Sistemul Bancar din Letonia

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 23 în total
Cuvinte : 6690
Mărime: 336.11KB (arhivat)
Publicat de: Haralambie Munteanu
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. 1. Sistemul bancar din Letonia 2
  2. 1.1. Sistemul bancar din Letonia – istoric 2
  3. 1.2. Sistemul bancar din Letonia – descriere 6
  4. 2. Banca Centrală a Letoniei 10
  5. 2.1. Banca Centrală – istoric 10
  6. 2.2. Banca Centrală – funcții 11
  7. 2.3. Banca Centrală – obiective 13
  8. 2.4. Banca Centrală – instrumente 14
  9. 3. Băncile reprezentative ale Letoniei 16
  10. 3.1. Swedbank 16
  11. 3.2. Aizkraukles Banka Latvija 18
  12. 3.3. Parex Banka 20
  13. Bibliografie 22

Extras din proiect

1. Sistemul bancar din Letonia

1.1. Sistemul bancar din Letonia – istoric

Există 27 de bănci care operează în Letonia acum, și multe dintre ele sunt deținute de bănci din Suedia și alte țări nordice. Multe dintre ele au bază semnificativă a depozitelor nerezidente, șase dintre aceste bănci sunt sucursale ale unor bănci străine. Unele bănci operează în calitate de furnizori de servicii bancare gamă completă, alții lucrează în anumite piețe cu servicii specializate.

Conform informațiilor financiare raportate pentru al doilea trimestru al anului 2010, Swedbank este banca lider pe diferite poziții, printre care prin valoarea activelor, de depozite, prin creditele acordate. SEB Banka ocupă locul al doilea, alte bănci de top sunt Nordea Bank Finland Letonia sucursala, DnB NORD Banka, Aizkraukles banka și Rietumu banka.

Sectorul bancar comercial este controlată de Banca Letoniei, aceasta este o instituție independentă a guvernului leton. Banca Letoniei a fost infiintata in luna august a anului 1990. Băncile letone sunt în conformitate cu principiile comune de păstrare a secretului bancar. Legea Instituțiilordde credit a fost recent modificată cu regulile de furnizare a informațiilor de către instituțiile de credit la instituții de stat, funcționari de stat și alte instituții. Aceste modificări au fost afectate de Convenția Consiliului Europei privind spălarea, descoperirea și confiscarea veniturilor provenite din activitatea infracțională și finanțarea terorismului și a dezvoltării practicii judiciare.

Sectorul bancar leton nu pote fi luat separat de economia letonă și situația sa actuală, ceea ce nu este foarte simplu. Economia este, desigur, legata de politică, și există unele informații pentru turiști și vizitatori, și statistici pentru ultimii ani luate din surse oficiale și neoficiale.Letonia este o parte integrantă a vieții politice, economice și culturale europene. Din 1999, Letonia este membră a Organizației Mondiale a Comerțului, iar în 2004 țara a devenit membră a NATO și a Uniunii Europene. Letonia intenționează să intre în zona euro, dar, din cauza nivelului inflației fiind mai sus de liniile directoare, introducerea euro a fost amânată.

Letonia a realizat ea însăși într-un centru important de tranzit între Rusia și alte foste republici sovietice și Occident prin valorificarea pe poziția sa și înțelegera profundă a "mentalitații sovietice". Suntem mai aproape de Elveția, este modul în care una dintre băncile comerciale cele mai mari din țară și-a evidentiat sloganul. Letonia este centrul financiar al statelor baltice și găzduiește 32 de bănci, dintre care 10 sucursale ale băncilor străine. Depozitele străine au reprezentat 41 % din totalul depozitelor din sistemul bancar la jumătatea anului 2011, conform Asociației Letone de băncile comerciale.

Câtiva oameni de afaceri din Letonia s-au imbogățit foarte repede prin facilitarea schimburilor valutare și acceptarea depozitelor cu promisiunea de rate extrem de ridicate ale dobânzilor. Guvernul nu a făcut cerințe speciale cu privire la cine ar putea stabili sau deține bănci proprii. Curând mai mult de 50 de bănci au apărut în prima jumătate a anilor 1990. Unele au fost legate de politicieni, altele au fost bănci mici deținute de infractori cunoscuți. Olimpija Bank, de exemplu, a fost deținută de Ļeskovs Vladimirs care au avut relații de afaceri cu membri ai "Pārdaugava" grup de crimă organizată și criminalitatea organizată rusă.

