Metodele de Majorare a Productiei de Lapte la Ovine

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Metodele de Majorare a Productiei de Lapte la Ovine.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 25 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Masner O.

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domenii: Biologie, Agronomie

Cuprins

Actualitatea temei 3
Caracteristica raselor de oi
( Friză, Awassi, Sarda, Lacoune ) 4
Metode de ameliorare a oilor pentru producţia de lapte. 10
Organizarea şi tehnica mulsului.
Controlul producţiei de lapte. 14
Determinarea producţiei de lapte
( cantitativă şi calitativă ) 21
Concluzii 24
Bibliografie.

Extras din document

Actualitatea temei.

Creşterea ovinelor este o activitate tradiţională străveche. La noi în ţară cît şi peste Prut, s-a considerat că primul meşteşug a fost păstoritul.

Deşi folosirea oilor pentru producţia de lapte este foarte veche, totuşi apariţia raselor specializate în această direcţie este mai tardivă şi raportată la mai puţine rase ca în cazul creşterii în direcţia producţie de lînă sau de carne. Apoi, aria de răspîndire a raselor de lapte este limitată la zone geografice mult mai restrînse decît în cazul oilor de lînă sau de carne.

De aceea, în lucrarea dată voi demonstra necesitatea cunoaşterii şi aplicării în practică a tuturor metodelor de majorare a producţiei de lapte la ovine. Totuşi, trebuie de ţinut cont şi de o grupare de factori ce influenţează direct sau indirect asupra procesului de lactaţie.

Principala metodă de majorare a cantităţii şi calităţii laptelui a fost din totdeauna ameliorarea. Selecţia şi încrucişarea au permis depăşirea normelor şi standartelor.

În R. Moldova mai mereu s-a tins spre mărirea cantităţii de lapte. O dată cu încrucişarea berbecilor de Rasa Friză cu oile autohtone de Rasa Ţigae s-a îndeplinit necesarul, atît cantitativ cît şi calitativ.

Fig.1. Hibridul Rasei Friză × Ţigae.

1. Caracterstica raselor de oi ( Friza, Awassi, Sarda, Lacoune ).

Toate rasele enumerate mai sus sunt rase de ovine de lapte. Provin din ţări cu climă blîndă şi cu vegetaţie ambundentă. Aceste zone de trai au în caracteristica lor toţi factorii pozitivi ce influenţează asupra cantităţii şi calităţii laptelui. Producţia de lînă este una relativ joasă, însă calitatea lînii este net superioară. Ugerul este foarte bine dezvoltat în ceea ce priveşte volumul său. De obicei aceste oi sunt considerate de producţie mixtă. Datorită producerii unei cantităţi mari de lapte, aceste ovine pot creşte normal mai mulţi mei, însă chiar şi prolificitatea lor este destul de înaltă, cu ar fi în cazul oilor de rasa Friză.

Rasa friză a fost creată prin selecţia oilor locale, în condiţii bune de hrănire, prin regiunile de nord ale Germaniei, Olandei, Belgiei, Danemarcei şi Franţei toate cu o vegetaţie ambundentă. Tipul morfoproductiv, reprezintă laptele şi prolificitatea foarte ridicată.

Oile friză sunt oi de talie mare ( 68 – 70 cm ), au membre lungi, uger foarte bine dezvoltat. Ugerul are o formă corporală piriformă. Conformaţia robustă, armonioasă, scheletul puternic bine îmbrăcat în musculatură, cu trăsături accentuate la ambele sexe, specifice unei rase de lapte. Lîna de pe corpul ovinei are o extindere redusă, ceafa şi coada sunt acoperite cu jar. Producţia de lînă este de 3kg la oi şi 5 – 6 kg la berbeci. Fineţea lînii este de o calitate de 48 – 46 microni iar lungimea şuviţei de 10 – 15 cm.

Masa corporală a oilor este de 50 – 60 kg, iar a berbecilor de 80 – 90 kg.

Fisiere in arhiva (1):

  • Metodele de Majorare a Productiei de Lapte la Ovine.doc

Bibliografie

Bucătaru Nicolae – „Creşterea ovinelor şi caprinelor”, Editura Tehnica Info 2003.
Decun Mihai – Pagină Web „De ce trebuie să producem oi hibride pentru lapte”, Revista Ferma 2005.
Elisei Lucian – Pagină Web „Uniunea Europeană vrea mai mult lapte de oaie”, Revista Ferma 2006.
Guzun Valentina A., Radionov V., Şumanschii A. – Zootehnie Specială, Editura Tehnica Info, Chişinău 2004.
Nica Th, Ştefănescu C. – Creşterea Oilor ediţia 2-a, Editura Agrosilva, Bucureşti 1965.
Pădeanu Ioan – Pagină Web, „Cum vom organiza producerea de hibrizi la ovine”, Revista Ferma 2006.
Pivoda Ionel – Pagină Web, „cum se mulg corect oile şi caprele”, Revista Fermierul 2005.
Taftă V.,Vintilă Ion, Zamfirescu Stela – „Producţia, ameliorarea şi reproducţia ovinelor”, Editura Ceres, Bucureşti 1997.
Web – Pagini traduse „rasele de oi”.