Sistemul Bancar Britanic versus Sistemul Bancar European

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Sistemul Bancar Britanic versus Sistemul Bancar European.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 20 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Coord.:prof.univ.dr. Teodora Barbu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Banci

Cuprins

Cuprins 2
Banca Centrala a Marii Britanii – Banca Centrala Europeana 3
Fuziunile şi achiziţiile din sectorul bancar 12
Caracterizarea generală a sistemului bancar britanic 18
Bibliografie 20

Extras din document

Banca Centrala a Marii Britanii – Banca Centrala Europeana

Banca Centrala a Marii Britanii a fost fondata in 1694 de catre scotianul William Paterson, nationalizata la 1 Martie 1946 si si-a castigat independenta in 1997.Banca Angliei a fost înfiinţată pentru a credita Guvernul şi pentru a gestiona datoria publică. De atunci, rolul său s-a dezvoltat şi a evoluat, concentrîndu-se în acest moment, pe coordonarea politicii monetare şi pe consolidarea poziţiei în centrul sistemului financiar al Regatului Unit. Evenimentele şi circumstanţele prin care a trecut, de-a lungul a mai mult de 300 de ani, a schimbat şi a influenţat rolul şi responsabilităţile Băncii. Acestea au modelat cultura şi tradiţiile băncii, care sunt relevante pentru reputaţia sa de bancă centrală în acest început de secol XXI. În acelaşi timp, o mare parte din istoria Băncii merge in paralel cu istoria economică şi financiară, şi uneori chiar şi cu cea politică a Regatului Unit. Motivul Guvernului de a crea Banca Angliei a fost nevoia acută a acestuia de bani; Asadar aceasta era bancherul Guvernului: se ocupa de conturile statului,gestiona emisiunea monetară din 1696, furnizînd credite Guvernului. Era de asemenea bancă comercială, gestionînd efectele de comerţ, furnizînd capitalul necesar pentru activitatea comercială. Crea depozite şi emitea bancnote, şi odată cu dezvoltarea funcţiei de emisiune, a putut îndeplini visul unor pioneri, a creării unei bănci care să emită o cantitate de bancnote dublă faţă de cantitatea de monedă din metal preţios deţinută in rezervele sale.

Spre deosebire de Banca Angliei care a fost înfiinţată pentru a credita Guvernul şi pentru a gestiona datoria publică BCE este banca centrală a Uniunii Europene, cu funcţia de administrare a politicii monetare în cele 13 ţări care folosesc euro ea fiind fost înfiinţată la 1 iunie 1998. Banca Centrală Europeană este singura abilitată să autorizeze emisiune de bilete de bancă în Comunitate. Sistemul European al Băncilor Centrale este condus de organismele decizionale ale Băncii Centrale Europene.

Aceasta efectuează respectivele sarcini împreună cu băncile centrale naţionale din zona euro. BCE se află în centrul Eurosistemului şi al Sistemului European al Băncilor Centrale (SEBC).BCE, infiintata oficial data de 1 iunie 1998 este cea mai noua institutie a Uniunii Europene si reprezinta pilonul central al Uniunii Economice si monetare;impreuna cu bancile centrale nationale sunt independente este pe deplin independenta de institutiile politice si private ale statelor membre, precum si fata de cele comunitare.

Obiective ale Bancii Angliei-Obiective ale BCE

-asigurarea stabilitatii preturilor--Asigurarea stabilitatii preturilor

-asigurarea stabilitatii financiare--Asigurarea credibilitatii monedei euro

Principalele obiective ale Bancii Anglei:

- Stabilitatea monetara

Stabilitatea monetara inseamna stabilitatea pretului si increderea in moneda.Stabilitatea preturilor este definita de Guvern prin procesul de tintire a inflatiei, pe care banca incearca sa il atinga prin deciziile cu privire la rata inflatiei luate de catre Comitetul Politicii Monetare, explicand acele decizii intr-un mod transparent si implementandu-le eficient in pietele monetare. Politica monetară este direcţionată spre ocrotirea monedei naţionale în termeni de putere de cumpărare şi de raport faţă de alte monede, dar şi spre a asigura o creştere economică neinflaţionistă. Obiectivul de stabilitate a preţurilor a Băncii este stabilit în mod explicit în cadrul actualei politici monetare. O modalitate prin care Banca poate influenţa aprovizionările cu monedă este alegerea unei rate a dobînzii care permite intrarea unei cantităţi de bani necesară întregului sistem bancar. Autorităţile monetare sînt îngrijorate asupra nivelului ratei dobînzii şi operează pe piaţa deschisă sau manipulează rezervele pentru influenţarea acesteia pe termen scurt. Principalele ţinte ale politicii macroeconomice -şomaj scăzut, creştere economică, stabilitate financiară- se datorează unor rate ale dobînzii mici şi stabile. O rată stabilă a inflaţiei este cea mai bună cale de a face obiectivele politicii monetare cît mai credibile, astfel încît asigurarea unei rate a inflaţiei nu schimbă stabilitatea preţurilor. În zilele noastre, Banca Angliei foloseşte un anumit nivel al inflaţiei de 2%, stabilit în mai 1997.

Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul Bancar Britanic versus Sistemul Bancar European.doc

Alte informatii

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE BUCURESTI FACULTATEA DE FINANTE, ASIGURARI, BANCI SI BURSE DE VALORI MASTERUL DE BANCI SI POLITICI MONETARE