Sistemul de carduri în România - carduri promovate de Banca Transilvania SA

Proiect
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 66 în total
Cuvinte : 29421
Mărime: 812.49KB (arhivat)
Puncte necesare: 9

Cuprins

  1. CAPITOLUL I Scurt istoric al cardurilor . 2
  2. 1.1. Apariţia şi evoluţia cardurilor .2
  3. 1.2. Expansiunea şi diversificarea cardurilor pe plan mondial .2
  4. 1.2.1. Cărţile de plată pe plan mondial .4
  5. 1.3. Sistemul Eurocec .6
  6. 1.3.1. Rolul comunităţii economice europene în punerea în funcţiune a unui sistem european de plată prin cărţi de plată .8
  7. CAPITOLUL II Cardurile .9
  8. 2.1. Definirea cărţilor de credit .9
  9. 2.1.1. Caracteristicile cărţilor de credit .9
  10. 2.1.2. Falsificarea cardurilor.10
  11. 2.2. Clasificarea cardurilor .10
  12. 2.2.1. Tipuri de carduri .11
  13. 2.3. Obţinerea cărţilor de credit.15
  14. 2.4. Utilizarea cărţilor de credit .16
  15. 2.4.1. Instrumente de securizare şi plată în numerar a cardurilor .16
  16. 2.4.2. Autorizarea plăţii .17
  17. CAPITOLUL III Modalităţi de utilizare a cardurilor .19
  18. 3.1. Creditul prin carduri .19
  19. 3.2. Comerţul prin internet .21
  20. CAPITOLUL IV Cadrul general legal privind principiile şi organizarea plăţilor cu card de către societăţile bancare .22
  21. 4.1. Cadrul legal privind organizarea plăţilor cu card de către societăţile bancare.22
  22. 4.2. Emiterea şi utilizarea cardurilor .26
  23. 4.3. Organizarea plăţilor cu card de către societăţile bancare .33
  24. CAPITOLUL V Studiu de caz – cardurile promovate de Banca Transilvania S.A.36
  25. 5.1. Cardurile de debit ale Băncii Transilvania S.A. .36
  26. 5.1.1. Cardul de debit Visa Electron Global .36
  27. 5.1.2. Cardul de debit MasterCard Mondo .38
  28. 5.1.3. Cardul de debit Visa Electron EURO<26 .40
  29. 5.1.4. Cardul de debit Maestro Direct .42
  30. 5.2. Cardul de credit al Băncii Transilvania – MasterCard Forte .45
  31. CAPITOLUL VI Carduri co-branded .50
  32. 6.1. Caracteristici generale ale cardurilor co-branded .50
  33. 6.2. Carduri co-branded promovate de Banca Transilvania S.A. .52
  34. 6.3. Carduri co-branded promovate în sistemul bancar românesc .56
  35. 6.4. Avantajele utilizării cardurilor co-branded .57
  36. 6.4.1. Facilităţile utilizării cardurilor co-branded în activitatea de creditare .57
  37. 6.4.2. Perspectivele oferite de cardurile co-branded .59
  38. CONCLUZII SI PROPUNERI .62
  39. BIBLIOGRAFIE .65

Extras din proiect

CAPITOLUL I

SCURT ISTORIC AL CARDURILOR

1.1. APARIŢIA ŞI EVOLUŢIA CĂRŢILOR DE CREDIT

Realizările în domeniul tehnologiei informaţiei au determinat diversificarea serviciilor bancare de plăţi şi a produs importante mutaţii în circulaţia banilor. În acest context, transferul electronic al fondurilor şi apariţia “monedei” electronice pe baza cărţilor de plată, au constituit elemente care au revoluţionat sistemele de plăţi tradiţionale.

Cardurile sub forma cărţilor de credit au apărut pentru prima dată în S.U.A., intenţia fiind aceea de a oferi clienţilor un instrument de plată la nivel naţional care să permită depăşirea restricţiilor în acest domeniu, impuse de legea Bancară Federală a S.U.A.

