Sistemul bancar din Grecia

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Sistemul bancar din Grecia.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 21 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Apostoaie Constantin-Marius

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Banci

Cuprins

1.Sistemul bancar din Grecia 3
1.1 Istoric
1.2 Tipuri de instituții
1.3 Indicatori specifici de apreciere
1.4 Tendințe
2. Banca Central a Greciei 9
2.1 Istoric
2.2 Principalele obiective
2.3 Funcții
2.4 Cadrul instituțional
2.5 Operațiuni comerciale
2.6 Trecerea de la drahmă la euro
3. Băncile reprezentative ale Greciei 14
3.1 Alpha Bank
3.2 Piraeus Bank
4. Bibliografie 21

Extras din document

1. Sistemul bancar din Grecia

1.1 Istoric

În Grecia operațiunile bancare s-au realizat din cele mai vechi timpuri, multe teorii afirmă că acestea au apărut încă din perioada antichității.

În ceea ce privește înființarea primei monede, a avut loc în secolul VII-lea în Lidia, în perioada regelui Iidian Ardys. Această monedă era formată dintr-un aliaj natural (aur și argint), avea o forma globulară, pe o parte era înscripționat un triunghi sau un pătrat și pe cealaltă parte un leu în stil asirian. În perioada imediat următoare aceasta s-a raspândit în toată lumea greacă, ajungând ca toți cetățenii să își bată propriile monede pe care figura emblema orașului. După apariția acestor tipuri de monede și dezvoltarea comerțului mediteranean, observăm că s-au dezvoltat operațiunile bancare, în special schimbul de monede.

În secolele următoare, grecii au înțeles că este periculos și incomod să călătorească cu mulți bani la ei, așa că au inventat „ scrisoarea de schimb” , drept mod de plată și antic percursor al cecului bancar de astăzi.

Grecia reprezintă țară unde s-au inființat primele bănci publice, in Lampsaque, Abdere și Sinope , acestea se ocupau cu încasarea impozitelor și plata cheltuielilor cu caracter public.

Grecia se mai remarcă prin faptul că este prima țară în cadrul căreia s-au dezvoltat tehnicile bancare - respectiv, sisteme rezervelor fracționare (acordare de credite pe bază depozitelor atrase, cu o acoperire de 100% din casă). Utilizarea acestei tehnici a condus la multiple falimente bancare.

Sistemul Bancar Grecesc s-a dezvoltat cu precădere începând cu secolul XIX-lea (anul 1841) prin înființarea Bancii Națională a Greciei, care a devenit în timp o prezență însemnată și dinamică atât în cadrul țării cât și la nivel internațional.

Guvernul Greciei a cunoscut o importantă susținere din parte Ligei Națiunilor pentru depășirea problemelor serioase legate de economie și buget, aceasta din urmă înaintând propunerea inființări unei bănci centrale în Grecia. Banca Națională a Greciei a îndeplinit până la inființarea noi bănci centrale, numita Banca Greciei, funcția de emisiune de monedă.

Banca Greciei a fost intreprinsă în anul 1927, iar activitatea a început-o un an mai tarziu pe 14 mai. În prezent aceasta este membră a Sistemului European al Băncilor Centrale, iar din 1994 nu mai finanțează sectorul public.

În cee ce privește moneda, din 1883 până in 2001 a funcționat drahma, până când aceasta devenit membră țărilor din zona euro. Prin urmare, de la 1 ianuarie 2001, drahma a fost inlocuită de euro, doar că spre deosebire de celelalte țări aceasta are o parte europeană comună și o parte națională pe care sunt reprezentate teme din istoria Greciei.

1.2 Tipuri de instituții

Sistemul bancar al unei țări se caracterizează prin sistemul instituțiilor de credit rezidente și relațiilor economice în care componentele acesteia sunt parte.

Sistemul bancar grecesc este format din trei tipuri de instituții și sucursale ale băncilor cu capital străin:

- Banca Greciei - are control asupra ratei de schimb și asupra rezervelor monetare.

Aceasta deține un loc fundamental în cadrul instituțiilor greceți, fiind în economia prezentă responsabilă pentru implementarea politicii monetare și pentru protejarea stabilității sistemului financiar elen.

Potrivit statului său, principalul obiectiv este de a asigura echilibrul nivelului general al prețurilor, dar datorită neatingerii acestui obiectiv, banca susține politica economică generală a guvernului.

Are ca atribuții:

- dreptul de a emite monedă;

- supraveghierea instituțiilor de credit și a anumitor tipuri specifice de întreprinderi din sectorul financiar;

- controlează și administrează rezervele valutare ale țării;

- reglează lichiditățile celorlalte bănci și intervine asupra pieței monetare.

- Băncile comerciale - reprezintă al II-lea tip de instituție financiară din sistemul bancar prezent în Grecia.

Sunt reprezentate de acele instituțiile de depozit care în mod evident s-au implicat în activitățile de credit comercial și industrial. Recent, băncile comerciale si-au mărit orizonturile operaționale oferind o mai mare gamă de servicii bancare precum:

- împrumuturi de tip : credite comerciale, indusriale, de consum și de ipotecă;

- cumpărarea și vânzarea de valută;

- emiterea : carduri de credit, cecuri de călătorie și scrisori de credit;

- sucursalele pun la dispoziția posibililor clienți servicii de brokeraj și fonduri mutuale;

- încasează depozite la vedere, desfăsoară activități de încasări și plăți precum și schimbul valutar.

Marea majoritate a activelor din cadrul băncilor comerciale cuprind în mod frecvent credite către sectorul privat. La finele anului 1980, creditele excesive ale statului au afectat în mod direct portofoliul activelor bancare. La jumătatea anilor 1990 o treime din active erau compuse din obligațiuni guvernamentale, acțiuni și obligațiuni deținute de sectorul privat.

- Instituțiile specializate - reprezintă al treilea tip de instituții financiare care fac parte din sistemul grecesc, precum: băncile de investiții, Banca Agricolă a Greciei, Postal Savings Bank precum și bănci de ipotecă.

Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul bancar din Grecia.docx

Bibliografie

Pascu Dimitrie “Sistemele băncilor de emisiune din țările balcanice: Grecia, Turcia, Bulgaria, Iugoslavia și Albania”, Ed. Tipografia „Albania” Mihail Sotir- Constanța 1933
V.Turliuc, V.Cocris, A.Roman, V.Dornescu, O.Stoica, D.Chirlesan „Monedă și credit”, Ed. Universității „Alexandru Ioan Cuza”- Iași, 2008
www.wikipedia.org/
www.bankofgreece.gr
www.bursa.ro
www.naftemporiki.gr/finance/athexRealTimeTicker
http://www.helex.gr/el/web/guest/home
https://www.hba.gr/En/hba