Influenta Diferitilor Factori asupra Productivitatii de Lapte la Scroafe

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Influenta Diferitilor Factori asupra Productivitatii de Lapte la Scroafe.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 27 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domenii: Biologie, Agronomie

Cuprins

Întroducere 3
Particularităţile structurii glandei mamare la scroafe şi rolul
laptelui la creşterea purceilor 5
Fiziologia lactaţiei la scroafe 10
Aprecierea producţiei de lapte şi compoziţia chimică a
laptelui 14
Date despre factorii ce influenţează producţia de lapte la
scroafe 21
Concluzii 25
Bibliografie

Extras din document

Întroducere

Creşterea porcinelor este o îndeletnicire tradiţională veche, care în prezent datorită producţiei pe care o realizează, conferă caracterul unei activităţi durabile şi de perspectivă. În afară de produsele sale valoroase, creşterea suinelor este binevenită economic pentru economia ţărilor producătoare, încît asigură stabilitatea forţei de muncă în zona rurală.

Nivelul consumului de carne de porc/locuitor este în corelaţie directă cu producţia de carne şi puterea de cumpărare a consumatorului iar în cazul producerii unei cantităţi mai mari, carnea de porc este o bună sursă materie pentru schimburile comerciale.

Deci, creşterea suinelor este o activitate rentabilă, însă pentru a avea rezultatele dorite, trebuie de ţinut cont de un şir de factori ce influenţează direct sau indirect în procesul dat.

Fig.1 Scroafă în perioada de lactaţie.

De aceea, în lucrarea dată, doresc să menţionez factorii care influenţează asupra productivităţii de lapte la scroafele cu purcei şi să demonstrez importanţa cunoaşterii şi aplicării lor din partea tehnicianului în procesul de creştere.

După fătare, în primele zile şi în primele săptămîni, viaţa purceilor depinde cel mai mult de capacitatea de lactaţie a scroafei. Laptele matern constituie unicul aliment uşor digestibil care conţine majoritatea substanţelor necesare creşterii şi dezvoltării lor.

Din colostru purceii vor obţine cantităţi importante de săruri minerale, microelemente, anticorpi, vitamine, enzime, lizozim, lactoferină şi alte substanţe ce îndeplinesc funcţia de anticorpi. Mai apoi laptele va continua creşterea viguroasă şi rapidă de care au nevoie micile animale.

De aceea este necesar să cunoaştem întregul proces de lactaţie al scroafelor căci uneori pot apărea unele probleme în ce priveşte cantitatea şi calitatea laptelui. Aici tehnicianul se poate implica numai cunoscînd fiziologia lactaţiei, întroducînd în corpul animalului hormonii necesari pentru a înlătura problema dată. Deseori aceste neajunsuri nu se pot observa chiar din primele zile. Şi iarăşi este necesar deja de-a cunoaşte metodele de apreciere a producţiei de lapte atît cantitativ cît şi calitativ.

Fig.2 Purcei bine dezvoltaţi.

Totuşi nu este îndeajuns de-a aplica aceste tehnologii, deoarece ele depind în mare măsură de numeroşi factori majori : ereditatea, numărul de purcei născuţi, numărul de ordine al lactaţiei, alimentaţia scroafei, condiţiile de întreţinere etc.

Deci în lucrarea dată voi descrie treptat toţi factorii determinanţi în procesul de lactaţie şi toate procesele fiziologice şi organele implicate direct sau indirect în procesul dat.

Fisiere in arhiva (1):

  • Influenta Diferitilor Factori asupra Productivitatii de Lapte la Scroafe.doc

Bibliografie

Coşniţă Daniel, Ujică Vasile – Telearning Project, „Tema 06” ( 2006) ;
Decun Mihai – Revista Ferma ( 2005 ), pagină web ;
Hefco V. – Fiziologia Animalelor, Editura „CERES” Bucureşti ( 2000 ) ;
Mărgărint Iolanda – Fiziologia animalelor, Editura Ion Ionescu de la Brad, Iaşi ( 2002) ;
Korn R. – Fiziologia Lactaţiei la suine ( 1989 ) „Traducere din limba Germană” pagini web ;
Polen Tiberiu – Revista Ferma ( 2006 ) , pagină web.

Alte informatii

MINISTERUL AGRICULTURII ŞI INDUSTRIEI ALIMENTARE DIN REPUBLICA MOLDOVA Universitatea Agrară de Stat Catedra Zootehnie Specială