Mediul este poluat, dar nu este curat

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Biologie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 36 în total
Cuvinte : 19207
Mărime: 361.62KB (arhivat)
Publicat de: Iulia I.
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. ARGUMENT 2
  2. Cap.I. Generalitati: sănătatea omului, poluarea 3
  3. Cap.II. Poluarea: tipuri de poluare 5
  4. II.1. Poluarea aerului 6
  5. II.1.1 Surse de poluare a aerului 7
  6. II.1.2. Dispersia poluanților în atmosferă 11
  7. II.2. Poluarea apei 12
  8. II.2.1. Surse de poluare a apei 12
  9. II.2.2. Tipuri de poluare a apei 13
  10. II.3. Poluarea solului 17
  11. II.3.1. Surse de poluare a solului 18
  12. II.3.2.Tipuri de poluare a solului 18
  13. Cap.III. Impactul poluării asupra sănătății 24
  14. Cap.IV. Efectele activității omului asupra mediului 28
  15. Cap.V. Protecția mediului. Legislație 30
  16. Concluzii 33
  17. Bibliografie 34

Extras din proiect

ARGUMENT

Am realizat un proiect de specialitate pentru certificarea competenţelor profesionale pornind de la ideea că: „Mediul este poluat, dar oare omul este curat?”. Prin mediu înconjurător se înţelege ansamblul de elemente şi fenomene naturale şi artificiale de la exteriorul Terrei, care constituie cadrul, mijlocul şi condiţiile de viaţă ale omului. Este nevoie de mai multă atenţie şi de mai multă responsabilitate din partea fiecărui cetăţean pentru a trăi într-un mediu curat, pentru a respira aer curat, pentru a bea apă curată şi pentru a putea folosi condiţiile de viaţă pe care ni le oferă natura. Însă, se pare că oamenii tratează cu neglijenţă acest aspect important al vieţii lor, ceea ce duce la agravarea procesului de poluare şi distrugere a mediului şi implicit la distrugerea sănătăţii fiecăruia dintre noi şi a celor din jur.

Mediul înconjurător ne asigura condiţiile necesare vieţii iar lupta împotriva poluării întregii planete solicita colaborare şi cooperare internaţională şi de aceea depinde de noi dacă vom trăi într -un mediu curat, sănătos şi nepoluat.

Lucrarea este structurată pe 5 capitole:

Capitolul I : Generalitati: sănătatea omului, poluarea

Capitolul II : Poluarea: tipuri de poluare

Capitolul III : Impactul poluării asupra sănătății omului

Capitolul IV : Efectele activității omului asupra mediului

Capitolul V: Protecția mediului. Legislație

În primul capitol am încercat să dau o definiţie cât mai corectă şi concretă a poluării: “Poluarea reprezintă totalitatea proceselor prin care se introduc în mediu, direct sau indirect, materie sau energie cu efecte dăunatoare sau nocive care alterează ecosistemele, diminuează resursele biologice şi pun în pericol sănătatea omului.” Am prezentat câteva generalități despre efectele poluării, caracteristicile celor mai importante surse de poluare și despre sănătatea omului.

Capitolul II este constituit din trei subcapitole: poluarea aerului, poluarea apei și poluarea solului. Prin poluarea aerului se înţelege prezenţa în atmosferă a unor substanţe străine de

compoziţia normală a acestuia, care în funcţie de concentraţie şi timpul de acţiune provoacă

tulburări în echilibrul natural, afectând sănătatea şi comfortul omului sau mediul de viaţǎ al florei şi faunei.

Poluarea apei reprezintă contaminarea izvoarelor, lacurilor, apelor subterane, a marilor și oceanelor cu substanțe dăunatoare mediului înconjurator. Apa menajeră, apa industrială şi produsele chimice folosite în agricultură, cum ar fi îngrăşămintele şi pesticidele sunt principala cauză a poluării apelor.

Poluarea solului reprezintă orice acţiune care dereglează funcţionarea normală a solului. Solul fiind un sistem mult mai complex decât aerul şi apa, poluarea îi afectează proprietăţile, deci şi fertilitatea. În plus, poluanţii pot trece din sol în plante, apă, sau aer iar depoluarea este un proces dificil, uneori chiar nerealizabil.

