Cuprins
1.Prezentarea societăţii bancare. Istoric şi evoluţie 3
1.1. Momentul istoric 4
1.2.Principalele etape din evoluţia băncii în cadrul sistemului bancar românesc 6
1.3. Forma şi structura capitalului şi acţionariatului 7
1.4. Principalele funcţii, activităţi şi operaţiuni bancare 8
1.5. Cadrul legislativ general şi specific 9
1.6. Organisme de control şi reglementare 9
2. Organizarea societăţii bancare. Sistemul informaţional bancar. 10
2.1. Centrala Băncii UniCredit Ţiriac Bank- Unicredit Group Bank – Austria Creditanstalt 11
2.2. Unicredit România – Sucursale şi Agenţii 13
2.3. Sistemul informaţional bancar şi automatizarea operţiunilor bancare 16
3. Conturile bancare 19
3.1 Deschiderea şi administrare conturilor bancare 19
3.2 Operaţiuni curente derulate prin conturi bancare 24
3.3. Operaţiuni efectuate prin conturi 25
3.4. Alte operaţiuni de casă 27
3.5. Incidenţe în funcţionarea conturilor bancare 28
3.6. Închiderea conturilor 29
3.7. Circuitul documentelor 30
4.Plasamente bancare şi non-bancare 30
4.1 Plasamente bancare 30
4.2. Plasamente monetare non-bancare 33
4.3 Plasamente financiare 35
5. Decontari intra şi interbancare 37
5. 1. Instrumente de plată 37
5. 2. Compensarea multilaterală a plăţilor interbancare fără numerar 44
5. 3. Oeraţiuni cu numerar 46
5. 4. Moneda electronică 48
6. Marketingul bancar 56
6.1. Politică de marketing instituţional şi de poziţionare a băncii pe piaţă 56
6.2. Politică de marketing bancar de produs şi servicii bancare 58
7. Creditarea bancară pentru persoane fizice şi agenţi economici 59
7.1. Credite pentru persoane fizice 59
7.2. Credite pentru agenţi economici 74
8. Instrumente moderne de plată 79
8.1. Aplicaţii şi instrumente electronice pentru plăţi şi reconciliere 79
8.2. Telephone Service 79
8.3. Online-banking 80
8.4. MoneyGram 82
Extras din document
1.Prezentarea societăţii bancare. Istoric şi evoluţie
UniCredit Ţiriac Bank este membră a Grupului UniCredit, o importantă instituţie financiară internaţională, cu o reţea de peste 10.000 sucursale în 27 de ţări.
Unicredit Ţiriac Bank este o bancă universală ce oferă produse şi servicii calitative la standarde internaţionale atât persoanelor fizice, companiilor mici şi mijlocii, cât şi marilor corporaţii multinaţionale din România. Aflată în top 5 jucători pe piaţa românească, UniCredit Ţiriac Bank oferă clienţilor săi, prin intermediul celor peste 240 sucursale și peste 3.000 angajaţi, soluţii financiare pentru necesităţile persoanelor fizice, I.M.M., marilor companii, persoanelor fizice autorizate.
Este singura bancă din România cu o reţea de sucursale specializată pe servicii şi produse dedicate companiilor. De asemenea, este recunoscută ca cea mai bună bancă specializată pe reale state şi, practic, este singura bancă cu o divizie dedicată acestui tip de proiect. În plus, are cross border solutions, prin intermediul cărora organizează relaţiile bancare ale clienţilor în multiple ţări astfel încât să beneficieze de aceeaşi calitate a serviciilor ca şi în ţara de origine.
Misiune
Unicredit Ţiriac Bank este unul din cele mai puternice grupuri financiare din Europa, mândru de o moştenire culturală ce reprezintă fundamentul identităţii lui comune. Se dedică cu pasiune creării unui nou concept de servicii bancare prin efortul constant de a oferi clienţilor băncii soluţii financiare noi. Reputaţia băncii se construieşte pe încredere, responsabilitate pentru rezultate şi calitate în afaceri.
Clienţii băncii
UniCredit Ţiriac Bank vrea să fie Banca Preferată a clienţilor ei. De aceea vine în întâmpinarea clienţilor cu mai mult decât simple produse şi servicii financiare, gândind din perspectiva lor şi în interesul fiecăruia dintre ei. Relaţia cu clienţii este construită pe încredere şi pe o cultură a serviciilor bancare puternic înrădăcinată, cu misiunea de a construi împreună o legătură reciproc benefică, bazată pe calitate, încredere reciprocă, expertiză şi transparenţă.
Angajaţii băncii
UniCredit Ţiriac Bank asigură perfecţionarea şi evoluţia profesională a oamenilor din UniCredit Group, recunoscându-le meritele pe baza realizărilor profesionale; obiectivul lor este să fie angajatorul ideal pentru oameni capabili, motivaţi, liberi să îşi exprime liber opiniile. Ei sunt dedicaţi angajaţilor lor, pe care îi tratează cu respect. UniCredit Ţiriac Bank promovează respectul pentru diversitatea culturilor şi a tradiţiilor din cadrul Grupului. Principiul libertăţii civile – libertatea religioasă, politică, sexuală şi culturală – trebuie întotdeauna respectat.
