Ratingul de credit al clientilor corporate - studiu comparativ

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Ratingul de credit al clientilor corporate - studiu comparativ.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 21 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Bogdan Filip

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Banci

Cuprins

1. Evaluarea riscului global de credit 3
2. Analiza calitatii portofoliului de credite 4
3. Noul Acord de la Basel (Basel II ) 11
4. Tehnici de protectie a bancilor împotriva riscului de credit in cazul B.C.R. 14
5. Masurile necesare pentru alinierea la standardele nationale/internationale: 15

Extras din document

1. Evaluarea riscului global de credit

Băncile comerciale se confruntă cu o serie de riscuri legate de operațiunile lor curente, iar expunerea acestora la risc poate fi o expunere inerentă activității obișnuite sau o expunere suplimentară, generată de dorința de a obține profit mai mare decât cel normal. În cazul primei expuneri este vorba de riscuri pure, iar în cel de-al doilea caz de riscuri speculative.

În functie de caracteristicile bancare, riscurile se pot clasifica în :

- riscuri financiare - sunt cele mai importante riscuri din aceasta categorie. A gestiona incorect riscurile financiare înseamna a falimenta treptat o societate bancară.

Principalele riscuri financiare care pot afecta activitatea unei societati bancare sunt :

- riscul de lichiditate ( de finantare );

- riscul de faliment ( de capital ).

Acestea doua tipuri de risc pot fi analizate sistematic ,in stransa lor interdependenta . Astfel , un risc sporit de creditare genereaza riscul lichiditatii, iar in conditiile in care societatea bancara in cauza nu poate atrage rapid de pe piata resurse, apare riscul de faliment ( de capital). O politica excesiva de creditare , corelata cu o lichiditate inadecvata , reprezinta o cauza foarte frecventa a falimentului bancar.

In categoria riscurilor financiare pot fi incluse si riscurile specifice ansamblului bancilor ,denumit risc sistemic.Acesta este gestionat de catre autoritatea bancara centrala ( prin reglementari privind rezervele minime obligatorii, indicele de adecvare a capitalului , indicatorii lichiditatii, creditele de refinantare, acoperirea datoriei publice ,etc.).

- riscuri de prestare - sunt cele care afecteaza sfera serviciilor bancare. Acestea pot fi:

- riscul operational ,respective incapacitatea bancii de a asigura servirea profitabila a clientilor;

- riscuri generate de introducerea de noi produse bancare ;

- riscul tehnologic, asociat structurii ofertei de produse financiare;

- riscul strategic , determinat de probabilitatea de a nu alege strategia

optima perioadei si conditiilor date (economice, monetare,financiar-

bancare,valutare,sociale, politice ).

- riscuri ambientale - cuprind acea clasa a riscurilor care este considerate ca avand un puternic impact asupra performantei bancare,dar asupra carora societatea bancara are un control limitat.Aceasta grupa de riscuri cuprinde :

- riscul de frauda ( de ordin intern si extern ) ;

- riscul economic , determinat de evolutia mediului economic in care functioneaza atat intregul sistem bancar, cat si clientii ;

- riscul concurential , datorat in special modificarii conditiilor de pe piata , generand schimbarea raportului de forte intre banci ;

- riscul legal - se refera la faptul ca activitatea oricarei societati bancare trebuie sa se desfasoare in conditii de deplina legalitate ( acest risc se manifesta atat in ceea ce priveste incertitudinea evolutiei viitoare a cadrului normative ,cat si explozia informatiilor in acest domeniu ).

2. Analiza calitatii portofoliului de credite

Principala operatiune bancara este creditarea, creditele situandu-se pe primul loc intre plasamentele bancilor .Felul in care banaca aloca fondurile pe care le gestioneaza poate influenta in mod hotarator dezvoltarea economica la nivel local sau national .Pe de alta parte, orice banca isi asuma , intr-o oarecare masura riscuri atunci cand acorda credite si, in mod cert, toate bancile inregistreaza in mod curent pierderi la portofoliul de credite , atunci cand unii debitori nu isi onoreaza obligatiile .Oricare ar fi insa nivelul riscurilor asumate , pierderile la portofoliul de credite pot fi minimizate daca operatiile de creditare sunt organizate si gestionate cu profesionalism.

Fisiere in arhiva (1):

  • Ratingul de credit al clientilor corporate - studiu comparativ.docx