Markeri Moleculari in Cancerul De San

Imagine preview
(9/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Markeri Moleculari in Cancerul De San.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 109 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Prof. Dr. Marieta COSTACHE

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 9 puncte.

Domeniu: Biologie

Cuprins

CUPRINS
Introducere. 4
1. Aspecte generale . 6
1.1. Scurt istoric al cancerului 6
1.1.1. Aparitia cancerului . 6
1.1.2. Definitia cancerului 8
1.1.3. Clasificarea .10
1.1.4. Factorii care influenteaza aparitia cancerului .18
1.2. Epidemiologie . 24
2. Cancerul mamar . 31
2.1. Anatomia sânului . 31
2.2. Notiuni generale 34
2.3. Epidemiologie . 42
2.4. Factorii de risc în cancerul de sân 44
3. Markeri moleculari . 49
3.1. Generalitati . 49
3.2. Tinata biologica a celului canceroase . 52
3.3. HER-2/neu 63
3.4. RAS . 67
3.5. P53 77
4. Tratament si rezistenta 81
4.1. screening-ul. 82
4.2. chirurgia . 87
4.3. chimioterapia . 89
4.4. radioterapia 90
4.5. transplantul de maduva osoasa autologa si de celule stem sangvine din sângele periferic 92
4.6. hormonoterapia. 93
4.7. terapiile biologice 94
Incheiere . 101
Bibliografie 104

Extras din document

Introducere

Cancerul constituie în întreaga lume o problema majora de sanatate publica. Aceata boala se prezinta ca o afectiune care apare cu o incidenta din ce în ce mai mare în ultimii ani si a devenit a doua cauza de mortalitate în lume, dupa bolile cardiovasculare.

Într-o lume în care vindecatorii cu puteri paranormale si medicamentele lor miraculoase câstiga tot mai mult teren în rândul populatiei neinformate, programele de educatie sanitara, preventie si depistare precoce par insuficiente.

Astfel, lucrarea de fata îsi propune sa abordeze problematica cancerul, cu precadere cancerul de sân, a markerilor moleculari în cazul cancerului de sân.

Cancerul de sân ocupa un loc aparte în istoria si evolutia stiintei medicale si a oncologiei în particular. Nici un alt tip de cancer nu i-au fost consacrate un numar atât de mare de lucrari. Cancerul mamar a reprezentat un model si un motor pentru evolutia cancerologiei în general, în sensul ca este primul cancer al carui tratement a fost codificat pe la jumatatea secolului al XVII-lea de catre Helvetius si elevul sau Le Dran. Tot pentru cancerul de sân se introduce pentru prima data clasificarea tumorilor maligne în sistemul TNM.

Studierea cancerului de sân a condus la conceptul de depistare în masa a maladiei canceroase si la descoperirea relatiei complexe dintre hormonii sexuali si carcinogeneza.

Cancerul mamar este primul care impune necesitatea unei abordari terapeutice multidisciplinare ce implica chirurgia, radioterapia, cimioterapia si homonoterapia ca principii de baza ale terapiei oncologice.

Astfel, lucrarea trateaza un subiect de real interes. Prima parte a lucrarii abordeaza problematica cancerului în general. Sunt prezentate atât informatii privind aparitia si încercarea de definire a cancerului, cât si o prezentare a clasificarii cancerului si a factorilor care influenteaza aparitia acestuia. De asemenea, capitolul prezinta si epidemiologia cancerului, cu statistici din anul 2002.

Al doilea capitol al lucrarii este consacrat cancerului mamar. Subiectele tratate în acest capitol privesc aspecte generale ale anatomiei sânului si notiunile de baza ale cancerului de sân. Am încercat sa expun si o clasificare atât a tipurilor de cancer de sân cât mai explicita cât si a factorilor de risc. De asemenea, capitolul prezinta si epidemiologia cancerului mamar, cu statistici cât mai recente.

În capitolul al treilea al lucrarii de fata am discutat despre tinata biologica a celului canceroase si am abordat detaliat problematica markerilor moleculari în cancerul de sân, axându-ma în special pe HER-2/neu, RAS si P53.

Ultimul capitol al lucrarii, al patrulea, este dedicat tratamentului si rezistentei la cancerul de sân. Progresele moleculare au facut posibila investigarea mecanismelor dezvoltarii neoplazice, mergând pâna la nivelul expresiei genetice. Am tratat subiecte precum screening-ul, autoexaminarea sânilor, mamografia, chirurgia, chimioterapia, radioterapia, transplantul de maduva osoasa autologa si de celule stem sangvine din sângele periferic, hormonoterapia si terapiile biologice.

Desi cancerul de sân ramâne cea mai frecventa neoplazie a sexului feminin, creând anxietate si cancerofobie, datorita premizelor favorabile descoperite pâna în prezent exista reale motive de optimism.

Lucrarea reprezinta tentativa de a oferi cititorilor o imagine cât mai reala a cunostintelor multidisciplinare în acest domeniu, în scopul de a informa si de a sintetiza un material bibliografic.

1. ASPECTE GENERALE

Cancerul este, pe buna dreptate, denumit flagelul umanitatii. Aceasta boala se raspândeste fara încetare si nu stim înca sa o stapânim în totalitate. Milioane de persoane sunt atinse. Zeci de mii de medici si savanti cauta cauza acestei boli. În fiecare an sunt alocate sume foarte mari pentru cercetarile asupra cancerului, se experimenteaza fara încetare în laboratoare pentru gasirea unor solutii si tratamente cât mai eficiente.

Pentru o cât mai buna întelegere a problematicii lucrarii de fata în cele ce urmeaza am sa fac o cât mai scurta prezentare a aparitiei si descoperirii cancerului si a factorilor care influenteaza aparitia acestuia.

Fisiere in arhiva (1):

  • Markeri Moleculari in Cancerul De San.doc

Alte informatii

Lucrare sustinuta in cadrul Universitatii Bucuresti