Igiena apei

Proiect
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Biologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 26 în total
Cuvinte : 11846
Mărime: 60.26KB (arhivat)
Publicat de: Ioana G.
Puncte necesare: 8

Extras din proiect

Apa este un element de constituţie esenţial şi majoritar al materiei vii, care asigură desfăşurarea tuturor proceselor vitale. Se afirmă în acest sens, nu fără temei, că toate vieţuitoarele, trăiesc în apă sau sunt permanent scăldate într-un mediu hidric.

In afară de acest rol direct determinant, apa, prin circuitul ei în natură, generează fenomenele meteorologice, tipurile de climă, procesele biologice din sol, care asigură circuitul materiei în natură, legătura dintre sol şi plante. Se asigură, astfel, hrana vietuitoarelor şi calitatea aerului atmosferic.

De asemenea, apa este un element de purificare a mediului, o sursă de energie şi o cale de transport.

SURSELE DE APĂ

Pe ansamblul economiei se folosesc toate sursele de apă dulce existente, respectiv: meteorică, de suprafaţă şi subterană. Aceste surse se caracterizează prin apă de calitate diferită, care se încadrează mai mult sau mai puţin în prevederile privind condiţiile de potabilitate a apei.

APA METEORICĂ

Apa meteorică îşi are originea în precipitaţiile atmosferice, care se formează prin condensarea sau sublimarea vaporilor de apă pe "nuclee de condensare", suferind astfel o primă poluare.

Precipitaţiile în căderea lor spre sol înregistrează o a doua poluare, prin "spălarea" atmosferei de pulberi şi microorganisme şi dizolvarea gazelor adăugate, care este cu atât mai puternică cu cât atmosfera este mai poluată.

Astfel, dacă în zonele apreciate ca nepoluate precipitaţiile conţin 20-40 cm3 aer dizolvat/l (oxigen 64,5%, azot 33,5%, 1,75 C02 şi urme de amoniac, ozon, oxizi ai azotului etc), în zonele poluate, în funcţie de specific, pot conţine cantităţi crescute de pulberi, gaze toxice (amoniac, dioxid de sulf şi azot), acizi (azotic, azotos, sulfuric etc.) şi microorganisme.

Apa meteorică conţine puţini ioni minerali, motiv pentru care are un gust fad.

Duritatea şi încărcătura microbiologică a apei meteorice scade o dată cu prelungirea timpului de cădere a precipitaţiilor.

în contact cu solul, apa meteorică suferă o a treia etapă de poluare, încărcându-se şi mai mult cu diverse substanţe şi microorganisme.

APA DE SUPRAFAŢĂ

Apele de suprafaţă îşi au originea în apele din precipitaţii şi în cele subterane care ajung la suprafaţa solului. Sunt de trei feluri: curgătoare, stătătoare şi stagnante.

Apele curgătoare, după durată, sunt permanente (râuri, fluvii), intermitente (pâraie, torente) şi accidentale (viituri). Dintre acestea, torenţii şi viiturile nu au albie permanentă.

Debitul apelor curgătoare variază, în funcţie de nivelul precipitaţiilor. Maximele se înregistrează primăvara, iar minimele vara şi iarna.

Proprietăţile apelor curgătoare variază de la izvor spre vărsare, fiind dependente de debit, fenomenele meteorologice, natura terenului şi sursele de poluare.

Astfel, temperatura apei variază între 0-25°C sau chiar mai mult, în funcţie de anotimp.

Turbiditatea (cantitatea de suspensii) creşte o dată cu debitul, viteza de curgere şi cantitatea de precipitaţii.

Mineralizarea este mai mare ca la apele meteorice, dar mai mică ca a apelor subterane.

Conţinutul în substanţe organice şi microorganisme este determinat de cantitatea de ape reziduale colectate sau de alte impurificări organice din alte surse. Apele curgătoare, cu excepţia celor de munte, în afara perioadelor cu precipitaţii, în general nu pot fi folosite ca surse de apă potabilă, decât după ce sunt supuse unor procese complexe de prelucrare. Se folosesc curent pentru irigaţii.

în cadrul apelor curgătoare sunt încadrate şi canalele artificiale, al căror conţinut provine din apele curgătoare. Au aceleaşi caracteristici ca şi apele din care provin şi pot fi folosite ca şi acestea, pentru consum, după prelucrare sau ca ape pentru irigare.

Apele stătătoare sunt reprezentate de acumulări naturale sau artificiale de apă, care au loc în depresiuni ale scoarţei (mări şi oceane) sau în amenajări construite de om, formând lacuri şi acumulări artificiale.

Lacurile se formează din ape meteorice, de izvor sau curgătoare.

Calitatea apei din lacuri este dependentă de aceea a sursei din care provin. Este mai bună dacă provine din izvoare, ape de munte şi deal. Calitatea scade spre şes. în general, calitatea apei de lac este superioară celei a apelor curgătoare.

Temperatura variază între aceleaşi limite ca a apelor de suprafaţă, dar turbiditatea, mineralizarea, substanţele organice şi microorganismele sunt mai reduse ca în apele curgătoare, datorită gradului superior de diluţie şi fenomenelor mai intense de autoepurare.