Supravegherea sectorului bancar a scăzut inițial la Banca Letoniei. În 1994, când a fost închisă la Banca TOP și Banca Poporului pentru că nu a îndeplini obligațiile față de clienți. Aceasta a pornit o criză bancară care în cele din urmă bankrupted19 bănci.

Primul val serios al crizei a avut loc în 1995, când cea mai mare bancă din Letonia a falimentat. Mii de oameni, inclusiv pensionari, persoanele casnice, și persoanele active stăteau la coada, așteptând în fața ușilor încuiate ale băncii pentru a cere banii lor. Banca a pariat pe o devalorizare a monedei naționale, și și-a facut o schemă piramidală clasică cu promisiuni de rentabilitate de 90 % la depozite. Primul semn de colaps iminent al băncii a coincis cu o campanie electorală parlamentară. Politicienii nu au îndrăznit să dezvăluie ceea ce era pe cale să se întâmple și, într-adevăr, prim-ministrul Māris Gailis a apărut la televizor cu câteva zile înainte de alegeri pentru a spune că banca era stabilă și în formă bună. După vot, Banka Baltija s-a prăbușit și deponenții au pierdut toți banii.

Proprietarii și managerii băncii Banka Baltija au fost judecați pentru că au golit vistieria băncii, dar nu au fost recuperați banii. Banka Baltija a fost primul și cel mai viu exemplu de politizare a sistemului bancar. Proprietarii bănci au fost suficient de influenți pentru a atrage oficiali guvernamentali de top la receptii. Creditele către administrațiile locale au trecut prin Banka Baltija, așa cum a făcut un împrumut internațional de la G 24.

Proprietarii așteptau ca statul sa salveze și sa protejeze banca, împreună cu structura sa de filiale și de deponenți. Însă, la primul semn de probleme, directorii de bănci alertau persoanele importante, astfel încât acestia sa poată retrage banii înainte de termenil limită.

După criza băncii Banka Baltija, au fost puse în aplicare reguli bancare mai stricte. Unitatea de Informații Financiare a Letoniei , care vizeaza spălarea de bani, a fost înființată în 1998. Rămâne o agenție mică, cu doar 16 de angajați în 2010. De asemenea, în 1998, o criză financiară din Rusia a afectat Letonia, iar operațiunile Commerce Bank Riga au fost oprite. Mai târziu a fost salvate prin finanțarea de către Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și alte surse internaționale.

Anul decisiv este 1998 atunci când în băncile din Letonia a început să intre capital străin. Cele mai mari banci din Scandinavia intrat pe piață și au devenit jucători-cheie - SEB (Suedia), Swedbank (Suedia), DnB ORD (Norvegia), Nordea (Finlanda), și Norvik (Islanda). Băncile scandinave preluat conducerea creditării și pieței serviciului de cont. Numai Parex Bank, atunci cel mai mare și cel mai influent Banca Națională, putea concura cu acestea.

Atunci când economia din Uniunea Sovietică s-a destrămat şi început să apară spiritului antreprenorial, necesitatea unui sistem bancar autonom în Letonia a devenit evident, şi un temei juridic adecvat pentru acest sistem trebuia să fie creat. În etapa iniţială de dezvoltare a sistemului bancar leton, acţionarii băncilor au în primul rând, o modalitate de a obţine credite. Alte persoane angajate în schimb valutar şi în oferirea de facturare şi de servicii de investiţii, deoarece a fost cererea mare pentru astfel de servicii, profiturile s-au ridicat, (acest lucru a fost valabil în special în ceea ce priveşte depozitele, care au fost foarte avantajoase pentru bănci).

