Microorganisme dăunătoare cerealelor. boli ale cerealelor

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Biologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 24 în total
Cuvinte : 6270
Mărime: 637.89KB (arhivat)
Publicat de: Maximilian State
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Culea Rodica
U.S.A.M.V.-BUCURESTI Facultatea de Management,Inginerie economica in Agricultura si Dezvoltare rurala -Filiala Calarasi-

Cuprins

  1. Introducere 3
  2. 1. Daunatorii porumbului,bolile si combaterea acestora 5
  3. 1.1 Daunatori 5
  4. 1.2 Boli 7
  5. 1.2.1 Inflorirea alba a boabelor 7
  6. 1.2.2 Putregaiul tulpinilor si stiuletilor 8
  7. 1.2.3 Taciunele comun al porumbului 9
  8. 2. Daunatorii florii-soarelui,bolile si combaterea acestora 10
  9. 2.1 Daunatori 10
  10. 2.1.1 Gandacul pamantiu 10
  11. 2.1.2 Ratisoara porumbului 11
  12. 2.2 Boli 11
  13. 2.2.1 Mana florii-soarelui 11
  14. 2.2.2 Patarea bruna a frunzelor si frangerea tulpinilor 12
  15. 2.2.3 Putregaiul alb al florii-soarelui 12
  16. 2.2.4 Innegrirea tulpinilor de floarea-soarelui 13
  17. 2.2.5 Putregaiul cenusiu al florii-soarelui 13
  18. 2.2.6 Alternarioza florii-soarelui 14
  19. 3. Daunatorii graului,boli si combaterea acestora 14
  20. 3.1 Boli 14
  21. 3.1.1 Mozaicul dungat al graului 14
  22. 3.1.2 Fainarea graului 15
  23. 3.1.3 Patarea bruna a frunzelor sau septorioza 16
  24. 3.1.4 Septoria tritici 17
  25. 3.1.5 Septoria nodurum 18
  26. 3.1.6 Fuzoriaza tulpinilor si inrosirea spicelor 18
  27. 3.1.7 Taciunele zburator al graului 20
  28. 3.1.8 Rugina bruna a graului 21
  29. 3.1.9 Rugina galbena a graului 22
  30. 3.1.10 Rugina neagra a graului 23
  31. Bibliografie 24

Extras din proiect

Microorganisme daunatoare cerealelor.

Boli ale cerealelor

Introducere

Dăunătorii sunt nişte organisme, de obicei insecte, care provoacă deprecieri asupra culturilor de cereale, dar şi asupra produselor depozitate. Mulţi dintre dăunătorii care provoacă aceste deprecieri trăiesc numai în spaţii de depozitare, având una sau mai multe generaţii pe an. Sunt însă insecte care au mai multe generaţii pe an, din care cel puţin o generaţie se dezvoltă în câmp sau una din etapele ciclului de dezvoltare are loc în câmp. Aceasta denotă faptul că recoltele agricole pot fi deja infestate la introducerea în spaţiul de depozitare.

Insectele dăunătoare iernează în crăpăturile din pardoseală, din pereţi, ascunse la elementele acoperişului, în boabe, etc. De asemenea migrează de la un spaţiu la altul, îndeosebi în vecinătăţi apropiate. Unele sunt atât de mici încât sunt duse de vânt sau se prind de blana şoarecilor, şobolanilor, pisicilor, pe haine.

Dăunătorii pot deprecia cerealele şi produsele obţinute din prelucrarea acestora, provocând pagube mari. Aceşti dăunători, în general, sunt adaptaţi condiţiilor de viaţă din magazii, silozuri, unităţi de producţie sau din câmp, pierzând facultatea de a zbura, şi nu se poate dezvolta în afara contactului cu masa de cereale sau cu planta in lan. Dăunătorilor le sunt proprii anumite zone de răspândire (areal), consecinţă a unei evoluţii îndelungate şi complexe sub acţiunea factorilor ecologici si geologici. Gradul daunelor produse de fiecare insectă nu este uniformă pe întinderea întregului areal de răspândire a speciei respective. Se disting trei zone: zona de maximă intensitate, zona daunelor probabile şi zona daunelor neinsemnata. Studiul arealului de răspândire al fiecărui organism şi stabilirea arealului are o importanţă deosebită în organizarea măsurilor de protecţie.

Cauzele care provoacă variaţii în numărul insectelor dăunătoare în anumiţi ani şi proporţia lor sunt condiţionate de combinarea factorilor ecologici. Dacă se întâlnesc condiţii optime de câţiva ani, specia începe să se hrănească intens şi înmulţindu-se provoacă o invazie în masă. Invazia poate fi provocată şi de lipsa de activitate gospodărească a omului.Căldura şi umiditatea sunt considerate factori ecologici principali care influenţează dezvoltarea dăunătorilor.

Insectele dăunătoare cerealelor se împart în trei grupe:

1) insecte cu aripi tari ( coleoptere, gândaci) dintre acestea cele mai periculoase fiind gărgăriţele

2)fluturii(lipidoptere);

3)acarienii.

