Rating-ul Bancar și Supravegherea Prudentiala

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 20 în total
Cuvinte : 6969
Mărime: 34.05KB (arhivat)
Publicat de: Aleodor Murariu
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Dardac Nicolae
Academia de Studii Economice Master – Banci şi Asigurări

Cuprins

  1. 1.Rating-ul financiar
  2. 1.1. Concept – funcţii, caracteristici
  3. 1.2. Agenţii de rating financiar
  4. 1.3. Exemple sisteme de rating
  5. 2. Prudenta bancara
  6. 2.1.Măsuri de prudenţăa bancară
  7. - Noţiuni introductive
  8. - Supravegherea on-site şi off-site
  9. 2.2 Reglementarea şi supravegherea bancară
  10. 2.3. Promovarea stabilităţii sistemelor bancare- Comitetul de la Basel
  11. 3. Performanţa şi riscul în bănci - obiectiv fundamental al supravegherii prudenţei bancare
  12. 3.1.Rolul şi importanţa sistemului de supraveghere a prudenţei bancare din România
  13. 3.2 Sistemul de rating bancar CAAMPL, esenţă, avantaje şi limite
  14. 3.2.1. Prezentarea generală a factorilor CAAMPL
  15. 3.2.2. Analiza factorilor

Extras din proiect

Capitolul I - Rating-ul financiar

1.1. Concept – funcţii, caracteristici

Ratingul este un cuvânt a cărui traducere literală semnifică „evaluare”, desemnând în acelaşi timp un proces (analiza riscului), cât şi rezultatul final al acestuia (nota).

Funcţiile care caracterizează ratingul financiar sunt:

- supravegherea intereselor financiare externe ale întreprinderilor naţionale şi ale statelor, punând la dispoziţie, informaţii pertinente şi cu valoare de înţelegere internaţională;

- alternativă la serviciile clasice de evaluare financiară şi analiză oferite de bănci comerciale şi instituţii financiare specializate (în special bănci de comerţ exterior şi bănci de afaceri).

Cele mai importante caracteristici ale rating-ului financiar se refera la:

- Criteriile procesului de notare

Conform acestei caracteristici ratingurile se realizează pe baza informaţiilor furnizate de emitent şi din alte surse considerate ca fiind de încredere.Agenţiile de rating stipulează însă foarte clar că “ratingul nu este o recomandare de a cumpăra, de a vinde sau de a deţine un titlu, acesta având doar funcţia izolată de evaluare a riscului, care este doar un element al procesului decizional de investiţie”.Totodata, agenţiile de rating nu realizează un audit al calităţii informaţiilor ce le sunt puse la dispoziţie de către emitenţi.

- Ratingurile – ca măsură relativă a calităţii creditului

Ratingurile realizează o clasificare calitativă a celor ce apelează la bănci sau la pieţele financiare cu ajutorul unor criterii de evaluare similare.Diferenţierea notelor acordate constă în primele de risc, ce trebuie acordate pentru proiectele mai riscante faţă de cele cu grad redus de incertitudine.

- Plafoanele suverane

Ratingurile sunt influenţate şi de devizele în care sunt emise titlurile, deci riscul de ţară este o parte integrantă a analizei. Ratingurile de ţară reprezintă, în general, un plafon maximal pentru notele acordate atât firmelor, cât şi autorităţilor locale sub-suverane. Este totuşi posibil ca o entitate locală să se califice pentru un rating superior celui de ţară.

- Evenimentele speciale

Indiferent de calitatea creditului şi de categoria de risc, falimentul poate fi provocat de „evenimente speciale” ce au un impact brusc asupra calităţii creditului. Exemple de astfel de evenimente pot fi: fuziuni, preluări, dezinvestiri, începerea procedurii de intrare în faliment pentru a beneficia de protecţia oferită de legea falimentului faţă de litigii.

Ratingul reprezintă o metodă uzuală de evaluare a bonităţii clienţilor potenţiali. În conformitate cu exigenţele Basel II sistemul de rating al unei bănci trebuie să cuprindă:

a) evaluare cuprinzătoare a caracteristicilor debitorului şi a facilităţii pe care doreşte să o acceseze;

b) diferenţierea semnificativă a riscului respectiv granularitatea scalei de notare;

c) acurateţea rezonabilă şi consistenţa în timp a estimărilor cantitative privind riscul de credit.

