Formarea Deprinderilor pentru o Alimentație Igienică și Sănătoasă la Elevii de Gimnaziu

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Biologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 79 în total
Cuvinte : 17225
Mărime: 213.52KB (arhivat)
Publicat de: Toma Croitoru
Puncte necesare: 11
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Cont. Univ.Dr. Cristina Dobrota
UNIVERSITATEA „BABEŞ- BOLYAI” CLUJ-NAPOCA FACULTATEA DE BIOLOGIE-GEOLOGIE SECŢIA BIOLOGIE LUCRARE METODICĂ-ŞTIINŢIFICĂ PENTRU OBŢINEREA GRADULUI DIDACTIC I

Cuprins

  1. INTRODUCERE 3
  2. CAPITOLUL I 5
  3. ALIMENTELE ŞI IMPORTANŢA LOR PENTRU ORGANISM 5
  4. 1.2. Rolul agenţilor nutritivi în organism 6
  5. 1.2. Raţia alimentară şi necesităţile organismului 17
  6. 1.3. Alimentaţia şcolarului şi a adolescentului 22
  7. CAPITOLUL II 25
  8. DEZECHILIBRE ALIMENTARE 25
  9. 2.1. Subnutriţia şi malnutriţia 25
  10. 2.2. Carenţe şi excese alimentare 26
  11. 2.3. Obiceiurile alimentare şi însemnătatea lor 27
  12. 2.4. Tulburările de comportament alimentar 28
  13. CAPITOLUL III 29
  14. BOLI DIGESTIVE 29
  15. 3.1. Igiena aparatului digestiv 30
  16. 3.2. Parazitoze intestinale 31
  17. 3.3. Infecţiile digestive 33
  18. 3.4. Boli cu poartă de intrare digestivă 34
  19. 3.5. Prevenirea şi combaterea bolilor digestive 36
  20. 3.6. Principalele reguli de igienă a alimentaţiei 37
  21. CAPITOLUL IV 38
  22. CONTRIBUŢII LA FORMAREA DEPRINDERILOR PENTRU O ALIMENTAŢIE IGIENICĂ ŞI SĂNĂTOASĂ LA ELEVII DE GIMNAZIU 38
  23. 4.1. Educaţia pentru o alimentaţie igienică şi sănătoasă prin lecţiile de biologie 38
  24. 4.2. Plan de lucru 40
  25. 4.2.1. Metode didactice folosite 40
  26. 4.2.2. Alegerea grupului de lucru 45
  27. 4.2.3. Prezentarea problemei şi documentarea 45
  28. 4.2.4. Etapa constatativă 52
  29. 4.2.5. Experimentul instructiv – formativ 52
  30. 4.2.6. Etapa de control 53
  31. 4.2.6. Analiza şi prelucrarea datelor pretestului şi posttestului. 53
  32. CONCLUZII 72
  33. BIBLIOGRAFIE 74
  34. ANEXE 77

Extras din proiect

INTRODUCERE

Sănătatea o moştenim ca pe un dar de preţ de la părinţii noştrii, dar o şi construim zi de zi, toată viaţa. O construim dacă, din tot ceea ce ne influienţează viaţa, alegem ceea ce este bun, adoptând un stil de viaţă sănătos. O putem deprecia sau chiar pierde dacă, din ignoranţă şi sub presiunea anturajului, adoptăm un stil de viaţă nesănătos.

Educaţia pentru sănătate începe în familie, cu deprinderea celor dintâi reguli de igienă individuală, continuă în şcoală, prin informarea şi transmiterea experienţei umane şi apoi, întreaga viaţă, prin învăţarea socială şi autoeducaţie.

Familia şi şcoala, prin intermediul profesorilor, rămân promotorii valorilor şi în planul educaţiei pentru sănătate. Familia trasează marile coordonate ale comportamentului sănătos (sau nesănătos) prin exemplul cotidian (Barna A. şi colab., 1998).

Cât de sănătoase sunt obiceiurile alimentare ale elevilor? Este o întrebare la care nu se poate răspunde uşor, pentru că există foarte multe variante atunci când vorbim despre alimente. Este o realitate că a mânca este necesar. Această activitate mai serveşte de asemenea, ca mijloc de exprimare a emoţiilor. Mâncăm din mai multe motive: pentru a ne satisface foamea, pentru a atinge o stare de tihnă, bucurie sau fericire; din deznădejde; din motive de frustrare.