De atunci, cardurile în diferite variante au început să fie utilizate tot mai mult în ţările cu economie dezvoltată, devenind în scurt timp unul din cele mai răspândite şi utilizate servicii bancare. Cardurile au apărut în 1941 când WESTERN UNION BANK a emis primele “Consumer charge Cards” pentru clienţii săi preferaţi, ele oferind o serie de servicii speciale.

În 1951 FRANKLIN NATIONAL BANK, din LONG ISLAND (S.U.A.) a emis un card acceptat de comercianţii locali. BANK of AMERICA având ca piaţă potenţială întregul stat California şi BANK AMERICARD emis pentru prima dată în 1958, a avut un succes imediat acesta oferind un avantaj nou CREDIT-ul .

În 1965 BANK of AMERICA va încheia contracte de licenţă cu bănci din afara statului California care puteau astfel emite BANK AMERICARD.

În 1970 BANK of AMERICA a renunţat la BANK AMERICARD. În 1974 s-a fondat IBANCO, o companie multinaţională care să administreze programul internaţional BANK AMERICARD.

În anul 1977 BANK AMERICARD a devenit VISA CARD păstrând cele trei benzi distinctive:

- albastru

- alb

- auriu

NBI devine VISA USA şi IBANCO devine VISA INTERNATIONAL. În anii '80 au fost introduse pe piaţă debitcardurile. În prezent, cardurile constituie una din cele mai răspândite metode de plată şi de obţinere de credite .

1.2. EXPANSIUNEA ŞI DIVERSIFICAREA CARDURILOR PE PLAN MONDIAL

Originea americană a marilor reţele de cărţi de plată a modelat organizarea şi chiar funcţionarea acestora, influenţând răspândirea cardurilor în întreaga lume.Astfel, cărţile internaţionale de plată ( VISA, MasterCard, American Express, Diners Club) sunt afiliate, sau chiar aparţin unor reţele de origine americană.

În anul 1988, cărţile VISA şi MasterCard erau acceptate de aproape 7.000.000 de instituţii în mai mult de 160 de ţări, Diners Club este prezentă în 163 de ţări şi mai mult de un milion de instituţii acceptă această carte deţinută de peste 5.500.000 de purtători, iar cardurile American Express sunt acceptate de mai mult de 2.200.000 instituţii din întreaga lume, la data de 31.12.1987, numărându-se 26.600.000 de purtători de cărţi American Express.

O expansiune aproape explozivă a avut dezvoltarea cărţilor bancare în Franţa . Astfel, în anul 1971, aproape 130 de bănci franceze au creat grupul “Cartea Albastră“, destinat favorizării şi dezvoltării cărţii cu acelaşi nume. Câţiva ani mai târziu, în anul 1977, grupul respectiv a aderat la reţeaua internaţională VISA. În anul 1977, administraţia P.T.T. a creat şi ea prima sa carte de retragere a numerarului, apoi, a aderat la grupul “Cartea Albastră“, întărind poziţia reţelei “Albastru“. În anul 1978, Creditul Agricol a cumpărat societatea Eurocard France şi a vândut în anul 1983 jumătate din capitalul său societăţii Creditul Mutual,favorizând dezvoltarea celui de-al doilea sistem de plată internaţional Eurocard / MasterCard, şi crearea în Franţa a reţelei “Verzilor”.

Pentru a pune capăt acestei multiplicări a marilor familii de cărţi de plată (în principal “Albaştrii” şi “ Verzii ”) care prejudicia la urma urmelor utilizatorii ce nu puteau să se folosească de cartea lor decât într-un număr limitat de automate bancare iar comercianţii trebuiau să dispună de mai multe tipuri de astfel de echipamente, în 1984, în Franţa, a fost inventată “ interbancaritatea”.

Acest concept s-a concretizat într-o nouă entitate juridică, grupul “Cărţilor Bancare”, format din băncile emiţătoare ale “Cărţii Albastre” şi din gruparea Eurocard France. Primul dintre obiectivele propuse de acest nou grup a fost crearea unui produs care să aibă caracteristicile unui mod de plată adecvat, adică acceptabilitatea şi universalitatea. Era vorba de o extindere a unei idei apărute încă de la începuturile cardului şi anume de a concepe un card interbancar unic, venindu-se astfel şi în întâmpinarea comercianţilor, care nu priveau cu ochi buni perspectiva unei multitudini de carduri incompatibile.