1.2. Scurt istoric al agenţiilor de rating financiar

Agenţiile de rating au apărut pentru prima dată în S.U.A. În anul 1841 la New York apare prima societate în domeniul ratingului - The Mercantile Agency, care în anul 1859 îşi schimbă denumirea în R.G. Dun & Company.

La scurt timp dupa aceasta, în anul 1849 apare compania concurentă The John M. Bradstreet Company în Cincinnati, care publică în 1857 primul manual de rating denumit The Bradstreet Rating Book. Datorită rivalităţii şi a conjuncturii economice, în anul 1933 cele două societăţi fuzionează rezultând o noua agenţie Dun & Bradstreet.

În 1900, John Moody pune bazele unei noi companii denumită Moody's Investors Service .

În anul 1909 sunt emise, de catre Moody, pentru prima dată ratinguri de titluri financiare, în lucrarea Moody’s Analysis of The Railroad Investments. În acest material, autorul a folosit pentru prima oară clasificarea de la Aaa la C pentru a evalua aproximativ 1500 de titluri financiare individuale emise de peste 200 de societăţi.

În 1860 s-a înfiinţat Poor’s Publishing Company, ce a început să furnizeze ratinguri din 1916.

În 1906 a fost fondat Standard Statistic Bureau. În anul 1922 aceasta a început să emită ratinguri pentru titlurile emise de întreprinderi iar la scurt timp a efectuat primele ratinguri suverane.

În anul 1941 industria ratingului este marcata prin aparitia Standard and Poor’s Corporation prin fuziunea Poor’s Publishing Company si Standard Statistic Bureau .

Cea de-a treia mare companie de rating, Fitch Publishing Company, a început să emită ratinguri în 1924.

Pe langă cele doua mari agenţii Moody’s şi Standard and Poor’s, s-au dezvoltat şi alte agenţii mai mici ca Duff and Phelps şi Mc Carthy Crisanti and Maffei.

În Canada au fost create: în 1972 Canadian Bond Rating Service şi Dominion Bond Rating Service în 1976. Prima societate este specializată în notarea colectivităţilor locale, iar cea de-a doua în ratingul emisiunilor obligatare ale sectorului privat.

În Asia menţionăm Japan Credit Rating Agency, Rating Agency Malaysia şi TRIS în Thailanda.

Notarea naţională în Europa are ca reprezentant de frunte Franţa. Reformele din anii 1985-1986, caracterizate prin dereglementarea şi liberalizarea pieţelor de capital au favorizat apariţia de noi produse financiare şi creşterea concurenţei. Diminuarea rolului statului francez în economie a favorizat crearea primei mari agenţii de notare naţionale pe plan european.

Apărută în 1986, sub denumirea de Agence d’Evaluation Financière (ADEF), prima agenţie de rating franceză avea drept obiectiv notarea creanţelor pe termen scurt. Timp de doi ani ADEF a fost în poziţia de monopol pe piaţa franceză.

Implantarea agenţiei Moody’s şi crearea, în 1988, a filialei Moody’s France a dus la apariţiei concurenţei in Franţa. În 1990 structura capitalului ADEF s-a modificat, când Standard and Poor’s a achiziţionat 50 %.

Suedia şi-a creat propria agenţie de notare Nordic Rating AB, având drept scop notarea în zona Scandinaviei.

Agenţiile de rating din afara SUA nu au putut rezista concurenţei acerbe manifestată prin tarife, reputaţie şi savoir – faire venite din partea agenţiilor americane.

Preview document

Rating-ul Bancar și Supravegherea Prudentiala - Pagina 1
Rating-ul Bancar și Supravegherea Prudentiala - Pagina 2
Rating-ul Bancar și Supravegherea Prudentiala - Pagina 3
Rating-ul Bancar și Supravegherea Prudentiala - Pagina 4
Rating-ul Bancar și Supravegherea Prudentiala - Pagina 5
Rating-ul Bancar și Supravegherea Prudentiala - Pagina 6
Rating-ul Bancar și Supravegherea Prudentiala - Pagina 7
Rating-ul Bancar și Supravegherea Prudentiala - Pagina 8
Rating-ul Bancar și Supravegherea Prudentiala - Pagina 9
Rating-ul Bancar și Supravegherea Prudentiala - Pagina 10
Rating-ul Bancar și Supravegherea Prudentiala - Pagina 11
Rating-ul Bancar și Supravegherea Prudentiala - Pagina 12
Rating-ul Bancar și Supravegherea Prudentiala - Pagina 13
Rating-ul Bancar și Supravegherea Prudentiala - Pagina 14
Rating-ul Bancar și Supravegherea Prudentiala - Pagina 15
Rating-ul Bancar și Supravegherea Prudentiala - Pagina 16
Rating-ul Bancar și Supravegherea Prudentiala - Pagina 17
Rating-ul Bancar și Supravegherea Prudentiala - Pagina 18
Rating-ul Bancar și Supravegherea Prudentiala - Pagina 19
Rating-ul Bancar și Supravegherea Prudentiala - Pagina 20