În capitolul III am prezentat impactul poluării asupra sănătății omului. Acţiunea mediului poluant asupra organismului uman este foarte variată şi complexă. Ea poate merge de la simple incomodităţi în activitatea omului, disconfortul, până la perturbări puternice ale stării de sănătate şi chiar pierderea de vieţi omeneşti.

Al patrulea capitol l-am constituit din efectele activității omului asupra mediului. Efectele activității omului asupra mediului sunt de două feluri: negative și pozitive. Influențele negative asupra mediului sunt următoarele: defrișările, poluarea, vânatul și pescuitul în exces. Influențele pozitive ale activității umane asupra mediului sunt reprezentate de crearea rezervațiilor naturale, reciclarea și plantarea de arbori.

Capitolul 5 cuprinde legislația legată de protecția mediului. Primele mǎsuri legate de poluarea aerului din istorie sunt în anul 1273 când Parlamentul Britanic a adoptat o lege prin care se interzicea arderea cǎrbunilor în Londra. România adoptǎ Legea nr. 9 din 20 iunie 1973 prin care se iau anumite mǎsuri de prevenire şi de combatere chiar din faza incipientǎ a tendinţelor de poluare a mediului.

La final am atașat câteva concluzii, în care mi-am exprimat opinia referitoare la mediul înconjurător și activitatea conștientă a omului care a dus la realizarea tuturor acestor tipuri de poluare.

Cap.I. Generalitati: sănătatea omului, poluarea

Etimologic, termenul poluare provine din latinescul polluere = a murdări a pângări, a polua şi s-a folosit iniţial pentru a defini numai rezultatul unei acţiuni umane a cărei consecinţă a fost degradarea propriului mediu de viaţă. Ulterior sensul a fost extins şi asupra unor procese naturale al căror efect este identic. Prin urmare, poaluarea poate fi naturală şi artificială, ultima deţinând cea mai mare pondere.

O primă definiţie a poluării a fost dată la Conferinţa Mondială ONU asupra mediului (1972), definiţie ce consideră poluarea drept „modificarea componentelor naturale sau prezenţa unor componente străine, ca urmare a activităţii omului şi care provoacă prin natura lor, prin concentraţia în care se găsesc şi prin timpul cât acţionează, efecte nocive asupra sănătăţii, crează disconfort sau împietează asupra diferitelor utilizări ale mediului la care acesta putea servi în forma sa anterioară”. Prin această definiţie se recunoaşte oficial faptul că cea mai intensă poluare este consecinţa activităţii antropice.

La modul general, poluarea poate fi definita ca “totalitatea proceselor prin care se introduc în mediu, direct sau indirect, materie sau energie cu efecte dăunatoare sau nocive care alterează ecosistemele, diminuează resursele biologice şi pun în pericol sănătatea omului. În sensul definit mai sus, prin poluant se înţelege un factor (materie sau energie) care introdus în mediu într-o cantitate care depăşeşte o limită care poate fi suportată de una sau mai multe specii de vieţuitoare, sau de către om, împiedică dezvoltarea normală a acestora. Activitatea umană produce poluare, indiferent de domeniul în care se desfăşoară. În perioada anterioară revoluţiei industriale, aproape toate produsele care produceau poluare erau de natură organică şi relativ reduse cantitativ, deci puteau fi uşor transformate prin procesul de biodegradare.

Numeroasele procese industriale actuale, tehnicile de cultură agricolă, zootehnia, cercetarea stiinţifică, aglomerările urbane, toate sunt surse de poluare. Fără îndoială, procesele de fabricaţie, care sunt sisteme deschise, prin varietata materialelor prelucrate, dar şi prin complexitate, sunt cele mai importante surse de poluare; acestora le sunt comune următoarele caracteristici:

• sunt disipative de resurse - în sensul că raportul de utilizare al acestora este totdeauna subunitar (materie primă/ materie rezultată < 1);

• sunt ireversibile termodinamic (cu rare excepţii);

• sunt consumatoare de resurse naturale neregenerabile sau neregenerabile la scara timpului uman;

• sunt generatoare de subproduse sau deşeuri, datorită randamentului scăzut de transformare;

• produc poluare.

