Sistemul Reproducator

Imagine preview
(10/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Sistemul Reproducator.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 2 fisiere doc, ppt de 20 pagini (in total).

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Partoaca Elena

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 9 puncte.

Domeniu: Biologie

Extras din document

Sistemul Reproducator

Reproucerea este o caracteristica fundamental a oricarei fiinte vii si se realizeaza prin participarea a doua organisme de sexe diferite.Ea este rezultatul fecundarii gametului feminin(ovul) de catre gametul masculin(spermatozoid) .Oul rezultat se grefeaza in cavitatea utrina ,unde continua sa creasca si sa se dezvolte , pana ce fatul , devenit viabil, este expulzat din uter prin actul nasterii.

Sistemul Reproducator Masculin

La barbat, organele de reproducere toate sunt, în principal externe. Rolul lor în sexualitate este atât evident, încât aproape uitam ca anatomia lor raspunde în primul rând exigentilor reproducerii si perpetuarii speciei.

Aparatul genital masculin cuprinde glande sexuale sau testicule, care produc spermatozoizi destinati fecundarii ovulelor feminine, cai genitale, care permit transportarea lor si care sunt însotite se organe anexe, ca si un organ copulator, penisul.

Situate la fat în abdomen, testiculele coboara în pungi externe – bursele – înainte de nastere sau la putin timp dupa. Aceste doua mici glande ovoide cântaresc 20 de grame. Ele cuprind 200-300 de mici lobi conici, lobulii, separati de pereti subtiri. Fiecare lobul contine mici insule de celule – celulele lui Leybdig – care produc un hormon masculin, testosteronul. Celulele produc acest hormon din timpul vietii intrauterine, apoi îsi întrerup activitatea pâna la pubertate,. În aceasta perioada, reluarea productiei hormonale induce aparitia caracterelor sexuale masculine secundare (pilozitate, musculatura, timbrul vocii, libido).

Testosteronul guverneaza, de asemenea . geneza spermatozoizilor. Acestia sunt elaborati în tubii seminiferi, canale foarte fine prezente în numar mare în testicule. Fiecare tub este înconjurat de o teaca tapetata de celule contractile, celulele lui Sertoli. Celulele sexuale se ascund între celulele lui Sertoli. Ele sunt produse la periferia tubului seminifer, în stare imatura. Împinse de contractiile celulelor lui Sertoli, migreaza prin peretele tubului spre lumenul central maturizându-se progresiv. La finalul acestui proces, care este continuu si se reînnoieste neîncetat, spermatozoizii sunt eliberati în cavitatea tubului.

Tubii seminiferi converg pentru a forma o retea de mici conducte sinuoase care colecteaza spermatozoizi. De aici pleaca 10 pâna la 12 canale care ajung la canalul colector unic, adapostit într-un mic organ alungit de marimea testiculului: epididimul. Aici sunt stocati spermatozoizii.

Dupa ce ramân un timp în epididim, spermatozoizii trec într-un alt conduct: canalul deferent. Lung de 40cm, acesta se termina printr-o umflatura, la nivelul careia primeste secretiile unei mici vezicule seminale. El se continua apoi prin canalul ejaculator, care se deschide în uretra. Ansamblul conductului format de canalul epididimului, canalul deferent si cel ejaculator este denumit si spermiduct.

Veziculele seminale au un rol de a secreta un lichid, care se elimina in canalul ejaculator, servind ca vehicul si ca un mediu nutritiv pentru spermatozoizi.

Prostata este o glanda voluminoasa tubuloacinoasa, unica, situata in pelvis, sub vezica urinara, inconjura portiunea initiala a uretrei. Prostata secreta un lichid care intra in constitutia spermei.

Penisul este constituit din doi corpi cavernosi si corpul spongiios care inconjoara complet uretra.

Fisiere in arhiva (2):

  • Sistemul Reproducator
    • Sistemul Reproducator.ppt
    • sistemul.doc

Alte informatii

despre sistemul reproducator feminin,masculin...sarcina si nastere contraceptir,planinngul familial plus reprezentare in power point