Studiu Monografie BRD

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 76 în total
Cuvinte : 31959
Mărime: 493.91KB (arhivat)
Publicat de: Pompiliu Crăciun
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Chirlesan

Extras din proiect

Capitolul 1: Prezentarea societăţii bancare.Istoric şi evoluţie

1.1. Momentul istoric al înfiinţării

Pe data de 1 decembrie, conform Hotărârii Guvernamentale numărul 1178 / 2 noiembrie 1990 publicată în Monitorul Oficial 132 / 26 noiembrie 1990, se înfiinţează BRD- Banca Română pentru Dezvoltare- societate pe acţiuni prin preluarea activului şi pasivului de la Banca de Investiţii care se desfiinţează.

Istoria BRD începe în 1923, odată cu crearea Societăţii Naţionale pentru Credit Industrial. Obiectivul acestei instituţii publice este finanţarea industriei române. Conform legii naţionalizării din iunie 1947, Societatea Naţională pentru Credit Industrial devine Banca de Credit pentru Investiţii. Activitatea cea mai importantă a Băncii este obţinerea de participaţii în întreprinderi şi acordarea de credite

Schimbarile profunde aparute in mediul bancar romanesc dupa 1989 au adus pe firmamentul sistemului financiar din Romania banci moderne,capabile să raspundă exigenţlor în creştere ale clienţilor.

În martie 1999, Societatea Generală a achizitionat un pachet de acţiuni, reprezentand 51% din capitalul social al B.R.D., prin intermediul unei achiziţii.În 1990, monopolul de care fiecare dintre băncile specializate următoare : Banca Română de Comerţ Exterior, Banca de Investiţii, Casa de Investiţii, Casa de Economii şi Consemnaţiuni, Banca pentru Agricultură şi Industria Alimentară s-a bucurat în domeniul propriu de activitate a fost desfiinţat. Astfel, în decembrie 1990, prin Hotărâre de Guvern a fost înfiinţată BANCA ROMÂNĂ pentru DEZVOLTARE , iar în februarie 1991, aceasta a fost înmatriculată ca societate pe acţiuni, cu capital social deţinut de statul român.

BANCA ROMÂNĂ pentru DEZVOLTARE este societate deschisă pe acţiuni şi funcţionează ca persoană juridică română în conformitate cu legislaţia privind societăţile comerciale, Legea bancară nr.58/1998, Legea nr.52/1994 privind valorile mobiliare şi bursele de valori, reglementările Băncii Naţionale a României, ale Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare şi alte prevederi. Banca are sediul central în Municipiul Bucureşti, str. Doamnei nr.4,sector 3 şi îşi desfăsoară activitatea prin sucursale, agenţii şi reprezentanţe, în ţară şi în străinătate.“ Durata de activitate a băncii va fi de 99 ani, începând de la data publicării în Monitorul Oficial al României a documentelor de înfiinţare “.

La sfarsitul anului 2000 FPS scoate la vanzare, prin oferta publica secundara, pachetul de acţiuni deţinut la B.R.D., care reprezinta 9,87% din totalul acţiunilor.

Din data de 16 septembrie 2003, BRD-Groupe Societe Generale are o nouă identitate de marca.”Noua imagine sugereaza faptul ca banca a intrat într-o noua era.Pentru că identitatea de marca este şi o carte de vizită a băncii,credem ca este necesar ca ea sa spună cine suntem şi ce reprezentăm: profesionalism, inovaţie, spirit de echipa” , a declarat Patrick Gelin, Directorul General al BRD-GSG.

Adoptarea unui nou simbol grafic constitue o parte integranta din procesul schimbarii identităţii de marcă .BRD va folosi simbolul binecunoscut, în intreaga lume, al grupului S.G., patratul rosu-negru.”Adoptarea de catre BRD a noii simbolistici , care individualizează prezenţa globala a GSG, reţinând proeminent numele „BRD”, coincide în mod frecvent cu încheierea primei etape de dezvoltare a băncii după privatizarea din urma cu peste 4 ani.A fost o perioada de transformari profunde subsumate unui obiectiv clar stabilit înca de la inceput: dobandirea statutului de bancă de referinţă a ţării pentru toate segmentele de clientela”, a declarat, la randul sau, Presedintele Bogdan Baltazar.

