Insamantarea Plantelor

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Insamantarea Plantelor.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 18 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Biologie

Extras din document

Asteptand cu nerabdarea sosirea primaverii, multi dintre noi rasfoiesc diferite cataloage cu seminte, planuind gradina perfecta. Desi afara este rece si poate chiar ca ninge, sfarsitul iernii este perioada cand trebuie sa ne gandim la primavara. Primavara este dupa colt si multi dintre noi incep sa puna seminte pentru a obtine diferite plante. Acest articol are menirea sa va ajute sa aveti succes la semanare si sa eliminati cauzele care ar face ca semintele sa nu incolteasca.

De ce germinarea este slaba sau absenta ?

•Insamantarea s-a facut prea adanc sau prea superficial

Insamantarea la o adancime nepotrivita este poate cauza cea mai comuna. Regula noastra generala, cea a degetului mare: de doua ori grosimea degetului mare in cazul plantarii in ghivece, jardiniere, tavite etc., si de patru ori grosimea acestuia in cazul plantarii in gradina. Doar semintele foarte fine se pun pe santulete si se acopera cu pamant.

• Drenaj prost si aerisirea necorespunzatoare a zonei radacinilor

Toate plantutele, chiar ininte de a iesi din sol, au nevoie de oxigen pentru crestere. De asemenea, au nevoie sa elimine bioxidul de carbon rezultat din respiratie. Daca mediul de insamantare este prea umed, pamantul prea inundat, sau tasat, aerul nu poate circula, aerareapamantului este slaba. Radacinile nu pot creste si vor putrezi. Asigurati-va ca pamantul are un drenaj corespunzator care sa asigure cresterea adecvata si dezvoltarea sistemului radicular.

Folosirea ghivecelor ecologice SIBI este recomandat pentru mentinerea in stare naturala a structurii pamantului, permanent afanat, dar si un control al umiditatii lui. Astfel scapam de grija drenajului si a tasarii pamantului, iar aerarea este perfecta.

• Cerintele de lumina

Anumite seminte reclama absenta luminii, altele vor lumina putina, pe cand altele sunt indiferente la expunerea la lumina. Aceste cerinte de lumina/putina lumina nu depind de intensitatea luminii- chiar lumina putina poate stimula sau impiedica germinarea.

• Invelisul dur al semintelor

Sunt multe plante al caror invelis dur impiedica circulatia apei si difuzia gazelor. Aceasta "incarcerare" impiedica embrionul sa poata iesi din invelis. Zgaraierea, practicarea unor canale sau chiar perforarea invelisului este necesara pentru ca samanta sa poata incolti. In acest fel se asigura circulatia apei si difuzarea gazelor, astfel incat embrionul poate sa sparga invelisul.

• Viabilitatea scurta

Multe specii de plante au seminte cu perioada de germinare scurta, in special cele din regiunile tropicale. De exmplu semintele de Neem ( din India) au perioade de germinare de numai 30 de zile dupa cules. Daca asemenea seminte sunt puse in pamant mai tarziu germinatia este slaba sau absenta.

• Intoleranta la uscare

Cateva seminte de arbori, flori salbatice si multe plante tropicale nu pot fi uscate dupa recoltare. Ele trebuie tinute la umezeala astfel incat germinarea sa se faca cu succes. Exeemple: laurul de golf, cafeaua si sclipetii ( Potentilla tormentilla, N.T.).

• Depozitarea improprie

Multe seminte cer sa fie pastrate la rece si intr-un loc uscat. Umiditatea excesiva sau temperaturile mari pot distruge semintele in cateva zile sau in cateva saptamani. Este de importanta cruciala sa se stie de ce conditii au nevoie semintele pentru a obtine o germinare optima.

Germinatia a fost buna dar plantele rasarite nu mai cresc

• Uscarea

Este unul din motivele obisnuite ale uscarii plantutelor abia rasarite. De fapt, este cel mai obisnuit motiv. O data ce semintele au germinat si plantutele incep sa creasca, ele nu pot tolera uscaciunea. Este nevoie doar de 15 minute intr-o vara fierbinte de vara ca pamantul din vas sa se usuce. Udarea este cruciala ! Plantutele trebuie supravegheate permanent pentru a ne asigura ca ele primesc apa necesara pentru a supravietui. Prin folosirea ghiveciului ecologic SIBI, care nu permite o evaporare intensiva a apei din pamantul din ghiveci, acest fenomen poate fi evitat si totodata se face o mare economie de apa.

• Infestarea dupa rasariere

Este o problema foarte serioasa atunci cand conditiile de germinare nu sunt asigurate. Exista o ciuperca a carei actiune vizeaza tulpinile si care opreste transportul apei si al substantelor nutritive la frunze, cauzand ofilirea plantutelor. Se manifesta asupra unor grupuri de plantute si le poate distruge peste noapte. Cauzele sunt ventilatia proasta, aerarea necorespunzatoare a pamantului si desimea prea mare a plantelor.

• Lumina slaba

Inainte ca plantuta sa iasa la suprafata solului nevoile de lumina sunt in general mici. Expunerea moderata la lumina soarelui sau la lumina care patrunde in camera sunt suficiente. Dupa ce a inceput incoltirea plantutele cer lumina mai intensa. Plantutele fusiforme sunt un indiciu ca intensitatea luminii nu a fost destul de puternica. Aceste plantute pot fi mutate intr-un loc mai luminos.

Fisiere in arhiva (1):

  • Insamantarea Plantelor.doc