Studiu Monografic Raiffeisen Bank, Agentia Mircea cel Batran, Iasi

Imagine preview
(9/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Studiu Monografic Raiffeisen Bank, Agentia Mircea cel Batran, Iasi.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 102 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Alina Camelia Şargu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 9 puncte.

Domeniu: Banci

Cuprins

Cuprins
Capitolul 1. Prezentarea societăţii bancare. Istoric şi evoluţie 5
1.1.Momentul istoric al înfiinţării 5
1.2. Principalele etape şi evoluţia sa în cadrul sistemului bancar românesc 6
1.3. Forma şi structura capitalului şi a acţionariatului 7
1.4. Principalele funcţii, activităţi şi operaţiuni bancare 9
1.5. Cadrul legislativ general şi specific 11
1.6. Organismele de control şi reglementare 13
Capitolul 2. Organizarea societăţii bancare. Sistemul informaţional bancar. 14
2.1. Structura organizaţională 14
2.2. Sistemul informaţional şi automatizarea operaţiunilor bancare 22
Capitolul 3. Conturile bancare 28
3.1. Deschiderea conturilor bancare 32
3.2. Operaţiuni curente şi operațiuni speciale derulate prin conturile bancare 35
3.3. Operaţiuni prin conturi 44
3.4. Alte operațiuni de casă 45
3.5. Incidente în funcţionarea conturilor bancare 46
3.6. Închiderea conturilor bancare 47
Capitolul 4. Plasamente bancare şi non-bancare 48
4. 2. Plasamente monetare non-bancare practicate de Raiffeisen Bank 52
4.3. Plasamente financiare 54
Capitolul 5. Decontarea intra şi interbancară. Operaţiunile cu numerar 56
5.1. Instrumente de plata utilizate de Raiffaisen Bank: 58
5.2. Compensarea multilaterală a plăţilor interbancare fără numerar 63
5.3. Operaţiuni cu numerar 66
5.4. Moneda electronică 67
Capitolul 6. Marketingul bancar 80
6.1. Politica de marketing studiată la nivel de produs şi serviciu bancar 80
6.2. Politica de marketing studiată la nivel instituţional şi de poziţionare a băncii Raiffeisen Bank pe piaţa bancară: 82
Capitolul 7. Creditarea bancară. Persoane fizice şi agenţi economici 83
7.1. Particularităţi promovate de Raiffeisen Bank în politica de creditare bancară 85
7.2. Creditarea persoanelor fizice 85
Capitolul 8. Raiffeisen Bank – o banca universala 94
1. Raiffeisen Leasing 95
2. Raiffeisen Capital & Investment 95
3. Raiffeisen Asset Management 96
4. Raiffeisen Investment Romania 96
5. Raiffeisen Banca pentru Locuinte 97
6. Raiffeisen Bank 97
7. Raiffeisen Bank – reprezentanta din Moldova 98
8. Raiffeisen Capital Management 98
9. Raiffeisen Broker de Asigurare-Reasigurare 98
Bibiografie

Extras din document

Capitolul 1. Prezentarea societăţii bancare. Istoric şi evoluţie

1.1.Momentul istoric al înfiinţării

1.1.1. Momentul istoric al înfiinţării Raiffeisen Zentralbank Österreich AG

În contextul existenţei unei situaţii economice grave în ceea ce privea populaţia germană în secolul XIX, Friedrich Wilhelm Raiffeisen (1818-1888) şi-a asumat sarcina de a uşura această stare de fapt, creind o asociaţie de bănci de împrumut în 1862, care a constituit baza organizaţiei de cooperative Raiffeisen actuale.

După 10 ani de la înfiinţarea Raiffeisenkasse Mühldorf în sudul Austriei în 1886, sistemul Raiffeisen cuprindea peste 600 de bănci de credit şi economii.

Urmând exemplul lui Raiffeisen, cooperativele individuale au fondat, începând din 1894, Băncile Regionale Raiffeisen. La nivel federal, o asociaţie comună este fondată la Viena în anul 1898, numindu-se "Österreichischer Raiffeisenverband" şi funcţionând până astăzi. Raiffeisen Zentralbank Österreich AG a fost fondată în 1927 ca Genossenschaftliche Zentralbank (GZB) şi a fost redenumită în forma actuală în 1989. RZB este acţionarul principal al reţelei de bănci din Europa Centrală şi de Est, coordonând activităţile şi politicile financiare ale întregului grup bancar Raiffeisen, fiind responsabilă cu tranzacţiile şi operaţiunile efectuate în numele grupului la nivel naţional şi internaţional.

