Analiza portofoliului - studiu de caz TLV, BIO, SNP si SIF3

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Analiza portofoliului - studiu de caz TLV, BIO, SNP si SIF3.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 30 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Burse

Cuprins

CAPITOLUL 1. ANALIZA FUNDAMENTALĂ A COMPANIILOR DIN PORTOFOLIU 3
1.1. Analiza contextului macroeconomic național și internațional 3
1.1.1. Ordonanţa de urgenţă 3
1.1.2. Acţiuni Digi Communications 4
1.1.3. Tensiuni după noul test cu rachetă al Coreii de Nord 4
1.2. Analiza evoluțiilor sectoriale 5
1.2.1. Domeniul farmaceutic 5
1.2.2. Domeniul bancar 6
1.2.3. Sectorul petrolier 7
1.2.4. Sectorul investițiilor 9
1.3. Structura acţionariatului 10
1.4. Analiza performanțelor financiare ale companiilor din portofoliu 11
1.4.1. Indicatorul EPS 12
1.4.2. Indicatorul PER 13
1.4.3. Indicatorul rata de rentabilitate a capitalurilor proprii 14
1.4.4. Indicatorul lichiditate 16
CAPITOLUL 2. ANALIZA TEHNICĂ A COMPANIILOR DIN PORTOFOLIU 17
2.1. Biofarm S.A. 17
2.2. Banca Transilvania 19
2.3. OMV Petrom 21
2.4. SIF Transilvania 22
CAPITOLUL 3. DETERMINAREA RENTABILITĂȚII ȘI RISCULUI ACȚIUNILOR, PRECUM ȘI A LEGĂTURILOR DINTRE ACESTEA 24
3.1. Determinarea riscului și rentabilității titlurilor din portofoliu 24
3.2. Determinarea legăturilor dintre titlurile din portofoliu 24
CAPITOLUL 4. FUNDAMENTAREA DECIZIEI DE RECONFIGURARE A PORTOFOLIULUI DE ACȚIUNI 26
CAPITOLUL 5. ANALIZA RENTABILITĂȚII ȘI RISCULUI PORTOFOLIULUI 27
CAPITOLUL 6. CONCLUZII 28
ANEXE 29
BIBLIOGRAFIE 30

Extras din document

CAPITOLUL 1. ANALIZA FUNDAMENTALĂ A COMPANIILOR DIN PORTOFOLIU

Decizia de investire vizează în primul rând alegerea unui portofoliu format din titluri aparţinând sectoarelor cu perspective bune. În cadrul acestui proiect voi analiza patru acțiuni ce compun portofoliul personal, din perspectiva mai multor analize financiare, care vor ajuta la stabilirea eficienței portofoliului pentru a putea realiza previziuni pe termen lung. Cele patru companii alese sunt Biofarm S.A., ce activează în domeniul farmaceutic, Banca Transilvania S.A., din sectorul bancar, S.I.F. Transilvania din sectorul financiar și OMV Petrom, din sectorul petrolier.

Analiza fundamentală a acțiunilor din portofoliu reprezintă analiza tuturor factorilor care se referă la evoluția companiei, a sectorului de activitate, a performanțelor macroeconomice de țară și a contextului internațional cu impact potențial asupra evoluției cotației bursiere a acțiunilor Acest cadru de analiză este util atunci când orizontul investițional este unul pe termen lung sau în niciun caz foarte scurt.

Deoarece sfera evenimentelor care ar putea influența evoluția companiilor în bursă este una foarte largă, principalele categorii de urmărit în cadrul analizei fundamentale sunt:

1. Evoluția contextului macroeconomic;

2. Evoluția sectorială;

3. Analiza performanțelor economico-financiare ale companiilor;

4. Știri și zvonuri despre companii.

1.1. Analiza contextului macroeconomic național și internațional

Pentru analiza contextul macroeconomic național și internațional se urmăresc evenimentele ce au loc la scară globală și se analizează influența acestora asupra piețelor bursiere. În cadrul proiectului, am analizat, prin intermediul a trei 3 știri la nivel internațional, modul de influență a evenimentelor globale asupra cotațiilor bursiere.

1.1.1. Ordonanţa de urgenţă

<< Decizia Guvernului de a adopta Ordonanţa de Urgenţă privind modificarea Codurilor Penale, intens criticată de public şi de presedintele Klaus Iohannis, întrucât ar afecta lupta împotriva corupţiei şi ar anula condamnările anumitor politicieni, printre care preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a avut repercursiuni, cum era de aşteptat, şi pe pieţele financiare.>>

Fluctuaţiile politice inflenţează semnificativ cotaţiile pe piaţa bursieră şi financiară. Prin urmare, cursul euro/leu publicat de BNR a crescut cu 0,45%, de la 4,5038 la 4,5240 lei pentru un euro, cel mai ridicat nivel din acest an. Cursul a terminat însă anul precedent, tot din cauza turbulenţelor politice pricinuite de alegerea noului guvern, la un nivel mai mare, respectiv 4,5411 lei, ca în prima zi din 2017 să coboare la 4,5175 lei.