Infestarea cerealelor cu insecte şi acarieni se poate prezenta sub două forme:

- Forma vizibilă, în care dăunătorii aflaţi în orice stadiu de dezvoltare se pot descoperi cu ochiul liber sau când cerealele prezintă semne vizibile de atac (înţepături, orificii, rosături, etc.);

- Forma ascunsă, în care dăunătorii aflaţi în orice stadiu de dezvoltare sunt localizaţi în interiorul cerealelor, tratarea cu reactivi speciali sau prin radiografie.

Principalii dăunători ai culturii de grâu

Tripsul grâului (Haplotrips tritici)

Diagnoza atacului. Modul de manifestare al atacului se face prin albirea spicului de grâu şi în acelaşi timp are loc răsucirea tulpinii.

Dăunătorul şi biologia sa. Adultul are corpul de culoare brun-negricioasă de 2-3 mm, cu ultimul segment al abdomenului alungit sub formă de tub. Aripile anterioare prezintă o singură nervură longitudinală. Are o singură generaţie pe an; iernează sub formă de larve şi ca adulţi şi nimfe în resturile vegetale. Se hrănesc prin înţeparea şi sugerea frunzelor, tulpinilor, organelor florale determinând albirea spicelor, zburlirea aristelor şi secarea boabelor. Tripşii sug boabele în faza de lapte.

Răspândire şi importanţă economică. Tripsul grâului are o largă răspândire pe glob. În Europa, tripsul grâului este predominant în zonele de climă temperată. Produce reducerea cantităţii cât şi a calităţii recoltei de boabe.

Ploşniţa cerealelor (Eurygaster integriceps)

Diagnoza atacului. Specie oligofagă, dezvoltându-se în principal pe culturile de grâu, dar atacă şi alte graminee cultivate şi spontane. Adulţii înţeapă tulpinile tinere, frunzele, rahisul spicelor, florile şi boabele. La locul înţepăturii se formează o mică umflătură numită ,,con salivar” în jurul căreia apare o zonă de culoare gălbuie. Adesea frunza atacată se îngălbeneşte, se răsuceşte şi se usucă, de la locul înţepăturii atârnând ca o sfoară. Uneori spicul rămâne în burduf, iar când apare, are aristele ondulate şi poate fi parţial sau total steril, albit, aspect care se întâlneşte frecvent la vârful spicelor. Boabele atacate sunt şiştave, zbârcite sau dacă nu sunt deformate, poartă urmele înţepăturilor sub formă de puncte negre, înconjurate de o zonă decolorată.

Dăunătorul şi biologia sa. Adultul are corpul oval, de 11-13 mm lungime, de culoare brună.Capul este triunghiular. Antenele sunt constituite din 5 articule. Pronotul este aproape hexagonal.Scutelul foarte dezvoltat egal în lungime cu abdomenul, cu o carenă în partea mediană şi cu două puncte gălbui la bază. Oul este sferic şi de culoare verzuie la depunere şi de culoare închisă, pe măsură ce se dezvoltă embrionul. Larva este asemănătoare cu insecta adultă, fiind mai mică şi lipsită de aripi sau cu rudimente de aripi, în funcţie de vârsta acesteia.

Are o generaţie pe an. Iernează ca insectă adultă, sub frunzarul pădurii, în liziera pomilor din apropierea culturilor, sub ierburi. Primavara la temperaturi de peste 10º C, insectele îşi fac apariţia, la început pe gramineele spontane, apoi zboară în culturile de cereale. Numărul maxim de insecte pe culturi se înregistrează la jumătatea lunii mai. După o perioadă de hrănire şi maturaţie sexuală are loc copulaţia şi depunerea pontei. Larvele apar la 8-10 zile de la depunerea pontei. Până la maturare se hrănesc şi năpârlesc de 4-5 ori, întreaga lor evoluţie durând 30-40 zile, ceea ce corespunde cu ajungerea la maturitate a cerealelor. Adulţii din noua generaţie apar la sfârşitul lunii iulie, hrănirea lor continuând până în cursul lunii august, când se retrag pentru iernare.

Răspândire şi importanţă economică. Ploşniţele cerealelor sunt răspândite în centrul şi sud-estul Europei, în vestul Asiei şi în nord-estul Africii. La noi în ţară se întâlnesc în toate zonele cultivatoare de grâu, în densităţi mai mari în regiunile de stepă şi ale pădurilor de stejar. Eurygaster integriceps este specia cea mai frecventă şi păgubitoare.

Atacul ploşniţei grâului produce şiştăvirea boabelor de grâu în procent de 1-2%, iar saliva introdusă în bob provoacă distrugerea glutenului, ceea ce duce la diminuarea calităţii grâului.

