Bursa de valori

Proiect
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Burse
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 4962
Mărime: 62.12KB (arhivat)
Publicat de: Iuliana Tănase
Puncte necesare: 7

Cuprins

  1. 1. PIATA DE CAPITAL .. ..PAG 3
  2. 1.1 STRUCTURA PIETEI DE CAPITAL .. .PAG 3
  3. 1.2. PARTICIPANTII PE PIATA PRIMARA .. ...PAG 3
  4. 1.3. PARTICIPANTII PE PIATA SECUNDARA .. .PAG 4
  5. 2. DIFERENTA DINTRE PIATA PRIMARA SI PIATA SECUNDARA . ..PAG 4
  6. 3. BURSA DE VALORI . PAG 4
  7. 3.1 CE ESTE BURSA DE VALORI . . . .PAG 4
  8. 3.2 CLASIFICAREA BURSELOR . .. .. PAG 5
  9. 3.3 ROLUL BURSELOR . .PAG 6
  10. 3.4 BURSA - INSTITUTIE A PIETEI DE CAPITAL ..PAG 6
  11. 3.5 FORMA DE ORGANIZARE A INSTITUTIEI BURSIERE .PAG 6
  12. 4. CUM FUNCTIONEAZA BURSA PAG 7
  13. 4.1 BURSA DE VALORI BUCURESTI PAG 7
  14. 5. INDICELE BURSIER .PAG 8
  15. 5.1 CLASIFICAREA INDICILOR BURSIERI . PAG 9
  16. 6. INDICI BURSIERI PE PIAȚA ROMÂNEASCĂ . PAG 10
  17. 6.1 SCOPUL CREARII INDICELUI BET ... . PAG 10
  18. 6.2 STRUCTURA INDICELUI . ... .PAG 11
  19. 7. PIAȚA OTC (OVER THE COUNTER) ... PAG 12
  20. 7.1 CARACTERISTICILE PIETEI OTC .. . PAG 13
  21. 7.2 DIFERENTE INTRE BURSELE DE VALORI SI PIETELE OTC .. PAG 13
  22. 8. PIATA RASDAQ .PAG 13
  23. 9.CONCLUZII SI PROPUNERI ..PAG 14
  24. 10. BIBLIOGRAFIE ..PAG 16

Extras din proiect

1.PIATA DE CAPITAL

Piata de capital este termenul general folosit pentru a desemna piata in cadrul careia sunt vandute si cumparate instrumente financiare .

Piata de capital din Romania include pietele de instrumente financiare si instututiile specific acestora , operatiunile,precum si organismele de plasament colectiv , stabilind un cadru adecvat de reglementare si supraveghere a investitiilor in instrumente financiare .

Pe scurt piata de capital reprezinta locul de intalnire al cererii si ofertei de capital.

Capitalul reprezinta “materia prima”necesara investitiilor si necesitatilor de trezorerie iar existenta sa este determinate de procesul de economisire si acumulare.

1.1 STRUCTURA PIETEI DE CAPITAL

Prin prisma producerii si comercializarii valorilor mobiliare, piata de capital cuprinde: piata primara si piata secundara.

Piata primara reprezinta acel segment al pietei de capital in care sunt puse la dispozitia investitorilor noile emisiuni de instrumente financiare. Societatile comerciale,guvernul sau institutiile din sectorul public pot obtine finantare prin vanzare de noi instrumente financiare. Este piata pe care emisiunile noi de valori sunt negociate pentru prima oara , asigurand intalnirea cererii cu ofera de titluri permitand finantarea agentilor economici si a colectivitatilor publice , este mijloc de distribuire si plasament de titluriI.

Piata primara este piata de emisiune si prima negociere a hartiilor de valoare.

Piata secundara reprezinta piata in care se tranzactioneaza instrumentele financiare de emisie, care prin mecanismele sale de functionare ofera lichiditate investitorilor care urmaresc modificari structurale ale portofoliilor detinute, inainte de scadenta.

Piata secundara este piata pe care sunt tranzactionate valorile aflate deja in circulatie, avand rolul de concentrare a cererii si ofertei derivate, asigurand lichiditatea si mobilitatea economiilor investite , pentru investitorii care doresc sa-si recupereze fondurile investite in valori mobiliare sau sa-si schimbe portofoliile inainte de data scadentei , fiind o piata deschisa si publica. .