Fiecare dintre noi are anumite obiceiuri alimentare care au fost dezvoltate din copilărie. De-a lungul anilor, aceste obiceiuri este probabil să se fi schimbat într-o anumită măsură. Elevii trebuie să înveţe elementele de bază ale alimentaţiei, dar este, de asemenea important ca ei să înţeleagă factorii care le influenţează deciziile în privinţa alimentaţiei.

Mass-media are adesea o influenţă nedorită asupra atitudinilor elevilor, impune gusturi, direcţionează comportamente. Adesea elevii nu recunosc că tot ceea ce fac sau nu fac în privinţa alimentaţiei, înseamnă a lua o decizie.

În ultima perioadă s-a constatat o creştere a numărului afecţiunilor legate de alimentaţie. În România conform datelor oferite de Institutul Naţional de Statistică şi Documentare Medicală, principalele cauze de deces sunt reprezentate de boli ale aparatului cardiovascular, (733,06 decese/100.000 locuitori), tumori (186,86 decese/100.000 locuitori), boli ale sistemului digestiv (69,25 decese/100.000 locuitori) date valabile din 2004, sem. I.

Dacă elevii vor înţelege relaţia dintre alimentaţie şi sănătate, ei vor fi capabili să ia decizii care le vor afecta în bine sănătatea.

Educaţia pentru o alimentaţie sănătoasă şi igienică este poate componentă a educaţiei pentru sănătate şi este un proces complex de lungă durată care ar trebui început în familie şi continuat la toate nivelurile de şcolarizare prin transmiterea către elevi a unor informaţii corecte din punct de vedere ştiinţific şi mai ales prin crearea unor comportamente individuale sănătoase a unor atitudini ce corespund idealului educaţiei.

De aceea, dorind să realizez o educaţie pentru sănătate, scopul acestei lucrări este influenţarea comportamentului alimentar printr-o alimentaţie igienică şi sănătoasă la elevii de gimnaziu.

În ceea ce priveşte experimentul care s-a făcut pentru elevi, a avut drept scop ca elevii să înţeleagă cât mai bine informaţia dar şi să înveţe cum să facă schimbările necesare, modalităţile prin care ar putea fi schimbată atitudinea oamenilor faţă de alimentaţie.

Acest experiment vine să completeze educaţia petnru sănătate deficitară, atât în familie cât şi în şcoală la orele de curs.

Rezultatele obţinute în urma acestei activităţi, nu sunt măsurabile în note şi nu sunt observabile imediat, dar avantajele care decurg sunt multiple.

Pe parcursul activităţii desfăşurate în vederea elaborării acestei lucrări, m-am bucurat de ajutorul ştiinţific al doamnei prof. Dr. Cristina Dobrotă care mi-a îndrumat activitatea cu multă răbdare şi pricepere.

Pentru acest ajutor îi port recunoştiinţă şi îi datorez multe mulţumiri.

Capitolul I

ALIMENTELE ŞI IMPORTANŢA LOR

PENTRU ORGANISM

Însuşirea fundamentată a vieţuitoarelor este aceea că ele organizează un schimb permanent de substanţe cu mediul în care trăiesc, altfel existenţa lor nu ar fi posibilă. Plantele extrag din sol, prin rădăcini, apa cu substanţele hrănitoare, iar din aer CO2 (pentru fotosinteză), O2 (pentru respiraţie) şi elimină substanţele nefolositoare prin respiraţie, transpiraţie, excreţie etc. Schimbul acesta de substanţe între organism şi mediu de viaţă este permanent şi durează tot timpul cât fiinţa este vie.

Omul, ca fiinţă vie, este supus aceleaşi necesităţi de schimbul permanent de substanţe cu mediul înconjurător. Organismul are nevoie de substanţe care să-i asigure creşterea, să-i permită repararea uzurilor şi să-i furnizeze energia necesară activităţilor fizice şi psihice, substanţe luate din alimente.

Alimentele, atât cele de origine vegetală cât şi cele de origine animală, conţin apă, substanţe anorganice (săruri minerale de calciu, sodium, fosfor, fier, potasiu, magneziu), vitamine şi substanţe organice. Unele componente alimentare, de exemplu apa, sărurile minerale şi vitaminele sunt folosite ca atare de organism, fără a fi transformate.

