Sistemul Bancar în România Comparativ cu Sistemul Bancar American

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 18 în total
Cuvinte : 8572
Mărime: 93.75KB (arhivat)
Publicat de: Geta Roman
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. Capitolul 1. STRUCTURA SISTEMULUI BANCAR 3
  2. 1.1 Scurt istoric 3
  3. Captitolul 2. Organizarea sistemului bancar 6
  4. 2.1. ATRIBUŢIILE BĂNCILOR CENTRALE DIN 7
  5. ROMÂNIA ŞI SUA 7
  6. 2.2. Operaţiunile desfăşurate de sistemul bancar 8
  7. 2.3. Gradul de centralizare 11
  8. 2.4. Caracterul băncii 11
  9. 2.5 Prezentarea băncilor reprezentative din sistemul bancar al SUA 12
  10. 2.6. Băncile şi instituţiile de credit specializate în România 13
  11. Capitolul 3. Criza financiară- influenţa asupra sistemului bancar 16
  12. Concluzii 17
  13. Bibliografie 18

Extras din proiect

Capitolul 1. STRUCTURA SISTEMULUI BANCAR

Sistemul bancar este reprezentat de ansamblul coerent al diferitelor categorii de instituţii financiar – bancare, care funcţionează într-o ţară, răspunzând necesităţilor unei etape a dezvoltării social-economice.

Economia de piaţă presupune existenţa unui sistem bancar care să asigure mobilizarea disponibilităţilor monetare ale economiei şi orientarea lor spre desfăşuarea unor activităţi economice eficiente.

Într-o economie de piaţă, sistemul bancar îndeplineşte funcţia de atragere şi concentrare a economiilor societăţii şi de canalizare a acestora, printr-un proces obiectiv şi imparţial de alocare a creditului, către cele mai eficiente investiţii. În îndeplinirea acestei prime funcţii, băncile, ca verigi de bază ale sistemului, urmăresc modul în care debitorii utilizează resursele împrumutate. Băncile asigură şi facilitează efectuarea plăţilor, oferă servicii de gestionare a riscului şi reprezintă principalul canal de transmisie în implementarea politicii monetare.

Sistemul bancar se află într-o continuă interacţiune cu mediul economic, din care preia “intrări” sub diferite forme (resurse umane, resurse financiare, informaţii) pe care le prelucrează (le transformă) în vederea obţinerii “ieşirilor” (produse şi servicii bancare, informaţii financiar-bancare). Altfel spus, sistemul bancar este un sistem deschis. Ceea ce este specific sistemelor deschise (deci şi sistemul bancar) este faptul că îşi reglează activitatea prin conexiune inversă (feedback = corelaţia între ieşiri – output - şi intrări - input), deci sunt capabile de autoreglare

MEDIUL ECONOMIC

Resurse

Umane

Produse

Resurse

Materiale INTRĂRI IEŞIRI

Servicii

Resurse

Financiare

Informaţii

Informaţii

FEED-BACK

1.1 Scurt istoric

Primele dovezi ale desfăşurării unei activităţi bancare pe teritoriul României au fost descoperite între anii 1786-1855 , reprezentând 55 de plăci de piatră , găsite într-o zonă de mine aurifere . Aceste mine datau din perioada Daciei Traiane şi conţin detalii referitoare la contractul privind înfiinţarea unei instituţii bancare . Clauzele principale se refereau la faptul că băncile acordau împrumut în numerar şi percepeau dobânzi .

În epoca modernă , primele încercari de creare a unei bănci au avut loc la începutul secolului al XIX-lea .

În 1864 a fost fondată Casa de Depuneri şi Consemnaţiuni . Această instituţie , a avut un rol foarte important până la crearea Băncii Naţionale a României în 1880, întrucat a fost principala bancă de emisiune pe teritoriul Principatelor Unite .

La 27 februarie 1880 , Guvernul I .C .Brătianu a depus în Cameră proiectul unei bănci naţionale care trebuia să ajute economia naţională mai mult ca oricare altă instituţie.

La 17 aprilie 1880 , proiectul , depus de ministrul de finanţe I .C . Brătianu, a devenit legea prin care se statorniceau normele de organizare a Băncii Naţionale a României , care urma să-şi înceapă activitatea la 1 iulie 1880 . Sediul principal al băncii s-a stabilit la Bucureşti , cu obligaţia de a înfiinţa sucursale şi agenţii în principalele orase ale ţării şi, în special, în fiecare capital de judeţ.

Capitalul Băncii s-a stabilit la 30 milioane lei , din care 10 milioane lei să se depună de stat şi 20 milioane lei de particulari.

Banca Naţională a României este cea mai importantă bancă înfiinţată în acea perioadă , care , din punct de vedere organizatoric , a fost concepută după modelul Băncii Naţionale a Belgiei . Acesta a fost începutul dezvoltării unui sistem bancar nou şi modern.

