Bursele de mărfuri în România

Proiect
5.7/10 (3 voturi)
Domeniu: Burse
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 50 în total
Cuvinte : 16994
Mărime: 508.62KB (arhivat)
Puncte necesare: 10

Cuprins

  1. CAP I BURSA. CONTRACTE BURSIERE..pag. 3
  2. 1.1 Istoricul burselor de marfuri.....pag. 3
  3. 1.1.1.Primele burse de marfuri in lume...pag. 3
  4. 1.1.1 Burselede marfuri in Romania...pag.4
  5. 1.2 Bursa  definire si caracteristici....pag 5
  6. 1.2.1 Prezentarea generala a BMFMS....pag 5
  7. 1.2.2 Produse tranzactionate la BMFMS.......pag 5
  8. 1.2.3 Rezultate si perspective.......pag. 6
  9. 1.3 Bursa Romana de Marfuri Bucuresti......pag.10
  10. 1.3.1 Prezentare generala a BRM.pag. 10
  11. 1.3.2 Produse tranzactionate la BRM.......pag.11
  12. 1.3.3 Rezultate si perspective.....pag. 15
  13. 1.4 Bursa  definire si caracteristici.pag. 15
  14. 1.4.1 Ce este bursa?....pag. 15
  15. 1.4.2.Caracteristicile burselor de marfuri..pag. 16
  16. 1.5 Contractele bursiere.pag. 12
  17. 1.5.1 Contractul Spot.,.pag. 17
  18. 1.5.2 Contractul Forward.,.pag. 17
  19. 1.5.3 Contractul futures si options....pag. 18
  20. CAP II PIETELE FUTURES.....pag. 23
  21. 2.1 ELEMENTELE DEFINITORII ALE PIETELOR FUTURES.pag. 23
  22. 2.1.1 ELEMENTE ESENTIALE IN ORGANIZAREA SI FUNCTIONAREA PIETELOR FUTURES
  23. 2.2 TRANZACTII CU CONTRACTE FUTURES SI OPTIUNI
  24. 2.2.1 MECANISMUL DE TRANZACTIONARE IN PIETELE FUTURES
  25. 2.3 OPERATIUNI CU TITLURI FINANCIARE DERIVATE
  26. 2.3.1 CONTUL DE MARJA
  27. 2.3.2 ORDINELE DE TRANZACTIONARE
  28. CAP III INDICII BURSIERI
  29. 3.1 CARACTERISTICILE INDICILOR BURSIERI
  30. 3.1.1 SCURT ISTORIC
  31. 3.1.2 INDICII BURSIERI PE DIFERITE PIETE
  32. 3.1.3 INDICII BURSIERI PE PIATA ROMANEASCA
  33. CAP IV STUDIU DE CAZ
  34. LICITATIE LA BURSA ROMANA DE MARFURI BUCURESTIpag 33

Extras din proiect

1.1 ISTORICUL BURSELOR DE MARFURI

Aparitia si formarea burselor de marfuri sunt rezultatul unui proces evoluativ natural, care a început în urma cu aproximativ 2000 de ani în Grecia si Roma antica si continua si astazi. Daca ar fi sa alegem oricare din produsele tranzactionate azi la bursa si am încerca sa-i trasam evolutia pe piata de-a lungul istoriei, am gasi ca a trecut prin cinci faze distincte: oferirea ca dar, schimbul de marfa (barter), contractul cu plata si livrare imediata (spot), contractul cu plata si livrare ulterioara stabilirii pretului (forward), contractul la termen (futures) si ultima, contractul cu optiuni (options).

Darul si schimbul de marfa dateaza de la inceputul civilizatiei. A treia faza, contractul spot, poate fi considerata ca adevaratul inceput al pietelor de marfa organizate.