Substanţele organice intrate în organism sunt transformate prin digestie în substanţe simple – nutrimente – din care acesta sintetizează substanţele proprii. Astfel sunt proteinele, lipidele şi glucidele.

Bibliografie

Antal, Andrei ( (1978), Igiena şcolară, Editura Medicală, Bucureşti;

Baciu, 1.(1977), Fiziologie, Editura Didactică şi Pedagogică, Bucureşti;

Barna,Adriana si colab.(1998), Predarea biologiei în învăţământul gimnazial, Editura Didactică şi Pedagogică, R.A.,Bucureşti;

Bocârnea, Constantin (1995), Boli infectioase si epidemiologice, Editura Info-Team, Bucureşti;

Bocoş, Muşata ( 2002), Instruire interactivă-repere pentru reflecţie şi acţiune, Editura Presa Universitară Clujeană, Cluj-Napoca;

Brânză, Ioan, Igiena personală a elevului, Direcţia de Sănătate Publică, Iaşi;

Briffa, John (2002), Alimentaţia sănătoasă, Editura Aquila '93, Oradea;

Bucur, Gheorghe Eugeniu, Popescu, Octavian (coord.) (1999), Educaţia pentru sănătate în şcoală - manual orientativ,Editura Fiat Lux, Bucureşti;

Cerghit, Ioan (1980), Metode de învăţământ, Editura Didactică şi Pedagogică, Bucureşti;

Ciurchea, M. si –colab. (1983), Metodica predării ştiinţelor biologice, Editura Didactică şi Pedagogică, Bucureşti;

Copilu, D.,Copil, V., Dărăbăneanu, I. (2002), Predarea pe bază de obiective curriculare de formare, Editura Didactică şi Pedagogică R.A., Bucureşti;

Cucoş, Constantin (1996), Pedagogie, Editura Polirom, Iaşi Geiculescu, Virgil T. (1987), Bioterapie, Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică, Bucureşti;

Groza Petru, (1991), Fiziologie, Editura Medicală , Bucureşti;

Hâncu, N. (1998), Obezitatea şi dislipidemiile în practica medicală, Editura Infomedica, Bucureşti;

Hâncu, N., Vereşiu, I.A.,(1999), Diabetul zaharat. Nutriţia. Bolile metabolice, Editura National, Bucureşti;

Ionescu-Târgovişte, C.(1981), Necesitate şi abuz în alimentaţie, Editura Medicala, Bucureşti;

Ionescu, M.(coord.) (1998), Educaţia şi dimanica ei, Editura Tribuna învăţământului, Bucureşti;

Ionescu, Gily (traducere şi adaptare) (1998), Evaluarea obiceiurilor alimentare, Wellsource;

Ionescu, M., Radu, I, (995),Didactica modernă, Editura Dacia, Cluj-Napoca;

Ionescu.M.,1. (coord.)(2001), Didactica modernă, Editura Dacia, Cluj-Napoca;

Mănescu, S. (1986), Tratat de igienă, Voi.III, Editura Medicală, Bucureşti;

Mănescu, S. (1989), Microbiologic sanitară, Editura Medicală, Bucureşti;

Mincu, Iulian, Marinescu, Elena (1984), Alimentaţia raţională şi sănătatea, Editura Sport-Turism, Bucureşti;

Mincu, I.,Segal,B.,Segal,R., (1989), Orientări actuale în nutriţie, Editura Medicală, Bucureşti;

Mincu, M. şi colab. (2000), Igiena, Editura; Universul,_Bucureşti;

Miu, Nicolae (1999), Tratat de medicină a adolescentului, Editura Casa Cărţii de Ştiinţă, Cluj-Napoca;

Moroşanu, M. (2003), Evaluarea tulburărilor de comportament alimentar este accesibilă şi medicului practician, British Medical Journal (nr.02,vol 10);

Olinescu, R.M. (2002), Totul despre alimentaţia sănătoasă, Editura Niculescu, Bucureşti;

Pelmuş Giersch, Ştefania, Toma, Amalia-Florina (2002), Elemente de biologie şi patologie umană, Editura CD Press, Bucureşti;

Petrescu, Ioan (1998), Biochimie, Editura Presa Universitară Clujeană, Cluj-Napoca;

Radu, Ion T., (2000), Evaluarea în procesul didactic, Editura Didactică şi Pedagogică, Bucureşti;

Rădulescu, Emil (2003), Alimentaţia inteligentă, Editura "Viaţă şi sănătate", Bucureşti;

