Tehnica executării frotiului

Proiect
9/10 (3 voturi)
Domeniu: Biologie
Conține 1 fișier: ppt
Pagini : 18 în total
Mărime: 4.02MB (arhivat)
Publicat de: Simion Buzatu
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Enache Dorin
Universitatea Transilvania Brasov

Extras din proiect

EXAMENUL BACTERIILOR PE LAMĂ

TEHNICA EXECUTĂRII FROTIULUI

CE ESTE UN FROTIU?

Termenul de frotiu este utilizat pentru desemnarea lamei cu material microbian etalat pe suprafaţa ei.

Frotiul este un preparat expeditiv, efectuat din diferite organe sau lichide patologice, precum şi din culturi bacteriene, care permite punerea in evidenţă a formaţiunilor celulare şi cercetarea însuşirilor lor morfologice si tinctoriale.

Frotiurile sunt preparate uscate, fixate şi colorate.

PREGĂTIREA LAMEI

În vederea examinării,

bacteriile sunt depuse pe o lamă.

Pregătirea lamei se face controlând

ca lama sa fie perfect curată, apoi se

face degresarea acesteia prin păstrare în alcool sau treceri consecutive prin flacăra becului de gaz de cca. 60 de ori, în aşa fel încât ambele feţe să fie flambate la fiecare trecere pe toată suprafaţa lor.

TEHNICA EXECUTĂRII FROTIURILOR

Tehnica efectuarii frotiurilor diferă în funcţie de materialul din care se face şi de natura germenilor in cauză.

Tehnica executării frotiurilor presupune respectarea următoarelor etape:

Etalarea

Uscarea

Fixarea

Colorarea

TEHNICA EXECUTĂRII FROTIURILOR

Etalarea- reprezintă operaţia de depunere şi întindere a unei cantităţi reduse dintr-o probă pe suprafaţa lamei de sticlă, în strat subţire şi uniform.

Etalarea se execută diferit în funcţie de natura şi consistenţa materialului. Indiferent de metoda prin care se execută etalarea, lamele trebuie să fie curate, uscate, degresate, iar înainte de utilizare se flambează.

ETALAREA

Pentru frotiurile din organe, etalarea se poate realiza prin: ştergere, amprentă, strivire, cu pipeta Pasteur sau ansa de însămânţare.

Etalarea prin ştergere: constă în trecerea unei lame de microscop, pe suprafaţa unei secţiuni, din organul din care se execută frotiul.

Etalarea prin amprentă- constă în aplicarea unei lame (fără ştergere) pe suprafaţa de secţiune a unui fragment de organ de examinat, in acest fel ramânând o impresiune corespunzatoare formei suprafetei atinse (metoda amprenta). Este bine ca pe aceeasi lamă sa se practice mai multe amprente, pentru a se putea examina frotiurile mai subtiri ( ultimile amprente sunt intotdeauna mai fine).

Etalarea prin strivire între două lame - se execută atunci când leziunile din ţesut sunt de tip nodular (TBC – bacilul tuberculozei). Se secţionează un fragment din nodul, cât un bob de orez şi se striveşte între două lame de sticlă.

ETALAREA

Pentru frotiurile din culturi bacteriene, se procedează astfel:

în cazul culturilor din medii lichide, etalarea presupune folosirea ansei de însămânţare sau a pipetei Pasteur. După omogenizarea culturii se recoltează în mod steril, o picătură care se depune pe o lamă de sticlă şi se întinde prin mişcări concentrice, astfel încât frotiul să fie subţire şi uniform, şi sa aibă o intindere mai redusă decât marginile lamei de microscop;

în cazul culturilor de pe medii solide, pe lama de sticlă se depune o picătură de apă distilată sau apă de robinet, apoi cu ansa se recoltează o mică cantitate de cultură, care se suspensionează în picătura de apă şi se întinde prin mişcări concentrice pe o suprafaţă cât mai mare.

Indiferent de metoda de etalare, niciodată nu se va atinge cu materialul infecţios marginea lamei.

Conținut arhivă zip

  • Tehnica Executarii Frotiului.ppt

Te-ar putea interesa și

Studiu Tulpini

INTRODUCERE Pseudomonas aeruginosa, poate cel mai strict aerob pe lângă bacilul lui Koch care cauzează la om boli, este în mod curent unul dintre...

Ai nevoie de altceva?