Bursa de la Londra

Imagine preview
(8/10 din 3 voturi)

Acest proiect trateaza Bursa de la Londra.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 26 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Burse

Cuprins

1. Bursa: definitie, premise si trasaturi caracteristice 1
2. Bursa de la Londra
2.1. Date generale 2
2.2. Istoric 3
2.3. Baza normativa 8
2.4. Membrii bursei de valori 10
2.5. Competente 11
2.5.1. Pietele de actiuni 11
2.5.2. Servicii de tranzactionare 15
2.5.3. Informatii despre piata 17
2.5.4. Produse derivate 18
3. Strategia bursei londoneze 18
3.1. Strategia bursei londoneze 18
3.2. Supravegherea pietei de capital 21
4. Indicii bursieri 22
Concluzii 23
Bibliografie 25

Extras din document

1. Bursa: definitie, premise si trasaturi caracteristice

Bursa este o institutie in cadrul careia au loc tranzactii organizate cu titluri financiare, drepturi si titluri de marfuri, executate dupa reguli stabilite, obligatorii pentru toti participantii. Caracteristica principala a bursei este intalnirea in acelasi loc si in acelasi timp a unei multitudini de cumparatori si vanzatori care tranzactioneaza simultan mai multe obiecte. Fara a efectua tranzactii in folos propriu, bursa asigura conditiile ca ele sa aiba loc dupa reguli stricte de licitatie, cu participare egala, nediscriminatorie a partenerilor de piata.

Denumirea institutiei este atribuita familiei Van der Burse, din Bruges, pe considerentul ca cele trei pungi de bani (bourses) gravate in piatra pe frontispiciul hanului lor, loc unde se negociau periodic metale pretioase si, mai tarziu, hartii de valoare, ar sta la originea denumirii de bursa. Acelasi semn – punga cu bani – ”la borsa” era utilizat in orasele italiene Genova, Florenta si Venetia, pentru a indica locul unde se incheiau chiar tranzactii (in special cu valori). In aceste orase din nordul Italiei se negociau, inca din secolul al XIV-lea, titluri pentru imprumuturile de stat emise in 1328. Acest argument permite precizarea ca locul de nastere al primelor burse, in sensul de locuri unde se intalneau bancherii, negustorii, agentii de schimb si curtierii pentru a incheia tranzactii in mod public, poate fi atribuit oraselor-state Genova, Florenta si Venetia.

Institutia bursei a aparut ca urmare a crearii premiselor functionarii pietei bursiere. Aceasta institutie este reglementata prin acte normative care definesc:

- categoriile care participa la activitatea pietei bursiere;

- mecanismele care stau la baza tranzactiilor bursiere;

- modalitatile de organizare si functionare a institutiei bursiere si

- formele de cotrol si emitere a informatiilor bursiere.

Institutia bursiera are la baza o Asociatie a Membrilor Bursei, fapt pentru care, atat legislatia tarilor avansate in reglementarea sa, cat si in tarile unde piata bursiera functioneaza de mai recent, apare reglementat acest principiu.

Pentru functionarea unei institutii bursiere si pentru crearea pietei bursiere propriu-zise, pe langa cadrul legislativ, trebuie sa existe un cadru economic care sa asigure functionarea bursei respective. Astfel, trebuie indeplinite urmatoarele principii:

- principiul atomicitatii – bursa ia fiinta, in general, pe structura unei piete dezvoltate, unde exista deja subiectii cererii si ofertei, nefacand altceva decat sa dezvolte aceasta piata;

- principiul omogenitatii – piata din zona sa asigure un climat economic, sa coexiste un numar cat mai mare de purtatori ai cererii si ofertei;

- princpiul fluiditatii – sa existe un volum minim de tranzactii care sa asigure existenta acestei institutii;

- princpiul adaptabilitatii – atat prin regulamentele proprii, cat si prin cele avizate de organul de supraveghere, bursa trebuie sa se adapteze noilor conditii de evolutie a factorilor care au impus-o.

Astfel, de multe ori, viata economica a luat-o inaintea reglementarilor teoretice; au aparut permanent piete noi, mecanisme si instrumente noi de tranzactii, etc;

- principiul corectitudinii – prin regulamentele emise, bursa trebuie sa impuna anumite sisteme de garantare, astfel incat sa nu apara litigii intre partile care tranzactioneaza. De asemenea, bursa trebuie sa asigure si conditiile pentru realizarea eficienta a ordinelor pe care purtatorii cererii si ofertei le transmit in piata;

- princpiul neutralitatii – activitatea nu trebuie viciata de factori perturbatori (zvonuri, concurenta neloiala, informatii confidentiale s.a.m.d).

Bursele de valori au rolul de a facilita acumularea si plasarea de fonduri necesare activitatilor propuse de emitentii de titluri financiare prin planurile de afaceri ale societatii respective de la investitori sau alti detinatori de mijloace banesti catre societatile cu rentabilitate sporita, in dorinta de a obtine profit.

Fisiere in arhiva (1):

  • Bursa de la Londra.doc