In lacurile puţin adânci, dezvoltarea luxuriantă a fito şi zooplanctonului induce modificări puternice ale gustului, mirosului şi a altor parametri ai apei.

Acumulările artificiale conţin apă cu calităţi superioare apei din lacuri, datorită curăţării periodice a albiei şi malurilor.

Lacurile şi acumulările artificiale pot fi folosite ca sursă de apă potabilă, cu condiţia ca aceasta să fie supusă unor procese de prelucrare.

Mările şi oceanele nu pot fi folosite ca surse de apă potabilă, decât în măsura în care apa acestora este desalinizată.

Ape stagnante - bălţile şi mlaştinile - sunt acumulări de ape meteorice în depresiuni ale scoarţei cu adâncimi reduse (1-3 m).

Apa din bălţi şi mlaştini, datorită adâncimii reduse şi a lipsei de împrospătare continuă, oferă condiţii optime de dezvoltare a planctonului, fapt care îi alterează calitatea prin conţinutul ridicat de substanţe organice, microorganisme şi organisme.

In acest tip de ape au loc puternice procese de descompunere şi putrefacţie, din care rezultă produşi care imprimă gust şi miros neplăcut, precum şi culoare acesteia. Apele stagnante, datorită parametrilor menţionaţi, nu se pretează consumului ca atare sau prelucrării în vederea acestui scop.

Preview document

Igiena apei - Pagina 1
Igiena apei - Pagina 2
Igiena apei - Pagina 3
Igiena apei - Pagina 4
Igiena apei - Pagina 5
Igiena apei - Pagina 6
Igiena apei - Pagina 7
Igiena apei - Pagina 8
Igiena apei - Pagina 9
Igiena apei - Pagina 10
Igiena apei - Pagina 11
Igiena apei - Pagina 12
Igiena apei - Pagina 13
Igiena apei - Pagina 14
Igiena apei - Pagina 15
Igiena apei - Pagina 16
Igiena apei - Pagina 17
Igiena apei - Pagina 18
Igiena apei - Pagina 19
Igiena apei - Pagina 20
Igiena apei - Pagina 21
Igiena apei - Pagina 22
Igiena apei - Pagina 23
Igiena apei - Pagina 24
Igiena apei - Pagina 25
Igiena apei - Pagina 26

Conținut arhivă zip

  • Igiena Apei.doc

Alții au mai descărcat și

Cafeaua

Istoria cafelei este la fel de bogata ca insasi cafeaua, datand de mai mult de 1000 de ani. In Occident, istoria cafelei incepe acum trei secole,...

Sfecla de zahăr

Sfecla de zahar este planta care asigura in exclusivitate materia prima de buna calitate si mare randament pentru industria zaharului din tara...

Broaștele țestoase

Broastele testoase reprezinta un grup de reptile pe cale de disparitie, numite chelonieni, si care se caracterizeaza prin carcasa lor osoasa sau,...

Creșterea animalelor

Rase de bovine: Rase de lapte - Friza - Holstein Friza - Jersey - Rosie Danezã - Rosie de stepã - Rosie brunã - Angler - Baltata cu...

Te-ar putea interesa și

Studiul influenței unor parametrii tehnologici asupra obținerii brânzei telemea de vacă cu înglobare de acid folic - vitamina B9

OBIECTIVUL PROIECTULUI 1.1. JUSTIFICAREA NECESITĂŢII ŞI OPORTUNITĂŢII REALIZĂRII PRODUCŢIEI PROIECTATE Laptele este unul dintre cele mai...

Aplicarea HACCP în unitățile de producere a brânzeturilor

INTRODUCERE Având în vedere evoluţia demografică, progresul tehnic şi în condiţiile de muncă şi de trai ale oamenilor atât pe plan intern,...

Igiena apei utilizată în industria alimentară

1. CALITATEA IGENICĂ A APEI UTILIZATĂ ÎN INDUSTRIA ALIMENTARĂ 1.1. Generalități Apa reprezintă unul din factorii principali de mediu, care...

Igiena apei

Apa constituie factorul esenţial pentru desfăşurarea tuturor proceselor vitale, fiind indispensabilă proceselor metabolice.Boli transmise pe calea...

Igiena apei folosite în industria alimentară

Capitolul I - Motivația alegerii temei proiectului Igiena reprezintă știința care studiază condițiile de viață și de muncă în vederea asigurării...

Igiena Apei Folosită în Industria Alimentară

MOTIVAREA ALEGERII TEMEI Tema noastră este: Igiena apei folosită în industria alimentară. Am ales tema asta deoarece apa este un element de bază...

Studiul de impact ecologic II

A. Incadrarea proiectului I. Date generale 1.1. Denumirea unitatii: ELCATA MHC S.R.LBI, judetul BISTRITA – NASAUD, sediul in Ghimbav, telefon...

Procedee de Epurare a Apelor Utilizate în Industria Berii

1. Introducere Apa, în industria berii se utilizează pentru realizarea operaţiilor cu transfer de căldură (răcire, parsterurizare, etc.) din...

Ai nevoie de altceva?