1.2. Participantii pe piata primara, in cadrul careia se emit si se subscriu valori mobiliare nou emise, sunt:

- Solicitantii de capital, adica statul si colectivitatile locale;

- Intreprinderile publice si companiile private, ofertantii de capital - agenti economici, banci, societati de asigurare, fonduri de pensii;

- Intermediari - societati de servicii in investitii financiare, banci comerciale, societati de investitii financiare etc.

1.3. Participantii pe piata secundara sunt:

- Investitorii si emitentii;

- Intermediarii;

- Participantii auxiliari;

- Infrastructura.

2.DIFERENTA DINTRE PIATA PRIMARA SI PIATA SECUNDARA

Diferenta dintre pietele primare si cele secundare este o chestiune simpla de emisiune fata de revanzare. In timp ce ambele piete faciliteaza cumpararea si vanzarea de valori mobiliare, cum ar fi actiunile si obligatiunile, achizitia initiala a acestor valori mobiliare de la entitatile emitente are loc numai pe piata primara.

Piata primara este cea in care sunt achizitionate noi actiuni și obligatiuni. Atunci cand o afacere anunta o ofertă publică inițială (IPO), achiziționarea acestor acțiuni noi are loc pe piața primară. Aceasta este prima ocazie pe care investitorii trebuie să o contribuie la capital prin achiziționarea acțiunilor sale. Capitalul social al unei societăți este alcătuit din fondurile generate de vânzarea acțiunilor pe piața primară.

Odata ce o garanție a fost inițial achiziționată de la entitatea emitentă, investitorii au dreptul să revândă acel titlu la alți investitori pe piața secundară. Când oamenii se referă la piața de valori, ei se referă cu adevărat la piața secundară; acesta este locul în care are loc cea mai mare parte a tranzacțiilor cu valori mobiliare.

În timp ce o obligațiune este garantată că îi va plăti proprietarului valoarea nominală completă la scadență, această dată este adesea cu mulți ani în jos. În schimb, deținătorii de obligațiuni pot vinde obligațiuni pe piața secundară pentru un profit ordonat dacă ratele dobânzilor naționale au scăzut de la emiterea obligațiunilor lor, făcând-o mai valoroasă pentru alți investitori datorită ratei de cupon relativ mai ridicate.

3. BURSA DE VALORI

3.1 Ce este Bursa de Valori

Bursă de valori este o piață în care brokeri și comercianți pot cumpăra și vinde titluri de valoare precum acțiuni, obligațiuni sau alte instrumente financiare.

Bursele de valori ofera, de asemenea, facilitate pentru eliberarea si rascumpararea de astfel de titluri de valoare, precum si pentru plata de venituri si dividende . Valorile sau bunurile tranzactionate pe o bursa de valori includ actiuni emise de societatile cotate la bursa , instrumente financiare derivate , obligatiuni, precum si produse financiare aggregate de la mai multi investitori. Bursele de valori functioneaza ca o “licitatie continua” , in care cumparatorii si vanzatorii efectueaza tranzactii intr-o locatie centrala.

Bursa de Valori Bucuresti este o societate comerciala care functioneaza ca piata secundara, insa poate asigura si cadrul institutional pentru desfasurarea ofertelor publice primare, adica finantarea emitentilor prin piata de capital. Potrivit Raportului Organizatiei Internationale a Comisiilor de Valori, la BVB licitatiile nu se desfasoara in ringul bursei, ci prin sistemul computerizat Horizon - o retea de calculatoare la care sunt logg-ati toti intermediarii si investitorii care au achitat o taxa de acces in retea.

Rolul principal al bursei de valori este sa faciliteze fluxul de bani dinspre investitorii, cei care au capitalul, catre antreprenorii care au nevoie de capital pentru dezvoltare. Beneficiile unei companii listate sunt totusi mult mai sofisticate decat doar accesul la capital, deoarece, odata listate, companiile beneficiaza simultan de imbunatatirea profilului lor, publicitate gratuita si constanta, imbunatatirea guvernantei corporative, vizibilitate crescuta in ochii clientilor, partenerilor de afaceri, precum si a comunitatii in sine.