Înfiinţarea B.N.R. a creat premisele pentru apariţia şi altor bănci şi pentru dezvoltarea sistemului bancar românesc .Banca Naţională a României s-a constituit ca importantă instituţie destinată creditării activităţii economice şi comerciale , scontării dar şi operaţiunilor cu alte instrmente financiare .

La 1 ianuarie 1901 , Banca Naţională devine instituţie cu caracter privat,statul ieşind din asociaţie .

La sfârşitul secolului al XIX-lea a început să se facă simţită o puternică centralizare a capitalului bancar ân România . În această perioadă , unele case bancare sau asociaţii bancare , apărute anterior , dar care în contextul nou nu dispuneau de suficient capital financiar , şi-au schimbat statutul juridic sau au fost absorbite de altele .

În perioada primului razboi mondial s-a intensificat activitatea bancară în România ca rezultat al neutralităţii României . În această perioadă au aparut oportunităţi noi de comerţ cu toate părţile implicate în conflict . Nivelul ridicat al comerţului a adus beneficii sistemului bancar .

După primul razboi mondial , numărul băncilor din România a continuat să crească până la criza economică din perioada 1929-1933 . Această depresiune a determinat falimentul multor bănci . Guvernul României din acea vreme , a trebuit să intervină contracarând efectele crizei economice , bancare şi monetare . Guvernul a adoptat politici de conducere şi control în vederea acordării ajutorului necesar revigorării sistemului bancar .

Politicile adoptate au contribuit la salvarea băncilor mai mari , dar , din cele 1204 bănci existente în 1934 , circa 600 bănci au fost lichidate sau au fuzionat. În anii '40 sistemul bancar a fost dominat de 5 bănci principale : Banca Românească , Banca de Credit Român , Banca Comercială Română , Banca Comercială Italiana şi Română şi Societatea Bancară Română . Aceste bănci realizau 50% din totalitatea operaţiunilor bancare .

Până în 1947 , sistemul bancar românesc cunoscuse o dezvoltare remarcabilă . Băncile deţineau resurse importante şi funcţionau conform standardelor internaţionale ; personalul bancar era format de specialişti pregătiţi în condiţii de concurenţă şi standarde profesionale foarte ridicate , asa cum erau stabilite de Banca Naţională .

După 1947 , sistemul bancar a fost restrans datorită trecerii la economia de comandă şi intrării României în zona de influenţă sovietică (fosta U.R.S.S.).Până la sfârşitul anului 1989 , sistemul bancar românesc oferea un număr limitat de servicii şi produse bancare.

În anul 1989 în România existau 4 bănci : Banca Naţională a României , Banca Română de Comerţ Exterior , Banca de Investiţii şi Banca Agricolă , la care se adaugă şi C.E.C-ul.După 1989 , România a fost martora multor schimbări , iar trecerea la o economie de piaţă a determinat creşterea continuă a numărului de agenţi economici privaţi . Reforma sistemului bancar a început în 1990-1991 , prin elaborarea şi abordarea unei noi legislaţii bancare privind organizarea şi funcţionarea băncii centrale şi a băncilor comerciale .

Sistemul bancar din România este structurat pe două nivele , respectiv o bancă centrală şi instituţile financiare , cărora prin lege li s-a acordat statutul de bănci . B.N.R. este banca centrală a ţării , instituţia de emisiune a statului român .Prin noile reglementări, Banca Naţională încearcă să creeze un sistem bancar modern şi , în acelaşi timp , să-şi îndeplinească rolul de bancă centrală .Operaţiunile comerciale îndeplinite până în 1989 de Banca Naţională , au fost transferate unei noi bănci comerciale (B.C.R.).

Bibliografie

1. C.Basno, N.Dardac, ”Management bancar„, Editura Economică, 2002, pag.150-163

2. G. Jay Francis, Susan M. Siegel- “Principles of banking„

3. Ligia Golosoiu, curs01”Sistemul Bancar din România„pag.1-3

4. S. Gaftoniuc- “ Finanţe internaţionale” - Ed Economică, 2000

5. V.Turliuc, V.Cocriş- “Moneda si Credit ” - Ed. Universităţii Al. I. Cuza, 2008

6. http://sintezeeconomie.blogspot.ro/2012/06/economie-ii-cap1-eficienta-economica-in.html

7. http://www.scritub.com/economie/finante/Lucrare-de-diploma-Sistemul-ba1132422244.php

8. http://www.bnr.ro/apage.aspx?pid=404&actId=1

9. http://www.scritub.com/economie/finante/Componentele-sistemului-bancar1851720218.php

10. http://biblioteca.regielive.ro/referate/banci/impactul-crizei-financiare-asupra-sistemului-bancar-235706.html

