Ecosistem

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Ecosistem.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier pptx de 41 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Biologie

Extras din document

Ecosistemul

Ecosistemul reprezinta rezultatul interactiunii dintre elementele vii si anorganice dintr-un mediu de viata si teritoriu geografic. Ecosistemul este format din: A.biotop:reprezinta totalitatea factorilor abiotici care contribuie la mentinerea vietii. Este spatiul in care traiesc vietuitoarele precum si factorii de mediu care influenteaza viata. Biotopul este format din substrat si factori climatici. Substratul poate fi de natura: a.solida (sol) b.lichida(apa) c.gazoasa(aer)

ecosistemul

B.biocenoza:reprezinta totalitatea organismelor vegetale si animale care populeaza un anumit mediu,formand un tot unitar. Dupa caracterul nutritiei,biocenozele sunt: 1.Organisme autotrofe:sunt organismele capabile sa foloseasca energia luminoasa si substantele anorganice pentru a sintetiza substantele propriilor corpuri. - plante verzi si chemosintetizante; - se hranesc cu substante minerale; - utilizeaza ca unica sursa de carbon CO2; - in sinteza substantelor organice utilizeaza energia solara sau energia proceselor oxidante.

Ecosistemul

2.Organisme heterotrofe:sunt acele organisme care necesita substante organice complexe rezultate din asimilatia autotrofa pentru a obtine prin transformari substanta vie proprie. - animale,organisme parazite si saprofite; - utilizeaza ca unica sursa de carbon compusi organici; - se hranesc pe seama altor organisme sau cu materie organica moarta pe care o descompun pana la formarea de substante ce pot fi din nou asimilate de organisme autotrofe.

Clasificarea ecosistemelor

In functie de inluenta antropica,ecosistemele se clasifica in: A.Ecosisteme naturale:sunt acele ecosisteme in care efectul impactului uman nu este resimtit. a.terestre(campii,munti,dealuri,etc.) b.acvatice(mari,oceane,rauri,ect.) B.Ecosisteme artificiale:sunt ecosistemele aflate in atentia omului pentru obtinerea de hrana si materii prime vegetale si animale. a.terestre(livezi,culturi agricole,sate,etc.) b.acvatice(lac de acumulare,iaz,etc.)

Ecosisteme terestre naturale

Ecosistemele terestre sunt acelea in care comunitatile de organisme ocupa biotopurile formate la suprafata uscatului. Acestea sunt: A.Padurile B.Pajistile C.Pesterile

padurile

Padurea este o suprafata mare de teren pe care cresc in stare salbatica specii de arbori si arbusti,specii de plante erbacee,muschi,dar traiesc si diferite specii de animale.

padurile

Functiile padurii: - asigura calitatea aerului si a apei; - este factor de reglare al climei; - habitat pentru animale si plante; - resursa economica importanta; - resursa de plante medicinale,fructe de padure, ciuperci, vanat; - asigura protectia terenurilor si a solurilor; Efectele despaduririlor sunt: - eroziunea solurilor si,implicit,scaderea fertilitatii lui; - inundatii si alunecari de teren;

padurile

- cresterea concentratiei de CO2 atmosferic si scaderea concentratiei de O2; - reducerea precipitatiilor prin scaderea cantitatii de apa din atmosfera rezultata din transpiratia plantelor; - cresterea fregventei si intensificarea vanturilor datorita absorbtiei caldurii de catre terenurile defrisate,care genereaza diferente de temperatura; - disparitia multor specii de plante si animale care populeaza padurile.

Fisiere in arhiva (1):

  • Ecosistem.pptx