Activitatea comerciala a intreprinderilor

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Activitatea comerciala a intreprinderilor.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 20 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Birotica

Cuprins

1. Argument. 3
2. Contabilitatea T.V.A-ului. 5
2.1 Sfera de aplicare a T.V.A. . 5
2.2 Platitorii de T.V.A. . 5
2.3 Faptul generator si exigibilitatea T.V.A. . 6
2.4 Regularizarea si Rambursarea T.V.A. . 7
2.5 Conturile de T.V.A. . 9
3. Documente privind T.V.A. 12
4. Prezentare S.C Standard S.R.L. 16
5. Monografii contabile privind T.V.A la S.C Standard S.R.L. 17
6. Anexe . 21
7. Bibliografie. 27

Extras din document

1.ARGUMENT

Impactul taxei pe valoarea adaugata asupra economiei a avut loc pentru prima data in Franta la initiativa lui Maurice Laure in anul 1954.

Ulterior acest impozit indirect a fost introdus si in alte tari din Europe, Asia, Africa si America Latina.

Fundamentul introducerii taxei pe valoarea adaugata si-a gasit motivatia in substituirea diverselor taxe practicate asupra cifrei de afacerii si folosirea ei ca taxa unica perceputa in diferitele stadii ale productiei de catre producatori.Fiecare producator era indreptatit prin lege sa deduca taxa pe valoarea adaugata suportata anterior in procesul de productie propriu.

Pe continentul european in 1967 dupa 10 ani de la semnarea tratatului de la Roma, in cadrul Comunitatii Europene, au fost adoptate o serie de directive care au pus bazele legislative ale acestui tip de impozit indirect.

In prima etapa organele de decizie ale CEE au mers pe linia armonizarii legislatiei tarilor comunitare pe linia taxei pe valoarea adaugata iar in momentul de fata toate tarile comunitare sunt obligate sa foloseasca acest impozit indirect.

TVA-ul nu s-a numit intotdeauna TVA.Cand era mic.si comunist, i se spunea ICM(Impozitul pe Circulatia Marfurilor) si, desi era spaima gestionarilor dornici sa faca si ei “un ban cinstit” , nu beneficia de mediatizarea postdecembrista.

In conditiile trecerii la economia de piata, impozitul pe circulatia marfurilor ce functiona in economie ca un impozit indirect nu-si mai justifica mentinerea.

Introducera TVA-ului in locul impozitului pe circulatia marfurilor a reprezentat un moment de cotitura in perfectionarea sistemului fiscal si in acelasi timp primul pas facut pe linia reformei fiscale in tara noastra.

Totodata aceasta a constituit o cerinta pentru trecerea la economia de piata si alinierea la standardele europene.

Dar pentru introducerea taxei pe valoarea adaugata trebuiau intreprinse o serie de masuri pe linia impozitului pe circulatia marfurilor care trebuia inlocuit.

Inainte de implementarea TVA-ului s-a cautat sa se extinda campul de aplicare a impozitului pe circulatia marfurilor la unele produse si prestari de servicii

ca de exemplu la produsele agricole, activitatea de posta si telecomunicatii, transportul de calatori si de marfuri.

Totodata implementarea taxei pe valoarea adaugata necesita apoi o buna cunoastere a mecanismului functionarii ei, trebuiau cadre pregatite si instruite temeinic pentru a asigura initierea agentilor economici si a personalului din economie pe aceasta linie si nu in ultimul rand tehnica de calcul si formularistica necesara evidentierii, colectarii si platii ei la bugetul de stat.

Asa cum a fost stabilita aceasta taxa reprezinta un impozit indirect care spre deosebire de impozitul pe circulatia marfurilor se aplica pe intreg circuitul

economic, pana la utilizatorul final al produselor sau serviciilor insa numai la valoarea adaugata in faza acestui circuit.

Obiectul impozabil este reprezentat de valoare bunurilor, a lucrarilor si a serviciilor la preturile de facturare.

Materia impozabila este suma globala a vanzarii.

Suportatorul este consumatorul final.

TVA-ul are o mare elasticitate fata de procesele economice in sensul ca, daca afacerile se dezvolta si TVA colectata, respectiv TVA de plata vor fi mai mari.Daca vanzarile stagneaza si cuantumul TVA va fi mai mic, in consecinta si incasarile statului vor fi mai mici.

