raport de practică Victoriabank - Pagina 15
Raport de practică Victoriabank - Pagina 16
Raport de practică Victoriabank - Pagina 17
Raport de practică Victoriabank - Pagina 18
Raport de practică Victoriabank - Pagina 19
Raport de practică Victoriabank - Pagina 20
Raport de practică Victoriabank - Pagina 21
Raport de practică Victoriabank - Pagina 22
Raport de practică Victoriabank - Pagina 23
Raport de practică Victoriabank - Pagina 24
Raport de practică Victoriabank - Pagina 25
Raport de practică Victoriabank - Pagina 26
Raport de practică Victoriabank - Pagina 27
Raport de practică Victoriabank - Pagina 28
Raport de practică Victoriabank - Pagina 29
Raport de practică Victoriabank - Pagina 30
Raport de practică Victoriabank - Pagina 31
Raport de practică Victoriabank - Pagina 32
Raport de practică Victoriabank - Pagina 33
Raport de practică Victoriabank - Pagina 34
Raport de practică Victoriabank - Pagina 35
Raport de practică Victoriabank - Pagina 36
Raport de practică Victoriabank - Pagina 37
Raport de practică Victoriabank - Pagina 38
Raport de practică Victoriabank - Pagina 39
Raport de practică Victoriabank - Pagina 40
Raport de practică Victoriabank - Pagina 41
Raport de practică Victoriabank - Pagina 42
Raport de practică Victoriabank - Pagina 43
Raport de practică Victoriabank - Pagina 44
Raport de practică Victoriabank - Pagina 45
Raport de practică Victoriabank - Pagina 46
Raport de practică Victoriabank - Pagina 47
Raport de practică Victoriabank - Pagina 48
Raport de practică Victoriabank - Pagina 49
Raport de practică Victoriabank - Pagina 50
Raport de practică Victoriabank - Pagina 51
Raport de practică Victoriabank - Pagina 52
Raport de practică Victoriabank - Pagina 53
Raport de practică Victoriabank - Pagina 54
Raport de practică Victoriabank - Pagina 55
Raport de practică Victoriabank - Pagina 56
Raport de practică Victoriabank - Pagina 57
Raport de practică Victoriabank - Pagina 58
Raport de practică Victoriabank - Pagina 59
Raport de practică Victoriabank - Pagina 60
Raport de practică Victoriabank - Pagina 61
Raport de practică Victoriabank - Pagina 62
Raport de practică Victoriabank - Pagina 63
Raport de practică Victoriabank - Pagina 64

Conținut arhivă zip

  • Raport de Practica Victoriabank.doc

Alții au mai descărcat și

BC ViktoriaBank SA

Capitolul I. Caracteristica generală și structura organizatorică a Băncii Comerciale „Victoriabank” SA • Înființarea și dezvoltarea Băncii...

Proiecte Sapard Dezvoltate în România

1.SAPARD – prezentare generala, conditii de implemantare a programului Programul SAPARD (Special Accession Programme for Agriculture and Rural...

BCR practică

Mesajul Presedintelui Banca Comerciala Romana încheie anul 2003 cu rezultate financiare pozitive, care ne multumesc si care confirma strategia si...

Băncile comerciale - de depozit - și rolul lor în sistemul bancar

BANCILE COMERCIALE (DE DEPOZIT) SI ROLUL LOR ÎN SISTEMUL BANCAR Aparitia bancilor moderne este strâns legata de dezvoltarea comertului cu...

Proiect economie bancară

1.1. Prezentarea capitolului din acquis-ul comunitar care priveste activitatea financiar bancara: Pentru aderarea la Uniunea Economica si...

Creditare Bancară

OBIECTIVE: Scopul disciplinei consta în asigurarea cunostintelor si informatiilor teoretice, metodologice si operationale în domeniul creditarii...

Grilă cu răspunsuri informatică de gestiune (baze) 2008-2009 aranjate alfabetic

Accesul la o locatie de memorie se realizeaza prin: a. unitatea aritmetico-logica; b. adresele de memorie; c. adresare de memorie; d. locatii de...

HVB țiriac

Bancile sunt entitati economice specializate, menite sa infaptuiasca in economie creditarea bancara. In acest fel, ele asigura functionarea deplina...

Te-ar putea interesa și

Raport de practică - B.C. Victoriabank S.A.

Cu o istorie de 25 de ani,Victoriabank este prima Banca Comerciala din Moldova si unul din liderii pietei bancare autohtone ,avind sute de mii de...

BC ViktoriaBank SA

Capitolul I. Caracteristica generală și structura organizatorică a Băncii Comerciale „Victoriabank” SA • Înființarea și dezvoltarea Băncii...

Raportul privind conținutul practicii de producție în cadrul BC Victoriabank SA

Introducere Prima bancă comercială din Moldova a fost numită Victoriabank, temelia căreia a fost pusă la 22 decembrie 1989 ,iar la 22 februarie...

Raport Privind Efectuarea Practicii de Specialitate la Banca Comercială Victoriabank

INTRODUCERE Banca, în esenţa sa, reprezintă o instituţie financiar-creditară care atrage de la persoane fizice şi juridice depozite sau...

Practică - BC Victoriabank SA

INTRODUCERE Am făcut practica de masterat în cadrul B.C. „VictoriaBank” SA a cărei istorie începe încă din anul 1989 fiind liderul sistemului...

Raport privind practica tehnologică la BC Victoria Bank SA

1.-Iniţiere în bancă Banca Comercială ‘‘Victoriabank’’ S.A., fondată la 22 decembrie 1989 este liderul sistemului bancar în Republica Moldova....

Raport de practică - Victoriabank

INTRODUCERE Sistemul financiar bancar, care are ca obiect instrumentele şi tehnicile de plată, reprezintă un domeniu de o pregnantă importanţă în...

Produse și Servicii Bancare Noi

Introducere În anii 90 ai secolului trecut, în Republica Moldova, a demarat procesul de reformare a economiei ţării, în consecinţa căruia băncile...

Ai nevoie de altceva?