Şi indicii de dobanda ROBOR, în funcţie de care se stabilesc ratele la credite, au înregistrat creşteri. Astfel, ROBOR la 3 luni a crescut de la 0,82% la 0,85%, cel mai ridicat nivel de după 4 ianuarie, când era 0,86%. ROBOR la 6 luni, care este mai stabil, a urcat de la 1,02% la 1,04%, un nivel mai mic decât cel înregistrat de-a lungul lunii ianuarie.

Indicele BET al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) era în scadere cu 0,19%, toti ceilalti indici, cu excepţia ROTX, fiind de asemenea pe roşu. Acţiunile tuturor companiilor din componenta BET erau în scădere, cu excepţia celor ale Băncii Transilvania (simbol bursier: TLV), în creştere cu 0,4%.

1.1.2. Acţiuni Digi Communications

<<La data de 8 mai 2017, RCS&RDS a fost înştiinţată oficial de către DNA că are calitatea de suspect în cadrul anchetei în curs. Investitorii care au subscris acţiuni Digi Communications, în oferta publică aflată în derulare, îşi pot retrage subscrierile până pe 10 mai, ora 17.00, potrivit unui amendament adus prospectului. >>

Ştirea aduce în atenţia publicului faptul că anumite persoane fizice au fost înştiinţate în mod oficial de către DNA că sunt anchetate în legatură cu săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi spălare de bani. La data de 8 mai 2017, RCS & RDS a fost înştiinţată oficial de către DNA că are calitatea de suspect în cadrul anchetei în curs cu privire la aceleaşi fapte.

În data de 28.4.2017 a fost demarată oferta de subscriere acţiuni Digi. Având în vedere noile informaţii publicate în presă, persoanele care dat curs ofertei au posibilitatea de a retrage subscrierile efectuate.

Acest fapt influenţează negativ bursa prin faptul că scade încrederea acţionarilor în companiile listate şi în Bursa de Valori Bucureşti ca instituţie. Scăderea încrederii acţionarilor duce la scăderea ritmului de tranzacţionare pe bursă şi a preţului acţiunilor.

1.1.3. Tensiuni după noul test cu rachetă al Coreii de Nord

<<Preşedintele rus Vladimir Putin şi preşedintele chinez Xi Jinping "au discutat în detaliu despre situaţia din Peninsula Coreeană" în timpul unei întâlniri la Bejing, iar "cele două părţi şi-au exprimat preocuparea în legătură cu escalarea tensiunilor", a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Conform unui comunicat transmis de Ministerul de Externe de la Beijing, China "se opune încălcării de către Coreea de Nord a rezoluţiilor Consiliului de Securitate ONU" şi le-a cerut tuturor părţilor "să dea dovadă de reţinere şi să se abţină de la amplificarea tensiunilor în regiune". Coreea de Nord a lansat duminică o rachetă balistică ce a parcurs circa 700 de km înainte de a cădea şi a se scufunda în Marea Japoniei, a anunţat armata sud-coreeană.>>

Tensiunile politice internaţionale provoacă accentuarea căderilor bursiere și provoacă dispute ascunse și neliniști. Din cauza conflictelor existente în continentul asiatic, problemele se extind și spre Rusia, unde oricum situația este sensibilă din cauza diverselor sancțiuni economice aplicate Rusiei din partea Europei și SUA. Piața bursieră oricum suferă din cauza problemelor financiare globale, iar economia Chinei evoluează încet și cu probleme. Rusia se bazează pe schimburile economice dintre ei și China, iar China se bazează pe petrolul rusesc. Nici căderile bursei nu au ajutat, bursele din Moscova și Shangai ambele având probleme. Încetinirea creșterii economice a Chinei provoacă reacții negative în rândul investitorilor, iar piața bursieră întâmpină o perioadă grea. Datorită conflictelor politice, toate economiile vor fi afectate, iar criza financiară din trecut va fi depășită și va fi mai mult mai rău. Având în vedere că și sectoarele bancare ale Chinei au avut de suferit, investitorii sunt și mai precauți.

Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza portofoliului - studiu de caz TLV, BIO, SNP si SIF3.docx

Bibliografie

www.ktd.ro
www.bvb.ro
www.ing.ro
www.onlinebroker.ro
https://www.bancatransilvania.ro/
https://ro.wikipedia.org/wiki/Wiki
www.biofarm.ro
http://www.siftransilvania.ro
https://www.omvpetrom.com
www.zf.ro
www.jurnalul.ro
http://www.wall-street.ro
www.gandul.info
www.economica.net