Pana in anul 1600 comertul in Europa si Asia nu a fost destul de intens pentru a permite sustinerea activitatii comerciantilor locali sau a pietelor locale. Periodic, targurile serveau capiete de desfacere pentru arii geografice intinse. Aceste targuri au fost organizate la inceput de comerciantii ambulanti care schimbau marfurile lor locale pe marfuri exotice aduse din tinuturi indepartate. Banii erau putini si majoritatea tranzactiilor se faceau prin simplu schimb. Acest tip de targ era des organizat in Grecia Antica si in China.

Treptat a aparut o retea de targuri specializate si bine organizate. Existau reguli precise care stabileau unde, când si cump pot vinde comerciantii, in functie de tipul de marfa oferite. S-a introdus interdictia contractarii in afara acestor targuri, pentru a preveni acumularea unei cantitati mari de marfa care ar fi permis ulterior controlul pretului.

Cu timpul, s-au construit asociatii de comert care reprezentau interesele noii clase de comercianti. Disputele din afaceri erau solutionate in tribunale special infiintate,prin aplicarea codului comerciantului.

Odata cu cresterea numarului de tranzactii s-a introdus ca mijloc de schimb scrisoarea de targ. Aceste scrisori permiteau amanarea platii unei marfi, deci o extindere a creditului. Comerciantii aveau posibilitatea sa circul din targ in targ regland platile prin anularea debitelor sau creditelor cu scrisori de targ, platind la sfarsit eventualele datorii ramase, in bani. Asa a aparut piata spot (cash). Adesea, comerciantii prezentau esantioane din marfa lor, urmand ca plata  in bani sau cu scrisoare- sa se faca numai atunci când titlul trecea la comparator.

Denumirea de bursa provine de la orasul Bruges, unde aceste adunari se tineau la Hotel des Bourses, numit asa dupa un senior din vechea si nobila familie van den Boursen care il construise si pe al carui frontispiciu erau sculptate in piatra trei pungi (fr. Bourse). Aici se intalneau bancherii si negustorii pentru a egocia bani, metale pretioase, hartii de valoare si marfuri. Cu timpul, locurile de intalnireale comerciantilor au primit denumirea de burse.

1.1.1 PRIMELE BURSE DE MARFURI IN LUME

Prima bursa, in acceptiunea moderna, a fost cea de la Anvers, infiintata in anul 1531. Bursa din Anvers avea o cladire proprie unde se incheiau tranzactii cu marfuri coloniale.

In anu 1554 s-a infiintat la Londra o bursa denumite Royal Exchange, care, din 1773 s-a profilat numai pe schimbul de efecte financiare.

In 1874 negustorii au format Bursa de Produse din Chicago, unde se comercializau la inceput unt, oua, branza, pasari domestice si alte produse agricole pentru ca in cele din urama aceasta ajungand sa tranzactioneze tipuri de marfa atât de multe si diverse, incat in 1919, a fost numita mai aproape de realitate, Chicago Mercantile Exchange.

In prezent, numarul burselor care functioneaza in lume trece de 100, din care 18 sunt in SUA, 11 in Anglia, 8 in Germania, 7 in Franta.

1.1.2 BURSELE DE MARFURI IN ROMANIA

Începuturile pietelor bursiere de marfuri si valori în tara noastra pot fi situate pe la mijlocul secolului trecut, când apare ideea organizarii unor burse în Bucuresti si Braila.. Primele încercari dateaza din anul 1839, fara a se solda însa cu rezultate. Un an mai târziu, în anul 1840, a fost promulgat si pus în aplicare Codicele de Comert al Tarii Românesti, extins din 1864 si în Moldova. Codicele de Comert, tradus dupa cel francez din 1807, consacra un titlu special pentru bursele de comert, mijlocitorii de schimb si samsarii. În anul 1865, în ziarul Monitorul - Jurnal Oficial al Principatelor Unite Române apare primul proiect de lege pentru instituirea burselor de comert la Bucuresti, Iasi, Galati si Braila, care cuprinde reglementarea organizarii si functionarii acestor burse.

Deschiderea Bursei din Bucuresti a avut loc la 1 decembrie 1882 si a fost consemnata în ziarele vremii ca un eveniment de mare însemnatate financiara si economica si definita ca un fel de târg, în care negocierile se fac dupa reguli dinainte stabilite.Totodata, în provincie functionau deja burse la Iasi, Galati si Braila care publicau operatiunile cu cereale si schimb valutar.