Valori
Setul de valori al UniCredit Ţiriac Bank este un produs al tuturor culturilor organizaţionale din băncile şi companiile cu care s-a intersectat de-a lungul activităţii ei. Deşi sunt diferite, aceste culturi au în comun o cunoaştere profundă a evoluţiei pieţei, un angajament durabil pentru a spori valoarea adăugată oferită, responsabilitate socială, precum şi dezvoltarea oamenilor şi o atenţie deosebită acordată clientului. Pentru a-şi îndeplini misiunea şi a-şi afirma identitatea, banca continuă să se ghideze după principii împărtăşite cu convingere.
Setul de valori al Unicredit Ţiriac se bazează pe integritate ca o condiţie a durabilității, pentru a transforma profitul în valoare pentru toți cei care vin în contact cu banca.
Cele şase valori fundamentale care stau la baza integrităţii corporatiste trebuie să influenţeze comportamentul tuturor oamenilor din UniCredit în interacţiunea cu partenerii, inclusiv instituţii cum ar fi autorităţi guvernamentale şi oficialităţi publice.
SIGLA- Construcţia vizuală a identităţii
Sigla păstrează elemente semnificative din identitatea băncilor care contribuie la formarea celei noi:
• culoarea roşie și sfera conţinând cifra 1 simbolizează: dinamism, energie, inovaţie, putere şi încredere, dorinţă de perfecţiune;
• sfera împreună cu numele UniCredit subliniază apartenenţa la Grupul UniCredit, unul din grupurile financiare de top din Europa;
• numele Ţiriac aduce recunoaşterea unui nume puternic pe piaţa bancară românească, în special de către persoanele fizice;
Iar alăturarea celor 2 nume subliniază un echilibru stabil dat de cunoaşterea pieţei locale completată de experienţa internaţională.
Banca furnizează în România o gamă largă de produse şi servicii specializate prin partenerii săi:
- UniCredit Leasing Corporation
- Pioneer Asset Management
- UniCredit Markets and Investment Banking
- Unicredit Consumer Financing
- Unicredit Fleet Management
- HVB Banca Pentru Locuințe.
1.1. Momentul istoric
Actuala Unicredit Țiriac Bank s-a format printr-o dublă fuziune: prima, dintre Banca Ion Țiriac și HVB Bank, care a dus la formarea HVB Țiriac, și o a doua, dintre HVB Țiriac și UniCredit România. Deci, pentru a vorbi despre istoricul băncii trebuie sa vorbim despre cele trei bănci care stau la originea UniCredit Ţiriac Bank:
- Banca Ion Ţiriac – scurt istoric
Istoria Băncii Țiriac începe în anul 1990 când binecunoscutul om de afaceri Ion Țiriac împreună cu partenerii săi a avut inițiativa înființării primei bănci cu capital privat din România, în dorința de a contribui la succesul tranziției la economia de piață. Curajul, viziunea și încrederea deplină în succes a iniţiatorilor au impus Banca Țiriac pe scena financiar-bancară din România. Banca Țiriac reprezintă cea mai mare bancă cu capital privat din România, înființată după anul 1989.
Banca “Ion Ţiriac” S.A a funcţionat în baza autorizaţiei nr. 427/14.03.1991, emisă de Banca Naţională la 11.12.1992, în baza art.5 din Legea nr.31/1991 iar organizarea şi conducerea Băncii este stabilită prin Actul constitutiv al Băncii (statutul şi contractul de societate), în conformitate cu legislaţia comercială şi cu respectarea Legii bancare nr.58/1998.
Durata de funcţionare a Băncii putea fi de 50 de ani de la data emiterii autorizaţiei de către Banca Naţională a României, potrivit art.5 din statutul şi din Contractul de societate. În perioada de funcţionare, Banca trebuie să se identifice, potrivit art.21 din Legea bancară nr.58/1998, în toate actele ei oficiale prin: firma sub care Banca este înmatriculată în registrul Comerţului, capitalul social, adresa sediului principal, numărul şi data înmatriculării în registrul bancar.
Este drept cunoscută ca una dintre principalele bănci private din Romînia, ce se situează în rândul primelor bănci comerciale româneşti din punct de vedere al volumului activelor şi al capitalului propriu. În principal Banca Ţiriac a activat pe piaţă ca o bancă de retail oferind o gamă variată de produse şi servicii bancare entităţilor juridice şi populaţiei. Portofoliul de clienţi al băncii era alcătuit din persoane fizice, companii private cu cifră de afaceri medie şi mare, IMM-uri, companii din sectorul de stat şi alte instituţii financiare.
În anul 2000, Banca Țiriac a intrat pentru prima dată în topul celor mai puternice 75 de bănci din Europa Centrală și de Est, clasificare efectuată de prestigioasa agenție americană de rating Standard& Poors. De asemenea, Banca Țiriac a intrat în rândul primelor 5 bănci comerciale din România.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Studiu Monografic la Unicredit Tiriac Bank.doc