Sistemul bancar din Croația

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 25 în total
Cuvinte : 6709
Mărime: 239.54KB (arhivat)
Publicat de: Ecaterina Cornea
Puncte necesare: 7

Cuprins

  1. I.Sistemul bancar croat 3
  2. I.1. Scurt istoric 3
  3. I.2 Instituții bancare în Croația 5
  4. I.3 Indicatori de apreciere 6
  5. I.4 Balanța Activelor și Pasivelor de capital 7
  6. II. Banca Națională a Croației 9
  7. II. 1. Înființarea Băncii Naționale a Croației 9
  8. II.2. Obiectivele Băncii Naționale a Croației 11
  9. II.3. Funcții 11
  10. II.3.1 Funcțiile Băncii Naționale a Croației 11
  11. II.3.2. Funcțiile Consiliului Băncii Naționale Croate 12
  12. II.3.3. Funcțiile guvernatorului Băncii Naționale a Croației 13
  13. II.4. Instrumente 14
  14. III. Bănci reprezentative 17
  15. III.1 Zagrebačka banka 17
  16. III.1.1 Scurtă istorie 17
  17. III.1.2. Acţionariat 18
  18. III.1.3. Tip de instituţie 19
  19. III.1.4. Oferta de produse şi servicii 20
  20. III.1.5. Evoluţii 20
  21. III.2. B. Erste Bank 21
  22. III.2.1. Scurt istoric al activității băncii 21
  23. III.2.2. Tipul băncii și modul în care este organizată 22
  24. III.2.3. Oferta de produse și servicii bancare 22
  25. III.2.4. Descrierea performanțelor băncii 23
  26. Bibliografie: 25

Extras din proiect

I.Sistemul bancar croat

I.1. Scurt istoric

În Croația, față de alte țări centrale și est-europene, sistemul bancar a fost structurat pe 2 nivele înainte de a începe perioada de tranziție de la socialism la capitalism, însă acesta a fost reactualizat introducându-se practici bancare bazate pe piață.

Încă din 1990, când sistemul bancar se confrunta cu diferite neclarități ce necesitau a fi rezolvate, una dintre ele fiind legată de rezervele de monedă straină ce s-au impus a fi redepozitate la Banca Centrală Iugoslavă, în Croația operau 26 de bănci.

După legea Iugoslavă de socialism, întreprinderiile de stat aparțineau băncilor, însă odată cu privatizarea acestor întreprinderi, băncile vor opera cu proprietatea privată ca efect secundar. Chiar dacă privatizările bancare s-au realizat în sens larg, investitorii privați dețineau aproximativ 60% din totalul activelor din sectorul bancar încă din 1997 când numărul băncilor a ajuns la 60. Nivelul de concentrare globală a sistemului bancar croat a fost ridicat, deoarece in 1995 patru din cele mai mari bănci dețineau o cotă de piață de aproximativ 70%.

După dizolvarea Iugoslaviei, guvernul Croat și-a asumat riscul pentru revendicările bancare, când s-a decis oprirea schimburilor străine de rezerve.

Pentru a susține bunurile ca o contravaloare a depozitelor monetare străine, cuvenită insuficienței schimbului de monedă straină, la sfârșitul anului 1991, guvernul a emis obligațiuni în marcă germană.

Datorită presiunilor de lichidități exercitate asupra băncilor, guvernul croat a înghețat depozitele caselor de monedă străină timp de 3 ani, acestea fiind deblocate gradat la o rată minimă de 20 rate bianuale, astfel la sfârșitul anului 2004, depozitele au fost returnate complet.

O altă problemă moștenită este reprezentată de datoriile de primit de la firme ce aparțineau statului. Însă această împrejurare a fost remediată prin eliberarea de către guvern a “big bonds”(obligațiuni mari) în 1991-1992, când întreprinderile replăteau valoarea nominală a obligațiunilor scadente băncilor. Chiar dacă perioada de valabilitate a obligațiunilor era de 20 de ani și erau corelate la prețul de emitere (PPI), acestea nu se puteau da la schimb, astfel nu au adus băncilor lichidități noi.

Ratele interbancare au fost uniform majorate la jumătatea anilor 1990, unite cu ipoteza că problema celor mai mari patru bănci din țară privind falimentul va fi prevenită, astfel ratele mari au condus schimburile interbancare către o afacere înfloritoare. Însă ratele schimburilor interbancare s-au redus considerabil în urma introducerii lichidităților în 3 din cele 4 bănci , în 1995-1996 în timpul procesului de reabilitare bancară, cînd bunurile și obligațiile au fost șterse (cost anual de 6% din PIB).

Băncile au fost constrânse să își dezvolte relațiile cu non-bancari, în urma repatrierii activelor monetare străine, rezultate din declinul ratelor interbancare combinat cu o creștere economică puternică, o rată de shimb fixă și o rată a inflației mică.

În timpul boom-ului creditului bancar, acțiunile de creditare erau ușor controlate, provizioanele pentru pierderi din împrumuturi erau nepotrivite și întrecerea pentru realizarea depozitelor era relizată într-un mod iresponsabil.

