Riscul și politica de creditare

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Bănci
Conține 2 fișiere: doc
Pagini : 57 în total
Cuvinte : 24598
Mărime: 528.73KB (arhivat)
Publicat de: Cristina Chelaru
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Prof .Univ. Dr. Dumitru Stefan

Cuprins

  1. INTRODUCERE.3
  2. CAPITOLUL I
  3. RISCUL SI POLITICA DE CREDITARE
  4. 1.1. Definirea şi clasificarea riscurilor.4
  5. 1.2. Politica de creditare.6
  6. CAPITOLUL II
  7. STABILIREA POLITICII DE CREDITARE
  8. 2.1. Principii de organizare a procesului de creditare la Banca Transilvania.11
  9. 2.2. Managementul riscului la Banca Transilvania.13
  10. CAPITOLUL III
  11. METODE DE ANALIZĂ ŞI CUANTIFICARE A RISCULUI ÎN ACTIVITATEA DE CREDITARE
  12. 3.1. Riscul individual in activitatea de creditare.16
  13. 3.1.1. Analiza creditelor pentru persone fizice la Banca Transilvania.18
  14. 3.1.2. Analiza creditelor acordate persoanelor juridice la Banca Transilvania.26
  15. 3.1.3. Procedura de inspecţie de risc in activitatea de creditare a Bancii Transilvania.33
  16. 3.2. Riscul global de creditare
  17. 3.2.1. Principiile gestiunii riscului global de credit.39
  18. 3.2.2. Indicatorii riscului de credit la BT.42
  19. 3.3. Calitatea portofoliului de credite.52
  20. 3.4. Finanţarea riscului de credit.53
  21. CONCLUZII.54
  22. BIBLIOGRAFIE.57

Extras din proiect

INTRODUCERE

Economia de piaţă presupune în mod necesar existenţa unui sistem bancar care să asigure mobilizarea tuturor disponibilităţilor monetare ale economiei şi orientarea lor temporară în desfăşurarea de activităţi economice eficiente.

Prin activitatea desfăşurată de bănci, de colectare de resurse financiare concomitent cu plasarea acestora spre unităţile care resimt nevoi temporare suplimentare, acestea îndeplinesc un rol important de intermediere bancară. În acest sens, creditul devine instrument activ în stimularea dezvoltării economiei, prin intermediul lui încurajându-se acţiunea anumitor fenomene, în funcţie de obiectivele urmărite a se realiza.

Creditul este indispensabil economiei, de aceea modul de acordare a acestuia are o importanţă majoră, aici intervenind funcţia băncii de analist financiar pentru a orienta resursele spre cele mai eficiente plasamente.

În angajarea resurselor lor, băncile se confruntă cu o serie de riscuri:

- riscul de nerambursare;

- riscul lipsei de lichiditate;

- riscul variaţiei ratei dobânzii pe piaţă;

- riscul de capital;

- riscul repatrierii capitalului în condiţiile creditării externe (riscul valutar şi riscul de ţară).

Acordând credite banca îşi asumă mai multe tipuri de riscuri, acestea fiind determinate fie de calitatea celui care face împrumutul, fie de evoluţia economică generală, fie de structura generală a băncii.

Se cunoaşte faptul că performanţa bancară are două dimensiuni: rentabilitate şi risc, iar managementul bancar urmăreşte maximizarea performanţelor bancare prin armonizarea următoarelor obiective: maximizarea rentabilităţii băncii, minimizarea expunerii la risc şi încadrarea în normele de calitate şi comportament prudenţial.

Considerarea tuturor riscurilor este un fapt necesar şi important pentru fiecare bancă, dar în condiţiile amplitudinii procesului de recreditare, cunoaşterea, evitarea şi prevenirea lor este de o deosebită relevanţă la nivel naţional.