Un mijloc de plată neutru ar fi asigurat deci, libera alegere a comerciantului şi ar fi evitat din partea acestuia investiţii costisitoare şi inutile.

Odată cu apariţia noilor tehnologii (on-line, off-line, card cu memorie, etc.), trebuiau luate decizii şi făcute investiţii care erau la îndemâna unei singure bănci, oricât de puternică ar fi fost ea. De asemenea, trebuia stabilită o legătură între un mijloc de plată folosit în mod curent în Franţa şi asociaţiile internaţionale emiţătoare de carduri.

Sistemul creat în 1984 oferea, din acest punct de vedere, o soluţie originală, asigurând o largă deschidere către sistemele internaţionale de carduri şi păstrând, în acelaşi timp, controlul operaţiunilor interne de către băncile franceze. Se puneau astfel bazele unui sistem naţional de plăţi prin intermediul cardurilor,sistem ce urma să fie gestionat de noul grup.

În perioada ce a urmat, s-au realizat progrese remarcabile. Astfel, în anul 1985 a fost pusă la dispoziţia clienţilor o reţea densă de automate bancare, iar în anul 1986, ofertele băncilor participante s-au îmbunătăţit cu carduri de o factură superioară-Gold pentru Eurocard şi Premier pentru VISA. În anul 1988 numărul tranzacţiilor efectuate cu noile carduri ce purtau logo-ul “CB”a depăşit pragul de 1 miliard, iar în 1991, se înregistrau peste 500.000 de comercianţi afiliaţi, cifră ce reprezenta aproape 2 / 3 din numărul total al comercianţilor francezi.

În aceeaşi perioadă îşi fac apariţia şi primele cărţi de plată private (mono-comerţ). Născute din necesitatea de a cunoaşte mai bine comportamentul clientelei şi din dorinţa de a obţine o eficienţă mai mare a vânzărilor prin evitarea costurilor legate de manipularea cecurilor şi a numerarului, aceste carduri se află actual într-o continuă expansiune.

Având drept obiectiv de a concura cu băncile, marii emitenţi (lanţurile de magazine Auchan,Carrefour, Fnac, Nouvelles Galeries) îşi diversifică permanent facilităţile de plată prin carduri oferite clienţilor lor.