Începând cu anul 1885 bursa cade în letargie,devenind o fictiune, caracterizata prin absenta completa de activitate. Cercetatorii considera ca esecul primei burse de comert din capitala tarii se datoreaza nu numai conditiilor economice si sociale ci si erorilor si lacunelor legii. Modificarile aduse în anii 1886 si 1897 au fost considerate insuficiente.

Legea asupra burselor de comert publicata în Monitorul Oficial nr. 31 din 9 mai 1904 aduce o noua organizare a acestora în Vechiul Regat, organizare care era necesara datorita rezultatelor nesatisfacatoare ale legii din 1881. La baza reformei burselor de comert din 1904 a fost pus principiul libertatii tranzactiilor în materie de bursa. Pentru aplicarea lui a fost creat în cadrul bursei un organ nou, numit corporatiunea bursei. Daca în baza legii din 1881 operatiunile nu puteau fi facute direct, ci numai prin intermediul mijlocitorilor oficiali, prin legea din 1904 se acorda dreptul de a efectua asemenea operatiuni direct între ei, membrilor corporatiunii bursei, însa doar pentru operatiuni pe cont propriu, nu si pentru cele de intermediere (numite, dupa modelul francez, curtaj). Noua lege prevede functionarea în tara a urmatoarelor burse (care, erau înfiintate deja la data promulgarii legii): la Bucuresti - o bursa de schimb si efecte, de cereale si marfuri; la Braila, Galati si Constanta - câte o bursa de cereale, de marfuri si de închiriere a bastimentelor; la Iasi si Craiova - câte o bursa de cereale si de marfuri.

Cu unele oscilatii, Bursa din Bucuresti îsi desfasoara activitatea pâna la intrarea în primul razboi mondial, când operatiunile ei înceteaza. Desi a functionat o perioada relativ redusa, comparativ cu celelalte burse europene, Bursa din Bucuresti a ocupat o pozitie importanta în comertul international fiind singura piata de importanta internationala pentru negocieri bursiere în sud-estul european.

Preview document

Bursele de mărfuri în România - Pagina 1
Bursele de mărfuri în România - Pagina 2
Bursele de mărfuri în România - Pagina 3
Bursele de mărfuri în România - Pagina 4
Bursele de mărfuri în România - Pagina 5
Bursele de mărfuri în România - Pagina 6
Bursele de mărfuri în România - Pagina 7
Bursele de mărfuri în România - Pagina 8
Bursele de mărfuri în România - Pagina 9
Bursele de mărfuri în România - Pagina 10
Bursele de mărfuri în România - Pagina 11
Bursele de mărfuri în România - Pagina 12
Bursele de mărfuri în România - Pagina 13
Bursele de mărfuri în România - Pagina 14
Bursele de mărfuri în România - Pagina 15
Bursele de mărfuri în România - Pagina 16
Bursele de mărfuri în România - Pagina 17
Bursele de mărfuri în România - Pagina 18
Bursele de mărfuri în România - Pagina 19
Bursele de mărfuri în România - Pagina 20
Bursele de mărfuri în România - Pagina 21
Bursele de mărfuri în România - Pagina 22
Bursele de mărfuri în România - Pagina 23
Bursele de mărfuri în România - Pagina 24
Bursele de mărfuri în România - Pagina 25
Bursele de mărfuri în România - Pagina 26
Bursele de mărfuri în România - Pagina 27
Bursele de mărfuri în România - Pagina 28
Bursele de mărfuri în România - Pagina 29
Bursele de mărfuri în România - Pagina 30
Bursele de mărfuri în România - Pagina 31
Bursele de mărfuri în România - Pagina 32
Bursele de mărfuri în România - Pagina 33
Bursele de mărfuri în România - Pagina 34
Bursele de mărfuri în România - Pagina 35
Bursele de mărfuri în România - Pagina 36
Bursele de mărfuri în România - Pagina 37
Bursele de mărfuri în România - Pagina 38
Bursele de mărfuri în România - Pagina 39
Bursele de mărfuri în România - Pagina 40
Bursele de mărfuri în România - Pagina 41
Bursele de mărfuri în România - Pagina 42
Bursele de mărfuri în România - Pagina 43
Bursele de mărfuri în România - Pagina 44
Bursele de mărfuri în România - Pagina 45
Bursele de mărfuri în România - Pagina 46
Bursele de mărfuri în România - Pagina 47
Bursele de mărfuri în România - Pagina 48
Bursele de mărfuri în România - Pagina 49
Bursele de mărfuri în România - Pagina 50

