Sistemul Respirator

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Sistemul Respirator.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier ppt de 23 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Ciucu Cristina

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Biologie

Extras din document

Din punct de vedere anatomic nasul aparţine de partea externă a căilor respiratorii.

Orificiul nărilor se continua cu două cavităţi nazale (cavum nasi), acestea fiind despărţite de septumul nazal (septum nasi). Aceste cavităţi sunt la rândul lor împărţite în trei, prin

Concha nasalis superior, la animale Concha nasalis dorsalis

Concha nasalis media

Concha nasalis inferior, la animale Concha nasalis ventralis

Intre pereţii despărţitori amintiţi mai sus se află 3 căi, sau canale (meaturi nazale):

Meatus nasi superior, aici se află organul mirosului

Meatus nasi medius legat de sinusul nazal

Meatus nasi inferior, este singurul canal care conduce aerul inspirat prin deschiderea Choanelor nazale în faringe, de aceea este numit calea respiratorie.

La balenă nasul ocupă partea superioară a capului, iar la elefant nasul s-a transormat într-un organ lung musculos (trompă) cu posibilitate de pipăire şi apucare de obiecte.

Funcţia respiratorie, prin nas se inspiră şi expiră aerul necesar respiraţiei, nasul având şi un rol de filtrare a impurităţilor din curentul de aer inspirat prin perişorii şi mucoasa nazală umedă.

La om prin inspiraţie sunt folosite nările alternativ (la un interval de 20 -30 de minute), astfel există posibilitatea de regenerare a mucoasei nazale.

Fosele comunica cu exteriorul prin nari si cu faringele prin coane.

Faringele (Pharynx greacă) este un organ musculos căptuşit cu o mucoasă care se continuă în cavitatea bucală şi nazală. Faringele fiind o încrucişare a căilor digestive prin esofag şi respiratorii prin laringe.

Faringele este delimitat de cavitatea bucală prin baza limbii, amigdale, arcul palatin (Arcus palatoglossus), spre cavitatea nazală delimitarea este realizată de coanele nazale. Ieşirea postero-ventrală din faringe se realizează pe de o parte prin laringe continuat cu trahea, iar pe de altă parte prin esofag. Faringele este subîmpărţit:

în zona nazală sau epifaringe

zona orală sau mezofaringe

zona laringiană sau hipofaringe

zona esofagiană

Faringele comunică cu cavitatea nazală şi cu urechea medie prin trompa lui Eustachio. Faringele oral de cel nazal este despărţit prin vălul palatin (Palatum molle sau Velum palatinum).

Faringele este compus din mai multe straturi, cel superficial fiind o mucoasă care are o serie de celule specializate ca celule flagelate, limfatice (amigdalele) şi glandulare. Sub statul mucos se află un strat musculos alcătuit din muşchi striaţi care se pot subîmpărţi în (Musculi constrictores pharyngis) şi (Musculus stylopharyngeus caudalis).

Irigarea cu sânge este asigurată de artera carotidă externă

Inervarea fiind realizată de nervii cranieni 9 şi 10 (nervul vag şi glosofaringian)

Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul Respirator.ppt