Preview document

Sistemul de carduri în România - carduri promovate de Banca Transilvania SA - Pagina 1
Sistemul de carduri în România - carduri promovate de Banca Transilvania SA - Pagina 2
Sistemul de carduri în România - carduri promovate de Banca Transilvania SA - Pagina 3
Sistemul de carduri în România - carduri promovate de Banca Transilvania SA - Pagina 4
Sistemul de carduri în România - carduri promovate de Banca Transilvania SA - Pagina 5
Sistemul de carduri în România - carduri promovate de Banca Transilvania SA - Pagina 6
Sistemul de carduri în România - carduri promovate de Banca Transilvania SA - Pagina 7
Sistemul de carduri în România - carduri promovate de Banca Transilvania SA - Pagina 8
Sistemul de carduri în România - carduri promovate de Banca Transilvania SA - Pagina 9
Sistemul de carduri în România - carduri promovate de Banca Transilvania SA - Pagina 10
Sistemul de carduri în România - carduri promovate de Banca Transilvania SA - Pagina 11
Sistemul de carduri în România - carduri promovate de Banca Transilvania SA - Pagina 12
Sistemul de carduri în România - carduri promovate de Banca Transilvania SA - Pagina 13
Sistemul de carduri în România - carduri promovate de Banca Transilvania SA - Pagina 14
Sistemul de carduri în România - carduri promovate de Banca Transilvania SA - Pagina 15
Sistemul de carduri în România - carduri promovate de Banca Transilvania SA - Pagina 16
Sistemul de carduri în România - carduri promovate de Banca Transilvania SA - Pagina 17
Sistemul de carduri în România - carduri promovate de Banca Transilvania SA - Pagina 18
Sistemul de carduri în România - carduri promovate de Banca Transilvania SA - Pagina 19
Sistemul de carduri în România - carduri promovate de Banca Transilvania SA - Pagina 20
Sistemul de carduri în România - carduri promovate de Banca Transilvania SA - Pagina 21
Sistemul de carduri în România - carduri promovate de Banca Transilvania SA - Pagina 22
Sistemul de carduri în România - carduri promovate de Banca Transilvania SA - Pagina 23
Sistemul de carduri în România - carduri promovate de Banca Transilvania SA - Pagina 24
Sistemul de carduri în România - carduri promovate de Banca Transilvania SA - Pagina 25
Sistemul de carduri în România - carduri promovate de Banca Transilvania SA - Pagina 26
Sistemul de carduri în România - carduri promovate de Banca Transilvania SA - Pagina 27
Sistemul de carduri în România - carduri promovate de Banca Transilvania SA - Pagina 28
Sistemul de carduri în România - carduri promovate de Banca Transilvania SA - Pagina 29
Sistemul de carduri în România - carduri promovate de Banca Transilvania SA - Pagina 30
Sistemul de carduri în România - carduri promovate de Banca Transilvania SA - Pagina 31
Sistemul de carduri în România - carduri promovate de Banca Transilvania SA - Pagina 32
Sistemul de carduri în România - carduri promovate de Banca Transilvania SA - Pagina 33
Sistemul de carduri în România - carduri promovate de Banca Transilvania SA - Pagina 34
Sistemul de carduri în România - carduri promovate de Banca Transilvania SA - Pagina 35
Sistemul de carduri în România - carduri promovate de Banca Transilvania SA - Pagina 36
Sistemul de carduri în România - carduri promovate de Banca Transilvania SA - Pagina 37
Sistemul de carduri în România - carduri promovate de Banca Transilvania SA - Pagina 38
Sistemul de carduri în România - carduri promovate de Banca Transilvania SA - Pagina 39
Sistemul de carduri în România - carduri promovate de Banca Transilvania SA - Pagina 40
Sistemul de carduri în România - carduri promovate de Banca Transilvania SA - Pagina 41
Sistemul de carduri în România - carduri promovate de Banca Transilvania SA - Pagina 42
Sistemul de carduri în România - carduri promovate de Banca Transilvania SA - Pagina 43
Sistemul de carduri în România - carduri promovate de Banca Transilvania SA - Pagina 44
Sistemul de carduri în România - carduri promovate de Banca Transilvania SA - Pagina 45
Sistemul de carduri în România - carduri promovate de Banca Transilvania SA - Pagina 46
Sistemul de carduri în România - carduri promovate de Banca Transilvania SA - Pagina 47
Sistemul de carduri în România - carduri promovate de Banca Transilvania SA - Pagina 48
Sistemul de carduri în România - carduri promovate de Banca Transilvania SA - Pagina 49
Sistemul de carduri în România - carduri promovate de Banca Transilvania SA - Pagina 50
Sistemul de carduri în România - carduri promovate de Banca Transilvania SA - Pagina 51
Sistemul de carduri în România - carduri promovate de Banca Transilvania SA - Pagina 52
Sistemul de carduri în România - carduri promovate de Banca Transilvania SA - Pagina 53
Sistemul de carduri în România - carduri promovate de Banca Transilvania SA - Pagina 54
Sistemul de carduri în România - carduri promovate de Banca Transilvania SA - Pagina 55
Sistemul de carduri în România - carduri promovate de Banca Transilvania SA - Pagina 56
Sistemul de carduri în România - carduri promovate de Banca Transilvania SA - Pagina 57
Sistemul de carduri în România - carduri promovate de Banca Transilvania SA - Pagina 58
Sistemul de carduri în România - carduri promovate de Banca Transilvania SA - Pagina 59
Sistemul de carduri în România - carduri promovate de Banca Transilvania SA - Pagina 60
Sistemul de carduri în România - carduri promovate de Banca Transilvania SA - Pagina 61
Sistemul de carduri în România - carduri promovate de Banca Transilvania SA - Pagina 62
Sistemul de carduri în România - carduri promovate de Banca Transilvania SA - Pagina 63
Sistemul de carduri în România - carduri promovate de Banca Transilvania SA - Pagina 64
Sistemul de carduri în România - carduri promovate de Banca Transilvania SA - Pagina 65
Sistemul de carduri în România - carduri promovate de Banca Transilvania SA - Pagina 66