În 1998 situația balanței de plăți externe s-a agravat, datorită împrumuturilor ce nu erau plătite la timp, ceea ce a dus la o scădere economică datorită creșterii fiscale și politicii monetare.

Decizia guvernului de a vinde băncile ramase de stat către investitori străini cărora le-a fost interzisă intrarea pe piața croată datorită dezacordurilor militate din 1990, a amplificat criza; așadar prima bancă străină a penetrat piața croată în 1994, înaintea acordului Dayton din 1995, și alte cateva bănci după înțelegerea de pace. În 1998 nu au ramas mai mult de 10 bănci străine ce activau în Croația cu un procent de 6,7% din totalul activelor bancare.

Între 1999-2000, prin vânzarea a 3 din cele 4 mari bănci (mai exact a 2, a 3 și a 4 mare bancă) măsurate pe baza activelor totale, către investitorii străini, guvernul a oprit eforturile de privatizare prin plasarea acțiunilor către cea mai mare bancă cu investitori străini cu ajutorul pieței de schimb din Londra. Datorită acestui fapt dar și vânzării băncilor mici investitorilor străini, precum și înființarea de noi bănci străine au dus la creșterea numărului de bănci străine la 24, ca după 2001 acestea să dețină o pondere de 89,3% din totalul activelor bancare. Chiar dacă din septembrie 2004, în urma unor diverse fuziuni numărul acestora s-a redus la 17, ponderea lor în totalul activelor sectorului bancar a crescut la 91%.

Comparativ cu anul 2004, în anul 2005 numărul băncilor a fost redus de 3 ori; două bănci au fuzionat cu alte bănci, o bancă a inițiat proceduri de lichidare voluntară. Numărul de bănci în proprietate străină a scazut la 12.

Preview document

Sistemul bancar din Croația - Pagina 1
Sistemul bancar din Croația - Pagina 2
Sistemul bancar din Croația - Pagina 3
Sistemul bancar din Croația - Pagina 4
Sistemul bancar din Croația - Pagina 5
Sistemul bancar din Croația - Pagina 6
Sistemul bancar din Croația - Pagina 7
Sistemul bancar din Croația - Pagina 8
Sistemul bancar din Croația - Pagina 9
Sistemul bancar din Croația - Pagina 10
Sistemul bancar din Croația - Pagina 11
Sistemul bancar din Croația - Pagina 12
Sistemul bancar din Croația - Pagina 13
Sistemul bancar din Croația - Pagina 14
Sistemul bancar din Croația - Pagina 15
Sistemul bancar din Croația - Pagina 16
Sistemul bancar din Croația - Pagina 17
Sistemul bancar din Croația - Pagina 18
Sistemul bancar din Croația - Pagina 19
Sistemul bancar din Croația - Pagina 20
Sistemul bancar din Croația - Pagina 21
Sistemul bancar din Croația - Pagina 22
Sistemul bancar din Croația - Pagina 23
Sistemul bancar din Croația - Pagina 24
Sistemul bancar din Croația - Pagina 25

Conținut arhivă zip

  • Sistemul Bancar din Croatia.docx

Te-ar putea interesa și

Restructurarea Sistemelor Bancare

CAPITOLUL 1 RESTRUCTURAREA BANCARĂ ÎN ŢĂRILE Construcţia unor sisteme bancare moderne şi competitive în aceste ţări a debutat prin separarea...

Rețeaua Băncilor Străine în România

INTRODUCERE În anii recenţi, integrarea economică globală a fost accelerată pe o multitudine de fronturi, viteza fiind caracteristică acestor...

Finanțarea Imobiliară Rezidențială din Cehia

CAP.1 Aspecte generale ale pieței bancare din Cehia Sistemul bancar poate fi definit ca fiind ansamblul instituţiilor, relaţiilor...

Monografie Sistemului Bancar din Austria

Capitolul 1. Sistemul bancar din Austria 1.1.Indroducere Austria este o țară situată în Europa Centrală având o populație de 8,47 milioane de...

Sisteme de Avertizare Timpurie a Crizelor Bancare

Introducere Rolul sistemului bancar ca verigă esenţială în procesul de economisire-investire face ca stabilitatea acestuia să fie o prioritate pe...

Monografia Sistemului Bancar din Croația

Sistemul bancar din Croaţia 1. Decrierea sistemului bancar 1.1 Istoric Spre deosebire de alte ţări din Europa Centrala şi de Est, la...

Organizarea și Funcționarea Pieței Financiare din Republica Moldova

Capitolul 1. Organizarea și funcționarea pieței financiare bancare în Republica Moldova 1.1.Structura sectorului bancar din Republica Moldova În...

Achiziția BCR-Erste Bank

SCURT ISTORIC AL ACHIZITIEI BCR-ERSTE BANK Achizitia BCR de catre Erste Bank a fost finalizata la data de 21 decembrie 2005 prin preluarea...

Ai nevoie de altceva?