Preview document

Microorganisme dăunătoare cerealelor. boli ale cerealelor - Pagina 1
Microorganisme dăunătoare cerealelor. boli ale cerealelor - Pagina 2
Microorganisme dăunătoare cerealelor. boli ale cerealelor - Pagina 3
Microorganisme dăunătoare cerealelor. boli ale cerealelor - Pagina 4
Microorganisme dăunătoare cerealelor. boli ale cerealelor - Pagina 5
Microorganisme dăunătoare cerealelor. boli ale cerealelor - Pagina 6
Microorganisme dăunătoare cerealelor. boli ale cerealelor - Pagina 7
Microorganisme dăunătoare cerealelor. boli ale cerealelor - Pagina 8
Microorganisme dăunătoare cerealelor. boli ale cerealelor - Pagina 9
Microorganisme dăunătoare cerealelor. boli ale cerealelor - Pagina 10
Microorganisme dăunătoare cerealelor. boli ale cerealelor - Pagina 11
Microorganisme dăunătoare cerealelor. boli ale cerealelor - Pagina 12
Microorganisme dăunătoare cerealelor. boli ale cerealelor - Pagina 13
Microorganisme dăunătoare cerealelor. boli ale cerealelor - Pagina 14
Microorganisme dăunătoare cerealelor. boli ale cerealelor - Pagina 15
Microorganisme dăunătoare cerealelor. boli ale cerealelor - Pagina 16
Microorganisme dăunătoare cerealelor. boli ale cerealelor - Pagina 17
Microorganisme dăunătoare cerealelor. boli ale cerealelor - Pagina 18
Microorganisme dăunătoare cerealelor. boli ale cerealelor - Pagina 19
Microorganisme dăunătoare cerealelor. boli ale cerealelor - Pagina 20
Microorganisme dăunătoare cerealelor. boli ale cerealelor - Pagina 21
Microorganisme dăunătoare cerealelor. boli ale cerealelor - Pagina 22
Microorganisme dăunătoare cerealelor. boli ale cerealelor - Pagina 23
Microorganisme dăunătoare cerealelor. boli ale cerealelor - Pagina 24

Conținut arhivă zip

  • Microorganisme Daunatoare Cerealelor. Boli ale Cerealelor.doc

Alții au mai descărcat și

Microbiota Fructelor

Microbiota fructelor este eterogena si variaza cantitativ in functie de soi,dimensiuni,structura anatomica,grad de coacere si de conditii de...

Coropișnița - dăunător

DESCRIERE Denumirea stiintifica a coropisnitei este Gryllotalpa gryllotalpa L. si apartine familiei Gryllotalpidae. Coropisnita este un daunator...

Nucleotide

Nucleotidele sunt monomerii, unitatile structurale ce formeaza acizii nucleici. Nucleotidele sunt esterii fosforici ai nucleozidelor, rezultate...

Cafeaua

Istoria cafelei este la fel de bogata ca insasi cafeaua, datand de mai mult de 1000 de ani. In Occident, istoria cafelei incepe acum trei secole,...

Nevertebrate

INTRODUCERE Zoologia este una dintre ramurile principale ale ştiinţelor biologice, care se ocupă de studiul animalelor (de la gr. zoon = animal şi...

Biochimie hormonală

I.Introducere Introducerea termenului de hormon a fost făcută de E.Starling pentru a desemna acele substante sintetizate in organism care au...

Structură acizi nucleici - curs general

Viata depinde de stocarea stabila şi compacta a informaţiei genetice ; Activitatile moleculelor celulare sunt guvernate de principiile de baza ale...

Sfecla de zahăr

Sfecla de zahar este planta care asigura in exclusivitate materia prima de buna calitate si mare randament pentru industria zaharului din tara...

Te-ar putea interesa și

Studiul efectelor citogenetice ale fungicidului switch utilizând testul allium

INTRODUCERE Bolile fungice cauzează pierderi importante de recoltă în agricultură. Acestea variază în limite relativ largi în diferite regiuni ale...

Metode de investigare a poluării solului

CAPITOLUL I CONSTITUENTI SI ÎNSUSIRILE SOLULUI I.1.COMPOZITIA SOLULUI Solul este un corp tridimensional constituit din trei faze: solida,...

Prezentarea factorilor biologici și ecologici care influențează dezvoltarea plantelor

Ecologia se ocupa cu studiul relatiilor dintre organisme si mediul înconjuraror. Ea este definita ca siinta relatiilor reciproce, a interactiunilor...

Microorganisme dăunătoare cerealelor

INTRODUCERE Cele mai vechi mențiuni despre bolile plantelor se găsesc în scrierile religioase și ale unor filozofi și naturaliști greci și romîni....

Norme de igienă în unități de panificație și morărit

Încă din cele mai vechi timpuri, pâinea şi produsele de panificaţie au stat la bazaalimentaţiei oamenilor, fie că era vorba de masa de dimineaţă,...

Mărfuri alimentare și securitatea consumatorilor

Imperativul tratarii separate si specifice a merceologiei marfurilor alimentare – ca note de curs si problematica – deriva din particularitatile...

Ecologie

CURS 4 FACTORII ECOLOGICI Şl INFLUENTA LOR ASUPRA VIEŢUITOARELOR Factorul ecologic reprezintă orice mediu susceptibil de a acţiona asupra...

Ai nevoie de altceva?