Riscul este inerent oricarei activitati umane, dar mai arzator, prin consecintele survenirii sale, este cel aferent afacerilor bancare. Cei care-si fructifica econimiile prin constituirea de depozite bancare stau cu frica in sân, gândindu-se ca s-ar putea să piardă. Banca, acordând împrumuturi, urcă in aceeasi banca cu clientul si există riscul ca aceasta să-şi scufunde ambarcaţiunea.

Ca atare, toţi se gandesc la posibilitatea diseminării riscului şi, pe această cale, la sporirea încrederii reciproce,capabile să stimuleze dezvoltarea afacerilor.

Rolul şi importanţa managementului in sectorul bancar a crescut continuu, comparativ cu alte sectoare ale economiei, iar cauza consta in compexitatea activităţii bancare. Implementarea unui managemnet bancar performant este necesara pentru cresterea eficientei activităţii bancare şi pentru optimizarea corelaţiei profit-risc.

În acest sens, bancherii trebuie sa acorde o importanţă deosebita functionarii băncii in condiţii de profitabilitate, cu respectarea normelor şi reglementărilor bancare, în special a celor care vizează solvabilitatea şi lichiditatea băncii.

Cel mai important obiectiv pe care trebuie să il aibă în vedere băncile care doresc să-şi asume responsabilitatea desfăşurării unei activităţi prifitabile, în contextul unei concurenţe severe şi, totodată făcând faţă tuturor riscurilor, va fi identificarea nevoilor pieţei şi alegerea unei poziţii strategice pe această piaţă care să fie comparabilă cu propriul management.

CAPITOLUL I

RISCUL ŞI POLITICA DE CREDITARE

1.1. Definirea şi clasificarea riscurilor

Riscul este un factor fundamental al afacerilor, deoarece din nici o activitate nu se poate obtine profit fara risc. De aceea orice societate comerciala incearca sa-si maximizeze profitul pin gestionarea riscului specific domeniului sau de activitate si prin evitarea sau transferarea riscului pe care aceasta nu doreste sa-l preia. Este evident că o strategie bancară performanta trebuie sa cuprinda atat programe cat si proceduri de gestionare a riscurilor bancare care vizeaza, de fapt, minimizarea probabilitatii producerii acestor riscuri si a expunerii potentiale a bancii. Acest lucru rezulta din obiectivul principal al acestor politici, anume acela de minimizare a pierderilor sau cheltuielilor suplimentare suportate de banca, iar obiectivul central al activivitatii bancare il costituie obtinerea unui profit cat mai mare pentru actionari.

Numai ca nu intotdeauna aceste doua obiective - general si sectorial - se afla in concordanta. S-ar putea ca, in anumite situatii, costul implementarii si exploatarii procedurilor care vizeaza gestiunea riscului sa fie mai mare decat expunerea potentiala la risc. Ceea ce nu inseamna ca aceste programe trebuie selectate in functie de criterii de eficienta. In alte cazuri s-ar putea ca strategia bancii sa implice asumarea unor riscuri sporite sau a unor riscuri noi. In acest caz trebuie luata decizia intotdeauna avand in vedere si cheltuielile suplimentare necesare pentru asigurarea unei protectii corespunzatoare si pierderile potentiale mai mari. Insa minimizarea riscurilor nu trebuie sa se transforme intr-un obiectiv in sine. De altfel obiectivele managementului bancar sunt trei: maximizarea rentabilitatii, minimizarea expunerii la risc si respectarea reglementarilor bancare in vigoare.

Importanta gestiunii bancare nu se rezuma doar la minimizarea cheltuielilor. Preocuparea permanenta a conducerii pentru minimizarea expunerii la risc are efecte pozitive si asupra comportamentului salariatilor care devin mai rigurosi si mai costiinciosi in indeplinirea sarcinilor de servici; nu este de neglijat nici efectul psihologic de descurajare a unor activitati frauduloase.Existenta unor programe adecvate pentru prevenirea si controlul riscurilor bancare contribuie si la impunerea institutiei in cadrul comunitatii bancare, nu de putine ori existenta unor astfel de programe conditionand admiterea sau participarea bancii respective la asociatii interbancare sau obtinerea de calificative superioare din partea autoritatilor bancare.