1.2. Principalele etape şi evoluţie

B.R.D. S.A. a fost înfiinţată ca bancă comercială, sub formă de societate pe acţiuni, prin preluarea activelor şi pasivelor Băncii de Investiţii, şi a primit o autorizaţie generală de desfăşurare a activităţii bancare. În 1997, Guvernul a hotărât să privatizeze B.R.D. şi a numit o Comisie de Privatizare. Privatizarea urma să se desfăşoare în două etape, în conformitate cu strategia de privatizare aprobată prin H.G. nr. 428/1998, modificată prin H.G. nr. 169/2000 astfel: în prima etapă: capitalul social urma să fie majorat, iar 51 % din capitalul majorat urma să fie vândut prin negocieri directe cu investitori strategici; aproximativ 5 % din capitalul majorat urma să fie vândut prin negocieri directe către B.E.R.D. şi/sau I.F.C.; 10 % din capitalul social existent urma să fie vândut angajaţilor, conducerii şi pensionarilor B.R.D.; iar, a doua etapă: capitalul social deţinut de F.P.S. urma să fie vândut prin ofertă publică secundară pe pieţele de capital interne şi internaţionale. Această ofertă publică, autorizată de C.N.V.M. prin autorizaţia nr. 258/4 octombrie 2000, s-a desfăşurat în perioada 16 octombrie – 15 noiembrie 2000 şi a cuprins un număr de 34.357.315 ACŢIUNI NOMINATIVE ORDINARE deţinute de F.P.S., la preţul de 28.960 lei pentru fiecare acţiune (valoarea nominală fiind de 5.000 lei ). Cererea de cotare a Acţiunilor la BURSA DE VALORI BUCUREŞTI, a fost depusă iar aprobarea de listare a fost solicitată imediat după finalizarea ofertei, acestea fiind cotate efectiv la data de 1 decembrie 2000.

În decembrie 1998 s-a încheiat contractul de vânzăre-cumpărare de acţiuni între SOCIETE GENERALE şi F.P.S., prin care Societe Generale a fost de acord să subscrie pentru acţiunile reprezentând o majorare cu 20% a capitalului social al B.R.D. şi să cumpere de la F.P.S. acel număr de acţiuni necesar ca Societe Generale să devină proprietarul a 51% din capitalul majorat al B.R.D. Înainte de finalizarea în martie 1999 a achiziţiei de către Societe Generale. F.P.S. vânduse aproximativ 8,33% din capitalul social al B.R.D. conducerii, salariaţilor şi pensionarilor B.R.D.În martie 1999, Societe Generale a achiziţionat un pachet de acţiuni reprezentând 51% din capitalul social al B.R.D., prin intermediul unei achiziţii de la F.P.S. combinată cu o participare la majorarea capitalului social al B.R.D. Noiembrie 1999 : Sucursala din Bucureşti a Société Générale este integratǎ în BRD. În noiembrie 1999 are loc continuarea procesului de privatizare: BERD cumpara 4,99% din acţiuni urmînd ca în octombrie 2000 FPS să propună spre vânzare prin ofertǎ publicǎ pachetul de 9,87% din acţiuni, rǎmas în posesia acestuia.În noiembrie 2000 un pachet de 2,55% din capital este vândut prin ofertǎ publicǎ – FPS mai deţine încǎ 7,32%. BRD – GSG este declaratǎ societate deschisǎ şi înscrisǎ la Oficiul de Înregistrare a Valorilor Mobiliare.îar în ianuarie 2001 BRD – GSG este cotatǎ la Bursa de Valori din Bucureşti.

În 2003 în urma unei campanii de rebranding, Banca Romîna pentru Dezvoltare devine BRD - Groupe Société Générale. Noua identitate a băncii consolidează astfel poziţia sa, făcând mai vizibilă identitatea Grupului - mamă.Iar în 2004Société Générale cumpără pachetul rezidual de acţiuni deţinut de statul român în capitalul BRD, participaţia sa crescând astfel de la 51% la 58,32%.

1.3. Forma şi structura capitalului şi a acţionariatului

BRD îşi începe activitatea cu un capital social subscris de stat de 5.000.000.000 lei împărţit în 500.000 de acţiuni nominative în valoare de 10.000 lei. Capitalul vărsat la data înfiinţării este de 2.600.000.000 lei.

BRD - Groupe Société Générale este a doua Banca din Romania dupa totalul bilanţului fiind o bancă globală. Prezentă printr-o reţea de 206 de agenţii, banca sta la dispoziţia clienţilor individuali cât şi a clienţilor corporativi. Pentru marii săi clienţi corporativi, români sau străini, şi pentru investitorii instituţionali, BRD - Groupe Société Générale ofera de asemenea o gama de produse de piaţa şi finanţări complexe, precum şi servicii de banca de investiţii (privatizări, fuziuni - achiziţii, emisiuni de acţiuni, etc.) bazându-se pe echipe specializate şi pe reţeaua grupului Société Générale prezenta în lumea întreaga (75 ţări).