Conținut arhivă zip

  • Rating-ul Bancar si Supravegherea Prudentiala.doc

Alții au mai descărcat și

Reforma Sistemului Bancar din România

Reforma sistemului bancar din România 1. Introducere Reforma bancară ca şi cea monetară constituie o parte esenţială a procesului de transformare...

Proiecte Sapard Dezvoltate în România

1.SAPARD – prezentare generala, conditii de implemantare a programului Programul SAPARD (Special Accession Programme for Agriculture and Rural...

BCR practică

Mesajul Presedintelui Banca Comerciala Romana încheie anul 2003 cu rezultate financiare pozitive, care ne multumesc si care confirma strategia si...

Băncile comerciale - de depozit - și rolul lor în sistemul bancar

BANCILE COMERCIALE (DE DEPOZIT) SI ROLUL LOR ÎN SISTEMUL BANCAR Aparitia bancilor moderne este strâns legata de dezvoltarea comertului cu...

Proiect economie bancară

1.1. Prezentarea capitolului din acquis-ul comunitar care priveste activitatea financiar bancara: Pentru aderarea la Uniunea Economica si...

Creditare Bancară

OBIECTIVE: Scopul disciplinei consta în asigurarea cunostintelor si informatiilor teoretice, metodologice si operationale în domeniul creditarii...

Grilă cu răspunsuri informatică de gestiune (baze) 2008-2009 aranjate alfabetic

Accesul la o locatie de memorie se realizeaza prin: a. unitatea aritmetico-logica; b. adresele de memorie; c. adresare de memorie; d. locatii de...

HVB țiriac

Bancile sunt entitati economice specializate, menite sa infaptuiasca in economie creditarea bancara. In acest fel, ele asigura functionarea deplina...

Te-ar putea interesa și

Gestiunea Riscului de Credit în Activitatea Bancară pe Exemplul Unicredit Țiriac Bank Bacau

INTRODUCERE În ultimele două decenii, inovaţiile rapide de pe pieţele financiare şi internaţionalizarea fluxurilor financiare au modificat...

Falimentul Bancar

Capitolul 1. Rolul băncilor centrale în prevenirea şi gestionarea crizelor bancare 1.1. Responsabilităţile băncilor centrale. Autorizarea şi...

Supravegherea Bancară - Obiectiv Important al Băncilor Centrale

Introducere Am ales această temă deoarece resursele bancare au reprezentat o curiozitate pentru mine dar și organizarea funcționalitatea băncilor...

Comitetului Basel pentru Supraveghere Bancară

Cap. I: Abordarea impactului Basel II la nivel global De la înfiinţarea sa în 1974, rolul Comitetului Basel pentru Supraveghere Bancară (BCBS –...

Sisteme de Avertizare Timpurie a Crizelor Bancare

Introducere Rolul sistemului bancar ca verigă esenţială în procesul de economisire-investire face ca stabilitatea acestuia să fie o prioritate pe...

Relația Banca Centrală - bănci comerciale în contextul economiei de piață

Capitolul 1. Sistemul bancar român în economia de piata 1.1. Restructurarea sistemului bancar român în perioada de tranzitie la economia de piata...

Acordul Basel II privind Solvabilitatea Bancară

PREZENTAREA RISCULUI DE SOLVABILITATE Riscul de solvabilitate sau riscul de capital este riscul de a nu dispune de fonduri proprii suficiente...

Supravegherea bancară în UE

1.Supravegherea bancară în Uniunea Europeană 1.1 Supravegherea bancară: generalităţi, concept şi obiective Supravegherea prudenţială bancară...

Ai nevoie de altceva?