Grupul Raiffeisen devine cel mai mare grup bancar privat din Austria şi are o structură pe trei niveluri:

primul nivel cuprinde 680 de bănci locale care, la rândul lor, au un total de 1.680 de sucursale. Numărul total de unităţi Raiffeisen ajunge astfel la 2.360.

cel de-al doilea nivel este format din băncile regionale (Landesbanks), care se numără şi printre principalii acţionari ai Raiffeisen Zentralbank Österreich AG (RZB-Austria), deţinând împreună mai mult de 80 % din capitalul social.

RZB Austria, acţionarul principal al reţelei de bănci din Europa Centrală şi de Est, constituie cel de-al treilea nivel şi reprezintă instituţia centrală a grupului bancar.

Operaţiunile internaţionale ale RZB-Austria se concentrează în principal pe pieţele în formare. Poziţia sa şi legăturile tradiţionale cu Europa Centrală şi de Est au ajutat RZB-Austria să stabilească excelente relaţii cu firmele, băncile şi alte instituţii din această regiune.

Odată cu procesul de liberalizare din Europa Centrală şi de Est şi tranziţia de la economia centralizată la economia de piaţă, RZB-Austria şi-a dezvoltat semnificativ activitatea internaţională, reuşind să devină una dintre cele mai bune bănci specializate în pieţele în formare din această regiune.

RZB-Austria operează în douăsprezece ţări din regiune printre care se numără şi România din 1998.

Reţeaua nu se opreşte în Europa Centrală şi de Est, ci include şi Europa Occidentală şi celelalte continente prin compania financiară din New York, sucursalele din Londra şi Singapore, precum şi prin birourile de reprezentanţă din Paris, Bruxelles, Moscova, New York, Beijing, Hong Kong, Bombay şi Ho Chi Minh.

1.1.2. Momentul istoric al înfiinţării Raiffeisen Bank România

În anul 1994 RZB deschide în România o reprezentanţă la Bucureşti, devenind astfel una dintre primele bănci străine din sectorul bancar românesc.

În iunie 1998, reprezentanţa a fost transformată într-o subisidară a RZB, oferind servicii şi produse pentru companii.

În februarie 2001, RZB, împreună cu Romanian-American Enterprise Fund (RAEF), şi-a exprimat interesul de a achiziţiona pachetul majoritar de acţiuni, peste 98,84%, ale Băncii Agricole, cea de-a treia bancă românească. Contractul de achiziţie a fost semnat la sfârşitul lunii iulie 2002. Din acest pachet, RZB-Austria deţinea 93,36%. Valoarea totală a tranzacţiei se ridică la 52 de milioane USD, din care 37 milioane USD reprezintă investiţii de capital, iar 15 milioane USD, preţul plătit pentru achiziţionarea acţiunilor.

Astfel, prin fuziunea, încheiată în iunie 2002 (în cadrul hotărârilor luate de Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor din data de 18 mai 2002), a celor două entităţi deţinute de Raiffeisen Zentralbank Oesterreich AG (RZB) în ţara noastră, Raiffeisen Bank România devine una din cele mai puternice bănci de aici.

1.2. Principalele etape şi evoluţia sa în cadrul sistemului bancar românesc

Raiffeisen Bank s-a evidenţiat pe piaţa românească ca o bancă universală, oferind o gamă completă de produse şi servicii atât persoanelor fizice, cât şi IMM-urilor şi corporaţiilor mari prin multiple canale de distribuţie.

Dupa privatizarea încheiată în anul 2002, Raiffeisen Bank a reuşit o schimbare radicală. În 2004 banca a obţinut un profit net de 28,3 milioane EUR, de şase ori mai mare decât în anul 2003 (4,6 milioane EUR). Activele totale s-au dublat faţă de 2003, depăşind 2.000 milioane EUR. În 2005, banca a continuat să implementeze un plan de investiţii semnificativ, destinat în principal infrastructurii şi sistemelor IT&C, modernizării reţelei de unităţi şi extinderii reţelelor de ATM si POS.

Rezultatele excelente obţinute de Raiffeisen Bank au fost recunoscute de prestigioase publicatii romaneşti şi străine. Revista britanică Euromoney a acordat Raiffeisen Bank premiul pentru cea mai bună bancă de investiţii din România, desemnând-o în anul 2008 "Cea mai bună bancă în

Europa Centrală şi de Est", iar revista Global Finance a desemnat banca, atât în 2004 cât şi în 2005, drept "Cea mai bună bancă din România".