Conținut arhivă zip

  • Bursele de Marfuri in Romania.doc

Alții au mai descărcat și

Bursa de Valori București - prezent și perspective

CAPITOLUL I. PIAŢA DE CAPITAL. DELIMITĂRI CONCEPTUALE 1.1. Piaţa de capital. Definire şi scurtă caracterizare Piaţa de capital reprezintă...

Bursele de mărfuri în România

Scurt istoric Apariţia şi formarea burselor de mărfuri este rezultatul unui proces evolutiv firesc care a început în urmă cu aproximativ 2000 de...

Piața de capital și burse de valori

PIATA DE CAPITAL Concepte cheie Piata financiara Piata de capital Piata reglementata Piata primara; piata secundara Piete intermitente; piete...

Bursa de valori

• Concept Bursa de valori este o piata pe care se desfac marfuri si valori potrivit unor reglementari juridice, printre care se face si...

Bursa

Termenul desemneaza o institutie cu putere de autoreglementare, specifica economiei de piata libera - bursa - ca forma organizata de schimb pentru...

Bursele de Mărfuri

1. Bursele de marfuri Bursele de marfuri sunt piete organizate, care asigura concentrarea cererii si ofertei pentru produse si servicii în...

Contractul Futures

1.1 Contractele la termen Tranzactiile cu lichidare la un anumit termen de la încheierea contractului au aparut cu câteva secole în urma pe...

Burse Internaționale de Mărfuri

I. BURSA - ELEMENTE DEFINITORII Bursele actuale sînt rezultatul unei evolutii istorice îndelungate si reflecta, cu particularitati zonale sau...

Te-ar putea interesa și

Bursa de Valori București - prezent și perspective

CAPITOLUL I. PIAŢA DE CAPITAL. DELIMITĂRI CONCEPTUALE 1.1. Piaţa de capital. Definire şi scurtă caracterizare Piaţa de capital reprezintă...

Bursa Română de Mărfuri

INTRODUCERE Comerţul îşi are sorgintea în vremuri imemoriabile, istoria consemnând un proces natural evolutiv de la forme primare până la...

Evoluția Pieței de Capital din România

1. Considerente teoretice privind piața de capital Orice economie este caracterizată de existența și funcționarea unor piețe specializate în...

Bursele de mărfuri în România

Scurt istoric Apariţia şi formarea burselor de mărfuri este rezultatul unui proces evolutiv firesc care a început în urmă cu aproximativ 2000 de...

Bursele internaționale

INTRODUCERE Aparitia si formarea burselor de marfuri este rezultatul procesului evolutiv firesc care a început în urma cu aproximativ 2000 de ani...

Burse de mărfuri din România

BURSE DE MARFURI DIN ROMANIA 1. SCURT ISTORIC AL BURSEI ROMANESTI Începuturile pietelor bursiere de marfuri si valori în tara noastra pot fi...

Bursa Română de Mărfuri

In descursul anilor de existenta Bursa Româna de Marfuri si-a câstigat o buna reputatie în mediul de afaceri din România asigurând prin activitatea...

Bursa de Mărfuri

Bursa este o formă specifică de piaţă concurenţială liberă, rezultat al unui proces evolutiv îndelungat, în cadrul şi prin intermediul căreia se...

Ai nevoie de altceva?