Studiu Monografic - Raiffeisen Bank - Sucursala Husi

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Studiu Monografic - Raiffeisen Bank - Sucursala Husi.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 116 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: DAN CHIRELESAN

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Banci

Cuprins

CAP I. Prezentarea bancii Raiffeisen. Istoric si evolutie pag.3
CAP II. Organizarea societatii bancare. Sistemul informational bancar pag.24
CAP III. Conturile bancare pag.49
CAP IV. Plasamentele bancare si non-bancare pag.63
CAP V. Decontarea intra si interbancara. Operatiunile cu numerar pag.69
CAP VI. Marketingul bancar pag.107
CAP VII. Creditarea bancara. Persoane fizice si agenti economici pag.
CAP VIII. Programe de resurse umane create de banca Reifeisen pag.

Extras din document

CAP I. PREZENTAREA BANCII RAIFFEISEN. ISTORIC SI EVOLUTIE

1.1. Istoricul Bancii Raiffeisen

Friedrich Wilhelm Raiffeisen (1818 - 1888), fost primar al mai multor orase germane, a întemeiat în 1862 prima uniune de credit în Anhausen, Germania. În 1886, apare prima uniune bancara Raiffeisen în Mühldorf, Austria. Grupul Raiffeisen este în prezent cel mai mare grup bancar privat din Austria, detinând o cota de 25 l% din piata bancara austriaca si are o structura pe trei nivele.

Primul nivel este format din 599 de banci locale autonome Raiffeisen si cele 1.719 de sucursale ale acestora. Toate aceste unitati ofera o gama vasta de servicii bancare, atât pentru persoane fizice, cât si pentru întreprinderi mici si mijlocii sau pentru corporatii multinationale.

Cel de-al doilea nivel este format din bancile regionale – asa-numitele Landesbanken, ai caror actionari sunt bancile locale. Aceste banci regionale opereaza în cele noua provincii ale Austriei, având rolul unor case de compensare. Landesbanken se numara si printre actionarii principali ai RZB-Austria, detinând împreuna mai mult de 87 % din capitalul social.

RZB-Austria, care este actionarul principal al retelei de banci din Europa Centrala si de Est, constituie cel de-al treilea nivel si reprezinta institutia centrala a grupului bancar, având initial scopul de a functiona ca o casa de compensatii inter-regionala, ulterior cunoscând o puternica dezvoltare ca banca universala atât în Austria cât si pe plan international.

RZB-Austria a fost fondata în 1927 pentru a coordona activitatile si politicile financiare ale întregului Grup si este responsabila cu tranzactiile si operatiunile efectuate în numele grupului la nivel national si international. Serviciile bancare oferite au fost ulterior completate de cele financiare oferite de RZB-Austria ca banca de investitii, precum si de alte servicii conexe activitatii bancare. Astfel, desi actionând în mod traditional în domeniul bancar, oferind întreaga gama de servicii de banca comerciala si banca de investitii, Grupul si-a dezvoltat si un numar de filiale specializate în alte tipuri de servicii financiare cum ar fi asigurarile (Raiffeisen Versicherung), leasing (Raiffeisen Leasing), fonduri de investitii (Raiffeisen Private Equity Management AG), societati de administrare a investitiilor (Raiffeisen Kapitalanlagegesellschaft), banci de credit ipotecar (Raiffeisen Bausparkasse) etc.

Operatiunile internationale ale RZB-Austria se concentreaza în principal pe pietele emergente – consacrarea Grupului în aceste zone începând la sfârsitul anilor 1980. Pozitia sa si legaturile traditionale cu Europa Centrala si de Est au ajutat RZB-Austria sa stabileasca excelente relatii cu firmele, bancile si alte institutii din aceasta regiune. O data cu procesul de liberalizare din Europa Centrala si de Est si tranzitia de la economia centralizata la economia de piata, RZB-Austria si-a dezvoltat semnificativ activitatea internationala, reusind sa devina una dintre principalele banci specializate în pietele în formare din aceasta regiune, fiind în acelasi timp considerata un pionier în regiune. RZB-Austria opereaza în urmatoarele cincisprezece tari din regiune: Ungaria din 1986; Slovacia din 1991; Polonia din 1991; Cehia din 1993; România din 1994; Bulgaria din 1994; Croatia din 1995; Rusia din 1997; Ucraina din 1998; Bosnia Hertegovina din 2000, Serbia si Muntenegru din 2001, Slovenia din 2002, Serbia si Muntenegru/Kosovo din 2002, Belarus din 2003 si Albania din 2004. Grupul Raiffeisen are una dintre cele mai dense retele bancare din regiune.

Datorita rolului sau de deschizator de drumuri în Europa Centrala si de Est si prezentei sale îndelungate în aceasta zona, Grupul a reusit sa câstige ca si clienti ai sai, înca de la începuturi, cele mai renumite companii din aceste tari si subsidiarele locale ale unor concerne internationale. Având banci în 14 state din Europa Centrala si de Est, acum inclusiv în Kosovo si Belarus, precum si o reprezentanta în Lituania, Grupul întâmpina cererile clientilor sai oriunde îi pot purta afacerile în regiune. În acest sens, Grupul Raiffeisen nu a fost numai cu mult înaintea largirii Uniunii Europene, dar a fost la originea unor impulsuri-cheie pentru piete aflate la periferia orizontului atentiei publice.

Reteaua Grupului nu se opreste în Europa Centrala si de Est, ci include si Europa Occidentala si celelalte continente. În Asia, RZB este singura banca austriaca reprezentata în China, cu o sucursala la Beijing si o reprezentanta la Hong Kong. Prezenta Grupului include, de asemenea, o sucursala în Singapore si reprezentante la Seul, Bombay, Ho Chi Minh City si Teheran.

Pe lânga toate acestea, Grupul Raiffeisen este prezent si în centrele financiare cele mai importante ale lumii, precum si pe multe alte piete dezvoltate. Banca are astfel o sucursala la Londra, o reprezentanta si o subsidiara specializata în finante la New York. În Europa, clientii se pot baza pe reprezentantele Raiffeisen din Paris, Bruxelles si Milano, precum si pe filiala din Malta pentru sprijin local.

Grupul este, de asemenea, membru al Grupului Bancar UNICO (o asociatie a bancilor de tip cooperatist din Europa ) – alaturi de alte societati bancare de tip cooperatist din întreaga Europa: Crédit Agricole din Franta, KBC din Belgia, Rabobank din Olanda, DZ Bank din Germania, ICCREA din Italia si Okobank din Finlanda, precum si Banco Cooperativo Espanol din Spania si de Union of Swiss Raiffeisen Banks, ca membri asociati. UNICO este cel mai mare grup bancar european, cu un capital total de peste 116 miliarde EUR si cu un bilant agregat de circa 2,100 miliarde EUR (la sfârsitul anului 2001). Circa 50 de milioane de clienti sunt deserviti de mai mult de 430.000 de salariati în 36.000 de oficii bancare pe întregul continent.

Fisiere in arhiva (1):

  • Studiu Monografic - Raiffeisen Bank - Sucursala Husi.doc