In sfarsit, o gestiune eficace a riscurilor bancare isi va pune amprenta si asupra imaginii publice a bancii. Clientii doresc o banca sigura, la fel si actionarii. Soliditatea unei banci ii atrage pe deponenti in conditiile in care depozitele nu sunt asigurate in mod obligatoriu.

In concluzie, deoarece riscurile bancare sunt o sursa de cheltuieli neprevazute, gestiunea lor adecvata poate stabiliza veniturile in timp, avand rolul unui amortizoar de soc. In acelasi timp, consolidarea valorii actiunilor bancare se poate realiza doar printr-o comunicare reala cu pietele financiare si implementarea unor programe adecvate de gestiune a riscurilor bancare. Toate bancile si institutiile financiare trebuie sa-si imbunatateasca intelegerea si practica gestiunii riscurilor bancare pentru a-si putea gestiona cu succes diferite game de produse. Daca procesul de gestiune a riscurilor bancare si sistemul global da management sunt efective, atunci banca va avea succes. Bancile pot gestiona cu succes riscurile bancare daca recunosc rolul strategic al gestiunii riscurilor, daca folosesc paradicma de analiza si gestiune in vederea cresterii eficientei, daca adopta masuri precise de adptare a performantei la risc si, in fine, daca vor crea mecanisme de raportare a performantei in functie de risc, pentru a se asigura ca investitorii inteleg impactul gestiunii riscului asupra valorii firmei bancare.

Preview document

Riscul și politica de creditare - Pagina 1
Riscul și politica de creditare - Pagina 2
Riscul și politica de creditare - Pagina 3
Riscul și politica de creditare - Pagina 4
Riscul și politica de creditare - Pagina 5
Riscul și politica de creditare - Pagina 6
Riscul și politica de creditare - Pagina 7
Riscul și politica de creditare - Pagina 8
Riscul și politica de creditare - Pagina 9
Riscul și politica de creditare - Pagina 10
Riscul și politica de creditare - Pagina 11
Riscul și politica de creditare - Pagina 12
Riscul și politica de creditare - Pagina 13
Riscul și politica de creditare - Pagina 14
Riscul și politica de creditare - Pagina 15
Riscul și politica de creditare - Pagina 16
Riscul și politica de creditare - Pagina 17
Riscul și politica de creditare - Pagina 18
Riscul și politica de creditare - Pagina 19
Riscul și politica de creditare - Pagina 20
Riscul și politica de creditare - Pagina 21
Riscul și politica de creditare - Pagina 22
Riscul și politica de creditare - Pagina 23
Riscul și politica de creditare - Pagina 24
Riscul și politica de creditare - Pagina 25
Riscul și politica de creditare - Pagina 26
Riscul și politica de creditare - Pagina 27
Riscul și politica de creditare - Pagina 28
Riscul și politica de creditare - Pagina 29
Riscul și politica de creditare - Pagina 30
Riscul și politica de creditare - Pagina 31
Riscul și politica de creditare - Pagina 32
Riscul și politica de creditare - Pagina 33
Riscul și politica de creditare - Pagina 34
Riscul și politica de creditare - Pagina 35
Riscul și politica de creditare - Pagina 36
Riscul și politica de creditare - Pagina 37
Riscul și politica de creditare - Pagina 38
Riscul și politica de creditare - Pagina 39
Riscul și politica de creditare - Pagina 40
Riscul și politica de creditare - Pagina 41
Riscul și politica de creditare - Pagina 42
Riscul și politica de creditare - Pagina 43
Riscul și politica de creditare - Pagina 44
Riscul și politica de creditare - Pagina 45
Riscul și politica de creditare - Pagina 46
Riscul și politica de creditare - Pagina 47
Riscul și politica de creditare - Pagina 48
Riscul și politica de creditare - Pagina 49
Riscul și politica de creditare - Pagina 50
Riscul și politica de creditare - Pagina 51
Riscul și politica de creditare - Pagina 52
Riscul și politica de creditare - Pagina 53
Riscul și politica de creditare - Pagina 54
Riscul și politica de creditare - Pagina 55
Riscul și politica de creditare - Pagina 56
Riscul și politica de creditare - Pagina 57