În 2006, austriecii au facut o reorganizare a reţelei, unităţile fiind coordonate după linii de activitate, în locul sistemului vechi, care prevedea organizarea ierarhică regională. Astfel, au apărut unităţi specializate, cum sunt cele de vânzare a creditelor imobiliare sau cele pentru clienţi corporativi. Pe de altă parte, banca a introdus un sistem de salarizare care leagă într-o masură mai mare remuneraţia de activitatea salariatului.

În primul semestru al anului 2009, Raiffeisen Bank era a treia bancă din sistemul bancar românesc cu active totale bilanţiere aflate în creştere uşoară, cu circa 2%, şi însumând 4,67 miliarde EUR faţă de 4,56 miliarde EUR în iunie 2008. În aceeaşi perioadă, creditele acordate clienţilor au rămas constante în RON (o scădere cu circa 14% în echivalent EUR), în timp ce depozitele în RON au crescut cu 7% (ceea ce înseamnă o scădere de 7% în echivalent EUR). Totodată, veniturile nete totale în RON au rămas stabile, în timp ce echivalentul în EUR s-a diminuat cu 14%, procent similar cu deprecierea medie a monedei naţionale în iunie 2009 faţă de iunie 2008. Cheltuielile cu personalul au scazut cu 8%, în timp ce cheltuielile administrative au crescut cu doar 1%. Raportul cost/venituri s-a îmbunătăţit până la 55,3%, de la 56,0%.

Raiffeisen Bank a încheiat primul semestru din 2009 cu un profit operaţional de 106 milioane EUR, similar cu cel din primul semestru 2008 (cifrele sunt conform standardelor IFRS, nu includ alte subsidiare din România ale grupului Raiffeisen International şi sunt neconsolidate). Pe fondul creşterii costului riscului de credit (provizioane), profitul net a fost de 52,6 milioane EUR, comparativ cu 74 milioane EUR la sfârşitul lui iunie 2008.

În prezent, banca oferă o gamă completă de produse şi servicii pentru 1,97 milioane clienţi persoane fizice, aproape 100.000 de IMM-uri şi peste 6.800 corporatii mari si medii. Numărul de salariaţi a crescut de la 6.486 la 6.512 (în 2008). Raiffeisen Bank avea, la 30 iunie 2009, o reţea de 558 agenţii, faţă de 496 la sfârşitul lui iunie 2008. Raiffeisen Bank pune la dispozitia clienţilor şi alte canale de acces la serviciile si produsele băncii, oferind posibilitatea de a alege cea mai convenabilă şi rapidă metodă de lucru cu banca: Raiffeisen Direct (telefon banking), myBanking (mobile banking), Raiffeisen Online (internet banking pentru persoane fizice). Raiffeisen Bank deţine o reţea exinsă de ATM-uri şi EPOS-uri: 1031 de ATM-uri , 31 numai în judeţul Iaşi, şi peste 7.100 de POS-uri.

1.3. Forma şi structura capitalului şi a acţionariatului

Capitalul social

În luna martie a anului 2005, Raiffeisen Bank şi-a majorat capitalul social printr-o emisiune de acţiuni subscrise de acţionarii băncii, în valoare de 144.215.868,5 RON. În urma acestei operaţiuni valoarea capitalului social s-a majorat de la 1.052.042.70 RON la 1.196.258.638,5 RON, reprezentând un num[r de 11.962.586.385 acţiuni nominative cu valoarea nominală de 1.000 lei/ 0,1 lei noi / acţiune. Subscrierea a avut loc în perioada 04.02.2005 – 07.03.2005, iar înregistrarea majorării la Registrul Comerţului s-a efectuat în data de 22.03.2005 în baza încheierii judec[torului delegat nr. 13689/22.03.2005. Toţi acţionarii care au subscris au primit din partea Regisco S.A. un extras de cont care confirmă numărul de acţiuni deţinute la Raiffeisen Bank S.A. după subscriere.

Structura acţionariatului:

• 99,49% - Raiffeisen International Bank Holding AG;

• 0,51% - peste 17.500 de acţionari persoane fizice şi juridice.

Fisiere in arhiva (1):

  • Studiu Monografic Raiffeisen Bank, Agentia Mircea cel Batran, Iasi.doc