11. http://www.e-scoala.ro/referate/economie_sistem_bancar.html

Preview document

Sistemul Bancar în România Comparativ cu Sistemul Bancar American - Pagina 1
Sistemul Bancar în România Comparativ cu Sistemul Bancar American - Pagina 2
Sistemul Bancar în România Comparativ cu Sistemul Bancar American - Pagina 3
Sistemul Bancar în România Comparativ cu Sistemul Bancar American - Pagina 4
Sistemul Bancar în România Comparativ cu Sistemul Bancar American - Pagina 5
Sistemul Bancar în România Comparativ cu Sistemul Bancar American - Pagina 6
Sistemul Bancar în România Comparativ cu Sistemul Bancar American - Pagina 7
Sistemul Bancar în România Comparativ cu Sistemul Bancar American - Pagina 8
Sistemul Bancar în România Comparativ cu Sistemul Bancar American - Pagina 9
Sistemul Bancar în România Comparativ cu Sistemul Bancar American - Pagina 10
Sistemul Bancar în România Comparativ cu Sistemul Bancar American - Pagina 11
Sistemul Bancar în România Comparativ cu Sistemul Bancar American - Pagina 12
Sistemul Bancar în România Comparativ cu Sistemul Bancar American - Pagina 13
Sistemul Bancar în România Comparativ cu Sistemul Bancar American - Pagina 14
Sistemul Bancar în România Comparativ cu Sistemul Bancar American - Pagina 15
Sistemul Bancar în România Comparativ cu Sistemul Bancar American - Pagina 16
Sistemul Bancar în România Comparativ cu Sistemul Bancar American - Pagina 17
Sistemul Bancar în România Comparativ cu Sistemul Bancar American - Pagina 18

Conținut arhivă zip

  • Sistemul Bancar in Romania Comparativ cu Sistemul Bancar American.docx

Alții au mai descărcat și

Sistemul Bancar din Franța

CAPITOLUL 1 SISTEMUL BANCAR FRANCEZ – CARACTERISTICI GENERALE 1.1. ISTORICUL SISTEMULUI BANCAR FRANCEZ Istoria sistemului bancar francez datează...

Sistemul Bancar Italian

1. SCURTĂ DESCRIERE A SISTEMULUI BANCAR ITALIAN 1.1. ORIGINI Italia a avut tradiţii străvechi în ceea ce priveşte activitatea bancară, multe...

Studiu de Caz Banca Transilvania vs Banca Română de Dezvoltare

Scurt istoric Banca Transilvania a fost înfiinţată în decembrie 1993, în Cluj-Napoca,la iniţiativa unor oameni de afaceri clujeni, cu un capital...

Proiecte Sapard Dezvoltate în România

1.SAPARD – prezentare generala, conditii de implemantare a programului Programul SAPARD (Special Accession Programme for Agriculture and Rural...

BCR practică

Mesajul Presedintelui Banca Comerciala Romana încheie anul 2003 cu rezultate financiare pozitive, care ne multumesc si care confirma strategia si...

Proiect economie bancară

1.1. Prezentarea capitolului din acquis-ul comunitar care priveste activitatea financiar bancara: Pentru aderarea la Uniunea Economica si...

Grilă cu răspunsuri informatică de gestiune (baze) 2008-2009 aranjate alfabetic

Accesul la o locatie de memorie se realizeaza prin: a. unitatea aritmetico-logica; b. adresele de memorie; c. adresare de memorie; d. locatii de...

HVB țiriac

Bancile sunt entitati economice specializate, menite sa infaptuiasca in economie creditarea bancara. In acest fel, ele asigura functionarea deplina...

Te-ar putea interesa și

Asigurarea Tranzacțiilor în Operațiunile de Plată Electronice prin Criptare

Cardul este un instrument de plata electronică, respectiv un suport de informaţie standardizat, securizat şi individualizat, care permite...

Contribuții privind asigurarea calității în serviciile bancare din România

Introducere 16 CAPITOLUL 1 – PREOCUPARI ACTUALE PRIVIND ASIGURAREA CALITATII PRODUSELOR SI SERVICIILOR ÎN UNIUNEA EUROPEANA SI LA NIVEL...

Dobânda Bancară și Managementul Dobânzii

I N T R O D U C E R E Băncile au evoluat o dată cu societatea umană, din antichitate până în epoca modernă. Răspândirea comerţului a determinat...

Fuziunile în sistemul bancar internațional și evoluția prețurilor listate pe piața de capital - Abn Amro Bank - Royal Bank of Scotland

INTRODUCERE In anii recenti integrarea economica globala a fost accelerata pe o multitudine de fronturi, viteza fiind o caracteristica a acestor...

Criză Financiară

INTRODUCERE Economia de piaţă este un termen care descrie o economie în care deciziile economice, cum ar fi stabilirea preţurilor bunurilor şi a...

Managementul Companiilor Financiar-Bancare

REZUMATUL LUCRĂRII Am optat pentru această temă, deoarece managementul companiilor financiar-bancare reprezintă un segment foarte important din...

Fuziunile în sistemul bancar internațional

INTRODUCERE In anii recenti integrarea economica globala a fost accelerata pe o multitudine de fronturi, viteza fiind o caracteristica a acestor...

Particularități ale activității de retail

Introducere În ultimii 25 de ani, sistemul bancar a înregistrat numeroase modificări structurale. Mari bănci au fuzionat, multe instituţii de...

Ai nevoie de altceva?