Preview document

Sistemul Bancar din Letonia - Pagina 1
Sistemul Bancar din Letonia - Pagina 2
Sistemul Bancar din Letonia - Pagina 3
Sistemul Bancar din Letonia - Pagina 4
Sistemul Bancar din Letonia - Pagina 5
Sistemul Bancar din Letonia - Pagina 6
Sistemul Bancar din Letonia - Pagina 7
Sistemul Bancar din Letonia - Pagina 8
Sistemul Bancar din Letonia - Pagina 9
Sistemul Bancar din Letonia - Pagina 10
Sistemul Bancar din Letonia - Pagina 11
Sistemul Bancar din Letonia - Pagina 12
Sistemul Bancar din Letonia - Pagina 13
Sistemul Bancar din Letonia - Pagina 14
Sistemul Bancar din Letonia - Pagina 15
Sistemul Bancar din Letonia - Pagina 16
Sistemul Bancar din Letonia - Pagina 17
Sistemul Bancar din Letonia - Pagina 18
Sistemul Bancar din Letonia - Pagina 19
Sistemul Bancar din Letonia - Pagina 20
Sistemul Bancar din Letonia - Pagina 21
Sistemul Bancar din Letonia - Pagina 22
Sistemul Bancar din Letonia - Pagina 23

Conținut arhivă zip

  • Sistemul Bancar din Letonia.doc

Alții au mai descărcat și

Sistemul Bancar din Lituania

1. SISTEMULUI BANCAR LITUANIAN 1.1 SCURT ISTORIC Începutul sistemului bancar din Lituania datează din anii “ perestroika “ (1988-1989). În...

Proiecte Sapard Dezvoltate în România

1.SAPARD – prezentare generala, conditii de implemantare a programului Programul SAPARD (Special Accession Programme for Agriculture and Rural...

BCR practică

Mesajul Presedintelui Banca Comerciala Romana încheie anul 2003 cu rezultate financiare pozitive, care ne multumesc si care confirma strategia si...

Băncile comerciale - de depozit - și rolul lor în sistemul bancar

BANCILE COMERCIALE (DE DEPOZIT) SI ROLUL LOR ÎN SISTEMUL BANCAR Aparitia bancilor moderne este strâns legata de dezvoltarea comertului cu...

Proiect economie bancară

1.1. Prezentarea capitolului din acquis-ul comunitar care priveste activitatea financiar bancara: Pentru aderarea la Uniunea Economica si...

Creditare Bancară

OBIECTIVE: Scopul disciplinei consta în asigurarea cunostintelor si informatiilor teoretice, metodologice si operationale în domeniul creditarii...

Grilă cu răspunsuri informatică de gestiune (baze) 2008-2009 aranjate alfabetic

Accesul la o locatie de memorie se realizeaza prin: a. unitatea aritmetico-logica; b. adresele de memorie; c. adresare de memorie; d. locatii de...

HVB țiriac

Bancile sunt entitati economice specializate, menite sa infaptuiasca in economie creditarea bancara. In acest fel, ele asigura functionarea deplina...

Te-ar putea interesa și

Teoria și Practica Riscului în Banca Comercială

ÎNTRODUCERE Actualitatea temei de cercetare şi gradul de studiere a acesteia Actualitatea temei de cercetare În anii 90 ai secolului trecut, în...

Rolul Pieței de Capital în Dezvoltarea Economiei

Studiile efectuate pâna acum au lacune în încercarea lor de a face o stricta delimitare între sisteme financiare bazate pe banci si sisteme...

Aspectul Stabilizării și Sporirii Siguranței Funcționării Sistemului Bancar al Republicii Moldova în Contextul Integrării în Uniunea Europeană

INTRODUCERE Actualitatea temei de cercetare. Stabilitatea şi siguranţa sistemului bancar reprezintă o importanţă majoră pentru protejarea...

Restructurarea Sistemelor Bancare

CAPITOLUL 1 RESTRUCTURAREA BANCARĂ ÎN ŢĂRILE Construcţia unor sisteme bancare moderne şi competitive în aceste ţări a debutat prin separarea...

Criză economică

INTRODUCERE Lucrarea de față își propune să trateze un subiect de interes național: efectele crizei economice mondiale asupra economiei românești....

Monografia Sistemului Bancar din Letonia

Cap.1. Sistemul bancar din Letonia 1.1. Istoricul sistemului bancar din Letonia Sistemul bancar leton şi a crizei sale: atunci când economia...

Sistemul Bancar din Lituania

Sistemul bancar din Lituania Originile băncii centrale din Lituania datează din 1768 când Seimas(Parlamentul unicameral al Lituaniei) a decis...

Analiza convergenței în Uniunea Europeană pentru perioada 2000-2010

INTRODUCERE De la momentul lansării euro, la data de 1 ianuarie 1999, de către 11 state membre ale Uniunii Europene (UE), încă cinci ţări au...

Ai nevoie de altceva?