Conținut arhivă zip

  • Sistemul de Carduri in Romania - Carduri Promovate de Banca Transilvania SA.doc

Alții au mai descărcat și

Practică Banca Transilvania

1. Scurt istoric Povestea de succes a bancii a inceput in Cluj-Napoca, acum 14 ani, din initiativa unor oameni de afaceri din Cluj. Ideea a fost...

Monedă Electronică

INTRODUCERE De-a lungul timpului, numerarul a suferit schimbări radicale, iar băncile care încearcă mereu să-şi reducă costurile operaţionale, au...

Proiecte Sapard Dezvoltate în România

1.SAPARD – prezentare generala, conditii de implemantare a programului Programul SAPARD (Special Accession Programme for Agriculture and Rural...

BCR practică

Mesajul Presedintelui Banca Comerciala Romana încheie anul 2003 cu rezultate financiare pozitive, care ne multumesc si care confirma strategia si...

Băncile comerciale - de depozit - și rolul lor în sistemul bancar

BANCILE COMERCIALE (DE DEPOZIT) SI ROLUL LOR ÎN SISTEMUL BANCAR Aparitia bancilor moderne este strâns legata de dezvoltarea comertului cu...

Proiect economie bancară

1.1. Prezentarea capitolului din acquis-ul comunitar care priveste activitatea financiar bancara: Pentru aderarea la Uniunea Economica si...

Grilă cu răspunsuri informatică de gestiune (baze) 2008-2009 aranjate alfabetic

Accesul la o locatie de memorie se realizeaza prin: a. unitatea aritmetico-logica; b. adresele de memorie; c. adresare de memorie; d. locatii de...

HVB țiriac

Bancile sunt entitati economice specializate, menite sa infaptuiasca in economie creditarea bancara. In acest fel, ele asigura functionarea deplina...

Te-ar putea interesa și

Piața Cardurilor Bancare în România

INTRODUCERE Una dintre cele mai populare tehnologii din lumea bancară este fără îndoială cardul, instrumentul electronic de plată care a făcut...

Analiza tehnicii operațiunilor bancare la Banca Transilvania

Cap.1 Prezentarea societatii bancare. Istoric si evolutie 1.1 Momentul istoric al infiintarii Înfiintarea Bancii Transilvania a pornit de la...

Managementul relațiilor cu clienții în sistemul financiar-bancar - Necesitate în contextul crizei economice

INTRODUCERE În pragul secolului XXI, managementul planificat și conștient al relațiilor cu clienții devine din ce în ce mai des o problemă...

Banca Transilvania

Cap 1. Prezentarea societăţii bancare. Istoric şi evoluţie 1.1 Momentul istoric al înfiinţării Banca Transilvania este o societate bancară...

Strategii de marketing în mediul concurențial

CAPITOLUL I Elemente conceptuale Pentru a ilustra importanţa marketingului financiar-bancar şi amploarea tot mai mare a acestuia este necesarã o...

Monografie Banca Transilvania

1. Prezentarea societatii bancare. Istoric si evolutie 1.1 Moment istoric Banca Transilvania a fost înfiintata în decembrie 1993, la Cluj-Napoca,...

Banca Transilvania

Cap. 1 Prezentarea societatii bancare. Istoric si evolutie 1.1 Momentul istoric al înfiintarii Legenda unitati BT: exista unitati vor...

Realizarea unui sistem informatic privind activitatea de comerț

CAPITOLUL 1. COMERŢUL ELECTRONIC, AFACERILE ELECTRONICE PE INTERNET ŞI MAGAZINELE VIRTUALE Odată cu dezvoltarea Internetului un nou tip de...

Ai nevoie de altceva?