Bibliografie

S.Vancea - Burse de Marfuri si de Valori - Tg Mures 2008

Paul Wilmott - derivateve inginerie financiara - teorie si practica

www.bvb.ro

www.bursa.ro

www.condusderandament.ro

www.economie/STRUCTURA-PIETEI-DE-CAPITAL,ro

https://www.financialmarket.ro/piata-de-capital/

Preview document

Bursa de valori - Pagina 1
Bursa de valori - Pagina 2
Bursa de valori - Pagina 3
Bursa de valori - Pagina 4
Bursa de valori - Pagina 5
Bursa de valori - Pagina 6
Bursa de valori - Pagina 7
Bursa de valori - Pagina 8
Bursa de valori - Pagina 9
Bursa de valori - Pagina 10
Bursa de valori - Pagina 11
Bursa de valori - Pagina 12
Bursa de valori - Pagina 13
Bursa de valori - Pagina 14
Bursa de valori - Pagina 15
Bursa de valori - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Bursa de valori.docx

Alții au mai descărcat și

Indicii Bursei de Valori București

Introducere Lucrarea urmăreşte evoluţia pe o perioada de 4 ani a indicilor oficiali ai Bursei de Valori Bucureşti, studiul având ca scop...

Hedging pe Piețele Futures

Rezumat Cea mai eficientă metodă de a realiza hedging este pe piaţa futures. Hedgerii urmăresc realizarea unei protecţii împotriva fluctuaţiilor...

Operațiuni cu opțiuni

Delimitari privind riscul schimburilor internationale Activitatea intreprinderii trebuie incadrata in complexul de tipuri de activitati conexe ,...

Bursa de Valori București

Cap 1 . BURSA DE VALORI 1.1 Definire Bursa de valori este una din cele mai importante institutii ale economiei de piata, un segment al pietei...

Piața bursieră - definitie, caracteristici, funcții

1. Definiție, istoric, premise Pornind de la limbajul comun, denumirea de bursă reprezintă o alocație, iar din punct de vedere etimologic această...

Bursă de Mărfuri

1.1. ISTORICUL BURSELOR DE MARFURI Aparitia si formarea burselor de marfuri este rezultatul unui proces evolutiv firesc care a început în urma...

Bursa de Valori București

Construirea celei mai performante piete de capital din regiune, dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Misiunea Bursei este de a asigura si a...

Te-ar putea interesa și

Bursa de Valori București

INTRODUCERE Motivarea alegerii temei Motivul pentru care am ales să cercetez tema intitulată „Studiu privind decizia de dividend la societăți...

Cotarea la bursă

1. Introducere Ringul, de fapt, piata busiera, este, in principal, arena in care se confrunta doua tabere: cea a “taurilor” (the bulls) si cea a...

Contabilitatea investițiilor financiare pe termen scurt la SC Ethos SA

Argument In mod cert se poate face legatura intre dezvoltarea capitalismului si dezvoltarea contabilitatii.unul dintre cele mai semnificative...

Bursa de Valori București

INTODUCERE Orice economie naţională, indiferent de nivelul său de dezvoltare, este caracterizată de existenţa şi funcţionarea unor pieţe...

Bursa de valori

CAPITOLUL I Piaţa de capital în România 1.1. Concept de piaţă de capital Despre piaţa de capital românească se poate vorbi în două registre...

Piața Financiară și Bursa de Valori

1. Piaţa Financiară 1.2 Structura, conţinutul şi funcţiile pieţei financiare Rolul pieţelor financiare este unul economic şi altul social. Din...

Bursa de Valori București

CAPITOLUL 1 BURSELE: ORGANIZARE SI FUNCTIONARE 1.1. BURSA: CONCEPT SI CARACTERISTICI Bursele, în general, joaca în lumea contemporana, atât pe...

Funcțiile pieței de capital și cele mai mari burse de valori existente în lume

Introducere Orice economie este caracterizată de existenţa şi funcţionarea unor pieţe specializate în tranzacţionarea de active financiare....

Ai nevoie de altceva?