-capitaluri proprii (milione ron)

Preview document

Studiu Monografie BRD - Pagina 1
Studiu Monografie BRD - Pagina 2
Studiu Monografie BRD - Pagina 3
Studiu Monografie BRD - Pagina 4
Studiu Monografie BRD - Pagina 5
Studiu Monografie BRD - Pagina 6
Studiu Monografie BRD - Pagina 7
Studiu Monografie BRD - Pagina 8
Studiu Monografie BRD - Pagina 9
Studiu Monografie BRD - Pagina 10
Studiu Monografie BRD - Pagina 11
Studiu Monografie BRD - Pagina 12
Studiu Monografie BRD - Pagina 13
Studiu Monografie BRD - Pagina 14
Studiu Monografie BRD - Pagina 15
Studiu Monografie BRD - Pagina 16
Studiu Monografie BRD - Pagina 17
Studiu Monografie BRD - Pagina 18
Studiu Monografie BRD - Pagina 19
Studiu Monografie BRD - Pagina 20
Studiu Monografie BRD - Pagina 21
Studiu Monografie BRD - Pagina 22
Studiu Monografie BRD - Pagina 23
Studiu Monografie BRD - Pagina 24
Studiu Monografie BRD - Pagina 25
Studiu Monografie BRD - Pagina 26
Studiu Monografie BRD - Pagina 27
Studiu Monografie BRD - Pagina 28
Studiu Monografie BRD - Pagina 29
Studiu Monografie BRD - Pagina 30
Studiu Monografie BRD - Pagina 31
Studiu Monografie BRD - Pagina 32
Studiu Monografie BRD - Pagina 33
Studiu Monografie BRD - Pagina 34
Studiu Monografie BRD - Pagina 35
Studiu Monografie BRD - Pagina 36
Studiu Monografie BRD - Pagina 37
Studiu Monografie BRD - Pagina 38
Studiu Monografie BRD - Pagina 39
Studiu Monografie BRD - Pagina 40
Studiu Monografie BRD - Pagina 41
Studiu Monografie BRD - Pagina 42
Studiu Monografie BRD - Pagina 43
Studiu Monografie BRD - Pagina 44
Studiu Monografie BRD - Pagina 45
Studiu Monografie BRD - Pagina 46
Studiu Monografie BRD - Pagina 47
Studiu Monografie BRD - Pagina 48
Studiu Monografie BRD - Pagina 49
Studiu Monografie BRD - Pagina 50
Studiu Monografie BRD - Pagina 51
Studiu Monografie BRD - Pagina 52
Studiu Monografie BRD - Pagina 53
Studiu Monografie BRD - Pagina 54
Studiu Monografie BRD - Pagina 55
Studiu Monografie BRD - Pagina 56
Studiu Monografie BRD - Pagina 57
Studiu Monografie BRD - Pagina 58
Studiu Monografie BRD - Pagina 59
Studiu Monografie BRD - Pagina 60
Studiu Monografie BRD - Pagina 61
Studiu Monografie BRD - Pagina 62
Studiu Monografie BRD - Pagina 63
Studiu Monografie BRD - Pagina 64
Studiu Monografie BRD - Pagina 65
Studiu Monografie BRD - Pagina 66
Studiu Monografie BRD - Pagina 67
Studiu Monografie BRD - Pagina 68
Studiu Monografie BRD - Pagina 69
Studiu Monografie BRD - Pagina 70
Studiu Monografie BRD - Pagina 71
Studiu Monografie BRD - Pagina 72
Studiu Monografie BRD - Pagina 73
Studiu Monografie BRD - Pagina 74
Studiu Monografie BRD - Pagina 75
Studiu Monografie BRD - Pagina 76

Conținut arhivă zip

  • Studiu Monografie BRD.doc

Te-ar putea interesa și

Studiu Monografic - Brd Groupe Societe Generale

Cap. 1 Prezentarea societăţii bancare. Istoric şi evoluţie. 1.1 Momentul istoric al înfiinţării, principalele etape şi evoluţia sa în sistemul...

Studiu Monografic BRD

CAP.1 PREZENTAREA SOCIETAŢII BANCARE 1.1PREZENTAREA BĂNCII ROMȂNE PENTRU DEZVOLTARE Banca Româna pentru Dezvoltare este una din băncile de...

Studiu monografic - tehnica și evidența operațiunilor bancare în cadrul BRD-GSG

I. PREZENTAREA SOCIETĂŢII BANCARE. ISTORIC ŞI EVOLUŢIE - MOMENTUL ISTORIC AL ÎNFIINŢĂRII Pe data de 1 decembrie 1990 se înfiinţează Banca Română...

Studiu Monografic la BRD

Cap1. Sistemul informational bancar si informatizarea operatiunilor bancare Conform strategiei adoptate în vederea implementarii sistemului...

Studiu Monografic în Cadrul BRD

Cap1.Prezentarea Societății Bancare.Istoric și evoluție 1.1Prezentarea Socității bancare Banca Română pentru Dezvoltare a fost înfiinţată ca...

Studiu monografic BRD

Introducere 1. Caracteristicile economice ale pieței persoanelor fizice și a firmelor Pentru o bancă, clienții sunt sursa vitală pentru a putea...

Studiu Monografic - BRD Groupe Societe Generale

CAP I. PREZENTAREA SOCIETĂŢII BANCARE BRD GSG ISTORIC ŞI EVOLUTIE 1.1 Momentul istoric al înfiinţării În anul 1923, odată cu crearea Societăţii...

Studiu monografic BRD

1. Caracteristicile economice ale pieței persoanelor fizice și a firmelor În piață sunt prezenți clienții și cumpărătorii. În sectorul bancar...

Ai nevoie de altceva?