TVA este un impozit cu un randament fiscal ridicat, insa ca orice impozit indirect este inechitabil.Acest lucru se traduce prin aceea ca devine regresiv in raport cu cresterea veniturilor si nici nu se preteaza la un minim neimpozabil.

Astfel, TVA afecteaza mai pronuntat persoanele cu venituri mici si pe cele care isi repartizeaza o mare parte a veniturilor lor pentru cheltuielile de consum(de multe ori independent de vointa lor fiind vorba de cheltuieli de stricta necesitate).

In tara noastra TVA-ul a fost introdus din urmatoarele considerente:

- necesitatea inlocuirii formulei anacronice a fostului impozit pe circulatia marfurilor;

- pentru cresterea resurselor statului;

- din ratiuni de compatibilitate cu sistemele fiscale din tarile europene;

Pana in anul 2010 cota preponderenta de TVA in Romania a fost de 19% si TVA de 9% pentru carti, medicamente si servicii de cazare turistica.

Majorarea T.V.A.-ului:

Prin adoptarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 58/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale, cota standard de TVA a fost majorata de la 19% la 24%, incepand cu data de 1 iulie 2010, situatie care impune modificarea si completarea corespunzatoare a normelor metodologice aferente titlului VI din Hotararea Guvernului nr. 44/2004.

Pentru platitorul de TVA bunurile sau serviciile necesare desfasurarii activitatii sunt mai “ieftine” cu 24%.Aceasta deoarece taxa aferenta acestora este deductibila. In acelasi fel pentru a fi mai atractiv cu serviciile sau produsele proprii este importanta aceasta calitate si pentru partenerii de afaceri.Si acest motiv trebuie sa fie important in luarea unei decizii deoarece si pentru acestia produsele sau serviciile pe care le furnizeaza sunt mai ieftine.In acest context calitatea de platitor confera o mai mare siguranta partenerilor de afaceri, aceasta demonstrand implicit nivelul afacerilor derulate.

2.CONTABILITATEA T.V.A.-ului

Definitie: Taxa pe Valoarea Adaugata reprezinta un impozit indirect care se datoreaza bugetului de stat.

2.1. Sfera de aplicare a taxei pe valoarea adaugata

In sfera de aplicare a taxei pe valoarea adaugata se cuprind operatiunile care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

- constituie o livrare de bunuri sau o prestare de servicii efectuate cu plata

- locul de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor este considerat a fi in Romania

livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor este realizata de o persoana impozabila

2.2.Platitorii de T.V.A , sunt persoanele fizice si juridice inregistrate ca agenti economici, sau autorizate sa desfasoare activitati economice independente, avand o cifra de afeaceri declarata de peste 5000 de lei anual.

Institutiile publice sunt persoane impozabile pentru activitatile desfasurate in aceleasi conditii legale ca si cele aplicabile operatorilor economici, chiar daca sunt prestate in calitate de autoritate publica, precum si pentru activitatile urmatoare:

- telecomunicatii

- furnizarea de apa, gaze, energie electrica, etc.

- transport de bunuri si de persoane

- servicii prestate de porturi si aeroporturi

- livrarea de bunuri noi produse pentru vanzare

Sunt asimilate institutiilor publice, in ceea ce priveste regulilie aplicabile din punct de vedere al taxei pe valoarea adaugate, orice entitati a caror infiintare este reglementata prin legi sau hotarari ale Guvernului, pentru activitatile prevazute prin actul normativ de infiintare, care nu creeaza distorsiuni concurentiale, nefiind desfasurate si de alte persoane impozabile.

Fisiere in arhiva (1):

  • Activitatea comerciala a intreprinderilor.doc

Bibliografie

1. Bazele contabilitatii – O. Calin, M. Ristea, I. Vaduva
2. Elemente de contabilitate generala - O Calin
3. Reglementari contabile pentru agentii economici – Editura Economica
4. Contabilitatea societatilor comerciale – M. Ristea
5. Monitorul Oficial al României – Partea I: Legi, Decrete, Hotarâri si alte acte
6. www.google.com