Consecinţa este introducerea în mediu, pe diferite căi, a unor substanţe cu stabilitate temporală mare, nedegradabile prin procese biologice naturale (numeroasele produse de sinteză, masele plastice, deşeurile radioactive sau radionuclizii artificiali, etc).

Absenţa conştiinţei ecologice a populaţiei, neglijenţa şi ignoranţa, dar mai ales preocuparea redusă sau inexistentă a factorilor de decizie pentru problemele mediului ambiant au fost şi sunt suportul ideii potrivit căreia ecosfera are capacităţi nelimitate de a absorbi şi de a neutraliza agenţii poluanţi. Oamenii de ştiinţă au demonstrat că adevărul este cu totul altul şi că sunt tot mai frecvente cazurile în care cantitatea de poluanţi depăşeşte capacitatea naturală de anihilare a acestora, iar ecosistemele se degradează puternic, modificările intervenite putând determina însăşi distrugerea ecosistemelor.

În cadrul inter-relațiilor între om și mediul său ambiant, acesta din urmă exercită asupra omului influențe multiple, dintre care una din cele mai importante este actiunea asupra sanatatii.

Bibliografie

1. Acatrinei, G., (1994), Poluarea mediului ambiant, Centrul de Multiplicare, Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iaşi;

2. Berbecea A., Radulov I., (2010), Chimia apei, Editura Eurobit, Timișoara;

3. Berca, M., (2000), Ecologie generala si protectia mediului, Editura Ceres, București;

4. Cârțână D., (2005), Poluarea apelor, Editura Sitech, Craiova;

5. Ciarnău, R., (2000), Ecologie şi protecţia mediului. Chimia mediului, Editura Economică, Bucureşti;

6. Dan Dinu, Veneția Sandu, Ghid ecologic școlar, vol.1, Brașov, 2005

7. Dițoiu Valeria, Holban Nina, (2005), Modificări antropice ale mediului, Editura Orizonturi universitare, Timișoara;

8. Lixandru B., 1999, Ecologie și protecția mediului, Editura Presa Universitară, vol 1, Timișoara;

9. Muntean, I. O., (2007), Ecologie şi protecţia mediului, Editura Emia, Deva;

10. Peraru, C., Sima., (2000), Ecologie şi protecţia mediului înconjurător, Editura Economică, Piteşti;

11. Puia I., Ardelean A., (1999), Elemente de ecologie umană, Editura Vasile Goldis University Press, Arad

12. Pricope Laura, Pricope Ferdinand, (2008), Poluarea mediului și conservarea naturii, Editura Vladimed - Rovimed, Bacău;

13. Radulescu H., Micu D., Burtica G., (2005), Centr.Eur. J. Occup. Environ.Med.:11(2)

14. Vlad Cristina Doina, (2007), Poluarea, problema mereu actuală, Editura PIM, Iași

15. H. Rădulescu, (2003), Poluare şi tehnici de depoluare a mediului, Editura EUROBIT, Timişoara

Surse internet:

• www.epnet.com/ehost/login.html

• www.niehs.nih.gov

• www.fplc.edu/tfield/profRisk.htm

• http://www.high-health.info/aer/poluarea/principalele-surse-de-poluare.htm

• http://www.exploremedicinetv.ro/boli/medicina-muncii/efectele-poluarii-asupra-sanatatii.html

