Viața în condiții extreme

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Biologie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 1067
Mărime: 1.74MB (arhivat)
Cost: 4 puncte
Facultatea de Agricultura
Universitatea de Stiinte Agricole si de Medicina Veterinara, Cluj-Napoca

Extras din document

Formele de viaţă pretind oxigen, o temperatură optimă, o presiune de 1-1,5 atmosfere, o anumită aciditate, apă şi substanţe hrănitoare.

Dar viaţa există şi spre extreme.

1. Regiunile polare

Întunericul permanent şi temperaturile sub zero ale iernii fac din regiunile polare cele mai inospitaliere locuri de pe Pământ.

Viaţa sălbatică găseşte metode ingenioase pentru a supravieţui în condiţii vitrege.

Staţia de cercetări Vostok, în inima Antarcticii îngheţate este cel mai rece punct de pe Pământ. În timpul unui val de caldură temperatura aerului se poate ridica la -21°C, dar temperatura medie a verii este sub -31°C. În miezul iernii antarctice media scade vertiginos la -68°C, cu o minima extremă de -88°C.

Soarele iernii nu răsare niciodată peste orizontul sumbru, de aceea, timp de 6 luni, continentul este învăluit în întuneric. Terenul stâncos este îngropat sub o patură de gheaţă groasă de aproximativ 2km, care s-a format din straturi suprapuse de zapadă care nu s-a mai topit niciodată.

În regiunile polare găsim următoarele vieţuitoare:

• Ursul polar- a dezvoltat diferite adaptări pentru viaţa în unele din cele mai reci, mai pustii şi mai ostile medii de pe Pământ. Lucrul cel mai caracteristic este blana sa alb-gălbuie, care se contopeşte cu uşurinţă cu mediul, iar perii impenetrabili ai blănii sunt goi pe dinăuntru şi dispuşi foarte des pentru a oferi maximă caldură în aerul şi apa deosebit de rece.

• Lemingii- rozătoare mici, asemănătoare cu şoarecele de câmp. Aceştia supravieţuiesc iarna sub plapuma izolatoare de zăpadă, hrănindu-se cu muşchi şi licheni.

• Vulpea polară- este o specie de animale carnivore din familia Canidae care trăiesc în regiunile polare. Animalul este adaptat la clima rece, având o blană deasă, iar talpa labelor este acoperită cu blană.

• Bufniţa polară- Bufniţele polare sunt singurele păsări care trăiesc pe tot parcursul anului în regiunea arctică şi nu migrează. Atunci când bufniţa se maturizează complet, penele ei devin pur albe, deşi puii au un penaj gri.

• Pinguinul- au un strat de grăsime sub piele, pielea fiind acoperită mai întai cu un strat de puf si apoi cu pene, pentru a izola mai bine căldura. Pentru a fi impermeabili, pinguinii îsi ung corpul cu un fel de ulei dintr-o glandă a lor. Cu toate acestea, pinguinii tot au nevoie de ajutor pentru a-şi ţine de cald, de aceea aceştia se vor strânge unii în alţii pentru a se încălzi.

Bibliografie

https://www.scribd.com/doc/130978803/Adaptarile-Unor-Animale-La-Conditii-Extreme-de-Viata

http://ecology.md/md/page/13-animale-din-zona-arctica

https://ro.wikipedia.org

http://www.scrigroup.com/diverse/animale/PLANTELE-SI-ANIMALELE-DIN-DESE13345.php

http://www.descopera.ro/natura/4559704-cei-mai-duri-dintre-duri-vietuitoarele-extremofile

Preview document

Viața în condiții extreme - Pagina 1
Viața în condiții extreme - Pagina 2
Viața în condiții extreme - Pagina 3
Viața în condiții extreme - Pagina 4
Viața în condiții extreme - Pagina 5
Viața în condiții extreme - Pagina 6
Viața în condiții extreme - Pagina 7
Viața în condiții extreme - Pagina 8
Viața în condiții extreme - Pagina 9
Viața în condiții extreme - Pagina 10
Viața în condiții extreme - Pagina 11
Viața în condiții extreme - Pagina 12
Viața în condiții extreme - Pagina 13
Viața în condiții extreme - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Viata in conditii extreme.docx

Alții au mai descărcat și

Recifele de Corali

Introducere Recifele de corali, nu stiam aproximativ nimic despre aceste minuni, stiam doar ca sunt foarte colorate si au o biodiversitate enorma,...

Fauna Cavernicola - Hidrobiologie

O pesteră, prin definitie, este un gol natural în scoarta pamantului cu o lungime mai mare de 5 m, având o dimensiune suficient de mare pentru a...

Cresterea Animalelor

Rase de bovine: Rase de lapte - Friza - Holstein Friza - Jersey - Rosie Danezã - Rosie de stepã - Rosie brunã - Angler - Baltata cu...

Ai nevoie de altceva?