Stăncioiu, Nicolae (1981), Rolul fiziolagic al elementelor minerale în organismul animal, Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică, Bucureşti;

Stoica, Marin (1995), Pedagogia şcolară, Editura Gheorghe Cârţu-Alexandru, Craiova;

Stoica, Marin (2002), Pedagogie şi psihologie, Editura Gheorghe Cârţu-Alexandru, Craiova;

Şteflea, Dumitru (1983), Viaţa raţională, izvor de sănătate, Editura Medicală, Bucureşti;

Vlaicu, B.(2000), Elemente de igienă a copiilor şi adolescenţilor , Editura Sollness, Timişoara;

*** (1994), Manual de educaţie pentru sănătate, Fundaţiile Soros, Editura Design&Print Idea, Cluj;

***(2003), Ghid pentru cadrele didactice ( suport informativ), Programul naţional "Educaţie pentru sănătate în şcoala românească".

Preview document

Formarea Deprinderilor pentru o Alimentație Igienică și Sănătoasă la Elevii de Gimnaziu - Pagina 1
Formarea Deprinderilor pentru o Alimentație Igienică și Sănătoasă la Elevii de Gimnaziu - Pagina 2
Formarea Deprinderilor pentru o Alimentație Igienică și Sănătoasă la Elevii de Gimnaziu - Pagina 3
Formarea Deprinderilor pentru o Alimentație Igienică și Sănătoasă la Elevii de Gimnaziu - Pagina 4
Formarea Deprinderilor pentru o Alimentație Igienică și Sănătoasă la Elevii de Gimnaziu - Pagina 5
Formarea Deprinderilor pentru o Alimentație Igienică și Sănătoasă la Elevii de Gimnaziu - Pagina 6
Formarea Deprinderilor pentru o Alimentație Igienică și Sănătoasă la Elevii de Gimnaziu - Pagina 7
Formarea Deprinderilor pentru o Alimentație Igienică și Sănătoasă la Elevii de Gimnaziu - Pagina 8
Formarea Deprinderilor pentru o Alimentație Igienică și Sănătoasă la Elevii de Gimnaziu - Pagina 9
Formarea Deprinderilor pentru o Alimentație Igienică și Sănătoasă la Elevii de Gimnaziu - Pagina 10
Formarea Deprinderilor pentru o Alimentație Igienică și Sănătoasă la Elevii de Gimnaziu - Pagina 11
Formarea Deprinderilor pentru o Alimentație Igienică și Sănătoasă la Elevii de Gimnaziu - Pagina 12
Formarea Deprinderilor pentru o Alimentație Igienică și Sănătoasă la Elevii de Gimnaziu - Pagina 13
Formarea Deprinderilor pentru o Alimentație Igienică și Sănătoasă la Elevii de Gimnaziu - Pagina 14
Formarea Deprinderilor pentru o Alimentație Igienică și Sănătoasă la Elevii de Gimnaziu - Pagina 15
Formarea Deprinderilor pentru o Alimentație Igienică și Sănătoasă la Elevii de Gimnaziu - Pagina 16
Formarea Deprinderilor pentru o Alimentație Igienică și Sănătoasă la Elevii de Gimnaziu - Pagina 17
Formarea Deprinderilor pentru o Alimentație Igienică și Sănătoasă la Elevii de Gimnaziu - Pagina 18
Formarea Deprinderilor pentru o Alimentație Igienică și Sănătoasă la Elevii de Gimnaziu - Pagina 19
Formarea Deprinderilor pentru o Alimentație Igienică și Sănătoasă la Elevii de Gimnaziu - Pagina 20
Formarea Deprinderilor pentru o Alimentație Igienică și Sănătoasă la Elevii de Gimnaziu - Pagina 21
Formarea Deprinderilor pentru o Alimentație Igienică și Sănătoasă la Elevii de Gimnaziu - Pagina 22
Formarea Deprinderilor pentru o Alimentație Igienică și Sănătoasă la Elevii de Gimnaziu - Pagina 23
Formarea Deprinderilor pentru o Alimentație Igienică și Sănătoasă la Elevii de Gimnaziu - Pagina 24
Formarea Deprinderilor pentru o Alimentație Igienică și Sănătoasă la Elevii de Gimnaziu - Pagina 25
Formarea Deprinderilor pentru o Alimentație Igienică și Sănătoasă la Elevii de Gimnaziu - Pagina 26
Formarea Deprinderilor pentru o Alimentație Igienică și Sănătoasă la Elevii de Gimnaziu - Pagina 27
Formarea Deprinderilor pentru o Alimentație Igienică și Sănătoasă la Elevii de Gimnaziu - Pagina 28
Formarea Deprinderilor pentru o Alimentație Igienică și Sănătoasă la Elevii de Gimnaziu - Pagina 29
Formarea Deprinderilor pentru o Alimentație Igienică și Sănătoasă la Elevii de Gimnaziu - Pagina 30
Formarea Deprinderilor pentru o Alimentație Igienică și Sănătoasă la Elevii de Gimnaziu - Pagina 31
Formarea Deprinderilor pentru o Alimentație Igienică și Sănătoasă la Elevii de Gimnaziu - Pagina 32
Formarea Deprinderilor pentru o Alimentație Igienică și Sănătoasă la Elevii de Gimnaziu - Pagina 33
Formarea Deprinderilor pentru o Alimentație Igienică și Sănătoasă la Elevii de Gimnaziu - Pagina 34
Formarea Deprinderilor pentru o Alimentație Igienică și Sănătoasă la Elevii de Gimnaziu - Pagina 35
Formarea Deprinderilor pentru o Alimentație Igienică și Sănătoasă la Elevii de Gimnaziu - Pagina 36