• www.uniuneaeuropeana.go.ro

Preview document

Mediul este poluat, dar nu este curat - Pagina 1
Mediul este poluat, dar nu este curat - Pagina 2
Mediul este poluat, dar nu este curat - Pagina 3
Mediul este poluat, dar nu este curat - Pagina 4
Mediul este poluat, dar nu este curat - Pagina 5
Mediul este poluat, dar nu este curat - Pagina 6
Mediul este poluat, dar nu este curat - Pagina 7
Mediul este poluat, dar nu este curat - Pagina 8
Mediul este poluat, dar nu este curat - Pagina 9
Mediul este poluat, dar nu este curat - Pagina 10
Mediul este poluat, dar nu este curat - Pagina 11
Mediul este poluat, dar nu este curat - Pagina 12
Mediul este poluat, dar nu este curat - Pagina 13
Mediul este poluat, dar nu este curat - Pagina 14
Mediul este poluat, dar nu este curat - Pagina 15
Mediul este poluat, dar nu este curat - Pagina 16
Mediul este poluat, dar nu este curat - Pagina 17
Mediul este poluat, dar nu este curat - Pagina 18
Mediul este poluat, dar nu este curat - Pagina 19
Mediul este poluat, dar nu este curat - Pagina 20
Mediul este poluat, dar nu este curat - Pagina 21
Mediul este poluat, dar nu este curat - Pagina 22
Mediul este poluat, dar nu este curat - Pagina 23
Mediul este poluat, dar nu este curat - Pagina 24
Mediul este poluat, dar nu este curat - Pagina 25
Mediul este poluat, dar nu este curat - Pagina 26
Mediul este poluat, dar nu este curat - Pagina 27
Mediul este poluat, dar nu este curat - Pagina 28
Mediul este poluat, dar nu este curat - Pagina 29
Mediul este poluat, dar nu este curat - Pagina 30
Mediul este poluat, dar nu este curat - Pagina 31
Mediul este poluat, dar nu este curat - Pagina 32
Mediul este poluat, dar nu este curat - Pagina 33
Mediul este poluat, dar nu este curat - Pagina 34
Mediul este poluat, dar nu este curat - Pagina 35
Mediul este poluat, dar nu este curat - Pagina 36

Conținut arhivă zip

  • Mediul Este Poluat, Dar Nu Este Curat.docx

Alții au mai descărcat și

Ingineria genetică

Ingineria genetică, Ingineria genetică este pentru unii un periculos joc de-a Dumnezeu, amenințător prin posibilele lui consecințe, în timp ce...

Cafeaua

Istoria cafelei este la fel de bogata ca insasi cafeaua, datand de mai mult de 1000 de ani. In Occident, istoria cafelei incepe acum trei secole,...

Sfecla de zahăr

Sfecla de zahar este planta care asigura in exclusivitate materia prima de buna calitate si mare randament pentru industria zaharului din tara...

Broaștele țestoase

Broastele testoase reprezinta un grup de reptile pe cale de disparitie, numite chelonieni, si care se caracterizeaza prin carcasa lor osoasa sau,...

Creșterea animalelor

Rase de bovine: Rase de lapte - Friza - Holstein Friza - Jersey - Rosie Danezã - Rosie de stepã - Rosie brunã - Angler - Baltata cu...

Te-ar putea interesa și

Instalație de Condiționare a Aerului

MEMORIU JUSTIFICATIV În acest proiect este prezentată o instalaţie de condiţionare a aerului. Am ales această temă deoarece am învăţat în decursul...

Casa Ecologică

1.INTRODUCERE În ultimele decenii ale acestui secolul, pe plan european s-au luat o serie de măsuri pentru stoparea risipei resurselor naturale şi...

Tratarea Apei în Scopul Potabilizarii

TRATAREA APEI IN SCOPUL POTABILIZARII Apa este cel mai important aliment. Nu poate fi înlocuit. Aceste afirmatii nu sunt figuri de stil, ci citate...

Procese de epurare avansată utilizate pentru eliminarea poluanților organici persistenți din apele uzate

Apa este una dintre cele mai importante resurse pentru om si pentru intregul regn vegetal si animal. Ea reprezinta viata, dar si calitatea vietii....

Elaborarea unui sistem de management de mediu integrat pentru organizația sc Ceramica SA Iași

Elaborarea unui sistem de management de mediu integrat pentru organizaţia “S.C. Ceramica S.A” Iaşi Cap.I. Pregatirea organizatiei pentru...

Apa Potabilă

Apa este cel mai important şi tipic compus chimic identificat la suprafaţa pământului, cel mai important aliment şi nu poate fi înlocuit. Aceste...

Poluarea Atmosferei cu SO2 și Pulberi în Suspensie la SC Sometra SA

Poluarea reprezinta o modificare daunatoare pentru om, pentru speciile din ecosistemele naturale sau artificiale a factorilor de mediu , ca...

Factorii de mediu ai Județului Neamț

CAPITOLUL 1 CARACTERIZAREA GENERALĂ A JUDEŢULUI NEAMŢ 1.1. Informaţii generale asupra judeţului 1.1.1 Valori istorice şi culturale Istoria...

Ai nevoie de altceva?