Conținut arhivă zip

  • Cuprinsul.doc
  • Riscul si Politica de Creditare.doc

Alții au mai descărcat și

Creditarea Persoanelor Fizice - Riscuri și Avantaje

Capitolul 1 Activitatea de creditare 1.1 Tipologia creditelor Creditul reprezinta o valoare actuala care se transmite de la un creditor...

Proiecte Sapard Dezvoltate în România

1.SAPARD – prezentare generala, conditii de implemantare a programului Programul SAPARD (Special Accession Programme for Agriculture and Rural...

BCR practică

Mesajul Presedintelui Banca Comerciala Romana încheie anul 2003 cu rezultate financiare pozitive, care ne multumesc si care confirma strategia si...

Băncile comerciale - de depozit - și rolul lor în sistemul bancar

BANCILE COMERCIALE (DE DEPOZIT) SI ROLUL LOR ÎN SISTEMUL BANCAR Aparitia bancilor moderne este strâns legata de dezvoltarea comertului cu...

Proiect economie bancară

1.1. Prezentarea capitolului din acquis-ul comunitar care priveste activitatea financiar bancara: Pentru aderarea la Uniunea Economica si...

Creditare Bancară

OBIECTIVE: Scopul disciplinei consta în asigurarea cunostintelor si informatiilor teoretice, metodologice si operationale în domeniul creditarii...

Grilă cu răspunsuri informatică de gestiune (baze) 2008-2009 aranjate alfabetic

Accesul la o locatie de memorie se realizeaza prin: a. unitatea aritmetico-logica; b. adresele de memorie; c. adresare de memorie; d. locatii de...

HVB țiriac

Bancile sunt entitati economice specializate, menite sa infaptuiasca in economie creditarea bancara. In acest fel, ele asigura functionarea deplina...

Te-ar putea interesa și

Riscul Bancar în Instutuțiile de Credit din România în Situația Actualei Crize economico-financiară

I N T R O D U C E R E În prezenta lucrare am prezentat managementul riscului și analiza acestuia, o analiză care impune o paletă vastă de...

Riscurile aferente activității de creditare

Activitatea de creditare implică un risc prin insăşi elementele de anticipare pe care se bazează decizia de creditare, pentru bancă fiind de maxima...

Surse de finanțare și creditare a întreprinderii de comerț exterior

Evolutia comertului international demonstreaza existenta a doua componente ale acestuia, relativ distincte. O prima componenta este data de...

Studiul Statistic al Riscului Activității Bancare de Creditare

domenii ale activitatii economice. Activitatea de creditare bancara prezinta importanta atqt in tarile dezvoltate, cqt si in tarile aflate in...

Politica Monetară în Economiile Emergente

LISTA TABELELOR, GRAFICELOR ŞI FIGURILOR LISTA TABELELOR Tabelul 1. Ţări adoptante a strategiei de ţintire a inflaţiei 20 Tabelul 2. Indicatori...

Active și pasive bancare. corelarea operațiunilor active cu cele pasive

CAPITOLUL 1 INTRODUCERE 1.1 O SCURTA ANALIZA A SISTEMULUI BANCAR ROMANESC Sistemul bancar romanesc este inca subdezvoltat si expus multor...

Managementul Riscului de Creditare la BRD Groupe Societe Generale

Capitolul I Riscul în activitatea bancară I.1 Notiuni generale Piata financiară este extrem de volatilă datorită influentei unui număr mare de...

Principii Generale ale Managementului Bancar

Principii generale ale managementului bancar si riscuri in activitatea instituţiilor de credit Gestionare activităţii bancare astfel încât să se...

Ai nevoie de altceva?