Formarea Deprinderilor pentru o Alimentație Igienică și Sănătoasă la Elevii de Gimnaziu - Pagina 37
Formarea Deprinderilor pentru o Alimentație Igienică și Sănătoasă la Elevii de Gimnaziu - Pagina 38
Formarea Deprinderilor pentru o Alimentație Igienică și Sănătoasă la Elevii de Gimnaziu - Pagina 39
Formarea Deprinderilor pentru o Alimentație Igienică și Sănătoasă la Elevii de Gimnaziu - Pagina 40
Formarea Deprinderilor pentru o Alimentație Igienică și Sănătoasă la Elevii de Gimnaziu - Pagina 41
Formarea Deprinderilor pentru o Alimentație Igienică și Sănătoasă la Elevii de Gimnaziu - Pagina 42
Formarea Deprinderilor pentru o Alimentație Igienică și Sănătoasă la Elevii de Gimnaziu - Pagina 43
Formarea Deprinderilor pentru o Alimentație Igienică și Sănătoasă la Elevii de Gimnaziu - Pagina 44
Formarea Deprinderilor pentru o Alimentație Igienică și Sănătoasă la Elevii de Gimnaziu - Pagina 45
Formarea Deprinderilor pentru o Alimentație Igienică și Sănătoasă la Elevii de Gimnaziu - Pagina 46
Formarea Deprinderilor pentru o Alimentație Igienică și Sănătoasă la Elevii de Gimnaziu - Pagina 47
Formarea Deprinderilor pentru o Alimentație Igienică și Sănătoasă la Elevii de Gimnaziu - Pagina 48
Formarea Deprinderilor pentru o Alimentație Igienică și Sănătoasă la Elevii de Gimnaziu - Pagina 49
Formarea Deprinderilor pentru o Alimentație Igienică și Sănătoasă la Elevii de Gimnaziu - Pagina 50
Formarea Deprinderilor pentru o Alimentație Igienică și Sănătoasă la Elevii de Gimnaziu - Pagina 51
Formarea Deprinderilor pentru o Alimentație Igienică și Sănătoasă la Elevii de Gimnaziu - Pagina 52
Formarea Deprinderilor pentru o Alimentație Igienică și Sănătoasă la Elevii de Gimnaziu - Pagina 53
Formarea Deprinderilor pentru o Alimentație Igienică și Sănătoasă la Elevii de Gimnaziu - Pagina 54
Formarea Deprinderilor pentru o Alimentație Igienică și Sănătoasă la Elevii de Gimnaziu - Pagina 55
Formarea Deprinderilor pentru o Alimentație Igienică și Sănătoasă la Elevii de Gimnaziu - Pagina 56
Formarea Deprinderilor pentru o Alimentație Igienică și Sănătoasă la Elevii de Gimnaziu - Pagina 57
Formarea Deprinderilor pentru o Alimentație Igienică și Sănătoasă la Elevii de Gimnaziu - Pagina 58
Formarea Deprinderilor pentru o Alimentație Igienică și Sănătoasă la Elevii de Gimnaziu - Pagina 59
Formarea Deprinderilor pentru o Alimentație Igienică și Sănătoasă la Elevii de Gimnaziu - Pagina 60
Formarea Deprinderilor pentru o Alimentație Igienică și Sănătoasă la Elevii de Gimnaziu - Pagina 61
Formarea Deprinderilor pentru o Alimentație Igienică și Sănătoasă la Elevii de Gimnaziu - Pagina 62
Formarea Deprinderilor pentru o Alimentație Igienică și Sănătoasă la Elevii de Gimnaziu - Pagina 63
Formarea Deprinderilor pentru o Alimentație Igienică și Sănătoasă la Elevii de Gimnaziu - Pagina 64
Formarea Deprinderilor pentru o Alimentație Igienică și Sănătoasă la Elevii de Gimnaziu - Pagina 65
Formarea Deprinderilor pentru o Alimentație Igienică și Sănătoasă la Elevii de Gimnaziu - Pagina 66
Formarea Deprinderilor pentru o Alimentație Igienică și Sănătoasă la Elevii de Gimnaziu - Pagina 67
Formarea Deprinderilor pentru o Alimentație Igienică și Sănătoasă la Elevii de Gimnaziu - Pagina 68
Formarea Deprinderilor pentru o Alimentație Igienică și Sănătoasă la Elevii de Gimnaziu - Pagina 69
Formarea Deprinderilor pentru o Alimentație Igienică și Sănătoasă la Elevii de Gimnaziu - Pagina 70
Formarea Deprinderilor pentru o Alimentație Igienică și Sănătoasă la Elevii de Gimnaziu - Pagina 71
Formarea Deprinderilor pentru o Alimentație Igienică și Sănătoasă la Elevii de Gimnaziu - Pagina 72
Formarea Deprinderilor pentru o Alimentație Igienică și Sănătoasă la Elevii de Gimnaziu - Pagina 73
Formarea Deprinderilor pentru o Alimentație Igienică și Sănătoasă la Elevii de Gimnaziu - Pagina 74
Formarea Deprinderilor pentru o Alimentație Igienică și Sănătoasă la Elevii de Gimnaziu - Pagina 75
Formarea Deprinderilor pentru o Alimentație Igienică și Sănătoasă la Elevii de Gimnaziu - Pagina 76
Formarea Deprinderilor pentru o Alimentație Igienică și Sănătoasă la Elevii de Gimnaziu - Pagina 77
Formarea Deprinderilor pentru o Alimentație Igienică și Sănătoasă la Elevii de Gimnaziu - Pagina 78
Formarea Deprinderilor pentru o Alimentație Igienică și Sănătoasă la Elevii de Gimnaziu - Pagina 79

Conținut arhivă zip

  • Formarea Deprinderilor pentru o Alimentatie Igienica si Sanatoasa la Elevii de Gimnaziu.doc

Alții au mai descărcat și

Poluarea Biologică a Apei

INTRODUCERE Conform legii 458/2002 apa potabilă trebuie să fie sanogenă şi curată, ceea ce înseamnă că trebuie să fie lipsită de orice fel de...

Cafeaua

Istoria cafelei este la fel de bogata ca insasi cafeaua, datand de mai mult de 1000 de ani. In Occident, istoria cafelei incepe acum trei secole,...

Sfecla de zahăr

Sfecla de zahar este planta care asigura in exclusivitate materia prima de buna calitate si mare randament pentru industria zaharului din tara...

Broaștele țestoase

Broastele testoase reprezinta un grup de reptile pe cale de disparitie, numite chelonieni, si care se caracterizeaza prin carcasa lor osoasa sau,...

Creșterea animalelor

Rase de bovine: Rase de lapte - Friza - Holstein Friza - Jersey - Rosie Danezã - Rosie de stepã - Rosie brunã - Angler - Baltata cu...

Dinamica Ecosistemelor

Curs 1 Ecologia (grec. oikos = casă, gospodărie, economie) este ştiinţa care se ocupă cu studiul relaţiilor complexe de interacţiune din biosferă,...

Te-ar putea interesa și

Sănătate versus educație

Introducere Sănătatea o moştenim ca pe un dar de preţ de la părinţii noştrii, dar o şi construim zi de zi, toată viaţa. O construim dacă, din tot...

Ai nevoie de altceva?